Dziewanna (Verbascum thapsus) to roślina kwitnąca, która od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Dziewanna może być stosowana w formie naparów, syropów, herbatek oraz jako suplement diety. Jakie są jej największe walory zdrowotne?
Właściwości zdrowotne dziewanny
Specjaliści ziołolecznictwa, naturopaci i inni lekarze, szczególnie polecają dziewannę w przypadku astmy, uporczywego kaszlu, przeziębienia, zapalenia oskrzeli i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.
- Dziewanna jest naturalnym środkiem wykrztuśnym, co oznacza, że pomaga organizmowi pozbyć się nadmiaru śluzu. Roślina ta zwiększa produktywność kaszlu, aby usunąć śluz, który może osadzać się w klatce piersiowej lub gardle.
- Jest to również środek łagodzący, który tworzy kojącą powłokę przeciwzapalną na błonach śluzowych. Dziewanna jest skutecznym sposobem na złagodzenie podrażnienia płuc, gardła i oskrzeli, które mogą prowadzić do trudności w oddychaniu.
- Roślina ta ma silne działanie przeciwwirusowe. Jest szczególnie przydatna w walce przeciwko wirusowi grypy oraz ze szczepem wirusa opryszczki.
- Z uwagi na jej właściwości przeciwbakteryjne, dziewanna może być przydatna w leczeniu infekcji ucha środkowego u dzieci.
- Dodatkowo w kwiatach znajdziemy żywicę, olejki eteryczne i kumarynę.
- Wyciąg z dziewanny ma działanie moczopędne i napotne.
- Dziewanna wspiera zdrowie wątroby.
- Może przynieść ukojenie przy biegunce i nieżytach żołądka.
- Stosowana zewnętrznie, sprzyja gojeniu się ran, odleżyn i innych zmian skórnych.
Przepis na syrop z dziewanny
Jak przygotować prozdrowotny syrop z dziewanny? Oto instrukcja krok po kroku.
Składniki:
- ½ l kwiatów dziewanny
- ½ l wody
- 150 g cukru (rafinowanego lub trzcinowego)
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Kwiaty dziewanny zalejcie wodą i zagotujcie.
- Natychmiast po zagotowaniu zdejmijcie z ognia i ostudźcie, po czym przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny (właśnie teraz nastąpi proces maceracji – w wodzie znajdą się cenne składniki z kwiatu dziewanny).
- Po upływie doby przefiltrujcie macerat przez gazę, by oddzielić kwiaty.
- Czysty płyn ponownie zagotujcie, dodajcie cukier i sok z cytryny (pamiętajcie, by nie gotować zbyt długo, by nie tracić cennych składników aktywnych).
- W momencie rozpoczęcia wrzenia, miksturę zlejcie do butelek lub małych słoików.
- Nie przechowujcie otwartego syropu dłużej niż tydzień.
- Syrop powinien mieć intensywny żółty kolor.
Jak dawkować syrop z dziewanny?
Przygotowaliście syrop z dziewanny i nie wiecie, jak go dawkować? Dorosłym i dzieciom powyżej 12. roku życia zaleca się podawanie syropu 3–4 razy dziennie po 1 łyżce. Mniejsze dzieci mogą pić 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.
Zobacz także:
Źródło: dziendobry.tvn.pl