Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować.

Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód.

Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel?

Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście:

  • Wzmacniają układ krwionośny
  • Zapobiegają anemii

ale też:

Zobacz także:

  • Wspomagają organizm wyniszczony chorobami
  • Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą
  • Wspierąją odporność
  • Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej 

i przede wszystkim:

  • Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu 
  • Zmniejszają uczucie drapania w gardle
  • Łagodzą chrypkę
  • Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła

To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła.

Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby?

Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza. 

Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład:

  • Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E
  • Składniki mineralne - żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor
  • Substancje o działaniu przeciwzapalnym i bakteriostatycznym
  • Antyoksydanty
  • Składniki wspierające odporność

...ale to leki przepisane przez lekarza powinny być przyjmowane w pierwszej kolejności. Domowymi syropami uzupełniajcie jedynie leczenie, nigdy go jednak nie zastępujcie.

Przepis 1 - buraczany sok zbieramy w wydrążonym wnętrzu

Składniki:

Przygotowanie:

1. Dokładnie myjemy dużego buraka, a następnie nie obierając, wydrążamy w środku uważając, żeby nie przebić się na wylot i aby zostawić dookoła grubą warstwę miąższu.

2. Do wydrążonego wnętrza wsypujemy cukier i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

3. W zagłębieniu zbierze się sok, który zlewamy do czystego pojemniczka

Przepis 2 - sok  wyciskamy w gazie

Składniki:

  • 1 duży burak ćwikłowy
  • Miód – w proporcji 1:1 do wyciśniętego soku (2-3 łyżki)
  • Gaza

Przygotowanie:

1. Buraka myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce.

2. Przekładamy strużki buraka na gazę i dokładnie wyciskamy

3. Wyciśnięty sok doprawiamy miodem w proporcji 1:1 i przekładamy do czystego pojemniczka

Oba syropy możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Źródło: onet.pl, poradnikzdrowie.pl , medonet