Tępe nożyki w blenderze? Nie wyrzucajcie go. Weźcie ten produkt, a będą jak nowe
Własne
Newsy

Tępe nożyki w blenderze? Nie wyrzucajcie go. Weźcie ten produkt, a będą jak nowe

Blender nie sieka i mieli już produktów tak, jak w dniu, gdy go kupiliście? Prawdopodobnie znajdujące się w nim nożyki wymagają naostrzenia. Możecie łatwo to zrobić - i to bez osełki.

Trzeba przyznać, że blender to prawdziwe wybawienie w kuchni. Można już zapomnieć o ręcznym rozdrabnianiu różnych produktów, gdy ma się pod ręką tak praktycznie urządzenie. Pozwala ono zrobić smaczne musy, koktajle czy zupę krem.

Niestety, jak wszystko inne również blender w końcu się zużywa. Jeśli zauważyliście, że tnie on różne produkty coraz słabiej, nie załamujcie się - wcale nie trzeba go wyrzucać. Wystarczy naostrzyć nożyki. Wiemy, jak to zrobić domowym sposobem!

Jak naostrzyć blender?

Do naostrzenia nożyków w blenderze ręcznym wcale nie jest konieczna osełka. Przyda się wam do tego… ryż. Zwykły, biały i - co ważne - suchy ryż. Po prostu wsypcie około jedną szklankę ryżu do wysokiego naczynia - najlepiej takiego, w którym robicie za pomocą blendera na przykład koktajle. Następnie „zakopcie” końcówkę blendera w ryżu i włączcie.

Miksujcie w ten sposób ryż przez około 2 minuty, na niskich obrotach. Ten zabieg pozwoli naostrzyć nożyki, dzięki czemu blender posłuży wam jeszcze długo. Jeśli posiadacie blender kielichowy, wystarczy po prostu wsypać do niego ryż, zamknąć blender i również mieszać na niskich obrotach.

A co zrobić z powstałym w ten sposób pyłkiem z ryżu? Niektórzy używają go jako naturalnego nawozu do roślin doniczkowych - zalany wodą posłuży jako fantastyczny nawóz do storczyków. 

Zobacz także
Koniec z oblodzonym zamrażalnikiem. Posmarujcie tym ścianki, a pozostaną nietknięte przez lód

Koniec z oblodzonym zamrażalnikiem. Posmarujcie tym ścianki, a pozostaną nietknięte przez lód

Trzecie te produkty na metalowej tarce? Natychmiast przestańcie, to niekorzystne dla zdrowia

Trzecie te produkty na metalowej tarce? Natychmiast przestańcie, to niekorzystne dla zdrowia

Domowe sposoby na naostrzenie starego blendera 

Jeśli sposób z ryżem was nie przekonuje lub chcecie spróbować czegoś innego, blender można naostrzyć z pomocą innych produktów:

  • skorupki jaj - koniecznie zamrożonych! Skorupki z kilku jajek włóżcie do zamrażarki na godzinę, a następnie zmiksujcie w blenderze na wolnych obrotach przez 3 minuty

  • lód - do wysokiego naczynia wsypcie kilka kostek lodu, dodajcie nieco płynu do mycia naczyń i szklankę zimnej wody. Zblendujcie następnie taką miksturę, znów na najniższych obrotach

  • mrożone owoce - podobnie jak lód i zamrożone skorupki jaj, również bardzo twarde, mrożone owoce pomogą wam naostrzyć blender. W ten sposób połączycie przyjemne z pożytecznym - wystarczy bowiem zalać owoce mlekiem i zblendować. W ten sposób nie tylko naostrzycie urządzenie, ale też uzyskacie smaczny koktajl. 

Źródło: mojegotowanie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Blendowanie warzyw
Adobe Stock
Triki kulinarne
To dlatego nie należy wkładać gorących potraw do blendera! Przeczytaj, zanim zrobisz sobie krzywdę!
Blender to największy przyjaciel każdej pani domu. Bez jego pomocy żadna zupa krem nie mogłaby istnieć. Należy jednak pamiętać, by nie umieszczać w nim gorących składników!

Blender to niesamowicie pomocne urządzenie. Wie o tym każda pani domu. Zaoszczędza czas i energię. Przy jego pomocy możemy zrobić nie tylko obiad, ale również deser, a nawet smakowity koktajl! I choć urządzenie jest bardzo popularne wśród Polaków, niewielu wie, jak właściwie z nim postępować. Możesz się zdziwić, ile błędów popełniasz! Zwróć uwagę na kolejność Bardzo istotną sprawą jest kolejność umieszczanych w blenderze składników. Jak wiadomo, ostrza znajdują się na samym dnie urządzenia. Aby ich nie uszkodzić należy stosować się do kilku zasad. Jako pierwsze w blenderze zawsze powinny lądować płynne składniki, takie jak woda, sok, jogurt, śmietana, passata oraz sos. Następnie suche składniki, takie jak przyprawy, ziarna czy mąka. Trzeci krok pozwala na dodanie liściastych warzyw . Jeśli więc takowe znajdują się w twoim przepisie, śmiało wrzuć je do blendera. Najprawdopodobniej do tej pory myślałaś, że warzywa i owoce powinny wylądować w urządzeniu jako pierwsze, no cóż… to był błąd. Dodaj je na samym końcu. Jeśli potrzebujesz dołożyć również kostki lodu , bo robisz na przykład mrożony koktajl, to właśnie ten moment. Nie wkładaj gorących składników Pyszny krem z pomidorów, białych lub zielonych warzyw, a nawet dyni – te zupy nie mogą się udać bez pomocy blendera. Najbardziej logiczne wydaje się uprzednie ugotowanie warzyw, z których składa się danie, a następnie wrzucenie ich do blendera i gotowe. Nic bardziej mylnego! Nigdy nie wkładaj gorących warzyw do tego urządzenia! Ich temperatura może sprawić, że całość w najlepszym wypadku wyląduje na ścianach, podłodze i blacie kuchennym. Jednak w najgorszym scenariuszu gorące warzywa wraz z parą wybuchną ci prosto w twarz… Uwierz na słowo, to nie będzie przyjemne. Zamiast...

Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Lubicie świeże, domowe soki? Możecie je łatwo zrobić w domu – i to bez sokowirówki albo wyciskarki!

Nie ma nic lepszego, niż domowe soki ze świeżych owoców i warzyw. Do ich przygotowania nie jest konieczna wyciskarka ani sokowirówka! Wystarczy, że macie w domu sprawny blender kielichowy lub ręczny. Sprawdźcie przepis na domowy sok z użyciem blendera! Zalety domowych soków Świeże, domowe soki są przede wszystkim pozbawione barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków, które znajdują się w sokach ze sklepu. A do tego domowy sok składa się w 100 procentach z warzyw i owoców, których użyliście. Nie ma tam miejsca na dodatki cukru lub słodkich syropów. A ponadto regularne picie domowych soków wspaniale wpływa na organizm: Uzupełniają niedobory witamin i minerałów Wspomagają koncentrację Oczyszczają organizm Spowalniają procesy starzenia się Dodają energii Redukują stres Przepis na domowy sok Kubuś Do zrobienia domowego soku typu Kubuś potrzebny wam będzie jedynie blender (ręczny lub kielichowy) oraz poniższe składniki: Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 duża marchewka Woda Przygotowanie: Obierzcie jabłko, gruszkę, pomarańczę i marchewkę. Owoce pokrójcie w kostkę, a marchew zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach - ostrza blendera mogą sobie nie poradzić z twardą marchewką. Jeżeli jednak macie wytrzymały blender o dużej mocy, marchew też możecie pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypcie do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia (jeżeli używacie blendera ręcznego). Wlejcie wodę i zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę. I gotowe! Tak przygotowany sok możecie podawać od razu lub przecedzić go na sitku, jeśli nie przepadacie za kawałkami owoców w soku. Dlaczego warto robić soki samemu? W owocach i warzywach znajduje się mnóstwo...