wiejski chleb na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy

Ten wiejski chlebek będzie idealnym dopełnieniem śniadania. Jego smak mocno was zadziwi

Marzy wam się wspaniały, domowy chlebek? Dodajcie do ciasta kilka nietypowych składników, a oszalejecie na punkcie tego wypieku!

Kluczem do przygotowania dobrego chleba jest oczywiście mąka. Przed zabraniem się za wyrabianie ciasta, poświęćcie chwilę na wybór odpowiedniego surowca.

Nie pieczcie chleba na zwykłej mące tortowej, bo wyjdzie wam bardziej coś w rodzaju drożdżówki czy chałki. Poszukajcie w dobrych marketach mąki pszennej do pieczenia typu 650.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak upiec wiejski chlebek we włoskim stylu?

Kiedy już wejdziecie w posiadanie takiej mąki, wypada pomyśleć o tym, jak upiec swój wymarzony bochenek chleba.

Warto dodać mu nieco ciekawszego smaku. Jak? Mieszanka ulubionych przypraw, a do tego wkładka warzywna – brzmi świetnie, prawda?

Podsmażcie cebulkę z papryką na maśle, a po ostudzeniu dodajcie to do ciasta. Wyjdzie wam fantastyczny chlebek we włoskim stylu!

Przepis na wiejski chlebek

Składniki:

  • 1 kg mąki chlebowej pszennej typu 650
  • 1 szklanka letniej wody
  • suszone drożdże 7 g (lub ok. 15 g drożdży świeżych)
  • 2  małe łyżeczki soli
  • Duża cebula
  • Połowa papryki czerwonej
  • Łyżka masła
  • Łyżka oliwy
  • Pokruszony liść laurowy
  • Lubczyk
  • Suszony koperek
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę.
  2. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i także pokrójcie.
  3. Liść laurowy, lubczyk, koperek  i pieprz ziołowy w kulkach rozdrobnijcie w moździerzu.
  4. Na patelni rozpuście odrobinę masła i podsmażcie razem warzywa.
  5. Pod koniec smażenia dodajcie do warzyw mieszankę przypraw.
  6. Odstawcie zawartość patelni do ostygnięcia.
  7. Wsypcie do misy lub innego sporego naczynia mąkę, dodajcie do niej drożdże, sól, a także ostudzoną zawartość patelni.
  8. Dodawajcie do mąki z dodatkami powoli wodę i wyrabiajcie ciasto.
  9. Kiedy ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, nadajcie mu kształt bochenka i odstawcie go na blachę.
  10. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  11. Rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 200 st. C, funkcja pieczenia – góra-dół.
  12. Pieczcie chleb w tej temperaturze przez ok. 30 min, a potem zmniejszcie nieco temperaturę i pieczcie przez kolejne 5-10 minut.
  13. Ostudźcie gotowy chleb na kratce.

Źródło: gotujmy.pl

 

chleb paprykowy przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lubicie smakowe chlebki? Zróbcie chleb… paprykowy. Smakuje bajecznie
Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Polsce. Przyrządzony własnoręcznie, bez zbędnych ulepszaczy, nie ma sobie równych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście go w wersji z dodatkiem mielonej papryki, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Jeśli wciąż wydajecie pieniądze na sklepowy chleb, popełniacie duży błąd. W końcu w tego typu produktach nie brakuje substancji konserwujących, ulepszaczy, sztucznych barwników i cukru. W nowym roku postarajcie się zadbać o zdrowie i zmieńcie nawyki żywieniowe. Zacznijcie od upieczenia domowego chleba. Przyrządzanie tego typu produktów samodzielnie ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że możecie do nich dodać cokolwiek chcecie i lubicie. Nie bójcie się więc chlebowych eksperymentów. Ciasto z dodatkiem mielonej papryki, po upieczeniu będzie smakować naprawdę wybornie! Przepis na chleb paprykowy Będziecie potrzebować 500 gramów mąki pszennej 15 gramów świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego Przypraw: soli, słodkiej papryki i cukru Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawcie na kilkanaście minut, aż do momentu, w którym powstanie płynna masa. Do drugiej, czystej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie również olej, ciepłą wodę, 3 łyżeczki papryki oraz 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszajcie i przełóżcie do miski z płynnymi drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 28x10 wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej wyrośnięte ciasto. Chlebek pieczcie przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowe! Źródło: gotujmy

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy
Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!
Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami.  Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym.  Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk! Składniki Ciasto: 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g drożdży 1/2 ciepłej wody 600 g mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko Masełko: 1 łyżeczka soli 2 ząbki świeżego czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej bazylii Przygotowanie Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania. Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek. Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów....

chlebek drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Gotujmy.pl
Newsy
Drożdżowy chleb z sokiem z ogórków kiszonych. Dodajcie go do ciasta, a będzie lepszy niż z piekarni
Takiego chleba na pewno jeszcze nie jedliście. Dodajcie do ciasta wodę z ogórków kiszonych, a będziecie zadziwieni efektami.

Piekarnie zaskakują swoich klientów coraz to nowymi produktami. Pieczywo żytnie, mieszane, orkiszowe, a nawet chleby bezglutenowe. Być może słyszeliście o chlebach pieczonych na chrzanowych liściach, ale jesteśmy przekonani, że o nasz dodatek was zaskoczy. Co sprawi dodanie wody z ogórków do chleba? O czym mowa? Podczas przygotowania dodajcie do ciasta nieco soku z ogórków kiszonych o temperaturze pokojowej. Taki ruch zapewni waszemu z natury delikatnemu chlebkowi pszennemu niesamowity zapach już po upieczeniu. Ma to o tyle duże znaczenie, że do wypieku tego akurat chlebka nie przewiduje się wykonania zakwasu z mąki żytniej. Za lekką kwasowość odpowiadać będzie więc woda z ogórków kiszonych. Zachowacie ciekawy charakter chleba i wypieczecie go w naprawdę krótkim czasie! Przepis na chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750 Ćwierć szklanki otrąb pszennych 1 szklanka wody z kiszonych ogórków Ćwierć szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego Tłuszcz do smarowania formy Przygotowanie: Wodę z ogórków kiszonych wyciągnijcie przed przygotowaniem chleba z lodówki, by pozostawała w temperaturze pokojowej. W wodzie zwykłej rozpuście cukier i drożdże. W dużym naczyniu wymieszajcie mąkę, otręby i siemię lniane, sól, a potem dodajcie do tej mieszanki rozpuszczone drożdże. Wyrabiajcie dokładnie elastyczne ciasto, dodając do niego powoli wodę z ogórków. Odstawcie wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min w dość ciepłe miejsce. Przed włożeniem ciasta do formy (keksówka 30x10 cm), ciasto należy jeszcze przez chwilę wyrobić. Formę...