Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie.

Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy.

Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana.

Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze.

Zobacz także:

Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy.

Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie.

Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne.
Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię.

Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok.

Przepis na syrop z cebuli

Składniki:

  • 3-4 duże cebule
  • Cukier – kilka łyżek
  • Opcjonalnie – odrobina miodu

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy.
  2. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę.
  3. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok.
  4. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze.
  5. Można dodać do syropu odrobinę miodu.
  6. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce.
    W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne.
  7. Syrop przechowujmy w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.