Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować.
Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód.
Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel?
Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście:
- Wzmacniają układ krwionośny
- Zapobiegają anemii
ale też:
Zobacz także:
- Wspomagają organizm wyniszczony chorobami
- Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą
- Wspierąją odporność
- Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej
i przede wszystkim:
- Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu
- Zmniejszają uczucie drapania w gardle
- Łagodzą chrypkę
- Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła
To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła.
Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby?
Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.
Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład:
- Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E
- Składniki mineralne - żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor
- Substancje o działaniu przeciwzapalnym i bakteriostatycznym
- Antyoksydanty
- Składniki wspierające odporność
...ale to leki przepisane przez lekarza powinny być przyjmowane w pierwszej kolejności. Domowymi syropami uzupełniajcie jedynie leczenie, nigdy go jednak nie zastępujcie.
Przepis 1 - buraczany sok zbieramy w wydrążonym wnętrzu
Składniki:
- 3 surowe buraki ćwikłowe
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Dokładnie myjemy dużego buraka, a następnie nie obierając, wydrążamy w środku uważając, żeby nie przebić się na wylot i aby zostawić dookoła grubą warstwę miąższu.
2. Do wydrążonego wnętrza wsypujemy cukier i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
3. W zagłębieniu zbierze się sok, który zlewamy do czystego pojemniczka
Przepis 2 - sok wyciskamy w gazie
Składniki:
- 1 duży burak ćwikłowy
- Miód – w proporcji 1:1 do wyciśniętego soku (2-3 łyżki)
- Gaza
Przygotowanie:
1. Buraka myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce.
2. Przekładamy strużki buraka na gazę i dokładnie wyciskamy
3. Wyciśnięty sok doprawiamy miodem w proporcji 1:1 i przekładamy do czystego pojemniczka
Oba syropy możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni.
Źródło: onet.pl, poradnikzdrowie.pl , medonet