Dziewanna (Verbascum thapsus) to roślina kwitnąca, która od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Dziewanna może być stosowana w formie naparów, syropów, herbatek oraz jako suplement diety. Jakie są jej największe walory zdrowotne?

Właściwości zdrowotne dziewanny

Specjaliści ziołolecznictwa, naturopaci i inni lekarze, szczególnie polecają dziewannę w przypadku astmy, uporczywego kaszlu, przeziębienia, zapalenia oskrzeli i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. 

  • Dziewanna jest naturalnym środkiem wykrztuśnym, co oznacza, że pomaga organizmowi pozbyć się nadmiaru śluzu. Roślina ta zwiększa produktywność kaszlu, aby usunąć śluz, który może osadzać się w klatce piersiowej lub gardle.
  • Jest to również środek łagodzący, który tworzy kojącą powłokę przeciwzapalną na błonach śluzowych. Dziewanna jest skutecznym sposobem na złagodzenie podrażnienia płuc, gardła i oskrzeli, które mogą prowadzić do trudności w oddychaniu.
  • Roślina ta ma silne działanie przeciwwirusowe. Jest szczególnie przydatna w walce przeciwko wirusowi grypy oraz ze szczepem wirusa opryszczki.
  • Z uwagi na jej właściwości przeciwbakteryjne, dziewanna może być przydatna w leczeniu infekcji ucha środkowego u dzieci.
  • Dodatkowo w kwiatach znajdziemy żywicę, olejki eteryczne i kumarynę.
  • Wyciąg z dziewanny ma działanie moczopędne i napotne.
  • Dziewanna wspiera zdrowie wątroby.
  • Może przynieść ukojenie przy biegunce i nieżytach żołądka.
  • Stosowana zewnętrznie, sprzyja gojeniu się ran, odleżyn i innych zmian skórnych.

Przepis na syrop z dziewanny

Jak przygotować prozdrowotny syrop z dziewanny? Oto instrukcja krok po kroku.

Składniki:

  • ½ l kwiatów dziewanny
  • ½ l wody
  • 150 g cukru (rafinowanego lub trzcinowego)
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Kwiaty dziewanny zalejcie wodą i zagotujcie.
  2. Natychmiast po zagotowaniu zdejmijcie z ognia i ostudźcie, po czym przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny (właśnie teraz nastąpi proces maceracji – w wodzie znajdą się cenne składniki z kwiatu dziewanny).
  3. Po upływie doby przefiltrujcie macerat przez gazę, by oddzielić kwiaty.
  4. Czysty płyn ponownie zagotujcie, dodajcie cukier i sok z cytryny (pamiętajcie, by nie gotować zbyt długo, by nie tracić cennych składników aktywnych).
  5. W momencie rozpoczęcia wrzenia, miksturę zlejcie do butelek lub małych słoików.
  6. Nie przechowujcie otwartego syropu dłużej niż tydzień.
  7. Syrop powinien mieć intensywny żółty kolor.

Jak dawkować syrop z dziewanny?

Przygotowaliście syrop z dziewanny i nie wiecie, jak go dawkować? Dorosłym i dzieciom powyżej 12. roku życia zaleca się podawanie syropu 3–4 razy dziennie po 1 łyżce. Mniejsze dzieci mogą pić 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.

Zobacz także:

Źródło: dziendobry.tvn.pl