Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami

Pamiętacie jeszcze deserki, jakie przygotowywali rodzice i dziadkowie w czasach PRL-u? Gdy na półkach brakowało podstawowych produktów, trzeba było nieźle się wysilić, by zrobić coś smacznego na słodko. Przypominamy przepis na jeden z takich klasyków w odświeżonej wersji.

Dawniej, gdy w sklepach wybór słodyczy był znacznie uboższy niż dziś i dzieci nie miały co liczyć na czekoladę i inne pyszności, trzeba było sobie radzić samemu. Popularnym przysmakiem był kogel-mogel, czyli żółtka ucierane z cukrem. Niektórzy uważają, że to wyjątkowo obrzydliwy deser i nawet nie chcą o nim słyszeć, a inni do dziś chętnie od czasu do czasu przygotowują sobie kogel-mogel, gdy mają ochotę na coś słodkiego.

Jeżeli należycie do tej drugiej grupy, wypróbujcie koniecznie przepis Ewy Wachowicz na klasyczny kogel-mogel z pewnym smacznym dodatkiem.

Przepis Ewy Wachowicz na kogel-mogel 

Do przygotowania tego klasycznego przysmaku według receptury Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 jajek

  • 6 łyżek soku z cytryny

  • 6 łyżek cukru

  • świeże owoce 

Zobacz także
Odeszły wraz z PRL-em. Smak tych lodów pamięta się do dziś. Jak zrobić je w domu?

Lody Bambino to śmietankowy smak PRL-u. Dalej są w sprzedaży, ale czy smakują tak samo?

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Przygotowanie:

  1. By kogel-mogel był możliwie jak najbardziej bezpieczny, Ewa najpierw parzy jajka wrzątkiem. Polega to na tym, że jajka na kogel-mogel należy na dosłownie sekundę włożyć do gorącej wody i od razu wyciągnąć, żeby białko się nie ścięło. 

  2. Po tym zabiegu oddzielcie żółtka od białek. Białka odłóżcie do lodówki - przydadzą się do zrobienia bezy lub innych wypieków, a możecie też dodać je po prostu do jajecznicy lub omletu. 

  3. Żółtka wlejcie do miseczki, wsypcie 6 łyżek cukru i utrzyjcie wszystko razem. Kiedy masa nabierze jasnego koloru, wlejcie 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszajcie jeszcze kilka chwil. 

  4. Umyjcie i osuszcie owoce - to mogą być dowolne owoce sezonowe, na przykład maliny, pokrojone winogrona, a także borówki czy porzeczki.

  5. Kogel mogel wylejcie do szklanek lub słoiczków. Na wierzchu ułóżcie owoce. Gotowe!

Czy kogel-mogel jest bezpieczny dla zdrowia?

Część osób, w obawie przed zachorowaniem na choroby wywołane Salmonellą i inne przypadłości, jakie może wywołać zjedzenie surowych jajek, w ogóle nie przyrządza kogla-mogla. Czy rzeczywiście jest się czym martwić?

W przypadku tego deseru bardziej powinna na martwić wysoka zawartość cukru niż to, że spożywamy żółtka na surowo. By kogel-mogel był zdrowszy, warto zastąpić biały cukier na przykład stewią. Dobrze jest też zachować zdrowy rozsądek i nie zajadać się koglem-moglem codziennie - raz w tygodniu w zupełności wysarczy.

Źródło: ewawachowicz.pl, kobieta.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki
AdobeStock
Newsy
Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki
Choć kogel-mogel jest bardzo smaczny, to jedzenie takiego deseru grozi zakażeniem Salmonellą. Sprawdźcie, jak się przed tym chronić.

Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią. Salmonella w jajkach Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki. Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec? Sposoby na bezpieczny kogel-mogel Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki! Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza. Przepis na kogel-mogel Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 6 łyżek cukru 3 żółtka Opcjonalnie:...

kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy
Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno
zufikowo/Gotujmy.pl
Newsy
Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno
Sernik na zimno z truskawkami to pozycja obowiązkowa w letnim menu deserowym. Możecie jednak zaskoczyć gości bardziej oryginalnym i jeszcze pyszniejszym deserem!

Pianka truskawkowa to świetny zamiennik sernika na zimno lub domowego „ptasiego mleczka”. Jest znacznie mniej kaloryczna niż klasyczny sernik i wiele innych deserów: zamiast dużych ilości cukru można dodać do niej zdrowy zamiennik cukru , czyli erytrytol, który jest naturalnym słodzikiem i nie zawiera żadnych kalorii. Przepis na piankę truskawkową Receptura została opracowana przez kulinarną gwiazdę i byłą Miss Polonia – Ewę Wachowicz. Miłośniczka kulinariów wymyśliła fenomenalny przepis, który pozwoli cieszyć się letnimi deserami wszystkim osobom przebywającym na diecie. Wystarczą truskawki, jogurt naturalny, odrobina soku z cytryny, żelatyna i erytrol.          Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Pianka truskawkowa z ciastkami owsianymi Aby zamienić tę słodkość w jeszcze bardziej pełnowartościowe danie, spróbujcie wykonać ją według przepisu użytkowniczki gotujmy.pl i sod zróbcie z ciastek owsianych bogatych w błonnik. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30% erytrytol (naturalny słodzik) do smaku (4-5 łyżek) lub ok. 3 łyżek cukru pudru cukier waniliowy lub esencja waniliowa (płaska łyżeczka) 300 g truskawek 2 łyżki żelatyny Spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła Dekoracje: truskawki galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w garnku i wsypcie do niego zmielone w blenderze ciasteczka. Wymieszajcie masę, aby uzyskała...