Męczy was znów ból gardła i chrypka? O infekcję nietrudno, i to przez cały rok. Zimą i jesienią zmienna pogoda wystawia nasz układ odpornościowy na próbę, natomiast latem łatwo się przeziębić, jeśli pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach.

Dlatego o odporność trzeba dbać cały czas - ogromny wpływ ma na nią oczywiście dieta. Zawarte w produktach spożywczych składniki odżywcze i witaminy wspomagają cały organizm i sprawiają, że lepiej sobie radzi z infekcjami. Jednym ze sposobów na takie profilaktyczne wzmocnienie swojej odporności jest regularne picie syropu z buraka - sprawdźcie, jak go przygotować. 

Jak zrobić syrop z buraka?

Składniki:

  • 5 dużych buraków

  • 3 łyżki miodu 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego umycia i wyszorowania buraków. 

  2. Następnie, bez obierania, zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach.

  3. Starte buraki przełóżcie do litrowego słoja (lub większego, jeśli buraki się nie zmieszczą).

  4. Wlejcie do słoika 3 łyżki miodu i całość dokładnie wymieszajcie, by składniki się połączyły. Zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki na dobę. W tym czasie kilka razy należy wyjąć słój i mocno nim potrząsnąć, by buraki oddały jak najwięcej soku.

  5. Po 24 godzinach czas na odsączenie syropu. Połóżcie sito nad miską i wylejcie na nie zawartość słoika. Dokładnie odciśnijcie buraki z całego soku. 

  6. Gotowy syrop przelejcie do czystego słoika i zakręćcie. 

Syrop można spożywać od 2 do 3 tygodni pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce. W ramach profilaktyki wystarczy 1 łyżka dziennie w przypadku osób dorosłych. Jeżeli dopadła was infekcja, możecie zwiększyć ilość do 2 łyżek dziennie. Małym dzieciom taki syrop można podawać tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem. 

Zobacz także:

Właściwości buraków 

Do jedzenia buraków raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Te tanie warzywa zawierają mnóstwo witamin i cennych przeciwutleniaczy, które mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Znajdziecie w nim odpowiedzialną za odporność witaminę C, a także witaminę B1, która wpływa na naszą pamięć i układ krwionośny.

Ponadto regularne jedzenie buraków może wzmocnić wasze kości, a także pomoże w zrzuceniu kilogramów - warzywa te zawierają bowiem tylko 43 kalorie na 100 gram.