Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy

Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje

Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie.

Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy.

Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana.

Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze.

Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy.

Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie.

Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne.
Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię.

Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na syrop z cebuli

Składniki:

  • 3-4 duże cebule
  • Cukier – kilka łyżek
  • Opcjonalnie – odrobina miodu

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy.
  2. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę.
  3. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok.
  4. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze.
  5. Można dodać do syropu odrobinę miodu.
  6. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
    W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne.
  7. Syrop przechowujmy w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.
Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma aż 6 składników, ale spokojnie, wszystkie znajdziecie w domu
Adobe Stock
Newsy
Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma 6 składników, ale na bank wszystko macie w domu
Tę miksturę przygotujcie w ledwie kilka chwil. Odstawcie w ciepłe miejsca aż puści sok, a potem przenieście do lodówki i zażywajcie codziennie.

Zwykle ufacie domowym przepisom na lecznicze mikstury. Chętnie sięgacie też po przepisy podrzucone przez sąsiadkę, na której rodzinę działają znakomicie. Czy zaufacie domowemu sposobami modyfikowanemu przez lata przez pewną pielęgniarkę? Skorzystajcie z domowego sposobu na syrop zwiększające odporność, zaproponowanego przez autorkę bloga „Pielęgniarką być”. Przepis pochodzi z apteczki domowej, choć przez lata został zmodyfikowany przez autorkę: - (...) Ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super. Dlaczego ten syrop działa? Tajemnicą są składniki. Oto działanie każdego z nich: Cebula. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, jest źródłem witaminy C. Czerwona cebula dodatkowo zawiera inulinę – naturalny probiotyk Czosnek. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne Cebula i czosnek zawierają też allicynę, która zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony przed wirusami i bakteriami Cytryna. Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco Imbir. Wykazujedziałanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Suszony imbir wspomaga osuszenie organizmu z nadmiaru flegmy. Świeży korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antywirusowo Kurkuma. Zawiera kurkuminę najmocniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo Miód. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące Przepis z bloga „Pielęgniarką być” na syrop zwiększający odporność Składniki:...

Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Adobe Stock
Zdrowie
Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Łapie was przeziębienie? Przygotujcie ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko stawia na nogi.

Gdy dopada was przeziębienie albo grypa, coraz chętniej sięgacie naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie. Istnieje co najmniej kilka wariantów tego syropu. Można go zrobić z białym lub brązowym cukrem, my proponujemy cukier zastąpić miodem. Naturalny antybiotyk z cebuli Często chorujemy na infekcje górnych dróg oddechowych i o ile przy poważniejszych infekcjach zawsze powinien nasz stan zdrowia ocenić lekarz i zaordynować leki apteczne, to przy lżejszych dolegliwościach z powodzeniem możemy użyć metod, które przed laty stosowały nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu. Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na prawdziwy syrop z cebuli z miodem Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi. Składniki 1 duża cebula 1 łyżka naturalnego miodu Przygotowanie Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Ostawcie i poczekajcie, aż cebula puści sok. Przełóżcie startą cebulę do miseczki i wymieszajcie z łyżką miodu. Mieszajcie tak długo, aż z powierzchni zniknął wszystkie pęcherzyki powietrza. Przelejcie syrop do słoika i zakręćcie. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 4 dni. Stosujcie kilka razy dziennie po 1 łyżeczce. Jak działa na organizm syrop z cebuli? Domowy syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące. Łagodzi też stany zapalne. Podczas przeziębienia uzupełnia niedobory witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, Wartościowe...

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

Ewa Wachowicz podała przepis na syrop z cebuli. Dodaje do niego nietypową przyprawę
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na zdrowy syrop z cebuli. Dodaje do niego nietypową przyprawę
Czy jest coś, co lepiej stawia na nogi w sezonie przeziębień niż tradycyjny syrop z cebuli? Zobaczcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Mimo swojego niezbyt przyjemnego zapachu, syrop z cebuli to świetne, domowe lekarstwo na przeziębienie. Dlaczego warto przygotować syrop z cebuli? Korzyści zdrowotne syropu z cebuli Bez względu na to, czy dopadła was grypa czy zwykłe przeziębienie, dobrze jest sięgać w takich sytuacjach po naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Są one nie tylko zdrowsze, ale też nie obciążają organizmu chemicznymi substancjami tak jak leki bez recepty. Syrop z cebuli to doskonałe remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Warto dodać, że mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży. To prosta mikstura, którą stosowały nasze babcie i prababcie. Jak przygotowuje taki syrop Ewa Wachowicz? Przepis na syrop z cebuli Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii gotowania, a jej przepisy kulinarne biją rekordy popularności w sieci. Słynna gospodyni kulinarna podzieliła się ostatnio czymś wyjątkowym - przepisem na domowy syrop z cebuli: – Kiedy byłam mała i chorowałam to ani rodzice, ani dziadkowie nie biegli od razu do apteki po lekarstwa, tylko próbowali wyleczyć mnie domowymi sposobami. Wszyscy wiemy, że syrop na kaszel z cebuli z dodatkiem miodu to samo zdrowie, ale rzadko które dziecko pokocha taki smak... Ja szczerze nie znosiłam tej mikstury, dlatego była ona zmorą mojego dzieciństwa – zdradziła „Faktowi" Ewa. Ewa Wachowicz dodaje do syropu nieoczekiwany składnik Gwiazda przyznała, że nawet po dodaniu do syropu miodu, jego smak zupełnie jej nie odpowiadał. Wachowicz zmodyfikowała więc przepis swojej mamy o jeden nietypowy dodatek. Dzięki niemu syrop wreszcie nabrał znośnego smaku: - Zapach cebuli zniechęcał mnie tak bardzo, że nie chciałam tego syropu tknąć i przez długie lata miałam do niego uraz. Dopiero kiedy dorosłam i zaczęłam realizować się...