Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą.
Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.
Składniki na ciasto makowe
- 200 g suchego maku
- 270 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 3 duże jajka
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Składniki na krem czekoladowy
- 300 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- starta skórka z jednej pomarańczy
- około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku
Ganache z białej czekolady
- 300 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.
Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery).
Zobacz także:
Jak zrobić krem czekoladowy?
W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści.
Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić ganache z białej czekolady?
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż całość dobrze się rozpuści. Ostudź masę a następnie zamieszaj ją od czasu do czasu.
Wykończenie tortu
Na sam koniec zdejmij z tortu obręcz i nałóż ganache na boki i wierzch tortu. Wyrównaj tort przy użyciu szpatułki (możesz ją ogrzać gorącą wodą, aby łatwiej wygładzić tort).
Tort dekorujemy wedle uznania.
Źródło: Gotujmy.pl