Ten zielony napój pobudza lepiej niż kawa i zwykła herbata. To naturalne paliwo dla mózgu
AdobeStock
Newsy

Ten zielony napój pobudza lepiej niż kawa i zwykła herbata. To naturalne paliwo dla mózgu

Lubicie kawę z pianką? Mamy dla was smaczną alternatywę, która doda wam energii i jest pełna cennych antyoksydantów. Cieszy się coraz większą popularnością i trudno się dziwić. Sprawdźcie, jakie właściwości ma ten pyszny, zielony napój.

Gdy chcemy dodać sobie trochę energii z samego rana, zwykle odruchowo sięgamy po kawę lub herbatę. Jednak wybór napojów, które pobudzą nieco organizm, jest znacznie szerszy. Jeden z nich zyskuje w ostatnich latach na popularności i nie chodzi tym razem o bardzo modną zieloną herbatę - choć mają wiele wspólnego. Mowa tutaj o matchy - sprawdźcie, co to jest i dlaczego warto ją spożywać. 

Co to jest matcha?

Matcha ma postać proszku o charakterystycznej, głębokiej zielonej barwie. Powstaje co prawda z tej samej rośliny, co zielona herbata (camellia sinensis), ale jest inaczej uprawiana.

Na niecały miesiąc przed zbiorami, rolnicy przykrywają rośliny odcinając je w ten sposób od bezpośredniego światła słonecznego. Taki zabieg pobudza je do wzmożonej produkcji chlorofilu, co w rezultacie daje im znacznie ciemniejszy, zielony kolor. Po zbiorach, liście herbaty są mielone i tak powstaje zielony proszek - matcha. 

Zobacz także
Jedna szklanka tej złotej mieszanki wieczorem i spodnie natychmiast zrobią się luźniejsze

Jedna szklanka tej złotej mieszanki wieczorem i spodnie natychmiast zrobią się luźniejsze

Już mała porcja dziennie pomoże zachować młodość mózgu na dłużej. Ten owoc zatrzyma dla was czas

Już mała porcja dziennie pomoże zachować młodość mózgu na dłużej. Ten owoc zatrzyma dla was czas

Wpływ matchy na zdrowie

Ze względu na wyjątkowy sposób uprawy, matcha zawiera w sobie więcej cennych przeciwutleniaczy niż zielona herbata. Te spowalniają procesy starzenia w organizmie i zwalczają wolne rodniki, ale to tylko jedna z wielu zalet matchy:

  • wspomaga koncentrację

  • polepsza pamięć

  • pobudza

  • obniża poziom cholesterolu

  • chroni przed chorobami serca

  • przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu 

Warto dodać, że zawartość kofeiny w matchy jest wyższa niż w zielonej herbacie. Do tego zawiera związek - L-teaninę - który pomaga uniknąć uczucia znużenia, jakie występuje po tym, gdy kofeina zawarta w kawie przestanie działać. 

Jak pić matchę?

Matchę przygotowuje się bardzo prosto. Do kubka wsypcie 1 łyżeczkę tego zielonego proszku i zalejcie wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Następnie całość trzeba bardzo intensywnie wymieszać, aż powstanie zielona piana. Tradycyjnie stosuje się w tym celu specjalną bambusową trzepaczkę chasen, ale możecie też użyć w tym celu np. spieniacza do mleka. Matchę można też zalać ciepłym mlekiem albo napojem roślinnym, by wzbogacić jej smak. 

Kotlety mielone

Znany raper wypuszcza własną linię herbaty. Przebije popularnością napoje Ekipy?
Instagram/Quebonafide/AdobeStock
Newsy
Raper Quebonafide wypuszcza własną linię herbaty. Przebije popularnością napoje Ekipy?
Dziś w Lidlu pojawią się napoje sygnowane przez Quebonafide. Znany polski raper wypuścił na sprzedaż azjatycką matchę. Ile trzeba za nią zapłacić?

Już od dziś w sieci sklepów Lidl będziecie mogli kupić matchę sygnowaną przez rapera Quebonafide. Czym jest matcha? Matcha to intensywnie zielona herbata w proszku, która od stuleci jest związana z japońską tradycją i kulturą. Matcha jest obecnie uznawana za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni. Quebonafide wypuszcza własną matchę Quebonafide jest kolejnym po raperze Mata artystą, który wpadł na pomysł, by wprowadzić na polski rynek azjatycki napój matcha. Już dziś w sieci sklepów Lidl pojawią się butelki matchy sygnowane jego pseudonimem. Linia nosi nazwę Miss Ti i powstała w Korei Południowej. Quebo pracował przy projekcie z producentem muzycznym FORXST-em. Pomysł ten pojawił się w ich głowach podczas podróży do Azji: - Po powrocie okazało się, że na europejskim rynku na próżno szukać naszych ukochanych napojów, których skład byłby naturalny, więc postanowiliśmy zrobić je sami - właściwie dla siebie! – mówią.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez QUEBONAFIDE (@quebahombre) Jak donosi portal spożywczy, dwa smaki herbaty - wegańska Matcha Latte oraz Milk Tea,  pojawią się jako pierwsze produkty spożywcze marki premierowo w ofercie sieci Lidl w cenie 9,99 zł za 500 ml. Sklep planuje wprowadzić te produkty do oferty na stałe. Herbaty mają nie tylko wspaniale smakować, ale też naturalnie pobudzać do działania. Ponadto, matcha i czarna herbata, bardzo korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację: - Oba produkty otrzymały...

Tę herbatę można parzyć na zimno. Hamuje apetyt i ma działanie przeciwnowotworowe
AdobeStock
Newsy
Tę herbatę można parzyć na zimno. Hamuje apetyt i ma działanie przeciwnowotworowe
Jeśli doskwiera wam upał, przygotujcie sobie tę herbatę - można ją zaparzyć na zimno.

W upały nie brakuje pomysłów na przygotowywanie chłodnych napojów, które mają przynieść ulgę przy wysokich temperaturach. Niektórzy paradoksalnie zalecają picie herbaty w upał - tak robią na przykład Arabowie, którzy w ciągu dnia popijają słodką herbatę miętową, kardamonową czy cynamonową małymi łykami. Przy wysokich temperaturach sprawdza się również zielona herbata, która ma właściwości schładzające organizm. Najlepiej działa wypijana na zimno. A czy wiedzieliście, że na zimno można ją również parzyć? Czy zieloną herbatę można parzyć na zimno? W ciepły dzień wypicie szklanki zimnej zielonej herbaty z kilkoma kostkami lodu szybko przynosi ulgę. Jednak zagotowanie wody, zalanie herbaty, odczekanie aż wystygnie i jeszcze schładzanie jej w lodówce zajmuje bardzo dużo czasu. Jeśli nie macie połowy dnia na przyrządzanie takiego napoju, mamy dla was dobre wieści - zieloną herbatę można „zaparzyć” także na zimno! Jak to możliwe? Wystarczy wsypać kilka łyżeczek liści zielonej herbaty do dzbanka i zalać je chłodną, niegazowaną wodą mineralną (albo przefiltrowaną). Po około dwóch godzinach tak przygotowana herbata będzie już gotowa do spożycia. Dodajcie do niej kostki lodu i gotowe! Co więcej, zielona herbata parzona na zimno będzie mniej gorzka i cierpka od tej parzonej w sposób tradycyjny - garbniki odpowiadające za gorzki smak wydzielają się przy wysokiej temperaturze.  Właściwości zielonej herbaty Jeśli zastanawiacie się, dlaczego to właśnie zieloną herbatę powinno się pić przy wysokich temperaturach, poznajcie jej wspaniałe właściwości: wspomaga odchudzanie - zielona herbata zwiększa metabolizm wątroby, obniża poziom cukru we krwi i działa wspomagająco w redukcji tkanki tłuszczowej. spowalnia starzenie - zawarte w tym rodzaju herbaty związki polifenolowe zwalczają wolne...

Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować?
Własne
Triki kulinarne
Skąd bierze się gorzki smak zielonej herbaty? Oto sprytny sposób wyeliminowanie goryczki
Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiecie, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?

Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Właściwości zdrowotne zielonej herbaty Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku? Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie? Zielona herbata, w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak. - Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze na swojej stronie Sencha Tea Bar. Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować? Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? Najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha się od 60 do 85 stopni...

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
AdobeStock
Newsy
Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
Pijcie regularnie tę herbatę. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Biała herbata ma łagodniejszy smak niż większość czarnych lub zielonych herbat ze względu na to, że jest wytwarzana z niedojrzałych jeszcze herbacianych liści. Podobnie jak zielona herbata, pochodzi z rośliny Camellia sinesis, ale różni się od niej smakiem i zawartością kofeiny, ponieważ jej delikatne liście są zbierane wcześnie, gdy są jeszcze pąkami. Herbata ta jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, ale również najzdrowszych herbat świata. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne białej herbaty Biała herbata jest bogata w aminokwas l-teaninę, który wycisza umysł i poprawia koncentrację. Biała herbata ma właściwości przeciwutleniające, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym potencjałem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Podobnie jak inne herbaty, biała herbata jest bogata w przeciwutleniacze – szczególnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który jest ważny w zwalczaniu skutków zapalenia i stresu oksydacyjnego. Biała herbata zawiera również mangan, który wspiera zdrowie kości, co jest ważne dla obniżenia ryzyka osteoporozy. Napój ten zawiera fitochemiczne przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, które w przeciwnym razie mogłyby rozwinąć się w raka.  Spożywanie herbat z rośliny Camellia sineses wiąże się z działaniem ochronnym u osób z cukrzycą. Jak wykazały badania, picie białej herbaty przez ponad 12 miesięcy odwraca uszkodzenia oksydacyjne komórek serca, dzięki czemu serce odzyskuje aktywność przeciwutleniającą. Picie białej herbaty obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co ostatecznie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych...