Ten tani produkt pomaga pobudzić metabolizm. Jest lekkostrawny i odkwasza organizm
AdobeStock
Newsy

Ten tani produkt pomaga pobudzić metabolizm. Jest lekkostrawny i odkwasza organizm

Ten popularny wyrób mleczny ma wiele zalet zdrowotnych. Koniecznie włączcie go do swojej diety.

Lubicie pić maślankę? Jeżeli tak, to świetnie, ponieważ jest ona bardzo zdrowa i doskonale pobudza metabolizm. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest maślanka?

Maślanka to gęsty napój, który jest produktem ubocznym procesu wytwarzania masła, powstającym w efekcie oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej" śmietany. Z uwagi na wysoką zawartość żywych kultur bakterii, maślanka ma wiele korzyści zdrowotnych:

  • przyspiesza przemianę materii
  • reguluje trawienie
  • usprawnia perystaltykę jelit
  • zapobiega zaparciom
  • pomaga zwalczać nadkwasotę
Zobacz także
Co się dzieje z organizmem gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca

Co jeszcze skrywa w sobie maślanka?

  • jest produktem lekkostrawnym - czy wiecie, że w przewodzie pokarmowym jest rozkładana 2-3 razy szybciej niż mleko?
  • zawiera ryboflawinę, która pomaga w przekształcaniu żywności w energię
  • ryboflawina poprawia także czynność wątroby, jednocześnie promując detoksykację organizmu
  • pomaga w wydzielaniu niektórych hormonów
  • zawiera różnorodne minerały i witaminy, takie jak potas, fosfor, sód, selen, magnez, witamina B1, B2, B12 itp.
  • jest również dobrym źródłem białka i innych składników odżywczych, a tym samym pomaga zrównoważyć niedobór witamin w organizmie
  • maślanka jest doskonałym źródłem wapnia dla osób odchudzających się lub planujących odchudzanie, ponieważ zawiera minimalne ilości tłuszczu
  • regularne spożywanie maślanki może znacznie obniżyć ciśnienie krwi
  • z uwagi na obecność bioaktywnych białek, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu, maślanka jest polecana pacjentom, którzy zmagają się z tym problemem
  • maślanka zawiera dużo elektrolitów, dzięki czemu zapobiega utracie wody z organizmu
  • to produkt o działaniu odkwaszającym organizm

Jak jeść maślankę? 

Maślankę możecie pić bez żadnych dodatków lub: 

  • zmiksować ją z sezonowymi owocami i zrobić smaczny i zdrowy koktajl
  • dodać ją do ugotowanych młodych ziemniaków
  • dodać do mięsnej marynaty 
  • zrobić na jej bazie ciasto lub puszyste placki
  • przyrządzić z niej chłodnik

A wy jak najbardziej lubicie jeść lub pić maślankę?

Źródło: kuchnia.wp.pl

Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser
Adobe Stock
Newsy
Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser
Niezwykle ciekawe odkrycie badaczki ze Szczecina. Lody z maślanki są mniej kaloryczne, bardziej gęstsze i dużo zdrowsze od tradycyjnych lodów z mleka. Mogą pomóc między innymi w zastopowaniu procesów starzenia.

Badaczka ze Szczecina opracowała nową recepturę lodów na maślance. Zamiana podstawowego składnika lodów, czyli mleka właśnie na maślankę poza poprawą walorów czysto smakowych, przyniosła jeszcze inne nieoczekiwane wnioski i konkluzje. Dlaczego lody z maślanki są tak zdrowe? Według słów dr inż. Katarzyny Szkolnickiej, badaczki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, maślanka i produkty przyrządzane na jej bazie, takie jak choćby wspomniane lody, wykazują następujące niesamowite właściwości: Fosfolipidy i sfingolipidy zawarte w maślance wpływają na poprawną pracę układu nerwowego (maślanka zawiera aż 5 razy więcej fosfolipidów i sfingolipidów niż zwykłe mleko) Mogą opóźniać procesy starzenia się organizmu Wspomagają koncentrację Pomagają w procesach uczenia się Są źródłem białek działających antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco Sprzyjają dobremu samopoczuciu Obniżają poziom złego cholesterolu Wykazują działanie przeciwzapalne Dlaczego jeszcze warto spożywać maślankę i produkty pochodne? Jak by tego było mało, uczona z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności  wykazała, że lody maślankowe są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Ich przewagi nad lodami zrobionymi z mleka na początku upatrywano jednak zupełnie gdzie indziej. Chodziło o naturalne właściwości emulgujące i zagęszczające znajdujące się w maślance, która często niesłusznie jest postrzegana tylko jako coś w rodzaju mlecznego odpadu. Nie ma to jednak nic wspólnego z prawdą – może być naprawdę cennym i jakościowym składnikiem deserów i przysmakiem samym w sobie. Dlatego też z całego serca polecamy wam spożywanie maślanki, a także spróbowanie przyrządzenia...

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
AdobeStock
Newsy
Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
Fala upałów przechodzi przez Polskę. Sprawdźcie, co najlepiej jeść w tym okresie.

Gdy za oknem skwar, wielu ludziom zdecydowanie zmniejsza się apetyt. Nic dziwnego – trawienie posiłków to tylko dodatkowy wydatek energetyczny, a ochota na nie jest jeszcze mniejsza, gdy podaje się je na ciepło. Co wobec tego jeść w upały? W końcu nie można całkiem zrezygnować w tym czasie z jedzenia! Poznajcie produkty, które przyniosą wam ulgę w gorący dzień oraz te, których lepiej wówczas unikać. Produkty, które warto jeść w upały Ważne, by posiłki spożywane w trakcie upałów były jak najlżejsze i dodatkowo chłodziły organizm, dzięki czemu łatwiej jest znieść wysokie temperatury. Polecamy wam poniższe produkty, które doskonale się sprawdzą w trakcie upałów: Jogurt – chłodny jogurt naturalny wyciągnięty z lodówki nie tylko chłodzi, ale także wspomaga procesy trawienne. Dodajcie do jogurtu owoce, by zrobić smaczny koktajl! Maślanka i kefir – podobnie jak jogurt, doskonale poprawią trawienie i schłodzą w gorący dzień. Warto popijać maślankę lub kefir do lekkiego obiadu. Owoce – dobrze sprawdzi się arbuz , gruszki, melon i jabłka. Wymienione owoce zawierają dużo wody i nawodnią organizm. To bardzo ważne, ponieważ podczas upału organizm traci wiele płynów. Warzywa – podobnie jak w przypadku owoców, powinny to być owoce bogate w wodę. Dobrym wyborem będzie ogórek i cukinia , wykorzystane np. do zrobienia lekkiej sałatki. Jaki obiad jest najlepszy na upał? Gdy na dworze jest bardzo gorąco, raczej nikt nie ma ochoty na ciężki i dwudaniowy obiad. Zamiast zupy wybierzcie więc chłodnik , a na drugie danie przygotujcie sałatkę z warzywami i np. serem mozzarella, ryżem i kawałkami kurczaka. Czego lepiej nie jeść w trakcie upałów? Istnieją produkty, których lepiej się wystrzegać w upalne lato, ponieważ...

Przypomina banana, ale jest warzywem. To warzywo to skarbnica potasu, magnezu i żelaza
AdobeStock
Newsy
Przypomina banana, ale jest warzywem. Obniża ciśnienie, wspomaga trawienie i pomaga schudnąć
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak plantan? Choć z wyglądu przypomina on banana, w rzeczywistości jest warzywem. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Plantany wyglądają podobnie do bananów, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Podczas, gdy dobrze wszystkim zdane banany są mniejsze i dużo słodsze, plantany mają skrobiową konsystencję i smak (zielony plantan jest niesłodki i przypomina nieco w smaku ziemniaka). Plantany są stosowane głównie w kuchni karaibskiej i południowoamerykańskiej. To bogate źródło węglowodanów, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne plantanów Plantan jest dobrym źródłem węglowodanów, szczególnie gdy jest dojrzały a także zawiera cenny mangan i potas. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety? zawarte w nim węglowodany to „węglowodany złożone”, co oznacza, że zawierają skrobię, błonnik i cukier. Z uwagi na to, że takie węglowodany rozkładają się i wchłaniają długo, dają one na dłużej uczucie sytości, co ostatecznie zmniejsza apetyt i pomaga schudnąć zawiera żelazo i witaminę B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek w organizmie, a także zapobiegania anemii i zapaleniu nerwów, które występują przy niedoborach tych składników odżywczych jest bogaty w błonnik, pomaga uniknąć podrażnienia jelit, a także zaparć, wzdęć i innych problemów zdrowotnych związanych ze złym trawieniem w porównaniu z dojrzałymi bananami, zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest polecany dla diabetyków jest zalecany dla osób, które mają wrzody lub chcą ich uniknąć, ponieważ zwiększa produkcję śluzu w żołądku plantany, zwłaszcza niedojrzałe, są bogate w wapń, który pomaga wzmocnić kości, a także mięśnie, zęby i paznokcie niedojrzałe plantany zawierają niewielką ilość...

sposoby na wątrobę
AdobeStock
Newsy
Macie problemy z wątrobą? Jedzcie te rzeczy, a problemy z trawieniem odejdą w zapomnienie
Na problemy z trawieniem i wątrobą pomogą naturalne produkty, które każdy z was ma w domu. Dowiedzcie się, czego używać!

Dolegliwości związane z chorą wątrobą bywają naprawdę nieprzyjemne. I do tego trzeba niestety ograniczać ulubione przysmaki, które mogą wywołać bolesne objawy. Warto więc włączyć do swojej diety takie produkty, które polepszą trawienie i przyniosą ulgę dla wątroby. A wszystko to naturalnie i zdrowo, ponieważ nie są to suplementy z apteki, tylko jedzenie i zioła, które każdy z was na pewno ma w domu! Nawet jeśli nie, to są one łatwo dostępne w każdym sklepie. Objawy chorej wątroby Nieprawidłowo pracująca wątroba daje szereg charakterystycznych objawów. Jeżeli zauważycie je u siebie, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem. Typowe objawy chorej wątroby to: Zmiana koloru moczu na ciemny, a nawet ciemnokrwisty Ból brzucha – chora wątroba nie będzie boleć, za to może uciskać na znajdujące się wokół niej organy i tym samym wywoływać ból Zmęczenie Złe samopoczucie Obrzęk dłoni, kostek, nóg i twarzy Co jeść na chorą wątrobę? Nieprzyjemnie objawy ze strony chorej wątroby można nieco złagodzić, stosując naturalne i łatwo dostępne produkty. Poniżej zebraliśmy dla was to, co warto jeść jeśli cierpicie na problemy trawienne: Maślanka – przy wytwarzaniu masła z ubijanej śmietany wydziela się płyn, czyli właśnie maślanka! Zawiera ona bardzo dużo lecytyny, która ma dobroczynny wpływ na wątrobę. Pomoże także tym, którzy muszą uważać na wysoki poziom cholesterolu. Ponadto maślanka świetnie usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom. Czosnek – naturalny „oczyszczacz”, który świetnie usuwa toksyny z organizmu, odciążając tym samym wątrobę. Cytryna – szklanka przegotowanej wody z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny pitej na czczo świetnie wspomoże pracę wątroby. Kurkuma – przyśpiesza proces...