Pyszny, jednogarnkowy kociołek to doskonałe danie zarówno na obiad, jak i kolację. Doskonale rozgrzewa, a dzięki zawartości mięsa i kluseczek wspaniale syci, dlatego jest świetnym daniem, które możecie przygotować, gdy za oknem temperatura spada poniżej zera.

Do wykonania tej potrawy potrzebujecie tylko 2 naczyń – patelni i garnka, więc zaoszczędzicie mnóstwo czasu na zmywaniu. Danie niemal robi się samo, a smakuje tak, że palce lizać. W domowych warunkach przygotujecie je z łatwością w kuchni, ale to również świetna propozycja do przygotowania nad ogniskiem. Wystarczy specjalny kociołek i przygotowane wcześniej składniki. Nie ma nic lepszego niż pełna miska dobrej potrawy jedzona podczas mroźnego dnia.

Przepis na wiejski kociołek z kluseczkami

Składniki na mięsny kociołek

  • 500g surowej szynki wieprzowej
  • 500g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek zielonego groszku (świeży, mrożony lub z puszki )
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek warzywnego bulionu
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Koperek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Składniki na kluseczki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę, a następnie dodajcie przyprawę do wieprzowiny i dokładnie rozprowadźcie ją na szynce.
  2. Na dużej patelni obsmażcie na rozgrzanym oleju pokrojone mięso i przełóżcie je do garnka.
  3. Na tej samej patelni obsmażcie na złoto pieczarki pokrojone w półplasterki i dołóżcie do mięsa.
  4. Cebulę pokrójcie w piórka lub plasterki, a czerwoną paprykę w paseczki. Podsmażcie, aż zmiękną i dołóżcie do gara.
  5. Całość zalejcie gorącym bulionem i gotujcie na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie.
  6. W międzyczasie zróbcie kluseczki. Mąkę połączcie z solą, olejem i jajkami, a następnie stopniowo dolewajcie gorącą wodę. Zagniećcie twarde ciasto.
  7. Stolnice podsypcie mąką, przełóżcie ciasto i zróbcie z niego wałeczki jak na leniwe i pokrójcie pod kątem na mniejsze kluseczki.
  8. Do gotującego się kociołka dodajcie groszek, koperek i kluseczki. Doprawcie solą i pieprzem.
  9. Danie jest gotowe, gdy kluski staną się miękkie.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl