torcik makowy
Gotujmy.pl
Newsy

Ten torcik makowy dosłownie rozpieści wasze podniebienia. Idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie

Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - to wprost idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie. Jak go przygotować? Czytaj dalej!

Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą.

Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki na ciasto makowe

  • 200 g suchego maku
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku

Ganache z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.

Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery).

Jak zrobić krem czekoladowy?

W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści.

Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.

Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować do lodówki do schłodzenia.

Jak zrobić ganache z białej czekolady?

W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż całość dobrze się rozpuści. Ostudź masę a następnie zamieszaj ją od czasu do czasu.

Wykończenie tortu

Na sam koniec zdejmij z tortu obręcz i nałóż ganache na boki i wierzch tortu. Wyrównaj tort przy użyciu szpatułki (możesz ją ogrzać gorącą wodą, aby łatwiej wygładzić tort).

Tort dekorujemy wedle uznania.

Źródło: Gotujmy.pl

Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Czy jest lepszy sposób na uroczyste powitanie świąt od zrobienia pysznego tortu? Ten z naszego przepisu nosi nazwę Ferrero Rocher i jest wprost obłędny. Koniecznie przygotujcie go na Wielkanoc.

Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher? Tort Ferrero Rocher Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca! Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g kakao 8 g proszku do pieczenia 7 jajek na krem czekoladowy 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów włoskich 15 g śmietanfixu Na krem śmietankowy 350 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dekoracja 360 g pralinek Ferrero rocher 150 g orzechów włoskich 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany 30% Nasączenie 50 ml likieru kawowego 50 ml wody Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix....

ciasto sniezynka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Lekkie ciasto Śnieżynka powali gości na kolana. Każdy spyta, czy podzielisz się przepisem
Miękki biszkopt i śmietankowy krem to doskonałe połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody.

Śnieżynka to lekkie ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Ale jego sekretem jest to, że każda warstwa jest inna! Robi się szybko, jeszcze szybciej znika z blachy i wszystkim smakuje. Doskonale prezentuje się na talerzu pokrojone w zgrabne kostki. Jest tak proste do zrobienia, że na pewno na stałe zagości na waszych stołach. Przepis na ciasto Śnieżynka Składniki na biszkopt 300 g mąki pszennej, najlepiej typu 450 100 g cukru 5 dużych jajek 80 ml oleju 10 g proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy Pół litra zimnej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 100 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dodatkowo 60 g wiórków kokosowych 125 ml wody 1 opakowanie galaretki agrestowej Przygotowanie Ubij dokładnie jajka z cukrem, aż staną się jasnobeżowe Dodaj olej i zmiksuj całość. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – ta metoda sprawi, że biszkopt będzie lżejszy i bardziej puszysty. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Biszkopt piecz w 170 stopniach przez około 40 minut i wystudź. Rozpuść galaretkę agrestową we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Wylej do dużego, niskiego naczynia. Gdy stężeje pokrój na kwadraty. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier-puder oraz śmietanfix. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach. Podziel masę na 3 części: do jednej dodaj galaretkę, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej nic nie dodawaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części. Pierwszy posmaruj masą z galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Nałóż krem...

Czekoladowe ciasto z ziemniaków na weekend.  Podpowiadamy jak je zrobić
Adobe Stock
Newsy
Przepis na czekoladowe ciasto z ziemniaków. 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach 
Ziemniaki na słodko? Dlaczego nie. Udowodnimy, że na słodko, z jeszcze jednym szokującym składnikiem, bo nikt go nie łączy na co dzień z ziemniakami, wyjdzie Wam nieziemskie ciasto.

Śmietana jest chyba jedynym logicznym łącznikiem ziemniaków i czekolady. Doskonale smakuje gdy dodamy ją do ziemniaków, z odrobiną masła i ubijemy na pyszne, puszyste puree. Dodana do czekolady czy lodów czekoladowych, także sprawdzi się zawsze. Dziś prezentujemy niecodzienny wypiek na niedzielę: ciasto czekoladowo-ziemniaczane. Śmietanę wykorzystamy do zrobienia polewy do tego wyjątkowego, ziemniaczanego ciasta. Czy ziemniaki pasują do słodkich wypieków? W pierwszym momencie, gdy myślimy o przygotowaniu ciasta z ziemniaków, jesteśmy pewni, że to nie może się udać. Jednak warzywa, które na co dzień używamy do innych celów, spokojnie możemy dodawać do ciast. I robimy tak, stosując jako składników do wypieków np. marchewki, dyni czy właśnie ziemniaków. Wymienione warzywa nie tylko mają neutralny smak, który doskonale „poddaje się” aromatom przypraw, ale do tego nadają ciastu lekkości i puszystości. Często są stosowane jako dodatek właśnie po to, żeby nadać wypiekom puszystości. Czekoladowe ciasto z ziemniaków Składniki: 200g ugotowanych ziemniaków, 150g miękkiego masła, 50g gorzkiej czekolady,  3 jajak,  200g cukru pudru,  175g mąki pszennej, 2 łyżki stołowe kakao, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na polewę czekoladową: 50g gorzkiej czekolady, 200g śmietany kremówki 30%, 30g cukier puder. Przygotowanie ciasta: Obieramy i gotujemy ziemniaki, a następnie tłuczemy je ubijakiem do ziemniaków, żeby pozostały bez grudek. Na tym wstępnym etapie lepiej nie używać do tego celu blendera, ponieważ ziemniaki zmienią konsystencją i staną się gumiaste. Do miski z ziemniakami dodajemy cukier puder, 100 g masła i...

Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na bezę z owocami. Lekka i słodka - deser idealny
Doskonały i łatwy przepis na bezę, która zawsze wychodzi. Dodajcie do niej krem na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady oraz świeże owoce, a otrzymacie deser idealny.

Pyszna, delikatna beza z lekko słodkim, puszystym kremem i świeżymi sezonowymi owocami - chyba nie ma lepszego ciasta w okresie wiosenno-letnim. Ag.Zetka, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca torcik bezowy, którego wykonanie, jak sama przyznała, "nie jest ani trudne, ani czasochłonne". Przepis na bezę z kremem i owocami Składniki na bezę 2 białka z jajek w rozmiarze L Pół szklanki drobnego cukru do wypieków Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Pół łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem 100g serka mascarpone 100g śmietanki kremówki 30% 60g białej czekolady Do dekoracji i przełożenia Borówki amerykańskie Ulubione sezonowe owoce: np. truskawki, maliny, borówki, winogrona, granat Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni. Białka jajek ubijcie na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawajcie do nich cukier i miksujcie na wysokich obrotach. Następnie dodajcie do ubitej piany mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysujcie 2 okręgi albo odrysujcie je np. od miseczki. Przełóżcie papier na blachę do pieczenia. Okręgi wypełnijcie ubitą pianą za pomocą rękawa cukierniczego.  Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika i po minucie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie bezę przez 30 minut, a następnie wystudźcie ją w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, lekko schłodźcie i zmiksujcie z serkiem mascarpone. W drugiej misce ubijcie na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie połączcie z serkiem i czekoladą. Wszystkie owoce, których używacie, dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie. Większe owoce możecie pokroić na mniejsze kawałki. Przełóżcie torcik bezowy: bezowy spód posmarujcie kremem...