W mediach społecznościowych, a w ostatnim czasie szczególnie na Tiktoku, można znaleźć niewiarygodne pomysły użytkowników. Internauci dla chwili sławy potrafią robić i filmować rzeczy niemądre i niebezpieczne. Jedna z mam pochwaliła się czym karmi swoje dziecko. Nie naśladujcie tego.
„Tu lekarz pogotowia, to niebezpieczne!”
Użytkowniczka Tiktoka zaprezentowała danie, jakie serwuje swojej kilkuletniej córce. Kobieta zamraża surowe jajko w skorupce, a następnie zdejmuje skorupkę i zmrożoną zawartość kroi na półcentymetrowe plastry. Plastry jajka, które wyglądają jak miniaturowe jajka sadzone smaży na patelni i podaje córce z grzankami. Twierdzi, że jej córka uwielbia to danie i na filmie faktycznie widać, że dziecko chętnie zabiera się za jedzenie:
- Każdy rodzic musi tego spróbować – zachęca inne mamy
@thatfalzonfamily EVERY PARENT NEEDS TO TRY THIS! 👨🍳 #minieggs #egghack #toddlermeals @lukefalzon ♬ original sound - Alexandra Bewicke
Pod filmem pojawiło się wiele komentarzy. Jeden z nich pochodził od rodzica, który poinformował, że jego dziecko po takim eksperymencie zachorowało. Odezwał się też lekarz, specjalizujący się w leczeniu dzieci i skrytykował podawania ich zamrożonych w ten sposób jajek:
- Tutaj lekarz pogotowia i ekspert od bezpieczeństwa dzieci. To nie jest bezpieczny sposób na przygotowanie jajek. Nie powinny być zamrożone w skorupkach. FDA (Agencja Żywności i Leków USA - przyp. red.) ostrzega przed tym.
Dlaczego nie należy mrozić surowych jajek w skorupce?
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) oraz Amerykański Departament Zdrowia zgodnie stwierdziły, że nie należy mrozić świeżych jajek w skorupkach. Powodem jest to, że gdy jajka zamarzają, płyn znajdujący się w środku rozszerza się, co może doprowadzić do pękania skorupki. W rezultacie jajko się psuje i dochodzi do zanieczyszczania wnętrza bakteriami.
Zobacz także:
Dodatkowo mrożenie takich jajek negatywnie wpływa na ich smak i teksturę. Żółtka stają się gęste i przypominają żel. Nie zaleca się także zamrażania jajek ugotowanych na twardo lub na miękko. Białko takiego jajka po rozmrożeniu jest jednocześnie gumowate i wodniste.
Źródło: ofeminin.pl, technologzywnosci.pl