Ten domowej roboty syrop warto stosować podczas infekcji. Na kaszel, grypę czy inne choroby górnych dróg oddechowych. Główny składnik mikstury jest ostry, w syropie jest więc rozcieńczony wodą w proporcji, która pozwala zachować silne działanie, ale łagodzi smak.

Chrzan – naturalny antybiotyk

Ostry chrzan, który w naszym kraju można spotkać nawet przy drodze, jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ma działanie rozgrzewające i odkażające, a także dużą zawartość witaminy C. Oto jego działanie na organizm:

  • Podnosi odporność
  • Niszczy wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne
  • Obniża zły cholesterol
  • Wspomaga leczenie kaszlu, objawy grypy i chorób płuc
  • Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie Łagodzi bóle reumatyczne i te pochodzące ze strony kręgosłupa

Są kraje, jak Francja, Szwajcaria czy Holandia, w których chrzan jest stosowany wyłącznie jako roślina lecznicza, a nie przyprawa jak u nas.

Miód działa bakteriobójczo

Duże znaczenie zdrowotne w miodzie mają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Zawarty w gotowym produkcie nadtlenek wodoru ma silne właściwości bakteriostatyczne. Wbrew pozorom, miód nie uczula i bardzo rzadko stwierdza się jego działanie alergizujące na organizm. Do tego miód:

Zobacz także:

  • Działa przeciwbiegunkowo.
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Hamuje procesy miażdżycowe
  • Pomaga leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • Przyspiesza gojenie się ran
  • Leczy wrzody żołądka

Przepis na syrop na kaszel z chrzanu i miodu

Składniki:

  • 200 g korzenia świeżego chrzanu
  • 200 g jasnego miodu (lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego)
  • 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody

Dla smaku i dodatkowej dawki witaminy C można dodać sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Korzeń chrzanu zetrzyjcie na tarce i zalejcie przegotowaną, wystudzoną wodą.
  2. Dodajcie miód, (to właśnie w tym momencie możecie dodać też trochę soku z cytryny) i zmiksujcie w blenderze.
  3. Powstałą papkę przeciśnijcie przez czystą gazę do wyparzonej butelki.

Pijcie 1 łyżkę 3-4 razy dziennie.

Mikstury z ostrym chrzanem nie powinny pic dzieci i osoby cierpiące na przewlekłe choroby nerek.

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl