Tym razem chodzi o akrylamid. Okazało się, że ten związek używany w zakładach chemicznych do produkcji chemikaliów takich jak farby i kleje, znajduje się też w żywności!

Zacznijmy od krótkiej listy, która przedstawia zagrożenia wynikające z nadmiernego spożywania produktów zawierających akrylamid.

  • Możliwość powstawania nowotworów przewodu pokarmowego
  • Możliwość trwałego uszkodzenia układu nerwowego
  • Możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca
  • Ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie
  • Podniesienie ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych serca

Skąd akrylamid bierze się w pożywieniu?

Ta lista może budzić prawdziwą grozę. Jednak w rzeczy samej nie różni się zbytnio od tego, czym grozi spożywanie w dużej ilości fast-foodów.

Dlaczego? Bo to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny w pewnej mierze za szkodliwość fast-foodów, zaraz obok zawartości tłuszczów trans.

Zobacz także:

Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi.

Zajście takiej reakcji możliwe jest w temperaturze 120 st. C. Optymalna temperatura potrzebna do zajścia takiej reakcji to z kolei około 140-180 st. C.

Co to oznacza w praktyce? Spore ilości akrylamidu powstają w trakcie obróbki termicznej niektórych posiłków.

W jakich produktach zawarty jest akrylamid?

Chodzi tutaj głównie o smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie produktów zawierających dużą ilość skrobi i węglowodanów.

Ustalenia komitetu ekspertów do spraw dodatków do żywności ze Światowej Organizacji Zdrowia, nie pozostawiają wątpliwości.

Fachowcy z WHO wskazali, w których potrawach, akrylamidu znajduje się najwięcej. Rzućcie okiem na tę listę:

  • Frytki (ok. 16-30% ogólnego spożycia akrylamidu przez ludzi)
  • Chipsy (6-46%)
  • Kawa (13–39%) – chodzi tutaj o palenie ziaren kawy przed zapakowaniem ich do paczek przez producentów.
  • Ciasteczka, herbatniki i ciasta (ok. 10-20%)
  • Chleb i różnego rodzaju pieczywo (10-30%)
  • Sporo akrylamidu pochodzi także z dymu tytoniowego

Czy należy się bać spożywania tych produktów?

Badania wykazują jasno – akrylamid jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Wiąże się to z większą konsumpcją produktów smażonych i pieczonych przez ludzi, niż w przeszłości.

Jednak pragniemy was nieco uspokoić. Jeżeli wasza dieta jest zbilansowana i zrównoważona, nie powinniście mieć specjalnych powodów do niepokoju.

Ważne, by starać się zawsze ograniczać spożywanie niezdrowej, przetworzonej żywności, smażonej w głębokim tłuszczu. To z pewnością pozwoli wam w dużej mierze ograniczyć zagrożenie.