Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy.

Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu.

Różne typy ziemniaków i ich zastosowania

Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości:

Twarde ziemniaki do sałatek

Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania.

Zobacz także:

Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia

Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup.

Miękkie ziemniaki do puree

Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi.

Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka

O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa, że sam nie będzie on znał odpowiedzi. Niektóre supermarkety mają specjalne etykiety z oznaczeniami. Najlepiej nauczcie się samemu rozpoznawać różne typy ziemniaków. W tym celu wykonajcie test ziemniaka.

  1. Przekrójcie lub poproście sprzedawcę o przekrojenie ziemniaka na pół.
  2. Pocierajcie połówki ziemniaka o siebie.
  3. Obserwujcie zmiany na powierzchni.

Odczyt wyników testu ziemniaka

  • Jeśli między połówkami pojawi się płyn, macie do czynienia z odmianą twardą.
  • Jeśli połówki kleją się do siebie, dany ziemniak zalicza się do typu miękkiego.
  • Jeśli nie możesz tego jednoznacznie stwierdzić, pewnie badany ziemniak jest średniej twardości.

Już wiecie do czego najlepiej wykorzystać dane odmiany. Zawsze wykonujcie test ziemniaka, by wasze potrawy na bazie ziemniaków były jeszcze smaczniejsze.