Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy

Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników

Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować.

Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel?

Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście:

  • Wzmacniają układ krwionośny
  • Zapobiegają anemii

ale też:

  • Wspomagają organizm wyniszczony chorobami
  • Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą
  • Wspierąją odporność
  • Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej 

i przede wszystkim:

  • Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu 
  • Zmniejszają uczucie drapania w gardle
  • Łagodzą chrypkę
  • Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła

To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła.

Zobacz także
Przepis na syrop z pędów sosny najlepszy na kaszel. Taki sam robiła babcia

Przepis na syrop z pędów sosny najlepszy na kaszel. Taki sam robiła babcia

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis

Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby?

Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza. 

Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład:

  • Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E
  • Składniki mineralne - żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor
  • Substancje o działaniu przeciwzapalnym i bakteriostatycznym
  • Antyoksydanty
  • Składniki wspierające odporność

...ale to leki przepisane przez lekarza powinny być przyjmowane w pierwszej kolejności. Domowymi syropami uzupełniajcie jedynie leczenie, nigdy go jednak nie zastępujcie.

Przepis 1 - buraczany sok zbieramy w wydrążonym wnętrzu

Składniki:

Przygotowanie:

1. Dokładnie myjemy dużego buraka, a następnie nie obierając, wydrążamy w środku uważając, żeby nie przebić się na wylot i aby zostawić dookoła grubą warstwę miąższu.

2. Do wydrążonego wnętrza wsypujemy cukier i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

3. W zagłębieniu zbierze się sok, który zlewamy do czystego pojemniczka

Przepis 2 - sok  wyciskamy w gazie

Składniki:

  • 1 duży burak ćwikłowy
  • Miód – w proporcji 1:1 do wyciśniętego soku (2-3 łyżki)
  • Gaza

Przygotowanie:

1. Buraka myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce.

2. Przekładamy strużki buraka na gazę i dokładnie wyciskamy

3. Wyciśnięty sok doprawiamy miodem w proporcji 1:1 i przekładamy do czystego pojemniczka

Oba syropy możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Źródło: onet.pl, poradnikzdrowie.pl , medonet

Sok z buraka
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Nie uwierzysz jak syrop z buraka doskonale działa na kaszel. Dolegliwości znikną dosłownie w kilka chwil!
Syrop z buraka można z powodzeniem stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Mamy dla was prosty przepis!

Warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, cukrowego i czerwonego. Oba  poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych. Buraczane bonusy Burak jest bogaty w wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. To warzywo z rodziny komosowatych przede wszystkim wspomaga naszą odporność. Działa przeciwzapalnie. Burak to źródło białka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez oraz wapń. Lecznicze właściwości Swoje lecznicze właściwości burak zawdzięcza betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.  Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są doceniane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak święci triumfy od co najmniej 4000 lat. Dawniej burak był znany jako burak dziki. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę już za czasów Napoleona. Był to czas, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać innych metod jego pozyskiwania. Ponadto, buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną za skuteczny. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga m. in. leczenie białaczki.  Buraki na kaszel Przyrządzony domowo syrop z buraka zmniejsza ból gardła, ułatwia oddychanie i pomaga w odksztuszaniu. Jest w pełni bezpieczny dla dzieci. Może się przydać na kaszel suchy i mokry. W jednym i w drugim przypadku będzie działał równie skutecznie. To jeden z najłatwiejszych do...

ból gardła domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie
Dokucza ci ból gardła? Przepłucz je tym sokiem, a poczujesz ulgę!
Przy infekcjach najlepiej sprawdzają się tradycyjne, domowe sposoby! Sprawdź nasz poradnik, w którym piszemy co stosować na ból gardła!

Wraz z zimną, jesienną aurą przychodzą infekcje. Ratujemy się wtedy tabletkami i witaminami z apteki – a to błąd! Na sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych świetnie działają tradycyjne, domowe sposoby. Płukanki, syropy i okłady to tylko niektóre z nich. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik o tym, jak radzić sobie jesienią z bólem gardła i jak prostymi, domowymi sposobami szybko się z niego wyleczyć!   Sok z buraków Buraki doskonale wspomagają organizm w walce z chorobami. Zawierają bardzo dużo żelaza, bor, a także działają wykrztuśnie. Sok z buraków warto nie tylko pić, ale i płukać nim gardło! Prosta płukanka składa się z soku z tego warzywa i łyżeczki octu. Należy płukać nią gardło kilka razy dziennie. Ziółka na gardło Od wieków zioła były stosowane w lecznictwie z prostego powodu – po prostu ludzie nie mieli dostępu do innych leków. Zmieniło to dopiero odkrycie penicyliny i masowe stosowanie antybiotyków, jednak zanim to nastąpiło ludzie leczyli się głównie ziołami. Przy zapaleniu gardła ból przy przełykaniu spowodowany jest podrażnionymi i toczonymi stanem zapalnym tkankami. Dlatego warto płukać gardło ostudzonym (!) naparem z szałwii i rumianku. Oba te zioła znane są z właściwości przeciwzapalnych i łagodzących. Taki zabieg należy przeprowadzać kilka razy dziennie. Słona woda Podrażnianie ran solą jest niezwykle bolesne – wie o tym każdy, kto choć raz podczas gotowania skaleczył się w palec, a potem sięgnął do paczki z solą. Jednakże sól świetnie działa na wszelkie skaleczenia i stany zapalne! Odznacza się ona właściwościami odkażającymi i bakteriobójczymi. Sól jest w stanie wybić zarazki znajdujące się na ścianach gardła, dzięki czemu skraca się czas infekcji. Dodatkowo działa ona...

Miód, mleko, czosnek, napar, mikstura
Agnes Kantaruk/Adobe Stock
Zdrowie
Zmagasz się z kaszlem? Czas wypróbować najskuteczniejszy sposób naszych babć. Działa cuda
Pandemia koronawirusa nie zwalnia tempa. W czasie zagrożenia COVID-19 nieraz zapominamy o jeszcze jednym groźnym przeciwniku. Sezon grypowy rozpoczął się na dobre, a wraz z nim wciąż dopadają nas takie dolegliwości jak choćby kaszel. Jak sobie z nim radzić? Pora na wypróbowanie starego, niezawodnego babcinego sposobu. To prawdziwe porady na zdrowie!

Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie. Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku. Brzmi kontrowersyjnie? Takie połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów. Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym. Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów. Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem.  Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie.   Mleko z miodem i czosnkiem na kaszel Składniki:  szklanka mleka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty. Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód. Taki syrop należy podawać wieczorem, przed snem.