Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek
Adobe Stock
Newsy

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek

Lubicie kawę i pijecie ją codziennie ze względu na smak i korzyści zdrowotne? Sprawdźcie czy lepiej pić kawę filtrowaną czy gotowaną. I czego nie należy do niej dodawać.

Kawa ma udowodnione działanie przeciwcukrzycowe. Polega ono na tym, że zawarte w kawie polifenole stymulują w organizmie człowieka główny hormon jelitowy, który odpowiada między innymi za wydzielanie insuliny po posiłku.

Wydłużenie aktywności tego hormonu osłabia ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednak działanie kawy, aby było skuteczne, nie powinno być niwelowane dodatkami. Wyjaśniamy, jaka kawa działa najlepiej i jakich dodatków unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki sposób parzenia kawy wybrać?

Szwedzcy naukowcy Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Göteborgu oraz uniwersytetu w Umea, postanowili zbadać różnice występujące pomiędzy różnymi sposobami parzenia kawy. Przyjrzeli się dwóm wybranym, najpopularniejszym w ich kraju i zbadali właściwości dwóch rodzajów kawy.

  • Kawy z ekspresu przelewowego. To najczęściej używany w Skandynawii sposób parzenia kawy. Parzenie polega na filtrowaniu naparu. Podczas tej metody parzenia, odfiltrowywane są diterpeny, natomiast pozostają w naparze cząsteczki kofeiny czy substancji fenolowych, które dają korzyści zdrowotne. 
  • Kawy parzonej po turecku. Ten rodzaj parzenia polega na zalaniu wrzątkiem świeżo zmielonych ziaren kawy lub gotowaniu ich w małych, miedzianym tygielku. Tak zaparzona kawa zawiera dużo diteprenów, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.

Badanie było prowadzone przez wiele lat, od 1991 r. do 2005 r. W tym czasie część badanych zachorowała na cukrzycę, co potwierdziło wyniki interpretowane przez naukowców. 

Zobacz także
Już 1 filiżanka kawy z cytryną dziennie pomoże wam z tym problemem. Efekty przyjdą szybko

Już 1 filiżanka kawy z cytryną dziennie pomoże wam z tym problemem. Efekty przyjdą szybko

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Jakie były wnioski końcowe?

Osoby pijące od 2 do 3 filiżanek kawy z ekspresu przelewowego dziennie, miały o 60% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż te, które piły jedną i mniej filiżanek kawy. W grupie pijących kawę po turecku nie wykazano takiego efektu.

Cukier i mleko zmniejszają korzyści zdrowotne kawy

Inne badania potwierdziły, że korzystne działanie kawy może być zniwelowane, jeśli użyjemy do niej niektórych dodatków. Są nimi cukier albo mleko. Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, prof. Krystyna Gutkowska, zwróciła uwagę w materiale PAP, że kawy bezwzględnie nie należy słodzić jeśli chcemy korzystać z jej walorów zdrowotnych, a nie smakowych:

- Kawa jest produktem, który zmniejsza możliwość zachorowania na cukrzycę. Jednak nie należy jej słodzić, bo cukier niweluje korzystne działanie tego napoju.

Źródło: Radio Zet

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili
AdobeStock
Newsy
Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili
Kiedyś odradzana, dziś rekomendowana przez ekspertów. Prof. Mirosław Jarosz wyjaśnia, dlaczego warto pić kawę.

Zapomnijcie o wszystkich negatywnych informacjach na temat kawy, jakie słyszeliście. Ekspert przekonuje, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego czy niektóre nowotwory. Z tego względu nazwał ją nawet „wschodzącą gwiazdą prewencji chorób”. Prozdrowotne właściwości kawy Profesor Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza uważa, że powinno się włączyć kawę do codziennego sposobu żywienia ze względu na jej szereg prozdrowotnych właściwości.  – Zaskakujące jest też to, że wykazano związek kawy ze zmniejszonym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak Alzheimer i choroba Parkinsona – powiedział prof. Jarosz.  Okazuje się, że picie już 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera o 65 procent. Z kolei możliwość wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego spada o 21 procent u osób spożywających kawę regularnie.  Na uwagę zasługuje nie tylko kofeina, ale i polifenole znajdujące się w kawie. O 25 procent zmniejszają ono ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.  Prof. Jarosz obala mity dotyczące kawy Profesor Mirosław Jarosz jest wielkim zwolennikiem picia kawy dla zdrowia, dlatego zwraca uwagę na szkodliwe mity krążące wokół tego napoju: – W społeczeństwie funkcjonują trzy główne mity na temat kawy, które nie mają uzasadnienia. Po pierwsze, mówi się, że kawa powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, że jest odpowiedzialna za nadciśnienie tętnicze. Po drugie, że kawa odwadnia, i trzeci mit – że powoduje utratę magnezu. Nic z tego nie jest prawdą, to zostało już obalone w licznych badaniach naukowych. Ile kawy dziennie należy pić?...

Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, która ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Adobe Stock
Newsy
Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, jaka kawa ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Jak zaparzyć kawę, żeby zachowała najwięcej walorów zdrowotnych i z czym ją podawać? Wyjaśniamy.

Dla określenia wartości zdrowotnych kawy nie jest istotne czy pijecie ją na gorąco, czy na zimno. Ważniejsze jest to, w jaki sposób została zaparzona. Czy w tradycyjny sposób, na gorąco, przy użyciu kawiarki, ekspresu, ale z użyciem gorącej wody, czy też na zimno? Kawa parzona na zimno jest nowością za rynku i bardzo szybko zyskuje zwolenników. Naukowcy sprawdzili, czy ten sposób parzenia jest lepszy od klasycznego. Która kawa jest zdrowsza, ta parzona na gorąco czy na zimno? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się metody parzenia kawy na zimno. Na czym polegają? Ten sposób nazywa się „cold brew" i jest to nic innego jak uzyskanie ekstraktu kawy poprzez parzenie w niskiej temperaturze. Technika polega na zalaniu zwykłych, zmielonych ziaren kawy wodą o temperaturze od 80 do 97 stopni. Znawcy tej metody twierdzą, że tak zaparzona kawa jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i pobudzająca od tej parzonej na gorąco. Zmienia się także smak kawy zaparzonej na zimno. Napar jest pozbawiony goryczki, a sama kawa, co prawda może być lekko kwaskowa, ale ma wyjątkowy smak z wyczuwalnymi wszystkimi nutami smakowymi i aromatami. Aby porównać kawę parzona na zimno i tę tradycyjnie przyrządzaną, poprzez zalanie wrzątkiem, amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania. W ich wyniku stwierdzono, że obie kawy miały podobną kwasowość, jednak kawa parzona na gorąco miała większą aktywność przeciwutleniającą i antyoksydacyjną i przez to została uznana za zdrowszą.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez COSTA COFFEE (@costacoffeepolska) Jaką kawę...

Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Kawę zbożową można zalać gorącą wodą lub mlekiem. Oto dlaczego lepiej wybrać mleko.

Jeśli kawę zbożową nadal pamiętacie jako ubogiego krewnego kawy w PRL-u lub nielubiany napój podawany w przedszkolu, to najwyższy czas zmienić myślenie i sięgnąć po nią bez uprzedzeń. Szczególnie jeśli zależy wam na zdrowym odżywianiu. Jakie są wartości tego rodzaju kawy? Zdrowotne właściwości kawy zbożowej Kawa zbożowa zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Ma dużo błonnika pokarmowego pochodzącego ze zbóż, witaminy z grupy B, a także mikroelementy, takie jak selen, magnez, fosfor, potas i cynk. Regularne picie kawy jest korzystne dla zdrowia: Obniża poziom cholesterolu we krwi Wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom Zawarte w kawie polifenole neutralizują wolne rodniki, w efekcie chronią organizm przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia Redukuje refluks i zgagę Usprawnia działanie układu nerwowego Poprawia wydzielanie żółci Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, mogą ją więc pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące, seniorzy i dzieci. Aby mieć pewność, że jest naprawdę zdrowa, wybierajcie produkty bez sztucznych dodatków. Z czego składa się kawa zbożowa i jak ją podawać? Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to: Żyto Pszenica Jęczmień Orkisz Proszek wzbogacany jest o dodatki, dzięki którym kawa nabiera określonego smaku, na którym zależy producentowi. Najczęściej możecie w niej znaleźć cykorię. Zawarta w niej inulina korzystnie wpływa na florę bakteryjną. Inne dodatki dodające smaku kawie zbożowej lub wzbogacające właściwości zdrowotne: Korzeń mniszka lekarskiego Burak Kozieradka Łubin Karmel Wanilia Figi Żołędzie Topinambur Melisa Kawę parzy się tak jak zwykłą kawę czy herbatę: do kubka nasypcie 2...

Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy
Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne
Niektórzy lubią kawę, inni wolą kakao. Sprawdźcie, jak działa zmieszanie tych dwóch naparów.

Czy wiecie, że każdego dnia ludzie na świecie wypijają prawie trzy miliardy filiżanek kawy? Najwięcej piją jej Skandynawowie: 4 do 5 kubków dziennie. Polacy piją średnio 1 do 2 kubków. Cenimy pobudzające działanie kawy, a co się stanie, gdy dodamy do niej kakao? Kawa z dodatkiem kakao poprawia koncentrację i sprzyja odchudzaniu Kawa, poza tym, że pobudza dzięki kofeinie, ma także inne właściwości zdrowotne: Zawarte w niej antyoksydanty chronią przed nowotworami Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera Przyspiesza metabolizm, wpływa więc na odchudzanie Zmniejsza ryzyko wystąpienie cukrzycy typu 2 Poprawia pamięć i koncentrację Zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój Z kolei, kakao pijemy nie tylko ze względu na smak. Jego wartości lecznicze znali już i cenili Majowie i Aztekowie. Kakao także: Poprawia pamięć, szczególnie u osób starszych Może zapobiegać chorobom układu krążenia Picie kakao wpływa łagodząco na stres Podobnie jak kawa poprawia nastrój Może wpływać hamująco na rozwój kamicy nerkowej Dzięki występującej teobrominie działa hamująco na kaszel. Jest afrodyzjakiem, także dzięki tej samej teobrominie Dlaczego warto połączyć kawę i kakao? A co się stanie, gdy połączycie lecznicze działanie kawy z korzystnym dla zdrowia działaniem kakao? Badacze wskazują, że kawa i kakao działają synergicznie i wzmacniają szczególnie dwie z licznych, korzystnych właściwości każdego z nich. Taki napar wyjątkowo sprzyja podniesieniu poziomu koncentracji. Dzieje się tak, bo poprawia się krążenie krwi w mózgu, to wpływa na zdolność koncentracji, a jednocześnie obniżenie poziom lęku. W efekcie kawa z kakao podnoszą umiejętność skutecznego myślenia i...