Pandemia COVID-19 trwa. Już prawie 2,7 miliona osób przeszło w naszym kraju infekcję koronawirusem. Niestety, nie ma wielu lekarstw na COVID-19, a walka z infekcją odbywa się tak naprawdę w waszym organizmie. To od jego siły i zdolności odpychania infekcji zależy, jak koronawirus wpłynie na organizm.
Jak wspomóc organizm po infekcji koronawirusem?
Przeszliście infekcję COVID-19? Jeśli tak, dobrze wiecie, że powrót do pełnej sprawności zajmuje trochę czasu. Niektórzy jeszcze przez wiele miesięcy odczuwają skutki infekcji wirusem, np. skarżą się na zaniki pamięci, nazywając je „dziurami”. Zapominają słów, czasami nie mogą przypomnieć sobie niektórych sytuacji. Bardzo częste jest też przedłużające się uczucie zmęczenia, osłabienie i niestety - utrata węchu i smaku.
Jeśli jesteście ozdrowieńcami, mimo pokonania infekcji powinniście wspomóc się zdrową dietą, by w pełni powrócić do zdrowia. Odżywianie to jeden ze skuteczniejszych sposobów na wzmocnienie organizmu.
W trakcie pandemii koronawirusa, dużo osób zaczęło brać witaminy i minerały w suplementach diety. Odnotowano znaczny wzrost zainteresowania multiwitaminami zawierającymi cynk, magnez i różnorodne witaminy. Ludzie chorujący na COVID-19 jedzą suplementy w dużych ilościach, mając nadzieję na to, że dzięki temu lżej przejdą infekcję lub szybciej wyzdrowieją.
Zobacz także:
Lekarze nie mają wątpliwości, że stan i odżywienie organizmu, ma ogromne znaczenie przy przechodzeniu COVID-19. Okazuje się jednak, że branie suplementów nie jest koniecznie. Łatwo można dostarczyć witaminy i minerały w pożywieniu. Wiemy, na jakie składniki szczególnie warto zwrócić uwagę.
Produkty i składniki przyspieszające powrót do zdrowia po COVID
Witamina C
- Kalafior
- Papryka
- Owoce cytrusowe
- Natka pietruszki
- Pomidory
Witamina A
- Dynia
- Bataty
- Mango
- Marchewki
- Liściaste warzywa
Witamina E
- Orzechy
- Oleje
- Pestki
Cynk
- Rośliny strączkowe
- Mięso
- Nabiał
- Czekolada
- Jaja
Magnez
- Banany
- Kasza gryczana
- Awokado
- Kiwi
- Pestki i orzechy
Na szczególną uwagę zasługuje tutaj kalafior, który jest bardzo tani i szeroko dostępny w naszym kraju. Łatwo można przygotować z niego zupę, kotlety z kalafiora lub surówkę. Włączajcie go często do diety, nawet jeśli nie chorowaliście na COVID-19. Jest on po prostu bardzo zdrowy.
Czytaj także: