typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy

Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje

Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy.

Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różne typy ziemniaków i ich zastosowania

Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości:

Twarde ziemniaki do sałatek

Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania.

Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia

Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup.

Miękkie ziemniaki do puree

Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi.

Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka

O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa, że sam nie będzie on znał odpowiedzi. Niektóre supermarkety mają specjalne etykiety z oznaczeniami. Najlepiej nauczcie się samemu rozpoznawać różne typy ziemniaków. W tym celu wykonajcie test ziemniaka.

  1. Przekrójcie lub poproście sprzedawcę o przekrojenie ziemniaka na pół.
  2. Pocierajcie połówki ziemniaka o siebie.
  3. Obserwujcie zmiany na powierzchni.

Odczyt wyników testu ziemniaka

  • Jeśli między połówkami pojawi się płyn, macie do czynienia z odmianą twardą.
  • Jeśli połówki kleją się do siebie, dany ziemniak zalicza się do typu miękkiego.
  • Jeśli nie możesz tego jednoznacznie stwierdzić, pewnie badany ziemniak jest średniej twardości.

Już wiecie do czego najlepiej wykorzystać dane odmiany. Zawsze wykonujcie test ziemniaka, by wasze potrawy na bazie ziemniaków były jeszcze smaczniejsze.

 

kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy
Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?
W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności. Cenne właściwości Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku.  Różnorodność w sprzedaży Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek. Na pyzy i kluski Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy...

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Na ziemniakach wychowała się większość dorosłych Polaków. Jednak wiedza o kartoflach i świadomość tego, co się je jest w naszym kraju bardzo mizerna. Oto ściągawka dla tych, którzy chcą wiedzieć o tych bulwach trochę więcej.

Co tu dużo mówić. Niestety większość z nas nadal ma dość mgliste pojęcie o odmianach ziemniaka i ich przeznaczeniu. Przyczyn takich zaniedbań nie należy jednak szukać po stronie konsumentów ziemniaków, a w zupełnie innym miejscu. Powodem braków w kartoflanej edukacji Polaków jest po prostu wciąż słabo rozwinięty rynek ziemniaków w Polsce. Rozwijająca się w naszym kraju gospodarka rynkowa powoli zmienia ten stan rzeczy. Na targowiskach i bazarach coraz częściej można dostrzec specjalne stanowiska, na których handluje się różnymi rodzajami ziemniaków. Także osiedlowe warzywniaki coraz częściej oferują swoim klientom szerszy wachlarz ziemniaczanych odmian. Nadal kiepsko sytuacja wygląda w supermarketach i sklepach spożywczych. Tam zwykle kupujący są z góry skazani na jeden rodzaj ziemniaka. Czym różnią się poszczególne typy ziemniaków? A ziemniak ziemniakowi nierówny. Odmiany kartofli z grubsza dzielą się na trzy kategorię. Są one oznaczone literami alfabetu. Typ A – sałatkowy. Charakteryzują się niską zawartością suchej masy, mają dość zwięzły miąższ, podczas gotowania trudno je rozgotować, po ugotowaniu łatwo się kroją. Najlepiej nadają się – tak jak wskazuje nazwa – na sałatki, a także do przygotowania ziemniaków w mundurkach. Ponadto warto wybierać je np. do placków ziemniaczanych. Popularne odmiany: Denar, Ditta, Vinetta Typ B – użytkowy. Mają zwięzłą konsystencję, lekko wilgotny i mączysty miąższ, łatwiej rozgotowują się niż ziemniaki typu A. Nadają się na puree, do obiadu, na frytki i na placki ziemniaczane, pierogi. Są najbezpieczniejszym wyborem – nadadzą się do większości kulinarnych zadań. Popularne odmiany: Irga, Irys, Sante Typ C – mączysty...

kluski
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Genialny trik, który w sekundę zdradzi, czy ziemniaki nadają się na pyzy i kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane, puree czy dodatek do sałatki, wszystkie z tych potraw mają w swoim składzie ziemniaki, jednak nie wszystkie odmiany będą odpowiednie dla każdego dania. Oto trik, aby sprawdzić, która z nich idealnie sprawdzi się na przykład do kopytek czy klusek.

Na rynku w sprzedaży jest wiele rodzajów ziemniaków, a każdy z nich jest idealny do innej potrawy. Przed udaniem się na zakupy warto zapoznać się z dostępnymi gatunkami, aby wybrać odpowiedni.  Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane, a jaki na kluski? Przed przygotowaniem potrawy i zakupem ziemniaków, warto zapoznać się z ich odmianami. Należy zauważyć, iż dzielą się ona na trzy główne grupy. Pierwsza z nich jest twarda, czyli idealna do sałatek, smażenia bądź grillowania. Druga to kartofle średniotwarde. Są dość charakterystyczne, gdyż pod koniec gotowania stają się kruche, a przy smażeniu miękkie wewnątrz, zaś ich skórka jest chrupiąca. Ten rodzaj świetnie sprawdza się do placków ziemniaczanych, frytek czy też zup. Ostatnia grupa to ziemniaki mączyste. Są dość delikatne, dlatego sprawdzają się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju klusek, puree, babek ziemniaczanych czy farszu do pierogów ruskich.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki są bardzo cennym warzywem w diecie człowieka. W swoim składzie zawierają wiele wartościowych witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na organizm. Wśród nich możemy znaleźć takie składniki jak potas, żelazo, fosfor, sód, mangan, cynk, fluor, karoten czy witaminy, takie jak K, B1, B2 czy C. Patent na odpowiedni dobór Każda odmiana ziemniaka charakteryzuje się czymś innym, każda z nich ma inne właściwości. Z tego też powodu niektóre rodzaje będą lepsze do konkretnych dań. Nie wszystkie sprawdzą się przy przygotowywaniu tych samych potraw. Dzięki odpowiedniemu patentowi będziecie mogli sprawdzić, czy dana odmiana ziemniaków sprawdzi się przykładowo do przyrządzenia klusek czy pyz. Podczas zakupu możecie przetestować, czy oferowany w sprzedaży rodzaj kartofli nada się do waszego...

Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree
Flikcr
Newsy
Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania. A jak zrobić coś ponadprzeciętnego ze zwykłego puree? Mamy odpowiedź.

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! W karcie menu ziemniaka znajdziemy zwykle pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy ziemniak trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Teraz pozostaje odpowiedzieć na pytanie, jak sprawić, by zwykłe tłuczone ziemniaki stały się daniem będącym wartością samą w sobie. Rzućcie okiem na ten prosty przepis. Jak poprawić smak puree? Co prawda takie dodatki do ziemniaków jak majonez czy ser żółty nie należą do najzdrowszych na świecie, ale warto jednak od czasu do czasu wzbogacić smak puree. Wystarczy odrobina majonezu i niewielki kawałek sera na niecały kilogram gotowanych ziemniaków, a także wkrojony do środka delikatnie podsmażony czosnek, a nie zechcecie iść już innego puree!...