Ten trik na podanie jajek zachwyca internautów i przeraża lekarzy. Nigdy tak nie róbcie
Tiktok/thatfalzonfamily
Newsy

Ten trik na podanie jajek zachwyca internautów i przeraża lekarzy. Nigdy tak nie róbcie

Dań z jajek można zrobić bardzo wiele. Podajemy je na surowo, gotowane czy smażone. Ale żeby serwować je w takiej formie?

W mediach społecznościowych, a w ostatnim czasie szczególnie na Tiktoku, można znaleźć niewiarygodne pomysły użytkowników. Internauci dla chwili sławy potrafią robić i filmować rzeczy niemądre i niebezpieczne. Jedna z mam pochwaliła się czym karmi swoje dziecko. Nie naśladujcie tego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Tu lekarz pogotowia, to niebezpieczne!”

Użytkowniczka Tiktoka zaprezentowała danie, jakie serwuje swojej kilkuletniej córce. Kobieta zamraża surowe jajko w skorupce, a następnie zdejmuje skorupkę i zmrożoną zawartość kroi na półcentymetrowe plastry. Plastry jajka, które wyglądają jak miniaturowe jajka sadzone smaży na patelni i podaje córce z grzankami. Twierdzi, że jej córka uwielbia to danie i na filmie faktycznie widać, że dziecko chętnie zabiera się za jedzenie:

- Każdy rodzic musi tego spróbować – zachęca inne mamy

@thatfalzonfamily EVERY PARENT NEEDS TO TRY THIS! 👨‍🍳 #minieggs #egghack #toddlermeals @lukefalzon ♬ original sound - Alexandra Bewicke

Pod filmem pojawiło się wiele komentarzy. Jeden z nich pochodził od rodzica, który poinformował, że jego dziecko po takim eksperymencie zachorowało. Odezwał się też lekarz, specjalizujący się w leczeniu dzieci i skrytykował podawania ich zamrożonych w ten sposób jajek:

- Tutaj lekarz pogotowia i ekspert od bezpieczeństwa dzieci. To nie jest bezpieczny sposób na przygotowanie jajek. Nie powinny być zamrożone w skorupkach. FDA (Agencja Żywności i Leków USA - przyp. red.) ostrzega przed tym.

Zobacz także
Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego

Gordon Ramsey o idealnej jajecznicy. Zapomnijcie o wszystkim co o niej wiecie i dodajcie 1 serkretny składnik

Gordon Ramsay o jajecznicy: „Zapomnijcie o wszystkim, co o niej wiecie i dodajcie 1 sekretny składnik”

Dlaczego nie należy mrozić surowych jajek w skorupce?

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) oraz Amerykański Departament Zdrowia zgodnie stwierdziły, że nie należy mrozić świeżych jajek w skorupkach. Powodem jest to, że gdy jajka zamarzają, płyn znajdujący się w środku rozszerza się, co może doprowadzić do pękania skorupki. W rezultacie jajko się psuje i  dochodzi do zanieczyszczania wnętrza bakteriami.

Dodatkowo mrożenie takich jajek negatywnie wpływa na ich smak i teksturę. Żółtka stają się gęste i przypominają żel. Nie zaleca się także zamrażania jajek ugotowanych na twardo lub na miękko. Białko takiego jajka po rozmrożeniu jest jednocześnie gumowate i wodniste.

Źródło: ofeminin.pl, technologzywnosci.pl

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?
YouTube/VillageFoofVillage
Newsy
Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?
Przedziwny pomysł, który zdaje się działać! Też macie ochotę wypróbować ten sposób?

Dzięki powszechności internetu, jesteście w stanie łatwo wymienić się doświadczeniami z wieloma ludźmi na całym świecie. Nikogo nie dziwi już przecież wielogodzinna rozmowa z rodziną żyjącą w innym kraju lub poszukiwanie kuchennych inspiracji na ciekawe dania w sieci. Internet to też potężna baza ciekawych pomysłów kulinarnych. Niedawno pokazywaliśmy wam jak można wykorzystać kuchenną gąbkę , jak łatwo posiekać kapustę , albo jak najprościej umyć piekarnik przy pomocy tabletki do zmywarki . Dziś chcielibyśmy pokazać wam poradę, która z pozoru wydaje się dziwna, ale jest stosowana przez wielu osób w celu osiągnięcia upragnionego efektu. Chodzi o mrożenie… jajek. Jajek w skorupkach! Mrożenie jajek – czy to ma sens? Jajka można oczywiście zamrozić w celu przedłużenia ich świeżości. Trzeba się jednak liczyć z tym, że może w nich pęknąć skorupka. Ci ludzie robią to jednak w zupełnie innym celu. Nie ma to nic wspólnego z konserwacją żywności. Mrożenie jajek pozwala bowiem uzyskać charakterystyczne wypukłe żółtko przy robieniu jajka sadzonego . Sprawdźcie jak to wygląda w dołączonym wideo. Żeby skorzystać z tej metody trzeba włożyć jajko w skorupce do zamrażarki i pozostawić je tam na przynajmniej kilkanaście godzin (do pełnego zmrożenia). Po wyjęciu jajka z lodówki trzeba obrać je ze skorupki, a następnie przekroić na pół. Uważajcie bardzo przy krojeniu zamrożonego jajka. Jest niezwykle śliskie i łatwo można skaleczyć się przy próbie jego przekrojenia. Musicie jednak użyć wystarczająco ostrego noża. Róbcie to po prostu ostrożnie. Zamrożone jajko połóżcie na patelni i pogrzejcie ją. Jajko będzie się powoli rozmrażać i jednocześnie lekko smażyć. To też ciekawy wizualnie proces. Białko jajka ścina się, a wnętrze (żółtko)...

jak kroić jajka w skorupkach?
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przekroić jajka, żeby nie uszkodzić skorupki? Idealny patent na faszerowane jajka
Znacie przepis na jajka faszerowane w skorupkach? Brzmi intrygująco. Podpowiemy wam, jak uniknąć problemów z krojeniem na pół ugotowanych jajek.

Czego to polskie pomysłowe panie domu nie wymyślą… W wielu domach furorę robi przepis na jajka faszerowane ze skorupkami. W sam raz, by wprowadzić zachwyt gości przy wielkanocnym stole. Niektórzy narzekają, że taka skorupka jedynie kruszy się na talerzu, ale czego nie robi się dla uzyskania fenomenalnego smaku… Sekret przepisu na faszerowane jajka w skorupkach tkwi w podsmażaniu lub podpiekaniu jajek już po ich przygotowaniu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Próbowaliście kiedyś kroić gotowane jajka wraz ze skorupką? Lepiej na dobry początek naostrzcie swoje noże! Jak przekroić ugotowane jajko bez uszkodzenie skorupki? Kiedy już będziecie dysponowali dobrym ostrzem, skupcie się na celu. Krojenie jajka w skorupce powinno być szybkie i zdecydowane. Najpierw jednak ostudźcie jajka po ugotowaniu. Najlepiej zalać je zimną wodą z kranu i po chwili wyciągnąć. Przejdźmy do krojenia. Weźcie do ręki nóż i wprawnym, energicznym ruchem wbijcie go pośrodku jajka. Dalej krójcie jajko już nieco bardziej delikatnie, tak by nie uszkodzić delikatnej skorupki. Ta potem powinna być wypełniona przecież jajecznym farszem. Pamiętajcie, by po przekrojeniu jednego jajka dobrze wytrzeć wasz nóż, by potem bez problemu przekroić kolejne jajeczko. Przepis na jaja faszerowane w skorupkach Składniki: 6 jajek 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Odrobina natki pietruszki Odrobina szczypiorku Odrobina koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu w zimnej wodzie, przekrójcie je na pół według opisanych przez nas wskazówek. Delikatnie usuńcie jajka ze skorupek, tak by ich nie uszkodzić. Rozgniećcie jajka na pastę wraz z bułką tartą, mlekiem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem...

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Ten trik to nic nowego. Wykorzystywały go już nasze babcie. Sprawdza się także dziś.

Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem. Jak poprawnie gotować jajka na twardo? Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy: Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę. Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki. Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć. Cienką wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie. Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak...