
Dziś w sklepach wybór przypraw jest tak duży, że czasami naprawdę trudno jest się zdecydować. Dużym zainteresowaniem cieszą się gotowe mieszanki, np. do kurczaka, bigosu, rosołu, a nawet do pierników czy szarlotki.
Każdy z nas może sam przygotować taki zestaw przypraw do wybranego dania, ale trzeba przyznać, że taka gotowa mieszanka jest bardzo wygodna. Mało kto jednak wie, że w sklepach od dawna można kupić pewną przyprawę, która ku zdziwieniu niektórych jest dokładnie taką mieszanką i świetnie pasuje do wielu dań. Sprawdźcie, z czego się składa i dlaczego warto ją stosować w kuchni.
Z czego składa się curry?
Przyprawa, o której mowa, to oczywiście curry. Jej charakterystyczny, żółty kolor może wam przywodzić na myśl kurkumę - to bardzo dobre skojarzenie, ponieważ kurkuma jest jednym z wielu składników curry. Jednak za jego intensywny smak i aromat, który szybko dominuje każde danie, w jakim się znajdzie, odpowiada o wiele więcej składników. To między innymi:
-
kolendra
-
kozieradka
-
goździki
-
gorczyca
-
cynamon
-
czosnek
-
imbir
-
gałka muszkatołowa
-
anyż
-
kmin rzymski
-
pieprz czarny
-
pieprz cayenne
-
chili
-
kardamon
Oraz oczywiście kurkuma. Nic więc dziwnego, że potrawy z dodatkiem curry są tak charakterystyczne. Taka ilość aromatycznych przypraw (jak kmin rzymski, kardamon czy imbir) może nieźle zawrócić w głowie.
Właściwości curry
Curry to jednak nie tylko wybitny smak i aromat. Przyprawa ta zawiera dużo żelaza, a także może obniżać poziom cholesterolu we krwi (to zasługa kozieradki). Z kolei kardamon rozszerza naczynia krwionośne, co wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia.
Trwają też badania na temat skuteczności curry w profilaktyce antynowotworowej - można bowiem przypuszczać, że jedzenie tej przyprawy może hamować rozwój niektórych nowotworów jeszcze na ich początkowym etapie.
Znajdująca się w curry kolendra działa natomiast antybakteryjnie, a kurkuma - przeciwzapalnie. Skorzystają z tego osoby cierpiące na bóle stawów, ponieważ kurkuma może pomóc złagodzić te dolegliwości.