Gdy chcemy dodać sobie trochę energii z samego rana, zwykle odruchowo sięgamy po kawę lub herbatę. Jednak wybór napojów, które pobudzą nieco organizm, jest znacznie szerszy. Jeden z nich zyskuje w ostatnich latach na popularności i nie chodzi tym razem o bardzo modną zieloną herbatę - choć mają wiele wspólnego. Mowa tutaj o matchy - sprawdźcie, co to jest i dlaczego warto ją spożywać. 

Co to jest matcha?

Matcha ma postać proszku o charakterystycznej, głębokiej zielonej barwie. Powstaje co prawda z tej samej rośliny, co zielona herbata (camellia sinensis), ale jest inaczej uprawiana.

Na niecały miesiąc przed zbiorami, rolnicy przykrywają rośliny odcinając je w ten sposób od bezpośredniego światła słonecznego. Taki zabieg pobudza je do wzmożonej produkcji chlorofilu, co w rezultacie daje im znacznie ciemniejszy, zielony kolor. Po zbiorach, liście herbaty są mielone i tak powstaje zielony proszek - matcha. 

Zobacz także:

Wpływ matchy na zdrowie

Ze względu na wyjątkowy sposób uprawy, matcha zawiera w sobie więcej cennych przeciwutleniaczy niż zielona herbata. Te spowalniają procesy starzenia w organizmie i zwalczają wolne rodniki, ale to tylko jedna z wielu zalet matchy:

  • wspomaga koncentrację

  • polepsza pamięć

  • pobudza

  • obniża poziom cholesterolu

  • chroni przed chorobami serca

  • przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu 

Warto dodać, że zawartość kofeiny w matchy jest wyższa niż w zielonej herbacie. Do tego zawiera związek - L-teaninę - który pomaga uniknąć uczucia znużenia, jakie występuje po tym, gdy kofeina zawarta w kawie przestanie działać. 

Jak pić matchę?

Matchę przygotowuje się bardzo prosto. Do kubka wsypcie 1 łyżeczkę tego zielonego proszku i zalejcie wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Następnie całość trzeba bardzo intensywnie wymieszać, aż powstanie zielona piana. Tradycyjnie stosuje się w tym celu specjalną bambusową trzepaczkę chasen, ale możecie też użyć w tym celu np. spieniacza do mleka. Matchę można też zalać ciepłym mlekiem albo napojem roślinnym, by wzbogacić jej smak.