Teściowa karmi nas ogórkami po watykańsku. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała co do nich dodaje
GettyImages
Newsy

Teściowa karmi nas ogórkami po watykańsku. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała co do nich dodaje

Nazwa tych ogórków może być zaskakująca, a ich smak nie równa się z niczym innym. Gwarantujemy, że takich korniszonów jeszcze nie jedliście - nieco słodkie, odpowiednio kwaśne i przyjemnie chrupiące.

Gdy teściowa proponuje coś do jedzenia, nigdy nie wolno jej odmówić. Nawet wtedy, gdy potrawy nie wyglądają zbyt zachęcająco - w końcu zawsze należy najpierw spróbować.

Często okazuje się wtedy, że to, co na pierwszy rzut oka wydawało się mało apetyczne, jest jedną ze smaczniejszych rzeczy, jakich miało się okazję spróbować. Tak może być z ogórkami po watykańsku. Mają oryginalną nazwę i dość krótką listę składników potrzebnych do ich przygotowania.

Wypróbujcie i przekonajcie się sami, że warto przygotować ich porcję na zimę zamiast kolejnej partii korniszonów czy kiszonych.

Do czego pasują ogórki po watykańsku?

Dzięki dodaniu rodzynek, ogórki te mają ciekawy, słodko-kwaśny smak. Pasują do sałatek, dań z grilla, koreczków lub po prostu do pochrupania prosto ze słoika. Można też podać je do obiadu zamiast zwykłych korniszonów lub ogórków kiszonych. 

Pamiętajcie, żeby wybrać świeże i jędrne okazy ogórków, o miękkiej skórce, bez żółtych plam. Jeżeli będziecie je kroić na ćwiartki, jak jak w powyższym przepisie, można użyć przerośniętych ogórków. W przeciwnym razie użyjcie drobnych i pilnujcie, by wszystkie były jednakowej wielkości. 

Zobacz także
Przenigdy nie robię tego z zalewą do pikli i zawsze są pyszne. Wszyscy się dziwią, a potem chcą przepis

Przenigdy nie robię tego z zalewą do pikli i zawsze są pyszne. Wszyscy się dziwią, a potem chcą przepis

Zapomnijcie o chrzanie do ogórków. Zastąpcie go innym składnikiem, a nie pożałujecie

Zapomnijcie o chrzanie do ogórków kiszonych. Zastąpcie go innym składnikiem, a wyjdą twarde i chrupkie

Przepis na ogórki po watykańsku

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanka octu

  • ¾ szklanki cukru

  • 1200 ml wody

Na 1 słoik:

  • garść rodzynek

  • 1 liść laurowy

  • 1 ząbek czosnku

  • pół łyżki ziaren pieprzu

Przygotowanie:

  1. Włóżcie ogórki do zimnej wody i moczcie w niej przez godzinę.

  2. Po tym czasie pokrójcie je wzdłuż na 4 równe części.

  3. Do wyparzonych i suchych słoików włóżcie po 1 ząbku czosnku i 1 liściu laurowym oraz po garści rodzynek i pół łyżki ziaren pieprzu. 

  4. Następnie ułóżcie ogórki ciasno w słoikach. 

  5. Do garnka wlejcie 1200 ml wody, szklankę octu oraz ¾ szklanki cukru. Mieszajcie, aż cukier się rozpuści.

  6. Gdy zawartość garnka się zagotuje, wyłączcie ogień i odczekajcie chwilę.

  7. Wlejcie wystudzoną zalewę do słoików i mocno zakręćcie. 

  8. Na koniec zapasteryzujcie słoiki - można to zrobić w garnku wyłożonym ściereczką lub w piekarniku. Po ostudzeniu przełóżcie przetwory w chłodne i suche miejsce.