
Klasyczny bigos jest dość ciężki, dlatego jadamy go raczej zimą i jesienią, a w wakacje odstawiamy go na rzecz sezonowych przysmaków z kalafiora, fasolki szparagowej czy bobu. Jest jednak pewna letnia wersja bigosu, którą przygotowuje się nieco inaczej. Zobaczcie ten wyjątkowy przepis i koniecznie go przetestujcie, a będziecie zachwyceni.
Jak zrobić bigos inaczej?
W letniej wersji bigosu, oprócz kapusty, do garnka dodaje się inne sezonowe warzywo, czyli chrupiącą cukinię. Choć dla niektórych może być to nowością, bigos z cukinii to genialny zamiennik tradycyjnej kapuścianej wersji. Nie tylko smakuje przepysznie, ale i znacznie mniej obciąża żołądek, choć przy tym wciąż syci na długo.
Co ważne, bigos z cukinii robi się bardzo prosto i w jednym garnku, dlatego nie narobimy się ani przy gotowaniu, ani podczas sprzątania. Tym wyjątkowym przepisem podzielił się Remigiusz Rączka - kucharz znany z telewizyjnego programu kulinarnego „Rączka Gotuje". Zobaczcie, jak zrobić bigos z cukinii według jego wskazówek, a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem.
Przepis na bigos z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 800 g łopatki wieprzowej
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 mała główka młodej kapusty
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 3,5 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 kuleczek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Łopatkę w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm. Następnie posypujemy mięso solą oraz papryką słodką, polewamy olejem i mieszamy.
2. Cukinię kroimy na małe kawałki, solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła wodę. W tym czasie kroimy również obraną marchew.
3. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego łopatkę. Obsmażamy ją na dość dużym ogniu z każdej strony. Do miski po mięsie wrzucamy pokrojoną marchewkę i pokrywamy ją pozostałością przypraw.
4. Do podsmażonego mięsa dorzucamy marchewkę, a w międzyczasie kroimy cebulę w piórka i również wrzucamy je do miski po mięsie, aby zebrała resztki marynaty. Gdy marchew lekko zmięknie, dodajemy cebulkę do garnka i smażymy wszystko dalej.
5. Kiełbasę kroimy w plastry, dorzucamy ją do garnka i dusimy wszystko pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną cukinię i przyprawiamy wszystko curry.
6. Drobno siekamy pół główki kapusty i również dorzucamy ją do garnka. Dodajemy też posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy oraz masło i wszystko razem mieszamy. Gotujemy bez przykrywki aż wszystko zmięknie i lekko się zagęści. Na koniec dorzucamy drobno posiekany czosnek, pieprz i gotowe.