
Do jedzenia produktów mlecznych raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Jeżeli nie cierpicie na alergię lub nietolerancję pokarmową, warto uwzględnić w swojej diecie twarogi czy jogurty. To doskonałe źródła białka, szczególnie dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie. Zawierają też wapń, który jest tak ważny dla zachowania zdrowych oraz mocnych kości.
W sklepach najczęściej możecie się natknąć na tradycyjny, biały ser, ale od jakiegoś czasu dostępne są ciekawe alternatywy. Poznajcie pyszny serek, który nie kosztuje dużo, a jest bardzo pożywny.
Co to jest kvarg?
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się rodzaj serka skandynawskiego pochodzącego tradycyjnie ze Szwecji, który można kupić w sklepach sieci Biedronka. Kvarg w smaku i konsystencji nieco przypomina islandzki skyr, chociaż jest bardziej gęsty, treściwy i nieco kwaśny.
Tym, co wyróżnia kvarg, jest fakt, że zawiera on śladowe ilości tłuszczu i dużo białka. Z tego powodu stanowi on ulubioną przekąskę sportowców i osób aktywnych fizycznie - w końcu białko jest niezbędne do odbudowy i regeneracji mięśni oraz dodaje energii potrzebnej do ćwiczeń.
Tak niska zawartość tłuszczu to zasługa mleka odtłuszczonego, które wykorzystuje się do produkcji kvargu. Serek ten w 100 g zawiera aż 11,2 g białka i tylko 3,6 g węglowodanów. W sklepach można kupić kvarg naturalny oraz o smaku truskawkowym czy waniliowym.
Wersja bez dodatków jest również pozbawiona dodatku cukru. Warto wykorzystać właśnie kvarg naturalny do przygotowania smacznej, pożywnej i zdrowej przekąski. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie pyszne drugie śniadanie z kvargu i kilku dodatków.
Przepis na zdrową przekąskę z kvargu
Składniki:
-
1 opakowanie serka naturalnego kvarg
-
1 banan
-
2 łyżki płatków owsianych
-
1 łyżeczka masła orzechowego
-
kilka migdałów
Przygotowanie:
-
Pokrójcie banana w plasterki.
-
Migdały pokrójcie na mniejsze kawałki i wymieszajcie z płatkami owsianymi.
-
Przełóżcie do miski kvarg i wsypcie suche składniki. Wymieszajcie.
-
Z wierzchu ułóżcie plasterki banana i polejcie masłem orzechowym. Smacznego!