Ten zaskakujący składnik to cały sekret kruchych faworków. Oto tajemnica cukierników
AdobeStock
Newsy

Ten zaskakujący składnik to cały sekret kruchych faworków. Oto tajemnica cukierników

Jeżeli marzą się wam cudnie chrupiące faworki, koniecznie dodajcie do nich ten składnik. Nikt by na to nie wpadł.

Wydawałoby się, że usmażenie faworków to nie jest nic trudnego. Wystarczy wyrobić ciasto, rozwałkować, pokroić i wrzucać na gorący tłuszcz. Jednak niektórym faworki wychodzą idealnie kruche i pyszne, a inni po usmażeniu otrzymują twarde jak kamień i niesmaczne wypieki.

Tajemnica tkwi bowiem w specjalnych składnikach, które dodane do ciasta zupełnie odmienią wasze faworki. Poznajcie trik cukierników na idealnie usmażone, kruche i dosłownie rozpadające się w dłoniach chrusty. 

Co dodać do faworków, żeby wyszły chrupiące?

Doświadczeni cukiernicy wiedzą, że do faworków zwykle dodaje się spirytus, lub ostatecznie ocet, by faworki nie nasiąknęły tłuszczem. Dzięki temu są jednocześnie chrupiące i miękkie. Nie każdy chce jednak używać spirytusu, a z kolei zapach octu nieszczególnie zachęca do jedzenia czegoś słodkiego.

Istnieje na szczęście alternatywa w postaci białego wina. Zawarty w nim alkohol, podobnie jak spirytus, przeciwdziała także „piciu” tłuszczu przez ciasto.

Do tego tak przygotowane faworki będą bardziej pulchne i przede wszystkim - będą pozbawione niezbyt przyjemnego zapachu octu. Co więcej, wino nada im ładnego aromatu. Oczywiście co za dużo to niezdrowo i nie można z nim przesadzić. Wystarczy, że na 500 g mąki użyjecie 100 ml białego wina, czyli około pół szklanki. 

Zobacz także
Te ekspresowe faworki wyjdą nawet początkującym. Sprawdzona receptura na chrust jak z cukierni

Te ekspresowe faworki wyjdą nawet początkującym. Sprawdzona receptura na chrust jak z cukierni

Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Jak zrobić kruche faworki?

Odpowiednie składniki to nie wszystko. W przypadku faworków istotna jest również technika, a także cierpliwość. Trzymajcie się poniższych zasad, a wasze chrusty zawsze już wyjdą takie, jak trzeba:

  • Ciasto musi odpocząć około pół godziny po wyrobieniu. To pomoże zapobiec jego kurczeniu się przy zagniataniu.

  • Następnie należy je napowietrzyć. Dobrze jest użyć w tym celu wałka - wyrabiajcie ciasto na faworki kilka minut, a później wielokrotnie uderzcie je mocno wałkiem, by wtłoczyć powietrze do środka.

  • Rozwałkujcie je bardzo, bardzo cienko - mogą być widoczne prześwity.

  • Olej do smażenia faworków musi być bardzo gorący, choć nie można też przesadzić z temperaturą. Jeśli macie specjalny termometr do żywności, postarajcie się utrzymać temperaturę oleju na poziomie 180 stopni. 

  • Smażcie chrust partiami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co spirytus dodaje się do faworków? Oto czym zastąpić alkohol w faworkach
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się spirytus do faworków? Sprawdźcie, czym można zastąpić alkohol przygotowując chrust
Wiemy jak usmażyć idealne faworki. Będą delikatne, puszyste i bez nadmiaru tłuszczu. Jaką rolę pełni w tym dodatek w postaci alkoholu?

Choć smażenie chrustu, jak nieraz nazywa się także faworki, to staropolski zwyczaj związany z karnawałem, same ciastka nie pochodzą z Polski. Przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. To tam najpierw zaczęto wypiekać smakołyki przypominające kształtem złożoną kokardkę. Jednym ze składników ciasta jest mocny spirytus. Czy jest konieczny i czym możecie go zastąpić jeśli nie macie w domu tego alkoholu? Dlaczego do faworków dodaje się spirytus? Alkohol w postaci mocnego spirytusu to jeden ze składników ciasta na faworki. Na dwie szklanki mąki należy dodać 1 łyżkę spirytusu. To nie dużo, taka ilość nie będzie wyczuwalna w ciastkach, do tego sam alkohol wyparuje podczas smażenia. Jednak dodanie takiej ilości spirytusu ma jeden bardzo ważny powód. Podczas smażenia ciasto nie nasiąka tłuszczem. Jeśli po wysmażeniu ułożycie do tego faworki na chwilę na ręczniku papierowym, żeby usunąć resztkę tłuszczu, otrzymacie cudowne, lekkie puszyste faworki, od których rodzina nie będzie się mgła oderwać. Istnieją dwa sposoby skorzystania z właściwości alkoholu ograniczających wchłonięcie tłuszczu: Dodajcie spirytus do ciasta wg proporcji 1 łyżka na 2 szklanki mąki Dodajcie łyżkę spirytusu do zimnego tłuszczu na patelni. Dopiero po jego dodaniu powoli podgrzewajcie tłuszcz wraz z alkoholem Czy spirytus w składzie faworków można pominąć lub czymś zastąpić? Nie każdy chce używać spirytusu do ciasta pomimo tego, że jest polecany przez cukierników jako składnik, który nie tylko pozwala uchronić smażone wyroby przed nadmiernym nasiąknięciem tłuszczem, ale także nadaje delikatności i smaku. Podobną funkcję w cieście może jednak pełnić ocet. Użyjcie takiej samej ilości 6-porcentowego, zwykłego octu kuchennego.        ...

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

Jakiej mąki użyć do faworków? Tylko ta jest gwarancją idealnego wypieku
AdobeStock
Newsy
Jakiej mąki użyć do faworków? Tylko ta jest gwarancją perfekcyjnego smaku
Faworki, nazywane również chrustem, to obok pączków, jeden z symboli tłustego czwartku. Jak je przygotować i jakiej użyć do nich mąki?

Już niedługo, czyli 24 luteg, będziemy obchodzili tłusty czwartek. To święto ruchome, które rozpoczyna ostatki, czyli ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej. W tym dniu zgodnie z tradycją, możemy do woli objadać się pączkami, faworkami i innymi słodkimi przysmakami. Przypomina nam nawet o tym  staropolskie przysłowie, które mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Poza pączkami, w tłusty czwartek na polskich stołach często goszczą faworki. Jak zrobić idealne faworki i jakiej najlepiej użyć do nich mąki? Jakiej mąki użyć do faworków? Rodzaj mąki warunkuje stopień wchłaniania mokrych składników. W przypadku ciasta na faworki, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór mąki tortowej, typ 450. W przypadku przygotowywania chrustu nie ma miejsca na eksperymenty z mąką mniej oczyszczoną, zawierającą więcej błonnika z zewznętrznej warstwy ziarna. Mąki typów 650 i tych oznaczonych wyższymi liczbami są rzeczywiście zdrowsze i świetnie nadają się do innych wypieków  i celów, ale na pewno nie do delikatnych faworków. W końcu przygotowując chrust na tłusty czwartek nikt nie ma w głowie diety! Jak zrobić smaczne faworki? Żeby przygotować smakowite, kruche faworki, oprócz właściwego wyboru mąki, należy trzymać się jeszcze kilku prostych zasad. Składniki na faworki powinny być zimne, najlepiej więc zacznijcie przygotowywać ciasto od razu po wyjęciu ich z lodówki. Dzięki temu wasze faworki będą kruche. Do ciasta warto dodać spirytus, dzięki któremu faworki nie będą wsiąkały zbyt dużo tłuszczu (możemy też zastąpić go octem). Dobre napowietrzenie ciasta. Ciasto na faworki powinno być dobrze ugniecione i napowietrzone....

faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy
Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak
Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać! Tradycyjne chrusty Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki. Przepis na faworki od Ewy Wachowicz Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki: 40 dag mąki 8 żółtek 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 łyżka mleka Kieliszek spirytusu Olej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty. Powoli zagniatajcie...