Wyrabianie ciasta kruchego
Newsy

Ten sposób wyrabiania kruchego ciasta sprawia, że ma ono gorszą konsystencję. Robicie to odwrotnie niż powinniście

Chcecie zrobić naprawdę pyszne kruche ciasto? Jeśli będziecie za bardzo się starać, być może uzyskacie efekt odwrotny od pożądanego.

Kruche ciasto to baza wielu wypieków. Można zrobić z niego pyszne kruche ciasteczka, wytrawną lub słodką tartę na kruchym spodzie albo różnego rodzaju tartelki. Sztuka wyrabiania ciasta kruchego, wcale nie jest trudna do opanowania. Trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach, a wasze ciasto zawsze będzie kruche, pyszne i rozpływające się w ustach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki niezbędne do wykonania kruchego ciasta

Są trzy podstawowe składniki ciasta kruchego. Na pewno musi znaleźć się w nim mąka, jaja i jakiś stały tłuszcz. Bez tych składników ciasto kruche się nie uda:

Jajka

Niektórzy dodają do ciasta same żółtka. Zbyt dużo białek zmniejsza bowiem kruchość ciasta. Żółtka dodawane są do ciasta kruchego na surowo, ale też ugotowane. Surowe żółtka zwiększają plastyczność ciasta, a żółtka gotowane poprawiają jego kruchość.

Tłuszcz

Tłuszcz dodawany do ciasta kruchego koniecznie musi mieć stałą konsystencję. Najszlachetniejsze kruche ciasto powstanie na bazie masła. Niektórzy mieszają masło z margaryną, a niekiedy przepisy mówią o dodawaniu do ciasta smalcu. Kruche ciasto jest bardzo tłuste. Zawartość tłuszczu w cieście kruchym waha się od 40 do 65%.

Mąka

Według doświadczonych cukierników, najlepiej do wyrobu ciasta kruchego nadaje się mąka krupczatka. Dobra mąka na kruche ciasto powinna charakteryzować się dużą lub średnią zawartością glutenu, który odpowiada za elastyczność wyrabianego ciasta. Oczywiście przy kruchym cieście zależy wam na jego kruchości, ale ciasto musi być też odpowiednio zwarte, a osiąga się to dzięki glutenowi.

Sekret dobrego ciasta kruchego

Jednym z sekretów przepysznego kruchego ciasta, jest utrzymywanie go w odpowiedniej temperaturze. Składniki na ciasto kruche, powinny być wyjęte bezpośrednio z lodówki. Przegrzewanie ciasta prowadzi do utraty kruchości i delikatności. Bardzo ważne jest więc, alby wyjąć składniki dopiero przed przygotowywaniem ciasta. Gotowe ciasto poleca się odłożyć przed wałkowaniem i formowaniem do lodówki z tego samego powodu.

Wyrabianie kruchego ciasta

Z tego samego powodu, ciasto kruche powinno być wyrabiane jak najszybciej. Najlepiej na początku siekać składniki (masło lub inny stały tłuszcz) nożem i w ten sposób próbować łączyć składniki ciasta kruchego bez używania rąk, które mają wysoką temperaturę. Po pewnym czasie trzeba oczywiście ciasto wyrobić. Trzeba robić to szybko i energicznie, by ciasto jak najkrócej miało styczność z ciepłem waszego ciała. Im krócej wyrabiane ciasto kruche, tym lepszy efekt! Zbyt długie wyrabianie powoduje, że ciasto będzie twarde.

Jeśli macie taką możliwość, wykorzystajcie do wyrabiania kruchego ciasta mikser lub specjalny malakser.

kruche ciasto przepis
Pixabay
Triki kulinarne
Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce
Myślisz już o tym, jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie? Koniecznie spróbuj w tym roku makowca i innych wypieków robionych na kruchym cieście!

Święta to czas, gdy gotujemy dania charakterystyczne dla tego okresu i pieczemy mnóstwo ciast. Mamy do tego świetny pretekst – w końcu przez co najmniej dwa dni będziemy mieć gości, których można częstować różnymi wypiekami! Świąteczne ciasta Na polskich świątecznych stołach większość ciast stanowią te na kruchym cieście oraz ciasta drożdżowe. Odpowiednia baza to podstawa każdego pysznego ciasta! Dlatego warto nauczyć się jak ją zrobić, by wypieki zawsze wychodziły idealne. Zwłaszcza te na kruchym cieście smakują wyśmienicie dzięki dużej zawartości tłuszczu. W wielu domach je się makowce robione na drożdżowym cieście, ale uwierzcie nam – gdy raz spróbujecie makowca na kruchym spodzie z czekoladową polewą, to już nie będziecie chciały jeść nic innego! Kruche ciasto świetnie sprawdzi się w pieczeniu: Sernika Makowca Szarlotki Jak przygotować doskonałe kruche ciasto? Wyrobienie idealnego kruchego ciasta wcale nie jest trudne! Wystarczą te składniki: Mąka pszenna Jajka Cukier Masło Idealne kruche ciasto – wskazówki Zebraliśmy dla was garść porad, dzięki którym wasze kruche ciasto zawsze wyjdzie! Kruchego ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Sekret tkwi w tym, by szybko je zagnieść tak, by składniki się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj do ciasta zimne masło. Gdy zagnieciesz ciasto, przed upieczeniem zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Kruchego ciasta nie trzeba wałkować! Wystarczy palcami wylepić nim spód blachy do pieczenia. Aby mieć pewność, że ciasto równo się upiecze, zrób w nim dziurki widelcem gdy będzie już wyłożone na blasze. Przed wyłożeniem na spód maku lub masy serowej, zawsze podpiecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15...

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
Sekret dobrego kruchego ciasta tkwi w odpowiedniej technice i składnikach!

Lubicie kruche ciasta, ale nie zawsze wam wychodzą? Poznajcie te zasady pieczenia kruchych ciast! Cukier do kruchego ciasta Zamiast zwykłego cukru, użyjcie cukru pudru . To sprawi, że ciasto będzie przyjemnie chrupiące! Cukier puder lepiej się rozpuszcza, natomiast cukier kryształ może się skarmelizować podczas pieczenia. Proporcje składników do kruchego ciasta Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników do ciasta. Gdy je poznacie, już żaden przepis na ciasto kruche nie będzie wam straszny - wystarczy, że będziecie pamiętali o zachowaniu proporcji! Niezbędne do zrobienia ciasta kruchego są mąka, masło i cukier, oraz oczywiście żółtka. Jednak to te trzy pierwsze składniki muszą być dodane w odpowiednich proporcjach, by ciasto wyszło. Zapamiętajcie zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki przypadają 2 części tłuszczu i 1 cukru. Przykładowo, jeśli przygotowując ciasto kruche macie 300 g mąki, to dodajcie 200 g masła i 100 g cukru, a na pewno wyjdzie ono idealne! Czy można użyć całych jajek do kruchego ciasta? Według wielu przepisów, do ciasta kruchego należy dodawać tylko żółtka jajek, które są dla niego spoiwem. Można jednak użyć również całych jaj, jednak nie można przesadzić z ich ilością! Jeżeli w cieście znajdzie się za dużo białka, po upieczeniu wyjdzie ono bardzo twarde i niesmaczne.  Zagniatanie kruchego ciasta Kruche ciasto nie jest bardzo trudne do upieczenia, jednak wymaga stosowania się do pewnych zasad, by ciasto wyszło. Znaliście je wszystkie? Zawsze zagniatajcie ciasto szybko, by nie rozgrzać za mocno masła – w przeciwnym razie w trakcie pieczenia tłuszcz zacznie się wylewać na blaszkę i może wyjść zakalec. W jakiej temperaturze piec kruche ciasto? Pieczcie kruche ciasto w temperaturze co najmniej 200 stopni przez 15-30 minut....

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Pixabay
Newsy
Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Mamy perfekcyjny sposób na wałkowanie ciasta kruchego. Dzięki temu sposobowi z kruchego ciasta uformujecie dowolne kształty! Nigdy się już nie rozwali.

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Wszyscy kucharze powinni doskonale wiedzieć jak przygotować kruche ciasto, żeby było smaczne, chrupiące i dobrze się formowało. Przy obchodzeniu się z kruchym ciastem trzeba bardzo uważać. Nie lubi ono zbyt wysokich temperatur, koniecznie trzeba je schłodzić i wykorzystać odpowiednie proporcje składników , żeby było smaczne i miało dobrą konsystencję. Przy wałkowania ciasta napotyka się tez czasem inny problem: ciasto się rozrywa. Jak temu zaradzić? Jak nie dopuścić do rozrywania ciasta kruchego? Jeśli nie udaje wam się wałkowanie kruchego ciasta w prosty sposób, na stolnicy lub blaszce, wykorzystajcie nasz pomysł. Potrzebujecie dwóch osobnych arkuszy papieru do pieczenia. Rozłóżcie jeden arkusz na płasko na stolnicy lub blaszce. Połóżcie na niego ciasto. Wyłóżcie na cieście drugi arkusz i dopiero wtedy rozpocznijcie wałkowanie. Po rozwałkowaniu ciasta do pożądanej grubości przełóżcie je do lodówki. Kruche ciasto bardzo lubi niską temperaturę. Przed pieczeniem musicie tylko ściągnąć jeden z arkuszy, najlepiej ten zewnętrzny i możecie upiec już kruche ciasto. W ten sposób nie rozwali się i od razu jest położone na papierze do pieczenia, nie trzeba go odklejać. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto? Do przygotowania idealnego kruchego ciasta wykorzystajcie te proporcje: Kilogram mąki pszennej lub mieszanki 350 g masła 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% Łyżeczka proszku do pieczenia Tradycyjnie kruche ciasto wymaga tylko mąki pszennej, masła i jajek. Jeśli chcecie zrobić z niego deser , możecie dodać do kruchego ciasta od razu cukier. Będzie ono wtedy słodsze i bardziej dopasuje się do nadzienia lub słodkich dodatków. Łatwiej wyrabia się kruche ciasto z cukrem pudrem zamiast cukru w kryształkach....

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje
Macie kłopot z kruchym ciastem? Z tym prostym i sprawdzonym przepisem unikniecie jakichkolwiek większych problemów.

Kruche ciasto jest bazą do całej masy różnych smakołyków. Można na nim przygotować nie tylko wielkanocne mazurki, ale  także jabłeczniki, szarlotki, makowce, a nawet serniki. Co ciekawe, kruche ciasto można zrobić na słono. Wtedy nie należy dodawać do niego cukru, a zamiast tego doprawić ciasto minimalnie większą ilością soli. Jak zrobić kruche ciasto na słono? Tutaj uwaga do początkujących – nie należy przesadzać z ilością soli! Na niecały kilogram mąki pszennej w cieście kruchym nie powinno znaleźć się więcej niż niewielka łyżeczka soli. Kruche ciasto ma naprawdę szerokie zastosowanie. Z tak przygotowanego wytrawnego ciasta kruchego będziecie mogli przygotować takie wypieki jak różnego rodzaju pierożki, paszteciki. Podczas wyrabiania kruchego ciasta pamiętajcie o tym, by nie robić tego w nieskończoność, w przeciwieństwie choćby do ciasta drożdżowego. Praca rąk powinna być szybka, energiczna i zdecydowana Prosty przepis na kruche ciasto podstawowe Składniki 3 szklanki mąki pszennej Szczypta soli 25 dag masła Pół szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka 1 białko Przygotowanie: Na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej. Zetrzyjcie na tarce chłodne masło do mąki. Dodajcie do mąki śmietanę i żółtka. Wyrabiajcie ciasto w energiczny sposób. Ciasto można także wyrobić w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki do schłodzenia. Po ok. godzinie, ciasto jest gotowe do wyłożenia na blasze. Czas pieczenia ciasta będzie zależał od tego, jak zostaje wykorzystane. Mazurki z taką bazą będą potrzebowały zaledwie kilkunastu minut w temp. 180 st. C, z kolei jabłeczniki i...