
Męczy was znów ból gardła i chrypka? O infekcję nietrudno, i to przez cały rok. Zimą i jesienią zmienna pogoda wystawia nasz układ odpornościowy na próbę, natomiast latem łatwo się przeziębić, jeśli pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach.
Dlatego o odporność trzeba dbać cały czas - ogromny wpływ ma na nią oczywiście dieta. Zawarte w produktach spożywczych składniki odżywcze i witaminy wspomagają cały organizm i sprawiają, że lepiej sobie radzi z infekcjami. Jednym ze sposobów na takie profilaktyczne wzmocnienie swojej odporności jest regularne picie syropu z buraka - sprawdźcie, jak go przygotować.
Jak zrobić syrop z buraka?
Składniki:
-
5 dużych buraków
-
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od dokładnego umycia i wyszorowania buraków.
-
Następnie, bez obierania, zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach.
-
Starte buraki przełóżcie do litrowego słoja (lub większego, jeśli buraki się nie zmieszczą).
-
Wlejcie do słoika 3 łyżki miodu i całość dokładnie wymieszajcie, by składniki się połączyły. Zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki na dobę. W tym czasie kilka razy należy wyjąć słój i mocno nim potrząsnąć, by buraki oddały jak najwięcej soku.
-
Po 24 godzinach czas na odsączenie syropu. Połóżcie sito nad miską i wylejcie na nie zawartość słoika. Dokładnie odciśnijcie buraki z całego soku.
-
Gotowy syrop przelejcie do czystego słoika i zakręćcie.
Syrop można spożywać od 2 do 3 tygodni pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce. W ramach profilaktyki wystarczy 1 łyżka dziennie w przypadku osób dorosłych. Jeżeli dopadła was infekcja, możecie zwiększyć ilość do 2 łyżek dziennie. Małym dzieciom taki syrop można podawać tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
Właściwości buraków
Do jedzenia buraków raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Te tanie warzywa zawierają mnóstwo witamin i cennych przeciwutleniaczy, które mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Znajdziecie w nim odpowiedzialną za odporność witaminę C, a także witaminę B1, która wpływa na naszą pamięć i układ krwionośny.
Ponadto regularne jedzenie buraków może wzmocnić wasze kości, a także pomoże w zrzuceniu kilogramów - warzywa te zawierają bowiem tylko 43 kalorie na 100 gram.