Ten domowej roboty syrop warto stosować podczas infekcji. Na kaszel, grypę czy inne choroby górnych dróg oddechowych. Główny składnik mikstury jest ostry, w syropie jest więc rozcieńczony wodą w proporcji, która pozwala zachować silne działanie, ale łagodzi smak.
Chrzan – naturalny antybiotyk
Ostry chrzan, który w naszym kraju można spotkać nawet przy drodze, jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ma działanie rozgrzewające i odkażające, a także dużą zawartość witaminy C. Oto jego działanie na organizm:
- Podnosi odporność
- Niszczy wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne
- Obniża zły cholesterol
- Wspomaga leczenie kaszlu, objawy grypy i chorób płuc
- Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie Łagodzi bóle reumatyczne i te pochodzące ze strony kręgosłupa
Są kraje, jak Francja, Szwajcaria czy Holandia, w których chrzan jest stosowany wyłącznie jako roślina lecznicza, a nie przyprawa jak u nas.
Miód działa bakteriobójczo
Duże znaczenie zdrowotne w miodzie mają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Zawarty w gotowym produkcie nadtlenek wodoru ma silne właściwości bakteriostatyczne. Wbrew pozorom, miód nie uczula i bardzo rzadko stwierdza się jego działanie alergizujące na organizm. Do tego miód:
Zobacz także:
- Działa przeciwbiegunkowo.
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi
- Hamuje procesy miażdżycowe
- Pomaga leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych
- Przyspiesza gojenie się ran
- Leczy wrzody żołądka
Przepis na syrop na kaszel z chrzanu i miodu
Składniki:
- 200 g korzenia świeżego chrzanu
- 200 g jasnego miodu (lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego)
- 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody
Dla smaku i dodatkowej dawki witaminy C można dodać sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
- Korzeń chrzanu zetrzyjcie na tarce i zalejcie przegotowaną, wystudzoną wodą.
- Dodajcie miód, (to właśnie w tym momencie możecie dodać też trochę soku z cytryny) i zmiksujcie w blenderze.
- Powstałą papkę przeciśnijcie przez czystą gazę do wyparzonej butelki.
Pijcie 1 łyżkę 3-4 razy dziennie.
Mikstury z ostrym chrzanem nie powinny pic dzieci i osoby cierpiące na przewlekłe choroby nerek.