Ten złocisty pył przyspieszy metabolizm i ochroni serce. Sypcie go do garnka bez oporów
Getty
Newsy

Ten złocisty pył przyspieszy metabolizm i ochroni serce. Sypcie go do garnka bez oporów

Niektórzy stosujący tę przyprawę nawet nie zdają sobie sprawy, ile dobroci w sobie skrywa. Dosypujcie ją do potraw, a organizm wam podziękuje.

Dziś w sklepach wybór przypraw jest tak duży, że czasami naprawdę trudno jest się zdecydować. Dużym zainteresowaniem cieszą się gotowe mieszanki, np. do kurczaka, bigosu, rosołu, a nawet do pierników czy szarlotki.

Każdy z nas może sam przygotować taki zestaw przypraw do wybranego dania, ale trzeba przyznać, że taka gotowa mieszanka jest bardzo wygodna. Mało kto jednak wie, że w sklepach od dawna można kupić pewną przyprawę, która ku zdziwieniu niektórych jest dokładnie taką mieszanką i świetnie pasuje do wielu dań. Sprawdźcie, z czego się składa i dlaczego warto ją stosować w kuchni. 

Z czego składa się curry?

Przyprawa, o której mowa, to oczywiście curry. Jej charakterystyczny, żółty kolor może wam przywodzić na myśl kurkumę - to bardzo dobre skojarzenie, ponieważ kurkuma jest jednym z wielu składników curry. Jednak za jego intensywny smak i aromat, który szybko dominuje każde danie, w jakim się znajdzie, odpowiada o wiele więcej składników. To między innymi:

  • kolendra

  • kozieradka

  • goździki

  • gorczyca

  • cynamon

  • czosnek

  • imbir

  • gałka muszkatołowa

  • anyż

  • kmin rzymski

  • pieprz czarny

  • pieprz cayenne

  • chili

  • kardamon

Oraz oczywiście kurkuma. Nic więc dziwnego, że potrawy z dodatkiem curry są tak charakterystyczne. Taka ilość aromatycznych przypraw (jak kmin rzymski, kardamon czy imbir) może nieźle zawrócić w głowie.

Zobacz także
Mikstura z tej aromatycznej przyprawy wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru. Efekty już po 2 tygodniach

Mikstura z tej aromatycznej przyprawy pomoże na trawienie. Efekty na stałe już po 2 tygodniach

Nie cierpicie tej popularnej przyprawy? Przyczyna może leżeć w waszych genach

Nie cierpicie tej popularnej przyprawy? Przyczyna może leżeć w waszych genach

Właściwości curry

Curry to jednak nie tylko wybitny smak i aromat. Przyprawa ta zawiera dużo żelaza, a także może obniżać poziom cholesterolu we krwi (to zasługa kozieradki). Z kolei kardamon rozszerza naczynia krwionośne, co wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia.

Trwają też badania na temat skuteczności curry w profilaktyce antynowotworowej - można bowiem przypuszczać, że jedzenie tej przyprawy może hamować rozwój niektórych nowotworów jeszcze na ich początkowym etapie. 

Znajdująca się w curry kolendra działa natomiast antybakteryjnie, a kurkuma - przeciwzapalnie. Skorzystają z tego osoby cierpiące na bóle stawów, ponieważ kurkuma może pomóc złagodzić te dolegliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bez tej przyprawy nie ma udanych śledzi. Jest zdrowa i genialnie podkreśla ich smak
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma udanych śledzi. Jest zdrowa i genialnie podkreśla ich smak
Szukacie przyprawy, która podkreśli smak waszych śledzi? Dodajcie do nich tę a zakochacie się w ich smaku.

Polacy wprost uwielbiają jeść śledzie. Ryba ta jest chętnie spożywana nie tylko od święta, ale również na co dzień. Jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak śledzi? To curry. Czym przyprawiać śledzie? Śledzie uwielbiają towarzystwo aromatycznych ziół i przypraw. Najlepiej smakują, gdy odpowiednio przyprawione polejemy je olejem. Jeżeli zastanawiacie się, jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak waszych śledzi, spieszymy z odpowiedzią. Śledzie doskonale komponują się z curry. Ta smaczna i zdrowa przyprawa ma ostry posmak i charakterystyczną żółtą barwę. Curry bez problemu znajdziecie w sklepach. Przyprawa ta najczęściej występuje jako gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, sól oraz cynamon. Curry nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowe. Ta mieszanka przypraw jest bogata w związki przeciwzapalne, a jej spożywanie może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, poprawić zdrowie serca i zmniejszyć poziom cukru we krwi, a także ma inne potencjalne korzyści, jak: zmniejszenie poziomu cholesterolu poprawa zdrowia mózgu działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne poprawa zdrowia układu pokarmowego. Czym jeszcze warto przyprawiać śledzie? Wśród innych przypraw, które doskonale pasują do śledzi, warto wymienić: nać pietruszki pieprz czarny kolendrę ziele angielskie liść laurowy kurkumę paprykę słodką bazylię oregano tymianek rozmaryn Przepis na śledzie w sosie curry Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakują śledzie z curry, sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 7-10 płatów śledziowych 1 słoik majonezu (mały) 3-4 łyżki śmietany wiązka zielonego świeżego kopru...

Tak gotował Agnieszce Kaczorowskiej w ciąży jej mąż. Czy serialowej Bożence zmieniły się smaki?
ONS.pl/Flickr
Newsy
Tak gotuje Agnieszce Kaczorowskiej w ciąży jej mąż. Czy serialowa Bożenka może to jeść?
Wszystkie mamy wiedzą, że będąc w ciąży, powinny wystrzegać się np. jedzenia surowych ryb. A co z indyjskim curry? Ciężarna Agnieszka Kaczorowska za nim nie przepada, ale nie odmówiła sobie zjedzenie takiego dania swojego męża.

Dieta kobiet w ciąży to temat rzeka. O tym dlaczego panie w stanie błogosławionym powinny jeść takie, a nie inne produkty, unikać niektórych dań jak ognia napisano już liczne opasłe tomiszcza pełne mądrych rad i wskazówek. Nic w tym dziwnego – dla każdej młodej matki kwestia dobra jej dziecka jest sprawą absolutnie priorytetową. W dyskusji o tym, jak powinien wyglądać jadłospis kobiet w ciąży, jest także miejsce na pogląd, który mówi o tym, że z niewielkimi wyjątkami nie powinny one zmieniać specjalnie swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Co jadła Agnieszka Kaczorowska w trakcie ciąży? Wygląda na to, że ku takiej właśnie opcji skłania się Agnieszka Kaczorowska. Aktorka znana i lubiana za sprawą wieloletniej roli Bożenki w serialu „Klan” dzieli się radością z oczekiwanych narodzin dziecka ze swoimi fanami na Instagramie. 29-latka, która ma na koncie także sukcesy w polsatowskim show „Dancing with the Stars. Taniec z Gwiazdami”, zamieściła na swoim oficjalnym profilu w serwisie Instagram fotografię z domowego obiadu. Być może niektóre młode matki będą poważnie zaskoczone, tym co Kaczorowska serwuje sobie i pośrednio swojemu maluszkowi. Celebrytka zapozowała bowiem z ugotowanym przez jej męża indyjskim curry. Kaczorowska szczerze przyznała przy okazji, że o gotowaniu takich potraw ma dość mgliste pojęcie – była odpowiedzialna tylko za ugotowanie ryżu. Jakie przyprawy dodaje się do curry? Czym jest curry ? Zgodnie z encyklopedycznym opisem, to nic innego jak tylko sposób przygotowywania dań na hinduską modłę. W uproszczeniu w ten sposób nazywa się jednak zwykle aromatyczne sosy na bazie mleka kokosowego, jogurtu z mięsem, warzywami lub z innymi dodatkami z obowiązkowymi przyprawami. Na mieszankę curry, zwaną w Indiach masalą, składają się zwykle takie...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa dodana do rosołu niesamowicie podkręca jego smak i zapach. Nie wpadlibyście na to!
Egzotyczna mieszanka przypraw, którą wszyscy dobrze znacie, świetnie sprawdza się w... tradycyjnym rosole.

Ugotowanie dobrego rosołu to sztuka. Rosół jest tradycyjną zupą, która bardzo często gości z pewnością na waszych stołach. Ten klasyczny bulion znano nawet w czasach prehistorycznych. Robiono go wtedy na gorszych kawałkach mięsa z dodatkiem znalezionych ziół i jadalnych roślin. Dodajcie do rosołu tę przyprawę Ta przyprawa dorzucona do rosołu potrafi naprawdę zmienić jego smak na lepsze. Chodzi o egzotyczną mieszankę przypraw: curry. Pewnie wszyscy znacie tę klasyczną już nawet u nas przyprawę. Curry to jednak mieszanka przypraw. Są one starannie dobrane i w połączeniu dają charakterystyczny smak i niesamowity aromat. Do mieszanki curry należą: Kurkuma Czarny pieprz Chili Cynamon Imbir w proszku Kumin Kardamon Anyż Spróbujcie dorzucić łyżeczkę lub dwie przyprawy curry do rosołu. Nie przesadźcie z jej ilością. Przyprawa curry jest bardzo charakterystyczna i może zdominować smak rosołu. Jeśli chcecie delikatnie podkręcić jego smak, zacznijcie nawet od jednej szczypty. Rosół z przyprawą curry zdobędzie też dodatkowy atut: złocisty kolor . To dzięki kurkumie, która jest jednym z głównych elementów mieszanki przyprawowej. Jak zrobić dobry rosół? Pewnie każdy z was ma swój sprawdzony sposób na rosół. Najczęściej dodajecie do niego pewnie mięso z drobiu, mięso lub kości wołowe lub mieszanki mięs. Warzywa , które najczęściej dodawane są do rosołu to: Marchewka Seler Por Pietruszka Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez dodatku: Liścia kapusty Lubczyku Natki pietruszki Opalonej cebuli To nie wszystko, często stosowane dodatki do rosołu , które odpowiadają za jego głęboki smak i aromat to: Imbir , który podkręca smak i poprawia...

Czy kumin i kminek ot to samo? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy
Czy kumin i kminek to to samo? Czym różnią się te przyprawy?
Polski kminek i egzotyczny kmin rzymski zwany z angielska kuminem przypadkiem nazywają się podobnie. To jednak 2 całkiem różne rośliny. Jak je rozpoznać i do czego używać?

Kminek zwyczajny, bardzo popularny w polskiej kuchni, to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, często dziko rosnąca na łąkach, polanach czy przy drogach. Z kolei kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Kumin od lat nie rośnie dziko, pochodzi jedynie z upraw. Rośliny mają zupełnie inny smak i pasują do innych potraw. Coś je jednak ze sobą łączy. To właściwości zdrowotne. Jak odróżnić od siebie kminek i kumin? Ziarenka kminku są wygięte, przypominają kształtem miniaturowe banany. Jego smak i zapach dobrze znamy. Ma dość silny korzenny zapach i aromatyczny, lekko palący i cierpki smak. Ziarenka kminku są jasnobrązowe, przyprawa po zmieleniu staje się brązowa. Ziarna kuminu są większe od kminku, podłużne i symetryczne, nie mają bananowego wygięcia, które jest charakterystyczne dla kminku. Jego smak jest orientalny, intensywny z delikatną cytrusową nutą. Kmin rzymski ma jaśniejszy kolor, a proszek powstały z utarcia kuminu nabiera złotej barwy.  Obie przyprawy wykorzystywane są w kuchni. Do czego stosuje się kminek? W kuchni polskiej kminek jest jedną z podstawowych przypraw. Używa się go do kiszonej kapusty, surówek na bazie kapusty, a także bigosu. Pasuje też do: Ziemniaków. Jest doskonały z pieczonymi ziemniakami Buraków. Dodaje się go do ćwikły Cebuli Marchewki Zup. Kminek jest jedną z przypraw używanych do przyrządzenia zupy grzybowej, kapuśniaku, kminkowej Tłustych mięs i mięsnych sosów Serów Wódek i likierów Wypieków. Jest dodawany do pieczywa żytniego i pszennego, a także wytrawnych ciast i ciasteczek Do czego używany jest kmin rzymski? Zapach kuminu kojarzy się z dalekimi, orientalnymi krainami, indyjskimi potrawami. Używany jest od Afryki...