Ten syrop ma niezwykłą moc. Pijcie 1 łyżkę dziennie, a zapomnicie o chrypce i drapaniu w gardle
AdobeStock
Newsy

Ten syrop ma niezwykłą moc. Pijcie 1 łyżkę dziennie, a zapomnicie o chrypce i drapaniu w gardle

Nie dajcie się infekcjom. Ten syrop pomoże wam wzmocnić odporność i szybciej uporać się z przeziębieniem.

Męczy was znów ból gardła i chrypka? O infekcję nietrudno, i to przez cały rok. Zimą i jesienią zmienna pogoda wystawia nasz układ odpornościowy na próbę, natomiast latem łatwo się przeziębić, jeśli pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach.

Dlatego o odporność trzeba dbać cały czas - ogromny wpływ ma na nią oczywiście dieta. Zawarte w produktach spożywczych składniki odżywcze i witaminy wspomagają cały organizm i sprawiają, że lepiej sobie radzi z infekcjami. Jednym ze sposobów na takie profilaktyczne wzmocnienie swojej odporności jest regularne picie syropu z buraka - sprawdźcie, jak go przygotować. 

Jak zrobić syrop z buraka?

Składniki:

  • 5 dużych buraków

  • 3 łyżki miodu 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego umycia i wyszorowania buraków. 

  2. Następnie, bez obierania, zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach.

  3. Starte buraki przełóżcie do litrowego słoja (lub większego, jeśli buraki się nie zmieszczą).

  4. Wlejcie do słoika 3 łyżki miodu i całość dokładnie wymieszajcie, by składniki się połączyły. Zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki na dobę. W tym czasie kilka razy należy wyjąć słój i mocno nim potrząsnąć, by buraki oddały jak najwięcej soku.

  5. Po 24 godzinach czas na odsączenie syropu. Połóżcie sito nad miską i wylejcie na nie zawartość słoika. Dokładnie odciśnijcie buraki z całego soku. 

  6. Gotowy syrop przelejcie do czystego słoika i zakręćcie. 

Syrop można spożywać od 2 do 3 tygodni pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce. W ramach profilaktyki wystarczy 1 łyżka dziennie w przypadku osób dorosłych. Jeżeli dopadła was infekcja, możecie zwiększyć ilość do 2 łyżek dziennie. Małym dzieciom taki syrop można podawać tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem. 

Zobacz także
Mikstura z tej aromatycznej przyprawy wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru. Efekty już po 2 tygodniach

Mikstura z tej aromatycznej przyprawy pomoże na trawienie. Efekty na stałe już po 2 tygodniach

Ten syrop ma tylko 2 składniki i całą listę leczniczych właściwościań. Działa jak antybiotyk

Ten syrop ma tylko 3 składniki i całą listę leczniczych właściwości. Działa jak antybiotyk

Właściwości buraków 

Do jedzenia buraków raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Te tanie warzywa zawierają mnóstwo witamin i cennych przeciwutleniaczy, które mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Znajdziecie w nim odpowiedzialną za odporność witaminę C, a także witaminę B1, która wpływa na naszą pamięć i układ krwionośny.

Ponadto regularne jedzenie buraków może wzmocnić wasze kości, a także pomoże w zrzuceniu kilogramów - warzywa te zawierają bowiem tylko 43 kalorie na 100 gram. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...

Sok z buraka
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Nie uwierzysz jak syrop z buraka doskonale działa na kaszel. Dolegliwości znikną dosłownie w kilka chwil!
Syrop z buraka można z powodzeniem stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Mamy dla was prosty przepis!

Warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, cukrowego i czerwonego. Oba  poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych. Buraczane bonusy Burak jest bogaty w wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. To warzywo z rodziny komosowatych przede wszystkim wspomaga naszą odporność. Działa przeciwzapalnie. Burak to źródło białka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez oraz wapń. Lecznicze właściwości Swoje lecznicze właściwości burak zawdzięcza betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.  Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są doceniane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak święci triumfy od co najmniej 4000 lat. Dawniej burak był znany jako burak dziki. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę już za czasów Napoleona. Był to czas, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać innych metod jego pozyskiwania. Ponadto, buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną za skuteczny. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga m. in. leczenie białaczki.  Buraki na kaszel Przyrządzony domowo syrop z buraka zmniejsza ból gardła, ułatwia oddychanie i pomaga w odksztuszaniu. Jest w pełni bezpieczny dla dzieci. Może się przydać na kaszel suchy i mokry. W jednym i w drugim przypadku będzie działał równie skutecznie. To jeden z najłatwiejszych do...

Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Adobe Stock
Zdrowie
Ten syrop z 3 składników szybko wzmocni waszą odporność. Dodawajcie go do herbaty
Jesień i zima to trudny czas dla zdrowia. Zmiany temperatur, brak słońca, spadająca odporność. Podpowiadamy jak przetrwać ten okres bez infekcji.

O odporność warto dbać nie tylko podczas kolejnej fali pandemii. Spada ona zawsze jesienią, w sezonie zwykłej grypy, ale też wiosną, podczas przesilenie wiosennego, gdy organizm jest zmęczony po zimie. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. Podajemy jeden z nich. Czym są infekcje dróg oddechowych? Kaszel i katar to najpowszechniejsze objawy przeziębienia. Gdy łapiecie infekcję, która błyskawicznie kładzie was do łóżka, to znak, że odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku. Osłabiony organizm ma niewystarczającą siłę, żeby obronić się przed atakującymi z zewnątrz bakteriami i wirusami.  Na infekcje górnych dróg oddechowych doskonale działają syropy, które powlekają gardło filmem ochronnym i w ten sposób łagodzą podrażnienia i ból.   Proponujemy syrop z imbiru, cytryny i miodu. Ze względu bogaty skład i wartości lecznicze, podniesie odporność i uchroni was przez zarażeniem, ale też wzmocni w czasie rekonwalescencji, po przeziębieniu. Warto go przygotować, żeby zadbać o zdrowie. Działanie syropu z imbiru, cytryny i miodu Imbir, cytryna i miód to składniki pełne cennych właściwości. Każdy z nich jest skarbnicą witamin i minerałów. Połączone, działają rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. W rezultacie łagodzą objawy chorobowe, pozwalają szybciej je zwalczyć, a także przynoszą ulgę w dolegliwościach, które odczuwamy podczas choroby. Wszystko za sprawą gingerolu występującego w imbirze, który wzmacnia organizm i działa  przeciwzapalnie. Z kolei miód ma właściwości wykrztuśne i  rozgrzewające. Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to wartościowy...

Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma aż 6 składników, ale spokojnie, wszystkie znajdziecie w domu
Adobe Stock
Newsy
Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma 6 składników, ale na bank wszystko macie w domu
Tę miksturę przygotujcie w ledwie kilka chwil. Odstawcie w ciepłe miejsca aż puści sok, a potem przenieście do lodówki i zażywajcie codziennie.

Zwykle ufacie domowym przepisom na lecznicze mikstury. Chętnie sięgacie też po przepisy podrzucone przez sąsiadkę, na której rodzinę działają znakomicie. Czy zaufacie domowemu sposobami modyfikowanemu przez lata przez pewną pielęgniarkę? Skorzystajcie z domowego sposobu na syrop zwiększające odporność, zaproponowanego przez autorkę bloga „Pielęgniarką być”. Przepis pochodzi z apteczki domowej, choć przez lata został zmodyfikowany przez autorkę: - (...) Ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super. Dlaczego ten syrop działa? Tajemnicą są składniki. Oto działanie każdego z nich: Cebula. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, jest źródłem witaminy C. Czerwona cebula dodatkowo zawiera inulinę – naturalny probiotyk Czosnek. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne Cebula i czosnek zawierają też allicynę, która zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony przed wirusami i bakteriami Cytryna. Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco Imbir. Wykazujedziałanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Suszony imbir wspomaga osuszenie organizmu z nadmiaru flegmy. Świeży korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antywirusowo Kurkuma. Zawiera kurkuminę najmocniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo Miód. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące Przepis z bloga „Pielęgniarką być” na syrop zwiększający odporność Składniki:...