Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą.

Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki na ciasto makowe

  • 200 g suchego maku
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku

Ganache z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.

Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery).

Zobacz także:

Jak zrobić krem czekoladowy?

W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści.

Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.

Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować do lodówki do schłodzenia.

Jak zrobić ganache z białej czekolady?

W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż całość dobrze się rozpuści. Ostudź masę a następnie zamieszaj ją od czasu do czasu.

Wykończenie tortu

Na sam koniec zdejmij z tortu obręcz i nałóż ganache na boki i wierzch tortu. Wyrównaj tort przy użyciu szpatułki (możesz ją ogrzać gorącą wodą, aby łatwiej wygładzić tort).

Tort dekorujemy wedle uznania.

Źródło: Gotujmy.pl