Lubicie pić maślankę? Jeżeli tak, to świetnie, ponieważ jest ona bardzo zdrowa i doskonale pobudza metabolizm. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety?

Czym jest maślanka?

Maślanka to gęsty napój, który jest produktem ubocznym procesu wytwarzania masła, powstającym w efekcie oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej" śmietany. Z uwagi na wysoką zawartość żywych kultur bakterii, maślanka ma wiele korzyści zdrowotnych:

  • przyspiesza przemianę materii
  • Zawiera pięciokrotnie więcej fosfolipidów i sfingolipidów odpowiadających za pracę układu nerwowego niż mleko
  • reguluje trawienie
  • usprawnia perystaltykę jelit
  • zapobiega zaparciom
  • pomaga zwalczać nadkwasotę

Co jeszcze skrywa w sobie maślanka?

  • jest produktem lekkostrawnym - czy wiecie, że w przewodzie pokarmowym jest rozkładana 2-3 razy szybciej niż mleko?
  • zawiera ryboflawinę, która pomaga w przekształcaniu żywności w energię
  • ryboflawina poprawia także czynność wątroby, jednocześnie promując detoksykację organizmu
  • pomaga w wydzielaniu niektórych hormonów
  • zawiera różnorodne minerały i witaminy, takie jak potas, fosfor, sód, selen, magnez, witamina B1, B2, B12 itp.
  • jest również dobrym źródłem białka i innych składników odżywczych, a tym samym pomaga zrównoważyć niedobór witamin w organizmie
  • maślanka jest doskonałym źródłem wapnia dla osób odchudzających się lub planujących odchudzanie, ponieważ zawiera minimalne ilości tłuszczu
  • regularne spożywanie maślanki może znacznie obniżyć ciśnienie krwi
  • może wpływać na spowolnienie starzenia się organizmu
  • z uwagi na obecność bioaktywnych białek, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu, maślanka jest polecana pacjentom, którzy zmagają się z tym problemem
  • maślanka zawiera dużo elektrolitów, dzięki czemu zapobiega utracie wody z organizmu
  • to produkt o działaniu odkwaszającym organizm

Jak jeść maślankę? 

Maślankę możecie pić bez żadnych dodatków lub: 

  • zmiksować ją z sezonowymi owocami i zrobić smaczny i zdrowy koktajl
  • dodać ją do ugotowanych młodych ziemniaków
  • dodać do mięsnej marynaty 
  • zrobić na jej bazie ciasto lub puszyste placki
  • przyrządzić z niej chłodnik

A wy jak najbardziej lubicie jeść lub pić maślankę?

Zobacz także:

Źródło: kuchnia.wp.pl