Trzeba przyznać, że blender to prawdziwe wybawienie w kuchni. Można już zapomnieć o ręcznym rozdrabnianiu różnych produktów, gdy ma się pod ręką tak praktycznie urządzenie. Pozwala ono zrobić smaczne musy, koktajle czy zupę krem.
Niestety, jak wszystko inne również blender w końcu się zużywa. Jeśli zauważyliście, że tnie on różne produkty coraz słabiej, nie załamujcie się - wcale nie trzeba go wyrzucać. Wystarczy naostrzyć nożyki. Wiemy, jak to zrobić domowym sposobem!
Jak naostrzyć blender?
Do naostrzenia nożyków w blenderze ręcznym wcale nie jest konieczna osełka. Przyda się wam do tego… ryż. Zwykły, biały i - co ważne - suchy ryż. Po prostu wsypcie około jedną szklankę ryżu do wysokiego naczynia - najlepiej takiego, w którym robicie za pomocą blendera na przykład koktajle. Następnie „zakopcie” końcówkę blendera w ryżu i włączcie.
Zobacz także:
Miksujcie w ten sposób ryż przez około 2 minuty, na niskich obrotach. Ten zabieg pozwoli naostrzyć nożyki, dzięki czemu blender posłuży wam jeszcze długo. Jeśli posiadacie blender kielichowy, wystarczy po prostu wsypać do niego ryż, zamknąć blender i również mieszać na niskich obrotach.
A co zrobić z powstałym w ten sposób pyłkiem z ryżu? Niektórzy używają go jako naturalnego nawozu do roślin doniczkowych - zalany wodą posłuży jako fantastyczny nawóz do storczyków.
Domowe sposoby na naostrzenie starego blendera
Jeśli sposób z ryżem was nie przekonuje lub chcecie spróbować czegoś innego, blender można naostrzyć z pomocą innych produktów:
-
skorupki jaj - koniecznie zamrożonych! Skorupki z kilku jajek włóżcie do zamrażarki na godzinę, a następnie zmiksujcie w blenderze na wolnych obrotach przez 3 minuty
-
lód - do wysokiego naczynia wsypcie kilka kostek lodu, dodajcie nieco płynu do mycia naczyń i szklankę zimnej wody. Zblendujcie następnie taką miksturę, znów na najniższych obrotach
-
mrożone owoce - podobnie jak lód i zamrożone skorupki jaj, również bardzo twarde, mrożone owoce pomogą wam naostrzyć blender. W ten sposób połączycie przyjemne z pożytecznym - wystarczy bowiem zalać owoce mlekiem i zblendować. W ten sposób nie tylko naostrzycie urządzenie, ale też uzyskacie smaczny koktajl.
Źródło: mojegotowanie.pl