wątróbka
AdobeStock
Newsy

Ten tani rarytas podobno magazynuje toksyny. Sprawdźcie, czy powinniście go jeść

Mięso, warzywa i zboża akumulują różne, charakterystyczne dla siebie toksyny. O jednym z produktów, krążą w tym temacie prawdziwe legendy. Czy warto go jeść? Zaraz odpowiemy na to pytanie. 

Wielu dorosłych nie lubi wątróbki, dla innych z kolei to prawdziwy przysmak. Niezależnie do którego obozu należycie, to zapewne słyszeliście, że jedzenie jej może być niebezpieczne dla zdrowia. Wszystko ze względu na toksyny, które rzekomo akumuluje w sobie. Czy rzeczywiście? 

Wątróbka jest źródłem witamin i substancji odżywczych 

Wątroba zawiera ogromną ilość witamin i związków odżywczych, takich jak m.in.:  

  • witaminy z grupy B (w tym witamina B12), 

  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K,  

  • witamina C,  

  • kwas foliowy,  

  • cholina,  

  • minerały: miedź, żelazo, cynk oraz glikogen. 

Zobacz także
jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu

Czasem niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu

Czy wątróbka rzeczywiście magazynuje toksyny? 

Istnieją opinie, że wątroba magazynuje toksyny. Nie są one słuszne, ponieważ wątroba jest narządem filtracyjnym, natomiast magazynem, akumulatorem toksyn jest tkanka tłuszczowa.  

Funkcją wątroby jest usuwanie toksyn, trucizn, leków i produktów przemiany materii. Zatem organ ten filtruje, a to, czego nie można usunąć, składowane jest głównie w tkance tłuszczowej, a także w układzie nerwowym.  

Niestety okazuje się, że u przemysłowo hodowanych zwierząt wątroba, a w szczególności nerki, zawierają pewną ilość toksyn (nie dotyczy to zwierząt wolno wypasanych). Jednak zwykle dawka ta nie jest na tyle wysoka, aby mieć wpływ na zdrowie osób je zjadających.   

Pamiętajcie także, że wątróbki i wątroby nie je się codziennie. Jest to rarytas, który nawet smakosze spożywają raz lub dwa razy w tygodniu. W związku z tym ekspozycja na ewentualne toksyny jest niska.  

Która wątróbka jest najzdrowsza? 

To bardzo ważne, aby spożywać podroby i mięso od zwierząt, które większą część życia spędzały na zewnątrz. Jeśli jednak nie macie dostępu do wątroby z takiej krowy lub świni, należy wybrać kurczaka organicznego z wolnego wybiegu.  

Gdy z kolei jedyną możliwością jest wątroba z marketu, wybierajcie cielęcą, ewentualnie wołową. Zdecydowanie najgorsze są egzemplarze z przemysłowo hodowanych świń i kurczaków. 

Źródło: kobieta.interia.pl, ajwendieta.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak przyrządzić wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Miękka i delikatna wątróbka? Zróbcie to przed jej smażeniem, a wyjdzie poezja smaku
Źle przygotowana wątróbka będzie twarda, gorzka i po prostu rozczarowująca. Najważniejsze, żeby przed smażeniem wątróbkę odpowiednio przygotować. Zdradzamy jak.

Dobrze przyrządzona wątróbka jest krucha i rozpływa się w ustach. Niestety często wychodzi twarda jak podeszwa, ma gorzki smak i smakuje średnio. Nic więc dziwnego, że tyle osób wspomina wątróbkę jako kulinarny koszmar ze swojego dzieciństwa! Wystarczy jednak, że przed smażeniem wątróbki zastosujecie się do tych wskazówek, a przekonacie do tej potrawy nawet największych sceptyków. Jaką wątróbkę wybrać? To, jak przygotujecie wątróbkę do smażenia lub duszenia, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupicie w sklepie. Do wyboru macie m.in. wątróbkę: wieprzową - ma bardzo intensywny smak i ma dużo błon i przerostów, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania (patrzcie niżej). Wątroba wieprzowa zawiera sporo witaminy A, cynku i żelaza. Ma mniej cholesterolu niż wątróbka drobiowa, za to jest świetnym źródłem kwasu foliowego. drobiową - kurza lub indycza wątróbka jest najdelikatniejsza w smaku. Łatwo się ją przyrządza tak, by nie była twarda. Wątróbka drobiowa zawiera dużo witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego. Ma więcej składników odżywczych niż pierś z kurczaka! wołową - podobnie do wieprzowej, wątróbka wołowa jest twarda i ma lekko gorzkawy smak. W Polsce jadamy ją rzadziej niż wątróbkę wieprzową czy drobiową, ale jeśli ze względu na jej składniki odżywcze warto włączyć ją do swojej diety, np. kiedy zmagacie się z anemią . Z drugiej strony - nie powinny jej jadać osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Jest też bardzo kaloryczna. kaczą - mięso jest delikatne, ma gorzkawy posmak. Zawiera dużo żelaza, potasu, białka i witamin z grupy B. Nadaje się do smażenia lub duszenia, np. jak w tym przepisie na kaczą wątróbkę z jabłkami i cebulą . Pyszny, choć mało popularny, jest też pasztet z kaczej wątróbki . Uwaga: kacza wątróbka jest kaloryczna, jeśli więc jesteście na diecie, nie jedzcie jej zbyt często....

Pilnujcie tych 2 zasad, a wątróbka wyjdzie delikatnie zarumieniona i soczysta w środku
Adobe Stock
Newsy
Nie smażycie wątróbki w ten sposób? Nic dziwnego, że nie wychodzi wam soczysta i mięciutka
Wasza smażona wątróbka jest sucha i twarda? Zastosujcie się do tych zasad, a wyjdzie przepyszna.

Wątróbka polecana jest do jedzenia ze względu na jej zdrowotne właściwości. Wcześniej krążyły wokół niej mity, jakoby miała być szkodliwa dla organizmu ze względu na zawarte w niej toksyny. Logika podpowiada, że w końcu skoro wątroba oczyszcza organizm z trucizn, to jedzenie jej nie może być bezpieczne! Jednak nic bardziej mylnego. Właściwości zdrowotne wątróbki W wątróbce znajdziemy mnóstwo białka i żelaza – szczególnie cennego dla osób cierpiących na niedokrwistość i mających niedobory żelaza. Znajdziecie w niej także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Powinny jednak uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu – wątróbka zawiera go całkiem sporo! Jak zrobić soczystą i miękką wątróbkę? Czasami wątróbka wychodzi zbyt twarda i sucha. To duży problem zwłaszcza wtedy, gdy chcecie nią nakarmić dzieci, a one zaczynają grymasić. Trudno im się dziwić – kto by chciał jeść suche i niesmaczne mięso? By wasza wątróbka zawsze wychodziła smaczna, pamiętajcie o tych dwóch zasadach: Wrzucajcie wątróbkę na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie przewracajcie ich od razu. Dajcie im jej podsmażyć! Ponadto pamiętajcie o tym, by użyć odpowiednio dużej patelni. Każda cząstka wątróbki powinna spodem dotykać dna patelni. Sólcie mięso dopiero na sam koniec smażenia. Jeżeli posolicie wątróbki wcześniej, to sól wyciągnie z nich wodę i będą suche. Przepis na soczystą wątróbkę Do przygotowania smacznej i rozpływającej się w ustach wątróbki, która zachwyci wszystkich domowników, potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 2 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Wątróbki opłuczcie pod bieżącą wodą. Następnie oczyśćcie je z błonek. Obie cebule obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie dobrze...

Jedzcie te 2 produkty, żeby wspomóc wątrobę. Szczególnie gdy bierzecie leki
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie te 2 produkty, żeby wspomóc wątrobę. Szczególnie gdy bierzecie leki
Jak w prosty sposób wspomagać wątrobę właściwie dobierając posiłki? Te produkty dodane do dań pomogą ją oczyszczać i zachować w zdrowiu.

Dzięki dobrze działającej wątrobie cały organizm może funkcjonować prawidłowo. Nie odczuwacie zmęczenia, jesteście mniej narażeni na stany depresyjne. Organ ten wspomaga też pamięć i koncentrację. Bierze udział w tak w wielu procesach życiowych i pełni tak wiele funkcji, że jak zaczyna chorować wątroba, cierpi cały organizm. Podpowiadamy co jeść, aby wzmocnić wątrobę. Które leki uszkadzają wątrobę? Nieprawidłowa dieta czy brane stale leki w znacznym stopniu mogą wpłynąć na kondycję tego ważnego organu. Lekarstwa, które przyjmujecie, na inne dolegliwości są niezbędne do likwidacji skutków chorób, obciążają jednak wątrobę.  Może to prowadzić do jej powiększenia lub stłuszczenia. W rezultacie wątrobę w trakcie życia może osłabić bardzo wiele substancji. Grupy leków najbardziej szkodzące: Antybiotyki Leki przeciwbólowe. Najbardziej toksycznym z popularnych leków przeciwbólowych i przeciw przeziębieniowych jest paracetamol Leki hormonalne, Leki obniżające poziom cholesterolu we krwi. Przy długotrwałym  ich przyjmowaniu, najlepiej poprosić lekarza o skierowanie na badanie wątroby. Produkty spożywcze wspomagające wątrobę Funkcje wątroby można na co dzień wspomagać, stosując odpowiednią dietę. Unikajcie tłustych potraw, fast foodów, alkoholu i słodyczy. Jedzcie regularnie i małymi porcjami. Lekarze zalecają jedzenie do 6 mniejszych posiłków dziennie. Jedzcie więc 5 do 6 mniejszych posiłków, zamiast 3 dużych. I wprowadźcie do diety więcej owoców i warzyw. Najlepiej oczyszczanie wątroby wspomagają burak i grejpfrut. Sałatka buraczano-grejpfrutowa to doskonała kolacja dla osób dbających o wątrobę. Możecie także wypić przed snem koktajl owocowo – warzywny z tych produktów. Nie bez znaczenia...

Porównujemy wątróbkę wołowa i drobiową.  Która jest tańsza, a która zdrowsza?
Adobe Stock
Newsy
Porównujemy wątróbkę wołową i drobiową. Która jest tańsza, a która zdrowsza?
Gdy zastanawiacie się, czy lepiej usmażyć mielone wieprzowe, czy drobiowe oraz zjeść wątróbkę wołową, czy tę z kurczaka, najlepiej zestawić ze sobą ich najważniejsze cechy. Zrobiliśmy to dla was.

Czy wątróbka jest zdrowa? Rzeczywiście, ten rodzaj mięsa jest uważany za zdrowy, ponieważ każda - wołowa, wieprzowa, drobiowa czy jagnięca - jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Wątróbki zawierają duże ilości witaminy A, oraz witaminy z grupy B: B2 i B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy oraz witaminę C. Jednak przyrządzając wątróbkę zawsze należy pamiętać, że to organ, którego funkcją w organizmie każdego ze zwierząt jest oczyszczać go z toksyn. Wątroba więc, jak żaden inny organ może być pełna substancji szkodliwych dla zdrowia. Badania wskazują jednak, że jedynie bardzo częste jedzenie wątróbki w całości może narazić człowieka na zwiększone spożycie toksycznych związków. Która wątróbka jest zdrowsza: wołowa czy drobiowa? Wątróbka wołowa w 100 g produktu ma 135 kcal oraz 275 mg cholesterolu. Do tego zawiera: 20,4 g białka 3,89 g węglowodanów 3,63 g tłuszczy , w tym 1,23 nasyconych 4,968 mcg witaminy A 49 i.u witaminy D 3,10 mcg witaminy K 4,90 mg żelaza Wątróbka drobiowa ma 119 kcal w 100 g wątróbki i 345 mg cholesterolu. Do tego zawiera: 16,92 g białka 0,73 g węglowodanów  4,83 g tłuszczów, w tym 1,56 g tłuszczów nasyconych 3,296 mcg witaminy A 0,7 mg witaminy E 0 i.u witaminy D 0 i.u witaminy K 8,99 mg żelaza Wątróbka wołowa ma więcej kalorii, ale mniej tłuszczy w tym tłuszczy nasyconych, a także  mniej cholesterolu. Ma sporo więcej białka od wątróbki drobiowej, więcej witaminy A.  Wątróbka drobiowa zawiera z kolei więcej żelaza, ale  nie zawiera w ogóle witamin D i K. Z zestawienia wartości odżywczych wynika, że jeśli jadacie wątróbkę z powodów zdrowotnych,...