Ten syrop ma tylko 2 składniki i całą listę leczniczych właściwościań. Działa jak antybiotyk
Adobe Stock
Newsy

Ten syrop ma tylko 3 składniki i całą listę leczniczych właściwości. Działa jak antybiotyk

Znacie tę miksturę z wykorzystaniem popularnej, ostrej rośliny, która w Polsce rośnie także dziko? Do syropu wykorzystajcie jej korzeń.

Ten domowej roboty syrop warto stosować podczas infekcji. Na kaszel, grypę czy inne choroby górnych dróg oddechowych. Główny składnik mikstury jest ostry, w syropie jest więc rozcieńczony wodą w proporcji, która pozwala zachować silne działanie, ale łagodzi smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrzan – naturalny antybiotyk

Ostry chrzan, który w naszym kraju można spotkać nawet przy drodze, jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ma działanie rozgrzewające i odkażające, a także dużą zawartość witaminy C. Oto jego działanie na organizm:

  • Podnosi odporność
  • Niszczy wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne
  • Obniża zły cholesterol
  • Wspomaga leczenie kaszlu, objawy grypy i chorób płuc
  • Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie Łagodzi bóle reumatyczne i te pochodzące ze strony kręgosłupa

Są kraje, jak Francja, Szwajcaria czy Holandia, w których chrzan jest stosowany wyłącznie jako roślina lecznicza, a nie przyprawa jak u nas.

Miód działa bakteriobójczo

Duże znaczenie zdrowotne w miodzie mają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Zawarty w gotowym produkcie nadtlenek wodoru ma silne właściwości bakteriostatyczne. Wbrew pozorom, miód nie uczula i bardzo rzadko stwierdza się jego działanie alergizujące na organizm. Do tego miód:

  • Działa przeciwbiegunkowo.
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Hamuje procesy miażdżycowe
  • Pomaga leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • Przyspiesza gojenie się ran
  • Leczy wrzody żołądka
Zobacz także
Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

Przepis na syrop na kaszel z chrzanu i miodu

Składniki:

  • 200 g korzenia świeżego chrzanu
  • 200 g jasnego miodu (lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego)
  • 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody

Dla smaku i dodatkowej dawki witaminy C można dodać sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Korzeń chrzanu zetrzyjcie na tarce i zalejcie przegotowaną, wystudzoną wodą.
  2. Dodajcie miód, (to właśnie w tym momencie możecie dodać też trochę soku z cytryny) i zmiksujcie w blenderze.
  3. Powstałą papkę przeciśnijcie przez czystą gazę do wyparzonej butelki.

Pijcie 1 łyżkę 3-4 razy dziennie.

Mikstury z ostrym chrzanem nie powinny pic dzieci i osoby cierpiące na przewlekłe choroby nerek.

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Adobe Stock
Zdrowie
Ten syrop z 3 składników szybko wzmocni waszą odporność. Dodawajcie go do herbaty
Jesień i zima to trudny czas dla zdrowia. Zmiany temperatur, brak słońca, spadająca odporność. Podpowiadamy jak przetrwać ten okres bez infekcji.

O odporność warto dbać nie tylko podczas kolejnej fali pandemii. Spada ona zawsze jesienią, w sezonie zwykłej grypy, ale też wiosną, podczas przesilenie wiosennego, gdy organizm jest zmęczony po zimie. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. Podajemy jeden z nich. Czym są infekcje dróg oddechowych? Kaszel i katar to najpowszechniejsze objawy przeziębienia. Gdy łapiecie infekcję, która błyskawicznie kładzie was do łóżka, to znak, że odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku. Osłabiony organizm ma niewystarczającą siłę, żeby obronić się przed atakującymi z zewnątrz bakteriami i wirusami.  Na infekcje górnych dróg oddechowych doskonale działają syropy, które powlekają gardło filmem ochronnym i w ten sposób łagodzą podrażnienia i ból.   Proponujemy syrop z imbiru, cytryny i miodu. Ze względu bogaty skład i wartości lecznicze, podniesie odporność i uchroni was przez zarażeniem, ale też wzmocni w czasie rekonwalescencji, po przeziębieniu. Warto go przygotować, żeby zadbać o zdrowie. Działanie syropu z imbiru, cytryny i miodu Imbir, cytryna i miód to składniki pełne cennych właściwości. Każdy z nich jest skarbnicą witamin i minerałów. Połączone, działają rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. W rezultacie łagodzą objawy chorobowe, pozwalają szybciej je zwalczyć, a także przynoszą ulgę w dolegliwościach, które odczuwamy podczas choroby. Wszystko za sprawą gingerolu występującego w imbirze, który wzmacnia organizm i działa  przeciwzapalnie. Z kolei miód ma właściwości wykrztuśne i  rozgrzewające. Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to wartościowy...

Ten produkt z każdej kuchni zawiera ważny składnik, który odpowiada za ostrość. Zabija bakterie, podnosi odporność.
Adobe Stock
Newsy
Ten ostry dodatek do kanapek i dań może pomóc w zwalczaniu bakterii i podnoszeniu odporności
Rośnie w ogrodach, ale też dziko przy drogach. I choć używacie go na co dzień, pewnie nie znacie wszystkich zdrowotnych właściwości tej rośliny.

Używacie go jako dodatek do dań. Świetnie smakuje z potrawami mięsnymi, rybami i jajkami. Robicie z niego sosy i zupę. Najczęściej kupujecie go w słoikach, w formie już przetworzonej, ale w łatwy sposób zrobicie go też samodzielnie w domu. I nie musicie wychodzić po niego do sklepu. Jego dzikie odmiany rosną przy płotach i drogach. Latem można go sobie przywieść z wycieczki na wieś. Poznajcie zdrowotne właściwości chrzanu. Chrzan pospolity – co zawiera i jak go jeść? Chrzan nie tylko rośnie w ogrodach, ale także dziko w rowach i przy drogach. Jako jadalna część rośliny uznawany jest korzeń, przypominający korzeń pietruszki, jest jednak od niej dużo twardszy i ostrzejszy. W chrzanie znajduje się wiele drogocennych składników, w tym witaminy i minerały: Witamina A Witamina C Witaminy z grupy B Wapń Żelazo Fosfor Jod Potas Cynk Mangan Magnez Błonnik pokarmowy Kwas foliowy Kwasu askorbinowego, czyli witaminy C jest w chrzanie nawet więcej, niż w owocach cytrusowych. Choć chrzan dodaje się do zup i sosów i wówczas poddaje się go obróbce cieplnej, to najlepiej jest go jeść na surowo. Starty jest doskonałym dodatkiem do mięs. Można przyprawić go cytryną, a gdy jest świeżo starty i bardzo ostry, wymieszać z gęstą śmietaną, która złagodzi jego smak. Synigryna – ważny składnik chrzanu Synigryna jest najcenniejszym składnikiem chrzanu. To związek organiczny, który odpowiada za ostry zapach i smak rośliny. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, substancję o właściwościach antybiotycznych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Podnosi odporność na infekcje i łagodzi jej objawy w ten sposób, że stymuluje aktywność białych krwinek. Chrzan wykazuje też sine właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym...

Przepis na syrop odchudzający z chrzanu i imbiru
Adobe Stock
Newsy
Pijąc ten syrop możecie stracić nawet 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej dziennie. Przepis jest banalnie prosty
O niesamowitych właściwościach domowego syropu z imbiru i chrzanu, wiedzą tylko nieliczni. Pijcie go 2 razy dziennie a w mig zrzucicie zbędne kilogramy.

Świeży imbir i chrzan, przydają się nie tylko do gotowania. Można ich również użyć do przyrządzenia przepysznej, rozgrzewającej herbaty czy odchudzającego syropu. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach, a potem bierzcie się do roboty. W końcu kilogramy same nie znikną, chociaż… Niesamowite właściwości chrzanu Regularne spożywanie chrzanu, może was zabezpieczyć nie tylko przed różnego rodzaju infekcjami, ale również grypą czy anginą. Ta niewinnie wyglądająca roślina doskonale chroni wasz układ oddechowy oraz moczowy, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie zmęczenia. W chrzanie nie brakuje cennych witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów – potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz magnezu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że oprócz działania odchudzającego, chrzan idealnie uspokaja nerwy. Cudowne właściwości imbiru Imbir to kolejny, cudowny produkt, który każdy z was powinien mieć w swojej kuchni. Nie tylko pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem, ale również likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości, wspomaga pracę mózgu oraz działa moczopędnie. Większość z was zapewne dobrze wie, że imbir doskonale rozgrzewa organizm, a co za tym idzie - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego tak często dodajemy do herbaty, szczególnie jesienią i zimą.  Przepis na syrop z imbiru i chrzanu Nie ulega wątpliwości, że syrop na bazie imbiru i chrzanu, to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niemu każdego dnia możecie tracić aż 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej. Będziecie potrzebować Kawałka świeżego imbiru Kawałka świeżego chrzanu 2 łyżek cynamonu 3 łyżek płynnego miodu 4 cytryn Przygotowanie Imbir i chrzan...