Picie herbaty, herbata
Adobe Stock
Newsy

Ten uwielbiany przez miliony Polaków napój pomaga w walce z koronawirusem. Aż ciężko w to uwierzyć

Na całym świecie wypija się jej hektolitry. Oprócz właściwości służących urodzie, ma cały szereg cennych, leczniczych zastosowań.

Jej najstarsze rodzaje mają ponad 2000 lat. Zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia. Ale nie tylko! Uspokaja, rozgrzewa i dzięki niej wspomożemy organizm w walce z sezonowymi infekcjami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Druga fala pandemii

Rok 2020 został zdominowany przez COVID-19. Szukamy coraz to nowszych specyfików na poprawę odporności. Tym lepiej, jeśli są to produkty naturalne, które nie ingerują zbytnio w nasz organizm. Kolejne odkrycia naukowców potrafią szokować. Czasami zwykłe produkty, które znamy wszyscy, mogą nam pomóc zachować zdrowie przez długie lata.

Wedle ostatnich odkryć japońskich naukowców, takim rodzajem wspomagacza w walce z wirusami jest herbata. Ta, którą znamy z codziennego spożywania. Czy herbata faktycznie może pomóc na SARS-CoV-2? Wnioski badaczy na ten temat są co najmniej zaskakujące!

W herbacie znajdują się przeciwwirusowe związki

Japońscy naukowcy zbadali wpływ herbaty na cząsteczki SARS-CoV-2 i doszli do interesujących przemyśleń. Kilka filiżanek herbaty co prawda jeszcze nie zdziała cudów, jednak w napoju znajdują sią liczne, bioaktywne związki o działaniu antywirusowym.

Wcześniejsze badania przedstawiają herbatę we wcale nie gorszym świetle. Nie od dziś wiadomo, że ten gorący napar ma silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Herbata  ma świetny wpływ na nasz cały organizm!

Skuteczność przeciwwirusowa herbaty

Naukowcy wzięli sobie za zadanie sprawdzenie skuteczności herbaty w zwalczaniu COVID-19. Zgodnie ustalili, że ekstrakty z herbaty czarnej i zielonej spowodowały znaczące obniżenie poziomu wirusa, które ostatecznie spadło poniżej wykrywalnego zakresu. Największy efekt wykazał ekstrakt z czarnej herbaty. 

Badania odbyły się na Uniwersytecie Medycznym Prefektury Kioto oraz Centralnym Instytucie Badawczym w Japonii, a ich wyniki możecie przeczytać online. W badaniu potraktowano cząstki koronawirusa różnymi ekstraktami i oczyszczonymi katechinami herbaty. 

Walka z COVID-19

Dalsze eksperymenty testowania herbaty wykazały jednak, że związki w niej zawarte są co prawda skuteczne w inaktywacji wirusa, ale nie mają równie silnego działania na komórki, aby skutecznie zapobiegać przedostawaniu się COVID-19.

Badacze podali do publicznej informacji, że doustne stosowanie niektórych związków zawartych w herbacie byłoby o wiele bardziej skuteczne. Mowa o trzech związkach polifenowych: EGCG (galusan epigallokatechiny), TSA (teasinensin A) i TFDG (3'-digusan teaflawiny). 

 

Winogrona i herbata na koronawirusa
Adobe Stock
Newsy
Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa
Od początku zeszłego roku ludzkość zastanawia się, jak poradzić sobie z koronawirusem. Ostatnie badania wskazują, jak hamować namnażanie wirusa.

Od momentu wybuchu światowej pandemii COVID-19, ludzka wiedza w zakresie jego poznania coraz bardziej się poszerza. Powszechnie wiadomo już, że przed transmisją koronawirusa najlepiej zabezpieczać się poprzez dystans społeczny, maseczki i dezynfekowanie rąk. Wysiłki uczonych Wiele mówiło się także jeszcze w zeszłym roku na temat tego, że wirus SARS-COV2 może być obecny na różnych powierzchniach. Szybki rozwój badań w wielu laboratoriach rozsianych po całym świecie, pozwolił naukowcom na błyskawiczne opracowanie szczepionki przeciwko koronawirusowi. Poszczególne państwa, w tym Polska, ruszyły z akcją szczepień przeciwko wirusowi, który swój początek miał w chińskim mieście Wuhan. Uczeni nie skupili się tylko i wyłącznie na poszukiwaniu odpowiedniego składu chemicznego długo oczekiwanej szczepionki. Hamowanie proteazy Oprócz tego, badacze przyjrzeli się dokładnie setkom produktów spożywczych, których działanie może przyczynić się do hamowania koronawirusa. Amerykańscy naukowcy z North Carolina State University, dokonali podczas swojej pracy niezwykle ciekawego i wartościowego odkrycia. Badacze dowiedli, że niektóre produkty spożywcze, mogą być pomocne w unikaniu zachorowania na COVID-19. Dogłębne badania komputerowe, a także próby przeprowadzane metodą in vitro dowiodły, że związki zawarte w niektórych produktach mogą hamować proteazę. Czym jest proteaza? To nic innego jak substancja niezbędna, by nieszczęsny koronawirus mógł się namnażać. Zdrowotne trio Pora, byśmy przedstawili wam, które produkty wskazali badacze z Północnej Karoliny. Będziecie zaskoczeni. W pierwszej kolejności mowa tu o zielonej herbacie, która zawiera kilka związków, które przyczyniają się do zwalczania...

COVID-19, koronawirus, dieta podczas koronawirusa
Pixabay/Tumisu
Newsy
Takie jedzenie chroni przed ciężkim zachorowaniem na COVID-19. Z łatwością kupisz je w każdym sklepie
Epidemia koronawirusa spowodowała, że dbamy o siebie ze zdwojoną siłą. Jak wiadomo, odporność bierze się głównie m.in. z odpowiedniego odżywiania.

Możemy sobie pomóc w walce z infekcją sięgając po wybrane produkty spożywcze. Nie są ani wymyślne, ani specjalne drogie. Ich wpływ na zdrowie jest jednak nieoceniony. Jakie artykuły warto kupować? COVID-19 atakuje system odpornościowy Koronawirus dotyka zarówno osoby starsze i młode. Można go przechodzić w sposób bezobjawowy albo ciężki, z koniecznością antybiotykoterapii i kłopotliwej hospitalizacji. Wciąż obowiązuje nakaz noszenia maseczek, a szpitale są jednym z większych siedlisk różnych infekcji. Jak uchronić się przed szpitalnym łóżkiem? Odpowiednia dieta może ochronić przed koronawirusem? Odpowiedź na to pytanie uspokoiłaby setki tysięcy ludzi, którzy każdego dnia, w obawie przed zakażeniem, rezygnują z wielu dotychczasowych aktywności. Z publicznego obiegu wyłączone są nadal obiekty sportowe, sektor kulturalny i zdecydowana część gastronomii z możliwością jedzenia na miejscu. Jak się okazuje właśnie odpowiednie jedzenie jest sekretem, który pomaga walczyć z wirusem, a nawet ochronić organizm przed rozwinięciem się COVID-19. Aktualne badania wykazują bowiem, że osoby z zaburzoną mikrobiotą jelitową są znaczenie bardziej narażone na ciężki przebieg koronawirusa. Działanie bakterii jelitowych na przebieg COVID-19 Jak donoszą internetowe portale, poprawienie stanu jelit może skutecznie wspomóc pacjentów w walce z chorobą. Polacy jako pierwsi na świecie zdecydowali się na sprawdzenie działania bakterii jelitowych na przebieg COVID-19. Co bakterie jelitowe mają do SARS-CoV-2? Jak się okazuje, co potwierdzają badanie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, wpływ bakterii jelitowych na koronawirusa jest bardzo duży. Bakterie te mają wpływ na cały nasz organizm. Mogą być powodem podatności na depresję, zmian w apetycie i układzie immunologicznym. Duża...

Twierdzili, że ich jogurt zwalcza koronawirusa. Sprawę bada policja
Adobe Stock
Newsy
Twierdzili, że ich jogurt zwalcza koronawirusa. Sprawę bada policja
Afera jogurtowo-koronawirusowa w Korei Południowej. Koreańskie służby wzięły na celownik mleczarnię, która oferowała klientom jogurt rzekomo zwalczający koronawirusa.

Dyskusja na temat tego, które produkty pomagają zwalczać COVID-19, a które wręcz przeciwnie, wybuchła niemal równo z początkiem pandemii. O wpływie tego, czy innego produktu na rozwój lub zatrzymanie choroby dyskutuje się nie tylko w Polsce. Jaki produkt reklamowano w Korei jako środek na COVID-19? W dalekiej Korei Południowej tą sprawą zajęła się nawet policja. Poszło o niewinny jogurt. Właściciele jednej z mleczarni oferującej taki właśnie produkt chwalili się na forum publicznym pozytywnym wpływem, jaki niesie spożywanie ich właśnie jogurtu wobec wirusa grypy i Sars-Cov-19. Na weryfikację tych rewelacji nie trzeba było długo czekać. Zgodnie z zapisem w koreańskim prawie, który zakazuje reklamowania produktów żywnościowym jako lekarstw na dane schorzenia i choroby, służby szybko zajęły się kontrolą firmy Namyang z miasta Sedżong. Jaka kara grozi firmie reklamującej swoje produkty na koronawirusa? Według ustaleń rządowych organizacji, firma nie przeprowadziła w tym zakresie żadnych badań, a przekonywania właścicieli mleczarni o zbawiennym wpływie ich nabiału na koronawirusa zostały oparte wyłącznie na ich własnych przypuszczeniach i domysłach. Zgodnie z dalekowschodnimi standardami, właściciele mleczarni przeprosili za zaistniałą sytuację. Firma idzie jednak w zaparte, jeśli chodzi o przekonywanie opinii publicznej o zdrowotności ich produktów. Nic w tym dziwnego. Taka reklama przyniosła koreańskiej mleczarni olbrzymi wzrost cen akcji na giełdzie. Gra idzie o dużą stawkę. Firmie grozi karne zamknięcie zakładów produkcyjnych nawet na dwa miesiące. Wyobrażacie sobie taką sytuację w naszym kraju? Jakie produkty mogą wpływać na przebieg COVID-19? Wcześniej opisywaliśmy już rzekome działanie antykoronwirusowe kilku produktów. W tym artykule sprawdzicie, czy cebula z solą...

Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Flickr
Newsy
Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Nowe badania dotyczące wpływu herbaty na zdrowie człowieka do serca powinni wziąć sobie zwłaszcza mężczyźni.

Picie zielonej herbaty jest zdrowe – o tym wiadomo powszechnie od dawna. Nie tak dawno zaś udowodniono pozytywny wpływ picia zielonej herbaty na koronawirusa. Przeczytacie o tym tutaj: Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Oprócz tego picie zielonej herbaty ma wiele różnych pozytywnych stron. Oto tylko część z nich. Z wrażenia aż przysiądziecie: Wpływa na dobry stan układu sercowo-naczyniowego, poprawia krążenie Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, żołądka, jelita grubego, trzustki Ułatwia odchudzanie Przeciwdziała cellulitowi Pozytywnie wpływa na sprawność umysłową Poprawia wygląd skóry Wspomaga pracę układu odpornościowego Zapobiega wystąpieniu parodontozy Kto powinien pić codziennie zieloną herbatę? Ostatnie badania wykazały jeszcze jedną ciekawą cechę picia herbaty. Chińscy naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie przyjrzeli się sprawie z nieco innej strony. Uczeni zbadali duża grupę osób o dobrym zdrowiu i podzielili ją na dwie główne części. Tych, którzy pili codziennie zieloną herbatę i tych, którzy nie piją jej wcale. Wyniki badania wykazały oczywiście pozytywne skutki picia herbaty, która okazała się mieć wpływ znaczny wpływ na kondycję zdrowotną badanych. Jednak bardziej zaskakujące jest to, że zielona herbata najlepiej wpłynęła na zdrowie badanych mężczyzn. Co sprawia, że zielona herbata jest zdrowa? Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawiera w sobie organiczne związki zwane polifenolami. To właśnie im zawdzięczać można wspaniałe cechy herbaty – głównie tej zielonej. Polifenole zawarte w herbacie wykazują duże działanie...