Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami

Pamiętacie jeszcze deserki, jakie przygotowywali rodzice i dziadkowie w czasach PRL-u? Gdy na półkach brakowało podstawowych produktów, trzeba było nieźle się wysilić, by zrobić coś smacznego na słodko. Przypominamy przepis na jeden z takich klasyków w odświeżonej wersji.

Dawniej, gdy w sklepach wybór słodyczy był znacznie uboższy niż dziś i dzieci nie miały co liczyć na czekoladę i inne pyszności, trzeba było sobie radzić samemu. Popularnym przysmakiem był kogel-mogel, czyli żółtka ucierane z cukrem. Niektórzy uważają, że to wyjątkowo obrzydliwy deser i nawet nie chcą o nim słyszeć, a inni do dziś chętnie od czasu do czasu przygotowują sobie kogel-mogel, gdy mają ochotę na coś słodkiego.

Jeżeli należycie do tej drugiej grupy, wypróbujcie koniecznie przepis Ewy Wachowicz na klasyczny kogel-mogel z pewnym smacznym dodatkiem.

Przepis Ewy Wachowicz na kogel-mogel 

Do przygotowania tego klasycznego przysmaku według receptury Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 jajek

  • 6 łyżek soku z cytryny

  • 6 łyżek cukru

  • świeże owoce 

Zobacz także
Odeszły wraz z PRL-em. Smak tych lodów pamięta się do dziś. Jak zrobić je w domu?

Lody Bambino to śmietankowy smak PRL-u. Dalej są w sprzedaży, ale czy smakują tak samo?

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Przygotowanie:

  1. By kogel-mogel był możliwie jak najbardziej bezpieczny, Ewa najpierw parzy jajka wrzątkiem. Polega to na tym, że jajka na kogel-mogel należy na dosłownie sekundę włożyć do gorącej wody i od razu wyciągnąć, żeby białko się nie ścięło. 

  2. Po tym zabiegu oddzielcie żółtka od białek. Białka odłóżcie do lodówki - przydadzą się do zrobienia bezy lub innych wypieków, a możecie też dodać je po prostu do jajecznicy lub omletu. 

  3. Żółtka wlejcie do miseczki, wsypcie 6 łyżek cukru i utrzyjcie wszystko razem. Kiedy masa nabierze jasnego koloru, wlejcie 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszajcie jeszcze kilka chwil. 

  4. Umyjcie i osuszcie owoce - to mogą być dowolne owoce sezonowe, na przykład maliny, pokrojone winogrona, a także borówki czy porzeczki.

  5. Kogel mogel wylejcie do szklanek lub słoiczków. Na wierzchu ułóżcie owoce. Gotowe!

Czy kogel-mogel jest bezpieczny dla zdrowia?

Część osób, w obawie przed zachorowaniem na choroby wywołane Salmonellą i inne przypadłości, jakie może wywołać zjedzenie surowych jajek, w ogóle nie przyrządza kogla-mogla. Czy rzeczywiście jest się czym martwić?

W przypadku tego deseru bardziej powinna na martwić wysoka zawartość cukru niż to, że spożywamy żółtka na surowo. By kogel-mogel był zdrowszy, warto zastąpić biały cukier na przykład stewią. Dobrze jest też zachować zdrowy rozsądek i nie zajadać się koglem-moglem codziennie - raz w tygodniu w zupełności wysarczy.

Źródło: ewawachowicz.pl, kobieta.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 
Adobe Stock
Newsy
Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 
Surowe żółtko, cukier i długie ucieranie, aż do masa stanie się prawie biała. Zdarzało się, że zanim deser był gotowy, został wyjedzony do ostatniej łyżeczki. Taki był smaczny. A mowa oczywiście o koglu-moglu!

Ten smak każdy pamięta z dzieciństwa. W czasie, gdy słodycze były trudno dostępnym rarytasem, dzieci musiały sobie radzić w inny sposób. Surowe żółtka utarte z cukrem pudrem, były jednym z przysmaków PRL-u. Przypomnicie sobie smak znany z lat dziecięcych i zróbcie pyszny kogel-mogel tak, jak pamiętacie, lub użyjcie naszego przepisu. Smakuje tak, jak go pamiętacie. Czy kogel-mogel to polski deser? Choć kogel-mogel kojarzy się przede wszystkim z PRL-em, to przepis na niego jest dużo starszy! Znany jest już od XVII w naszym kraju i prawdopodobnie wywodzi się z kuchni żydowskiej. Deser ten znany jest w Niemczech pod nazwą „Zuckerei”, czyli po prostu jajko z cukrem, albo „Goggelmoggel”. Brzmi znajomo? Bardzo podobnie nazywają ten przysmak Rosjanie i mówią na niego „gogol-mogol”. Kto by pomyślał, że zwykłe żółtko z cukrem jest tak znane! Prosty przepis na kogel-mogel Nie ma to jak wrócić do dziecięcych lat i przypomnieć sobie stare przysmaki. A może chcecie pokazać swoim dzieciom lub wnukom, czym wy się zajadaliście, gdy byliście w ich wieku? Zróbcie smaczny kogel-mogel z poniższego przepisu! Z podanych niżej składników wychodzi jedna porcja, więc jeśli potrzebujecie więcej, to przygotujcie odpowiednio więcej jajek i cukru. Składniki: 2 jajka 2,5 łyżki cukru Przygotowanie Jajka wyjmijcie z lodówki i umyjcie pod bieżącą wodą. Rozbijcie nad miseczką i oddzielcie żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami wsypcie około 2,5 łyżeczki cukru i bardzo energicznie mieszajcie. Aby ułatwić sobie zadanie, możecie użyć w tym celu miksera – sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy robicie więcej porcji. Inne rodzaje deseru z surowych żółtek Kogel-mogel przygotowywany bywał także w wersji wzbogaconej o pianę z białek jaj. Żeby go przyrządzić, podczas oddzielania żółtek od...

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki
AdobeStock
Newsy
Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki
Choć kogel-mogel jest bardzo smaczny, to jedzenie takiego deseru grozi zakażeniem Salmonellą. Sprawdźcie, jak się przed tym chronić.

Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią. Salmonella w jajkach Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki. Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec? Sposoby na bezpieczny kogel-mogel Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki! Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza. Przepis na kogel-mogel Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 6 łyżek cukru 3 żółtka Opcjonalnie:...

Piliście już kawę z koglem-moglem? Sprawdźcie przepis na pyszny deser w stylu PRL
Adobe Stock
Newsy
Piliście już kawę z koglem-moglem? Sprawdźcie przepis na pyszny deser w PRL-owskim stylu
Mała czarna z rana, cappuccino do deseru, a wieczorem jeszcze latte z dużą ilością spienionego mleka. Takie kawy znacie i zapewne lubicie. A co by było gdyby, do takiej małej czarnej lub też do kawy z mlekiem dodać smak, który większość z was zna z dzieciństwa - smak kogla-mogla. Możemy wam obiecać - byłoby pysznie! 

Kogel-mogel kręciło się kiedyś w kubku. Od tego kręcenia bolały ręce, bo ucierać trzeba było, aż masa stała się bardzo jasna, niemalże biała. To był cymes nad cymesami, na który trzeba było ciężko zapracować. Dziś jest to zaledwie chwila ucierania mikserem. Mając takie udogodnienia szkoda nie wykorzystać smakowego potencjału kogla-mogla i nie spróbować połączyć go z ulubioną kawą.  Jak przygotować kawę z koglem-moglem? Wskazówki  Pamiętajcie o dokładnym umyciu jajek. Kogel-mogel przygotowywany jest z surowych żółtek, dlatego przed rozbiciem jaj, wyparzcie ich skorupki.  Najlepsza będzie kawa ciemno lub średnio palona pod espresso. Wtedy wyrazistość kawy będzie wyczuwalna jednocześnie ze słodkim smakiem i kremową konsystencją słodkiej pianki z żółtek.  Do urozmaicenia kogla-mogla można dodać szczyptę kakao, cynamonu czy startej gorzkiej czekolady. Można też bezpośrednio do kawy wlać kieliszek ulubionego likieru, rumu lub odrobinę ekstraktu z wanilii.   Przepis na kawę z koglem-moglem   Składniki (na dwie porcje):  2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy (o ulubionej dla was mocy)  2 żółtka  2 lub 3 łyżeczki cukru cynamon albo odrobina ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:  Ziarna kawy zmielcie, by kawowy aromat i smak były jak najbardziej intensywne. Jeżeli nie macie takiej możliwości możecie również użyć kawy rozpuszczalnej.  Zaparzcie kawę w kawiarce (lub zalejcie kawę rozpuszczalną gorącą wodą)  Przelejcie ją do filiżanek lub małych kubeczków.   Żółtka utrzyjcie z cukrem na białą masę. Możecie to zrobić przy pomocy miksera lub...

kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy
Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....