Teściowa od lat dodaje ten 1 składnik do biszkoptu. Dzięki temu zawsze wychodzi pulchny i wyrośnięty
AdobeStock
Newsy

Teściowa od lat dodaje ten 1 składnik do biszkoptu. Dzięki temu zawsze wychodzi pulchny i wyrośnięty

Wysoki i sprężysty biszkopt to gwarancja udanego ciasta - na przykład tortu, który przecież na biszkopcie się opiera. Sprawdźcie, co zrobić, by wyszedł wam taki, jak trzeba.

Podobno biszkopt to jedno z najprostszych ciast do zrobienia, a jednak nie każdemu wychodzi. Bywa, że nie wyrośnie albo jest suchy jak wiór. W jaki sposób sobie z tym poradzić? Warto skorzystać ze sprawdzonej porady od teściowej. 

Co zrobić, żeby biszkopt nie wyszedł suchy?

Sekretem udanego biszkoptu jest zarówno odpowiednia technika, jak i składniki. Koniecznie dodajcie do niego olej - dzięki temu ciasto będzie wilgotne, puchate i ładnie wam wyrośnie - niewielki dodatek oleju nie powinien sprawić, że ciasto opadnie podczas pieczenia. Nie będzie także konieczne dodanie proszku do pieczenia. Sprawdźcie więc, jak przygotować taki biszkopt z poniższego przepisu. 

Przepis na pulchny biszkopt

Składniki:

  • 3 duże jajka

  • 3 łyżki oleju

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

Zobacz także
Te ekspresowe pączki z serkiem homogenizowanym zrobicie w 15 minut. Bez zbędnego stania przy garach

Te pączki z serkiem homogenizowanym zrobicie w 15 min. Obędzie się bez stania przy garach

Dodajcie do faworków ten 1 składnik. Znikają ze stołu tak szybko, że nie nadążycie ze smażeniem

Dodajcie do faworków ten 1 składnik. Znikają ze stołu tak szybko, że nie nadążycie ze smażeniem

Przygotowanie:

  1. Na około 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia biszkoptu, wyjmijcie 3 jajka z lodówki. Tyle czasu wystarczy, by osiągnęły temperaturę pokojową. Taki zabieg pozwoli zapobiec opadnięciu ciasta. 

  2. Kiedy jajka będą już wystarczająco ciepłe, dokładnie oddzielcie żółtka od białek. Przelejcie białka do miski. Ubijajcie je przez 2 minuty. Wsypujcie do nich następnie cukier, cały czas ubijając. Po około 10 minutach powinniście uzyskać ładną, sztywną pianę. 

  3. Do miski z żółtkami wlejcie 3 płaskie łyżki oleju i wymieszajcie. Dodajcie do białek i wymieszajcie mikserem, ale bardzo krótko - wystarczy, żeby składniki się połączyły, a masa była jednolita. 

  4. Przesiejcie mąkę pszenną do masy. Porządnie napowietrzona mąką to sekret udanego ciasta biszkoptowego, dlatego tak ważne jest, by najpierw ją przesiać.  Zamieszajcie delikatnie szpatułką - absolutnie nie róbcie tego mikserem, bo biszkopt wam nie wyjdzie. 

  5. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównajcie z wierzchu. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien się ładnie zrumienić.

  6. Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z pieca i odstawcie do ostudzenia na kilka godzin. Kiedy ostygnie, możecie go pokroić, opcjonalnie nasączyć i wykorzystać na przykład do zrobienia smacznego tortu przekładanego masą śmietanową. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Biszkopt znowu opadł po wyciąnięciu z piekarnika? Wystarczy jedna rzecz i zapobieniecie wpadce
Torty czy ciasta z kremem to wyjątkowe słodkości, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć. Kluczową kwestią jest idealny biszkopt. Poznajcie patent na zawsze udane ciasto!

Biszkopt to baza do wielu słodkości. Jest punktem obowiązkowym udanego tortu bądź innego ciasta z kremem. Dzięki odpowiedniemu wypiekowi będzie idealnie delikatny, puszysty, a przede wszystkim nie powinien opadać. Niestety ta ostatnia kwestia jest zmorą większości gospodyń domowych.  Przyrządzenie biszkoptu Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, czyli mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia i czasem także mąki ziemniaczanej. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako podstawa do każdego rodzaju wypieku. Odpowiednie przyrządzenie masy to połowa sukcesu, druga to dobre wypieczenie, aby biszkopt wraz z wyjęciem z piekarnika nie opadł. Trik na idealny biszkopt Aby biszkopt pozostał idealny po upieczeniu i nie opadał wystarczy zastosować jeden trik. Kiedy się upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie temperaturę, uchylcie delikatnie drzwiczki, a samemu ciastu dajcie chwilę odpocząć. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy więcej nie opadnie. Od teraz każdy wypiek będzie cieszyć się powodzeniem, a wy nie zaliczycie wpadki.  Przepis na idealny biszkopt Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą. Jajka rozdzielcie. Do większej miski przełóżcie białka, które ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich po jednej łyżce cukru, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Stale miksując dodawajcie do niej po kolei po jednym żółtku. Całość ubijajcie przez 5 minut. Do oddzielnej miski...

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Jak upiec perfekcyjny biszkopt? Dzięki tym poradom uda się zawsze
Jego zrobienie nie zawsze jest łatwe, ale warto nauczyć się kilku sztuczek, które sprawiają, że wychodzi miękki i delikatny.

Biszkopt to jedno z najbardziej podstawowych ciast zarówno wśród profesjonalnych wypieków, jak i tych domowych. Sam w sobie jest przepyszny, a co dopiero, gdy nasączymy go i przełożymy kremem np. na bazie śmietany, czekoladowym lub kawowym i owocami. Cienko przekrojony nada się jako podstawa do zrobienia rolady. Niestety, biszkopt nie jest najprostszym ciastem do upieczenia. Często opada, nie wyrasta tak jak powinien, jest twardy… Wystarczy poznać kilka trików, dzięki którym ten smaczny wypiek uda się za każdym razem. Idealny biszkopt Jaki jest? Na pewno miękki, wyrośnięty i puszysty. Nie zawsze taki wychodzi, dlatego sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów w jego przygotowaniu. Używaj świeżych jajek – im świeższe, tym lepiej. Dzięki temu piana powstała z ubitych białek jaj będzie wyjątkowo puszysta. Dokładnie odmierzaj proporcje, niezastąpiona będzie dobra waga kuchenna. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę – mało kto zna i stosuje ten sposób, a jest doskonały – dzięki temu mąka napowietrza się, a biszkopt staje się lżejszy i bardziej puszysty. To także dobra metoda, aby uniknąć grudek. Nagrzej piekarnik wcześniej do 180 stopni – nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Gdy zauważysz, że zaczyna rosnąć zwiększ temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia na otwieraj piekarnika – zrób to przed samym końcem, aby sprawdzić czy jest już gotowe. To najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania biszkoptu. Jak długo piec biszkopt? Wszystko zazwyczaj zależy od tego ilu jajek użyliście w przepisie! Oczywiście to nie jedyne kryterium, bo ważne jest również to czy pieczemy go w niższej czy wysokiej formie, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto na...