Pyszny, jednogarnkowy kociołek to doskonałe danie zarówno na obiad, jak i kolację. Doskonale rozgrzewa, a dzięki zawartości mięsa i kluseczek wspaniale syci, dlatego jest świetnym daniem, które możecie przygotować, gdy za oknem temperatura spada poniżej zera.
Do wykonania tej potrawy potrzebujecie tylko 2 naczyń – patelni i garnka, więc zaoszczędzicie mnóstwo czasu na zmywaniu. Danie niemal robi się samo, a smakuje tak, że palce lizać. W domowych warunkach przygotujecie je z łatwością w kuchni, ale to również świetna propozycja do przygotowania nad ogniskiem. Wystarczy specjalny kociołek i przygotowane wcześniej składniki. Nie ma nic lepszego niż pełna miska dobrej potrawy jedzona podczas mroźnego dnia.
Przepis na wiejski kociołek z kluseczkami
Składniki na mięsny kociołek
- 500g surowej szynki wieprzowej
- 500g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 duże cebule
- 5 łyżek zielonego groszku (świeży, mrożony lub z puszki )
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 szklanek warzywnego bulionu
- Przyprawa do wieprzowiny
- Koperek
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Składniki na kluseczki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 szczypty soli
- 2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę, a następnie dodajcie przyprawę do wieprzowiny i dokładnie rozprowadźcie ją na szynce.
- Na dużej patelni obsmażcie na rozgrzanym oleju pokrojone mięso i przełóżcie je do garnka.
- Na tej samej patelni obsmażcie na złoto pieczarki pokrojone w półplasterki i dołóżcie do mięsa.
- Cebulę pokrójcie w piórka lub plasterki, a czerwoną paprykę w paseczki. Podsmażcie, aż zmiękną i dołóżcie do gara.
- Całość zalejcie gorącym bulionem i gotujcie na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie.
- W międzyczasie zróbcie kluseczki. Mąkę połączcie z solą, olejem i jajkami, a następnie stopniowo dolewajcie gorącą wodę. Zagniećcie twarde ciasto.
- Stolnice podsypcie mąką, przełóżcie ciasto i zróbcie z niego wałeczki jak na leniwe i pokrójcie pod kątem na mniejsze kluseczki.
- Do gotującego się kociołka dodajcie groszek, koperek i kluseczki. Doprawcie solą i pieprzem.
- Danie jest gotowe, gdy kluski staną się miękkie.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl