Restauracja i delikatesy „U Fukiera” to nieustające źródło inspiracji cenowych dla wszystkich restauratorów... Wydawałoby się, że już drożej nie można, a jednak Magda Gessler udowadnia, że można. W tym roku na potrawy świąteczne z tej restauracji niektóre osoby musiałaby wydać nawet połowę swojej pensji.
Ciasto makowe z „U Fukiera” kosztuje pół tysiąca złotych
W ofercie świątecznej restauracji „U Fukiera” znajdziecie wiele wspaniałych i okazałych ciast. Piernik staropolski przełożony powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą to wydatek rzędu 90 zł za kilogram ciasta.
Tyle samo zapłacicie za sernik prawdziwie krakowski. Jednak, gdy będziecie chcieli zaopatrzyć się w tradycyjne ciasta z makiem, to musicie liczyć się ze znacznie większymi wydatkami. Makowiec na bogato z orzechami kosztuje 145 zł za 1,2 kg.
Jednak prawdziwą perłą w koronie świątecznej oferty jest tort makowy z pomarańczami. Jeżeli rozważacie taki deser, to poszukajcie w portfelu... 450 zł. W opisie na stronie można przeczytać, że są to:
Zobacz także:
- Biszkoptowe blaty makowe przełożone lekkim śmietankowym kremem z pomarańczą oraz wyjątkowym crème pâtissière z makiem.
Specjał przygotowywany pod czujnym okiem królowej polskiej gastronomi, waży 3,5 kg i ma średnicę 28 cm. A w jego skład wchodzą:
- Mak niebieski, jaja wiejskie kurze, cukier, mąka pszenna, pomarańcze, sok pomarańczowy, mascarpone, śmietanka pasteryzowana, pomarańczowa skórka kandyzowana, mleko krowie, wanilia, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, cukier puder, spirytus - czytamy na stronie internetowej delikatesów Magdy Gessler.
Ile kosztują pierogi, uszka i barszcz u Magdy Gessler?
Świąteczna oferta „U Fukiera” jest pełna przysmaków. Przez stronę internetową restauracji można kupić przysmaki na Wigilię, jak i na pierwszy dzień świąt. W zasadzie nie trzeba nic samemu przygotowywać w domu, wystarczy zamówić i zapłacić. Zanim jednak podejmiecie decyzję, o niegotowaniu, zerknijcie na poniższe ceny:
- Pasztet z dziczyzny i grzybów, foremka 500 g – 95 zł
- Kaczka pieczona w całości po polsku z antonówką - 190 zł
- Uszka z borowikami do barszczu 10 sztuk – 70 zł
- Barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie 900 ml – 65 zł
- Zupa czysta grzybowa 900 ml – 83 zł
- Schab pieczony ze śliwką 0,5 kg – 75 zł
- Pierogi z kapustą i prawdziwkami 5 sztuk – 51 zł
- Śledź po kaszubsku 300 g – 53 zł
- Sałatka jarzynowa tradycyjna z grzybkami marynowanymi słoik 300 g – 41 zł
- Karp w zalewie octowej słoik 300 g – 59 zł
- Karp filet do smażenia bez ości ok. 200 g – 35 zł
- Chleb Magdy na zakwasie z mąki żytniej 1 kg – 35 zł
Źródło: fakt.pl, delikatesy.ufukiera.pl