Lubicie pić maślankę? Jeżeli tak, to świetnie, ponieważ jest ona bardzo zdrowa i doskonale pobudza metabolizm. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety?
Czym jest maślanka?
Maślanka to gęsty napój, który jest produktem ubocznym procesu wytwarzania masła, powstającym w efekcie oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej" śmietany. Z uwagi na wysoką zawartość żywych kultur bakterii, maślanka ma wiele korzyści zdrowotnych:
- przyspiesza przemianę materii
- Zawiera pięciokrotnie więcej fosfolipidów i sfingolipidów odpowiadających za pracę układu nerwowego niż mleko
- reguluje trawienie
- usprawnia perystaltykę jelit
- zapobiega zaparciom
- pomaga zwalczać nadkwasotę
Co jeszcze skrywa w sobie maślanka?
- jest produktem lekkostrawnym - czy wiecie, że w przewodzie pokarmowym jest rozkładana 2-3 razy szybciej niż mleko?
- zawiera ryboflawinę, która pomaga w przekształcaniu żywności w energię
- ryboflawina poprawia także czynność wątroby, jednocześnie promując detoksykację organizmu
- pomaga w wydzielaniu niektórych hormonów
- zawiera różnorodne minerały i witaminy, takie jak potas, fosfor, sód, selen, magnez, witamina B1, B2, B12 itp.
- jest również dobrym źródłem białka i innych składników odżywczych, a tym samym pomaga zrównoważyć niedobór witamin w organizmie
- maślanka jest doskonałym źródłem wapnia dla osób odchudzających się lub planujących odchudzanie, ponieważ zawiera minimalne ilości tłuszczu
- regularne spożywanie maślanki może znacznie obniżyć ciśnienie krwi
- może wpływać na spowolnienie starzenia się organizmu
- z uwagi na obecność bioaktywnych białek, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu, maślanka jest polecana pacjentom, którzy zmagają się z tym problemem
- maślanka zawiera dużo elektrolitów, dzięki czemu zapobiega utracie wody z organizmu
- to produkt o działaniu odkwaszającym organizm
Jak jeść maślankę?
Maślankę możecie pić bez żadnych dodatków lub:
- zmiksować ją z sezonowymi owocami i zrobić smaczny i zdrowy koktajl
- dodać ją do ugotowanych młodych ziemniaków
- dodać do mięsnej marynaty
- zrobić na jej bazie ciasto lub puszyste placki
- przyrządzić z niej chłodnik
A wy jak najbardziej lubicie jeść lub pić maślankę?
Zobacz także:
Źródło: kuchnia.wp.pl