Teresa Lipowska mimo skończonych 80 lat, wygląda wspaniale. Zdradziła, co znajduje się w jej codziennej diecie
ONS.pl
Newsy

84-letnia Teresa Lipowska wciąż wygląda wspaniale. Zdradziła, co znajduje się w jej codziennej diecie

Znana polska aktorka z imponującym stażem podzieliła się tym, jak dba o swoje zdrowie i dobrą formę!

Od 60 lat obecna na polskiej scenie Teresa Lipowska, zachwyca Polaków na deskach teatru i na ekranie. Pewnie większość z was kojarzy ją z roli Barbary Mostowiak w serialu „M jak Miłość”, ale pani Teresa ma o wiele większy dorobek aktorski! Gra w teatrze, wystąpiła w wielu filmach, serialach, a także ma na swoim koncie wiele ról dubbingowych w filmach i serialach dla dzieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co porabia teraz Teresa Lipowska?

Pani Teresa ma już 84 lata, dlatego zdecydowanie zmniejszyła tempo pracy. Chętnie jeździ odpocząć w sanatorium do ukochanego Augustowa, gdzie korzysta z leczniczych zabiegów, spędza czas pośród zieleni nad wodą i jeździ na rowerze.

Aktorka bardzo lubi bezpośredni kontakt z widzami, dlatego od paru lat organizuje czytanie wierszy dla publiczności. A gdy napisała autorską książkę „Nad rodzinnym albumem”, chętnie jeździła na spotkania ze swoimi fanami.

A jak pani Teresa dba o formę i dobre zdrowie? Pewnego razu udzieliła wywiadu, w którym przyznała, że nie stosuje żadnej specjalnej diety. Zamiast tego stara się przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i je po prostu to, co sprawia, że czuje się dobrze.

Wyznała, że po śmierci męża gotuje już dużo rzadziej niż kiedyś. Nadal jednak bardzo lubi przyrządzać mięso z ulubioną surówką. Aktorka dba o to, by w jej diecie znalazło się dużo warzyw i owoców. Ogranicza za to pieczywo i rzadko pozwala sobie na słodycze. Zwraca też uwagę na to, żeby nie jeść zbyt późno – w końcu przejadanie się przed snem nie jest zbyt zdrowe!

Zobacz także
Zaskakujące wyznanie Teresy Lipowskiej. Fani gospodynie domowej z M jak Miłość będą zaskoczeni

Teresa Lipowska zaskoczyła wyznaniem o gotowaniu. Fani Barbary Mostowiak z „M jak miłość” w to nie uwierzą

Alicja Majewska sałatka krabowa

Alicja Majewska zdradziła, co lubi gotować najbardziej. Ta sałatka to niebo w gębie

Przepis na domową surówkę z kiszonej kapusty

By zachować formę i zdrowie, należy codziennie jeść dużo warzyw. Pani Teresa dobrze o tym wie i pewnie dlatego tak świetnie wygląda!

Składniki:

  • Pół kilograma kapusty kiszonej
  • 1 twarde i kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 120 ml oleju
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnijcie z wody i poszatkujcie. Nie płuczcie!
  2. Do miski z kapustą dodajcie starte jabłko i marchewkę.
  3. Wsypcie kminek i cukier.
  4. Dolejcie olej i wszystko dokładnie wymieszajcie. Odstawcie do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!
Małgorzata Różniatowska
ONS.pl
Newsy
72-letnia Małgorzata Różniatowska bardzo się zmieniła. Od lat nie je tych 3 rzeczy
Przed laty dodawała kolorytu „Złotopolskim”. Dzisiaj Małgorzata Różniatowska gości głównie na ekranach kin i deskach teatru. I wygląda zupełnie inaczej niż serialowa Elżunia.

Ten obrazek widzowie telenoweli „Złotopolscy” znają bardzo dobrze. Wiejski sklep spożywczy, szeroka lada, a za nią – sklepowa, czyli Elżunia Kleczkowska. Kto by pomyślał, że ostatni odcinek serialu wyemitowano już 10 lat temu. Do dzisiaj pamiętamy Elżunię i jednocześnie aktorkę grającą jej rolę. Mowa o Małgorzacie Różniatowskiej, która bardzo zmieniła się od tego czasu. Nie nosi rzecz jasna już fartucha i charakterystycznej białej ozdoby na włosach. Jak przystało na aktorkę – dba o swój wygląd i o swoją formę. Niegdyś oprócz ubioru znakiem rozpoznawalnym Różniatowskiej, czyli serialowej Elżuni, był niezwykle mocny makijaż (zwykle w niebieskim kolorze), a także dość korpulentna sylwetka. Dzisiaj po jednym i drugim nie ma już śladu. Jak 72-letnia aktorka troszczy się o swoją sylwetkę? Jak najdalej od jojo Jak sama przyznała w rozmowie z jednym z portali, miewała spore problemy z efektem jojo. Wciąż musi uważać na to, co je i w jakich ilościach. Aktorka szczerze przyznaje, że bywa niekonsekwentna w tym działaniu, dlatego często musi ratować się dietami.  R óżniatowska unika jednak diet restrykcyjnych. Po takich „zabiegach" często jeszcze bardziej nabiera na wadze. Aktorka z rozbrajającą szczerością mówi, że ma tendencję do tycia i nie jest w stanie na nią poradzić.  Pewnych rzeczy pani Małgorzata nie może po prostu jeść. Do tych produktów należy pieczywo, które niejednokrotnie odradzali jej lekarze. Serialowa Elżunia wystrzega się także w swojej diecie zbyt słodkich i tłustych dań. Sposób na zdrowie Jak sama mówi, jej sposobem na życie są wysokie obroty. Pani Małgosia osiąga je dzięki pracy. Mimo 72 lat na karku, wciąż nie zwalnia i gra w nowych produkcjach. Nie tylko telewizyjnych, ale i teatralnych i kinowych: – Dużo pracy i dużo...

jabłko dodatek do kapusty kiszonej
Flickr
Newsy
Dodajcie do surówki z kapusty kiszonej ten owoc. Bardzo podbije jej smak
Jak przyrządzacie swoją surówkę z kapusty kiszonej? Z tym jednym kluczowym dodatkiem będzie smakowała tak jak powinna.

Kotlety mielone, pulpety, wszelkiego rodzaju zawiesiste sosy, żeberka, tłuste golonki – nic tak dobrze nie podkreśli smaku tych potraw jak dodatek w postaci kapusty kiszonej. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że kęs orzeźwiającej surówki z kapusty kiszonej daje po prostu chwilę wytchnienia podczas jedzenia smacznego, ale jednowymiarowego w smaku kotleta. Mięso, baza obiadu w postaci węglowodanów i orzeźwiająca surówka. Tak od lat prezentuje się klasyczne, polskie obiadowe trio. To nie ulega wątpliwości. Trzeci element obiadu, czyli surówka, musi spełniać określone potrzeby. Wszystko po to, by stanowić przeciwwagę na talerzu dla tłustego mięsa i monotonnych w smaku ziemniaków czy kaszy. Po co dodawać do surówki z kapusty kiszonej jabłko? Kapusta kiszona pasuje do tej roli idealnie. By jednak jeszcze mocniej podkreślić jej smak, dodajcie do surówki z niej przyrządzonej jabłko. Starte na tarce jabłko, a także i marchewką dodadzą surówce nieco słodyczy i wyrównają kwaśny, zdecydowany smak kapusty. Także dodatek cukru i oleju nieco przytłumi zdecydowany smak kiszonki. Dzięki temu kapusta będzie łatwo przyswajalna przez wszystkich domowników. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Składniki: Ok. 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Pół cytryny Kolorowy pieprz Opcjonalnie: mała cebula Opcjonalnie: sól Przygotowanie: Kapustę kiszono posiekajcie na drobniejsze kawałki. Obierzcie marchewkę ze skórki i zetrzyjcie ją na tarce o średnich oczkach. Jabłko również obierzcie ze skórki i także zetrzyjcie je na podobnych oczkach tarki. Skropcie świeżo starte jabłko sokiem z cytryny, by nie straciło swojego koloru. Połączcie wszystkie...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

53-letnia Ewa Gawryluk wygląda na 20 lat mniej: „Jem dużo makaronów". Jak to robi, że nie tyje?
ONS.pl
Newsy
54-letnia Ewa Gawryluk wygląda na 20 lat mniej: „Jem dużo makaronów". Jak ona to robi, że nie tyje?
Kto z was nie marzy o tym, aby pomimo upływu lat wyglądać szczupło i młodo? Gwiazda „Na Wspólnej” wie, jak to osiągnąć.

Ewa Gawryluk to polska aktorka filmowa i teatralna. Szerszej publiczności dała się poznać z roli Ewy Hoffer w serialu „Na Wspólnej”. Ma na koncie także większe role filmowe. Przez prawie dekadę była związana z Teatrem Telewizji i Teatrem Współczesnym w Warszawie. Jak ona to robi, że pomimo swoich 54 lat wygląda tak młodo, a jej sylwetka zachwyca? Zrównoważona dieta Ewy Gawryluk Aktorka przyznała, że jej rodzina szczególnie lubi kuchnię włoską. Dlatego makarony stale goszczą w jej domu. Podawane są właśnie po włosku, z pomidorami i świeżymi ziołami. O szczegółach swojej diety aktorka opowiedziała portalowi Poradnia.pl. Inne produkty spożywcze, które można znaleźć w lodówce pani Ewy, to białe mięso, nabiał i wszelkie rodzaje warzyw. Gwiazda dużo uwagi przywiązuje też do picia odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. Jemy dużo makaronów. Do wielu potraw dodaję pomidory, które wszyscy uwielbiamy, i świeże zioła. Pojawia się także białe mięso, nabiał, wszelkie warzywa i woda. Podstawą prawidłowego i zdrowego odżywiania, oczywiście jest użycie dobrej jakości, zdrowych składników, a także właściwe komponowanie posiłków.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa Gawryluk (@ewa_gawryluk) Jednak nie bez znaczenia jest też to, żeby odpowiednio jeść. Nie w pośpiechu i na stojąco. Wrzucenie nawet zdrowej kanapki do torby i jedzenie jej w samochodzie, stojąc w korku, jest niebezpieczne nie tylko ze względu na możliwość odwrócenia uwagi od drogi i spowodowania wypadku. To...