Od 60 lat obecna na polskiej scenie Teresa Lipowska, zachwyca Polaków na deskach teatru i na ekranie. Pewnie większość z was kojarzy ją z roli Barbary Mostowiak w serialu „M jak Miłość”, ale pani Teresa ma o wiele większy dorobek aktorski! Gra w teatrze, wystąpiła w wielu filmach, serialach, a także ma na swoim koncie wiele ról dubbingowych w filmach i serialach dla dzieci.

Co porabia teraz Teresa Lipowska?

Pani Teresa ma już 84 lata, dlatego zdecydowanie zmniejszyła tempo pracy. Chętnie jeździ odpocząć w sanatorium do ukochanego Augustowa, gdzie korzysta z leczniczych zabiegów, spędza czas pośród zieleni nad wodą i jeździ na rowerze.

Aktorka bardzo lubi bezpośredni kontakt z widzami, dlatego od paru lat organizuje czytanie wierszy dla publiczności. A gdy napisała autorską książkę „Nad rodzinnym albumem”, chętnie jeździła na spotkania ze swoimi fanami.

A jak pani Teresa dba o formę i dobre zdrowie? Pewnego razu udzieliła wywiadu, w którym przyznała, że nie stosuje żadnej specjalnej diety. Zamiast tego stara się przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i je po prostu to, co sprawia, że czuje się dobrze.

Zobacz także:

Wyznała, że po śmierci męża gotuje już dużo rzadziej niż kiedyś. Nadal jednak bardzo lubi przyrządzać mięso z ulubioną surówką. Aktorka dba o to, by w jej diecie znalazło się dużo warzyw i owoców. Ogranicza za to pieczywo i rzadko pozwala sobie na słodycze. Zwraca też uwagę na to, żeby nie jeść zbyt późno – w końcu przejadanie się przed snem nie jest zbyt zdrowe!

Przepis na domową surówkę z kiszonej kapusty

By zachować formę i zdrowie, należy codziennie jeść dużo warzyw. Pani Teresa dobrze o tym wie i pewnie dlatego tak świetnie wygląda!

Składniki:

  • Pół kilograma kapusty kiszonej
  • 1 twarde i kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 120 ml oleju
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnijcie z wody i poszatkujcie. Nie płuczcie!
  2. Do miski z kapustą dodajcie starte jabłko i marchewkę.
  3. Wsypcie kminek i cukier.
  4. Dolejcie olej i wszystko dokładnie wymieszajcie. Odstawcie do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!