Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie.
Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy.
Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana.
Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze.
Zobacz także:
Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula. I to właśnie na niej dziś się skupimy.
Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie.
Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne.
Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię.
Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok.
Przepis na syrop z cebuli
Składniki:
- 3-4 duże cebule
- Cukier – kilka łyżek
- Opcjonalnie – odrobina miodu
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy.
- Kroimy nasze cebule w drobną kostkę.
- Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok.
- Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze.
- Można dodać do syropu odrobinę miodu.
- Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. - Syrop przechowujmy w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.