Podobno biszkopt to jedno z najprostszych ciast do zrobienia, a jednak nie każdemu wychodzi. Bywa, że nie wyrośnie albo jest suchy jak wiór. W jaki sposób sobie z tym poradzić? Warto skorzystać ze sprawdzonej porady od teściowej.
Co zrobić, żeby biszkopt nie wyszedł suchy?
Sekretem udanego biszkoptu jest zarówno odpowiednia technika, jak i składniki. Koniecznie dodajcie do niego olej - dzięki temu ciasto będzie wilgotne, puchate i ładnie wam wyrośnie - niewielki dodatek oleju nie powinien sprawić, że ciasto opadnie podczas pieczenia. Nie będzie także konieczne dodanie proszku do pieczenia. Sprawdźcie więc, jak przygotować taki biszkopt z poniższego przepisu.
Przepis na pulchny biszkopt
Składniki:
-
3 duże jajka
-
3 łyżki oleju
-
1 szklanka mąki pszennej
-
pół szklanki cukru
Przygotowanie:
-
Na około 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia biszkoptu, wyjmijcie 3 jajka z lodówki. Tyle czasu wystarczy, by osiągnęły temperaturę pokojową. Taki zabieg pozwoli zapobiec opadnięciu ciasta.
-
Kiedy jajka będą już wystarczająco ciepłe, dokładnie oddzielcie żółtka od białek. Przelejcie białka do miski. Ubijajcie je przez 2 minuty. Wsypujcie do nich następnie cukier, cały czas ubijając. Po około 10 minutach powinniście uzyskać ładną, sztywną pianę.
-
Do miski z żółtkami wlejcie 3 płaskie łyżki oleju i wymieszajcie. Dodajcie do białek i wymieszajcie mikserem, ale bardzo krótko - wystarczy, żeby składniki się połączyły, a masa była jednolita.
-
Przesiejcie mąkę pszenną do masy. Porządnie napowietrzona mąką to sekret udanego ciasta biszkoptowego, dlatego tak ważne jest, by najpierw ją przesiać. Zamieszajcie delikatnie szpatułką - absolutnie nie róbcie tego mikserem, bo biszkopt wam nie wyjdzie.
-
Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównajcie z wierzchu. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien się ładnie zrumienić.
-
Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z pieca i odstawcie do ostudzenia na kilka godzin. Kiedy ostygnie, możecie go pokroić, opcjonalnie nasączyć i wykorzystać na przykład do zrobienia smacznego tortu przekładanego masą śmietanową.