Ten typ sałaty odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!
AdobeStock
Newsy

Ten typ sałaty świetnie odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!

Lato to czas, gdy spożywamy więcej świeżych owoców i warzyw. To świetnie, ponieważ nie tylko wspaniale smakują, ale też doskonale wspierają naszą odporność, która przyda nam się w chłodne jesienno-zimowe dni.

Wszystkie warzywa są zdrowe i mają super moc. Jedno z nich szczególnie powinniście teraz włączyć do swojej diety. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Chodzi o rukolę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść rukolę?

Rukola to pieprzna drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do superzdrowych sałatek. Warzywo to pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ale zyskało popularność niemal w każdym zakątku świata.

Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Dodatkową korzyścią tego warzywa jest to, że dwie filiżanki rukoli zawierają tylko 80 kalorii, co czyni ją dobrym wyborem dla osób będących na diecie.

Ten typ sałaty odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!
AdobeStock

Zobacz także
Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków?

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków i jak je domyć, jeśli już je pobrudzicie? Najlepiej tak!

Rukola zawiera też korzystny dla zdrowia błonnik, fitochemikalia, a także wapń, który pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi i jest niezbędny dla utrzymania zdrowia kości, zębów oraz funkcji mięśni i nerwów. Sałata ta zawiera również niezbędne minerały, które pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Rukola zawiera też potas - minerał i elektrolit, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i nerwów. W tym typie sałaty nie brakuje też witaminy C, która idealnie wspomaga układ odpornościowy oraz witaminy A, która wspiera funkcje odpornościowe, wzrost komórek i korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia oczu. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej czynności nerek, płuc i serca.

Jak wykorzystać rukolę w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie rukoli.

Możecie:

Jak wyhodować własne warzywa na balkonie? To banalnie proste. Przeczytajcie.

Żródło: zywienieabczdrowie.pl

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
Ta roślina do złudzenia przypomina popularną sałatę - rukolę. W przeciwieństwie do niej jest jednak bardzo niebezpieczna.

Polacy pokochali rukolę za jej przyjemny, pikantno-orzechowy smak. Sałata ta zyskała w naszym kraju tak dużą popularność, że wielu z nas zaczęło samodzielnie uprawiać ją w domu lub w przydomowym ogrodzie. Jeśli uprawiacie w ogródku rukolę uważajcie, by nie pomylić z jej pewnym do złudzenia przypominającym ją chwastem. Roślina ta ma bardzo szkodliwe działanie i może zrujnować wasze zdrowie. Czym jest rukola? Rukola to drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do sałatek oraz jako dodatek do kanapek . Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Jest też niskokaloryczna oraz zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, jak błonnik, wapń, potas oraz witamina C. Cenimy ją nie tylko za to, że jest zdrowa, ale również za jej wspaniały smak. Nic dziwnego, że spora część z nas zaczęła uprawiać ją w przydomowych ogródkach. A to niestety może stwarzać pewne zagrożenie. Podobieństwo rukoli do niebezpiecznego chwastu Jeśli uprawiacie ogródku rukolę, dobrze się przyjrzyjcie jej liściom przed zerwaniem. W przydomowych ogródkach rośnie bowiem pewien chwast, który do złudzenia przypomina tę sałatę. Chodzi o starca pospolitego (Senecio vulgaris). Tak wygląda starzec pospolity: Nigdy nie spożywajcie liści tej rośliny, ponieważ zawiera ona bardzo niebezpieczne substancje, które mogą doprowadzić do ruiny wasze zdrowie. Chodzi m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę, które mają działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne. Regularne spożywanie tej rośliny może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także może doprowadzić do uszkodzenia...

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie
Przygotujcie tę prostą i szybką surówkę z tego warzywa. To prawdziwa bomba witamin i minerałów.

Czy lubicie jeść kalarepę? To smaczne i zdrowe warzywo znajdziecie teraz w każdym sklepie.  Najsmaczniejsza jest młoda i jędrna kalarepa. Warzywo to doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej. Kalarepę można wykorzystać do zrobienia prostej tartej surówki, wieloskładnikowej sałatki lub też do nafaszerowania jej różnymi nadzieniami. Idealnie się też sprawdza jako składnik zielonych koktajli. Dlaczego warto włączyć ją swojej diety? Dlaczego warto jeść kalarepę? To pyszne warzywo w smaku przypomina rzepę, ale jest od niej nieco łagodniejsze i słodsze. W kalarepie znajdziecie szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają zarówno na umysł, jak i na ciało.  Jakie witaminy znajdziecie w kalarepie?  witaminę C tiaminę ryboflawinę witaminę B6 kwas foliowy witaminę K witaminę A i E Korzyści zdrowotne kalarepy obejmują: wspieranie zdrowego trawienia - błonnik znajdujący się w kalarepie, poprawia zdrowie układu pokarmowego poprzez zapewnienie odpowiednich i regularnych wypróżnień, eliminację zaparć i wzdęć pomoc w utracie zbędnych kilogramów - kalarepa jest bogata w błonnik, który pomaga organizmowi pozostać pełniejszym na dłużej i pomaga szybciej rozkładać tłuszcze w pokarmach i utrzymać zdrowy układ trawienny dostarczanie energii organizmowi - znajdujący się w kalarepie potas jest jednym z kluczowych składników, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Pomaga w zachowaniu mięśni i nerwów, co utrzymuje wysoki poziom energii w ciele i utrzymuje go na stałym poziomie potas wspomaga też pracę serca, obniża ciśnienie krwi i jest niezbędny do skurczu mięśni gładkich zwalczanie raka - podobnie jak...

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...