typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy

Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje

Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy.

Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różne typy ziemniaków i ich zastosowania

Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości:

Twarde ziemniaki do sałatek

Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania.

Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia

Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup.

Miękkie ziemniaki do puree

Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi.

Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka

O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa, że sam nie będzie on znał odpowiedzi. Niektóre supermarkety mają specjalne etykiety z oznaczeniami. Najlepiej nauczcie się samemu rozpoznawać różne typy ziemniaków. W tym celu wykonajcie test ziemniaka.

  1. Przekrójcie lub poproście sprzedawcę o przekrojenie ziemniaka na pół.
  2. Pocierajcie połówki ziemniaka o siebie.
  3. Obserwujcie zmiany na powierzchni.

Odczyt wyników testu ziemniaka

  • Jeśli między połówkami pojawi się płyn, macie do czynienia z odmianą twardą.
  • Jeśli połówki kleją się do siebie, dany ziemniak zalicza się do typu miękkiego.
  • Jeśli nie możesz tego jednoznacznie stwierdzić, pewnie badany ziemniak jest średniej twardości.

Już wiecie do czego najlepiej wykorzystać dane odmiany. Zawsze wykonujcie test ziemniaka, by wasze potrawy na bazie ziemniaków były jeszcze smaczniejsze.

 

Puree serowe, puree z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania! Ziemniaki pasują również do wigilijnego śledzia. Jak zrobić z nich coś ponadprzeciętnego?

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! Ziemniaki na obiad W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie.  Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik...

Gotująca się woda, garnek
Pixabay
Newsy
Znowu wykipiały wam ziemniaki? Koniec z tym - następnym razem dodajcie do garnka...
Trudno wyobrazić sobie prawdziwy polski obiad bez ziemniaków. Pewnie zdarzyło się wam nie raz, że wykipiały podczas gotowania. Podpowiadamy proste rozwiązanie tego powszechnego problemu.

Polacy za ziemniakami po prostu przepadają! Nie ma się co dziwić. Z tego taniego warzywa można stworzyć przepyszne, kulinarne cuda. Ziemniaki są uniwersalne i znajdziecie je bez problemu w każdym sklepie. Właściwości ziemniaków Ziemniaki są bogatym źródłem białka, a także witamin i składników mineralnych. Można wyczarować z nich obiadowe danie, ale i wykwintną przekąskę. Mają potwierdzone właściwości lecznicze. Jeśli macie problemy z niewydolnością nerek, dieta ziemniaczana powinna przynieść ulgę. To warzywa bogate w potas. Są one też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu oraz witamin K, B1, B2, B6 i C. Typy kulinarne ziemniaków Jeżeli podajecie na obiad schabowego, można mieć pewność, że dodatkiem do kotleta będą właśnie ziemniaki. Szukacie takich o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi? Wybierzcie odmiany Albina, Frezja lub Cykada. Te z grypy B są najbardziej uniwersalne, nierozsypujące się. To np. znana wam Irga. Dużo skrobi znajdziecie w klasie C, o jasnym i sypkim miąższu. Popularne odmiany typu C to Aster, Bryza, Kos, Lena i Salto. Odmiana D to ziemniaki pastewne.  Ziemniaki podczas gotowania zaczęły kipieć? Znamy waszą odpowiedź. Kipiące podczas gotowania ziemniaki to powszechny problem. Zdarzył się wam na pewno, chociaż raz! Dla niektórych ta prosta z pozoru czynność to prawdziwe wyzwanie. Nie każdy wie jak się zachować, kiedy warzywa zaczynają kipieć, a woda z garnka zalewa całą kuchenkę. Jest pewien sposób, dzięki któremu ta niedogodność nie będzie miała racji bytu. Tym razem ugotujecie ziemniaki jak najlepszy szef kuchni.  Skuteczny sposób na kipiące ziemniaki Odpowiednie przygotowanie ziemniaków wymaga czasu. Na początku trzeba je umyć, obrać,...

Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy
Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka
Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków. Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc. Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche. Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.  W ziemniakach najcenniejszy jest potas Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie! Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych...

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...