torcik makowy
Gotujmy.pl
Newsy

Ten torcik makowy dosłownie rozpieści wasze podniebienia. Idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie

Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - to wprost idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie. Jak go przygotować? Czytaj dalej!
Anna Borkowska
grudzień 17, 2020

Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą.

Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki na ciasto makowe

  • 200 g suchego maku
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku

Ganache z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.

Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery).

Jak zrobić krem czekoladowy?

W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści.

Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.

Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować do lodówki do schłodzenia.

Jak zrobić ganache z białej czekolady?

W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż całość dobrze się rozpuści. Ostudź masę a następnie zamieszaj ją od czasu do czasu.

Wykończenie tortu

Na sam koniec zdejmij z tortu obręcz i nałóż ganache na boki i wierzch tortu. Wyrównaj tort przy użyciu szpatułki (możesz ją ogrzać gorącą wodą, aby łatwiej wygładzić tort).

Tort dekorujemy wedle uznania.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
nutella składniki
Adobe Stock
Newsy Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...

Przeczytaj