Podobno biszkopt to jedno z najprostszych ciast do zrobienia, a jednak nie każdemu wychodzi. Bywa, że nie wyrośnie albo jest suchy jak wiór. W jaki sposób sobie z tym poradzić? Warto skorzystać ze sprawdzonej porady od teściowej. 

Co zrobić, żeby biszkopt nie wyszedł suchy?

Sekretem udanego biszkoptu jest zarówno odpowiednia technika, jak i składniki. Koniecznie dodajcie do niego olej - dzięki temu ciasto będzie wilgotne, puchate i ładnie wam wyrośnie - niewielki dodatek oleju nie powinien sprawić, że ciasto opadnie podczas pieczenia. Nie będzie także konieczne dodanie proszku do pieczenia. Sprawdźcie więc, jak przygotować taki biszkopt z poniższego przepisu. 

Przepis na pulchny biszkopt

Składniki:

  • 3 duże jajka

  • 3 łyżki oleju

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Na około 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia biszkoptu, wyjmijcie 3 jajka z lodówki. Tyle czasu wystarczy, by osiągnęły temperaturę pokojową. Taki zabieg pozwoli zapobiec opadnięciu ciasta. 

  2. Kiedy jajka będą już wystarczająco ciepłe, dokładnie oddzielcie żółtka od białek. Przelejcie białka do miski. Ubijajcie je przez 2 minuty. Wsypujcie do nich następnie cukier, cały czas ubijając. Po około 10 minutach powinniście uzyskać ładną, sztywną pianę. 

  3. Do miski z żółtkami wlejcie 3 płaskie łyżki oleju i wymieszajcie. Dodajcie do białek i wymieszajcie mikserem, ale bardzo krótko - wystarczy, żeby składniki się połączyły, a masa była jednolita. 

  4. Przesiejcie mąkę pszenną do masy. Porządnie napowietrzona mąką to sekret udanego ciasta biszkoptowego, dlatego tak ważne jest, by najpierw ją przesiać.  Zamieszajcie delikatnie szpatułką - absolutnie nie róbcie tego mikserem, bo biszkopt wam nie wyjdzie. 

  5. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównajcie z wierzchu. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien się ładnie zrumienić.

  6. Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z pieca i odstawcie do ostudzenia na kilka godzin. Kiedy ostygnie, możecie go pokroić, opcjonalnie nasączyć i wykorzystać na przykład do zrobienia smacznego tortu przekładanego masą śmietanową.