Kluczem do przygotowania dobrego chleba jest oczywiście mąka. Przed zabraniem się za wyrabianie ciasta, poświęćcie chwilę na wybór odpowiedniego surowca.

Nie pieczcie chleba na zwykłej mące tortowej, bo wyjdzie wam bardziej coś w rodzaju drożdżówki czy chałki. Poszukajcie w dobrych marketach mąki pszennej do pieczenia typu 650.

Jak upiec wiejski chlebek we włoskim stylu?

Kiedy już wejdziecie w posiadanie takiej mąki, wypada pomyśleć o tym, jak upiec swój wymarzony bochenek chleba.

Warto dodać mu nieco ciekawszego smaku. Jak? Mieszanka ulubionych przypraw, a do tego wkładka warzywna – brzmi świetnie, prawda?

Zobacz także:

Podsmażcie cebulkę z papryką na maśle, a po ostudzeniu dodajcie to do ciasta. Wyjdzie wam fantastyczny chlebek we włoskim stylu!

Przepis na wiejski chlebek

Składniki:

  • 1 kg mąki chlebowej pszennej typu 650
  • 1 szklanka letniej wody
  • suszone drożdże 7 g (lub ok. 15 g drożdży świeżych)
  • 2  małe łyżeczki soli
  • Duża cebula
  • Połowa papryki czerwonej
  • Łyżka masła
  • Łyżka oliwy
  • Pokruszony liść laurowy
  • Lubczyk
  • Suszony koperek
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę.
  2. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i także pokrójcie.
  3. Liść laurowy, lubczyk, koperek  i pieprz ziołowy w kulkach rozdrobnijcie w moździerzu.
  4. Na patelni rozpuście odrobinę masła i podsmażcie razem warzywa.
  5. Pod koniec smażenia dodajcie do warzyw mieszankę przypraw.
  6. Odstawcie zawartość patelni do ostygnięcia.
  7. Wsypcie do misy lub innego sporego naczynia mąkę, dodajcie do niej drożdże, sól, a także ostudzoną zawartość patelni.
  8. Dodawajcie do mąki z dodatkami powoli wodę i wyrabiajcie ciasto.
  9. Kiedy ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, nadajcie mu kształt bochenka i odstawcie go na blachę.
  10. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  11. Rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 200 st. C, funkcja pieczenia – góra-dół.
  12. Pieczcie chleb w tej temperaturze przez ok. 30 min, a potem zmniejszcie nieco temperaturę i pieczcie przez kolejne 5-10 minut.
  13. Ostudźcie gotowy chleb na kratce.

Źródło: gotujmy.pl