Wszystkie warzywa są zdrowe i mają super moc. Jedno z nich szczególnie powinniście teraz włączyć do swojej diety. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Chodzi o rukolę.

Dlaczego warto jeść rukolę?

Rukola to pieprzna drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do superzdrowych sałatek. Warzywo to pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ale zyskało popularność niemal w każdym zakątku świata.

Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Dodatkową korzyścią tego warzywa jest to, że dwie filiżanki rukoli zawierają tylko 80 kalorii, co czyni ją dobrym wyborem dla osób będących na diecie.

Zobacz także:

Rukola zawiera też korzystny dla zdrowia błonnik, fitochemikalia, a także wapń, który pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi i jest niezbędny dla utrzymania zdrowia kości, zębów oraz funkcji mięśni i nerwów. Sałata ta zawiera również niezbędne minerały, które pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Rukola zawiera też potas - minerał i elektrolit, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i nerwów. W tym typie sałaty nie brakuje też witaminy C, która idealnie wspomaga układ odpornościowy oraz witaminy A, która wspiera funkcje odpornościowe, wzrost komórek i korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia oczu. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej czynności nerek, płuc i serca.

Jak wykorzystać rukolę w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie rukoli.

Możecie:

Jak wyhodować własne warzywa na balkonie? To banalnie proste. Przeczytajcie.

Żródło: zywienieabczdrowie.pl