Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy

Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje

Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie.

Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy.

Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana.

Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze.

Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy.

Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie.

Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne.
Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię.

Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na syrop z cebuli

Składniki:

  • 3-4 duże cebule
  • Cukier – kilka łyżek
  • Opcjonalnie – odrobina miodu

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy.
  2. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę.
  3. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok.
  4. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze.
  5. Można dodać do syropu odrobinę miodu.
  6. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
    W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne.
  7. Syrop przechowujmy w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.
Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Adobe Stock
Zdrowie
Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Łapie was przeziębienie? Przygotujcie ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko stawia na nogi.

Gdy dopada was przeziębienie albo grypa, coraz chętniej sięgacie naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie. Istnieje co najmniej kilka wariantów tego syropu. Można go zrobić z białym lub brązowym cukrem, my proponujemy cukier zastąpić miodem. Naturalny antybiotyk z cebuli Często chorujemy na infekcje górnych dróg oddechowych i o ile przy poważniejszych infekcjach zawsze powinien nasz stan zdrowia ocenić lekarz i zaordynować leki apteczne, to przy lżejszych dolegliwościach z powodzeniem możemy użyć metod, które przed laty stosowały nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu. Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na prawdziwy syrop z cebuli z miodem Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi. Składniki 1 duża cebula 1 łyżka naturalnego miodu Przygotowanie Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Ostawcie i poczekajcie, aż cebula puści sok. Przełóżcie startą cebulę do miseczki i wymieszajcie z łyżką miodu. Mieszajcie tak długo, aż z powierzchni zniknął wszystkie pęcherzyki powietrza. Przelejcie syrop do słoika i zakręćcie. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 4 dni. Stosujcie kilka razy dziennie po 1 łyżeczce. Jak działa na organizm syrop z cebuli? Domowy syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące. Łagodzi też stany zapalne. Podczas przeziębienia uzupełnia niedobory witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, Wartościowe...

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

sok z imbiru, kurkumy i amli
Adobe Stock
Newsy
Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Spróbuj tego soku już dziś. Wszystkie składniki masz pod ręką
Odporność to słowo-klucz w trakcie sezonu grypowo-przeziębieniowego. Bez odporności nasz organizm będzie wystawiony na ciężką próbę. Jak wzmacniać swój system immunologiczny?

Obecny czas to nie tylko pandemia wirusa COVID-19. Oprócz koronawirusa, który przewrócił nasze życie do góry nogami, dalej musimy uważać na inne choroby, infekcje i wirusy. Jak co roku, na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną, swoje żniwo zbiera grypa. Jak sobie z nią radzić? Oczywiście rozwiązaniem jest szczepienie. Warto jednak zadbać o wzmocnienie swojego układu odpornościowego. Sposobów na to jest bez liku. Od spożywania świeżego czosnku, aż do różnego rodzaju syropów z cytryną, miodem czy imbirem. Ważnym elementem jest także prowadzenie aktywnego trybu życia z nieodzownymi spacerami na świeżym powietrzu i obowiązkowym codziennym ruchem. Oprócz tego, na pewno nie zaszkodzi wypróbować kilku innych metod. Dzisiaj proponujemy wam nieco egzotyczny sposób na wzmocnienie odporności pochodzący z dalekich Indii. Będzie to sok na bazie kurkumy, imbiru, miodu, ostrej papryki i amli. Na pewno zwróciliście uwagę na tę ostatnią nazwę. Amla to nic innego jak agrest indyjski. Dość rzadka w Polsce roślina ma jednak niezwykłe właściwości. Często wykorzystuje się ją do walki ze zbędnymi kilogramami. Warto poszukać olejku, syropu lub proszku z amli w dobrych sklepach zielarskich i na własnej skórze wypróbować jego zdrowotne działanie. Teraz pora już na obiecany przepis na indyjski sok na odporność. Czego będziecie potrzebowali? Rzućcie okiem na listę składników: Składniki: 25 dag kurkumy 20 dag owoców amli 10 dag imbiru Kilka łyżeczek miodu do smaku Szczypta papryki ostrej lub chilli Przygotowanie: Ścieramy na tarce wszystkie składniki. Miksujemy całość  z dodatkiem wody w blenderze, a następnie odcedzamy powstały sok. Dodajemy miód i paprykę do smaku. Sok podajemy w bardzo małych ilościach...

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...