Pyszne placki ziemniaczane to zdecydowanie nasza potrawa narodowa. Niemniej jednak placki z ziemniaków (choć robione zwykle nieco inaczej) są znane w wielu krajach Europy. U nas zwykle robi się je z wykorzystaniem kartofli, jajek, cebuli, mąki oraz soli i pieprzu. Jeżeli jednak chcecie zrobić placki ziemniaczane w lżejszej wersji, możecie zupełnie pominąć mąkę w przepisie. 

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Czy wykonanie placków ziemniaczanych bez dodatku mąki jest w ogóle możliwe? Jak najbardziej. W wielu polskich domach placki robione w taki sposób są standardem. Podobnie przygotowuje się je także w Niemczech (gdzie noszą nazwę Reibekuchen).

Mąkę można pominąć stosując jeden trik - po starciu ziemniaków wystarczy dobrze je odcisnąć nad miską. Sok spłynie do środka, a na dnie zbierze się skrobia. Należy ją później wyjąć i dodać do masy ziemniaczanej. Dzięki temu placki będą po usmażeniu zwarte, chrupiące i to bez dodawania mąki - w końcu wszystko, czego trzeba, jest już w ziemniakach. Wybierzcie mączyste, które zawierają dużo skrobi. 

Skorzystajcie z przepisu znajdującego się poniżej i również zróbcie je w taki sposób. 

Zobacz także:

Przepis na placki ziemniaczane bez mąki

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Oraz olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Przełóżcie ziemniaki na sitko umieszczone nad miską i odstawcie na 15 minut. 
  2. Po tym czasie mocno odciśnijcie ziemniaki z soku. Dodajcie do nich skrobię, która zebrała się na dnie miski. 
  3. Cebulę również zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  4. Wbijcie do masy 2 jajka, dodajcie sól, pieprz, śmietanę i wszystko dobrze wymieszajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. Łyżką wykładajcie porcje masy formując ją w placki i smażcie na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony aż się ozłocą.
  6. Po zdjęciu z patelni odłóżcie placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Smacznego!