Ten sposób odcedzania makaronu to prawdziwy hit sieci. „Jak mogłam na to nie wpaść?”
TikTok
Newsy

Jak szybko odcedzić makaron? Prosty i skuteczny sposób

Ten trik jest po prostu fantastyczny! Oszczędza naprawdę dużo czasu.

Makaron to podstawa naprawdę wielu dań. Pewnie gotujecie go, żeby zjeść z rosołem, podajecie makaron z sosem pomidorowym lub spaghetti. Makaron to jedno z szybszych dań do ugotowania.

Dania oparte o makaron są często bardzo proste: wystarczy ugotować makaron, wymieszać go z sosem na bazie warzyw lub mięsa i warzyw i podać. Najtrudniejszą część zadania stanowi więc ugotowanie makaronu. Oprócz trików pozwalających na idealne wycyrklowanie czasu potrzebnego do ugotowania makaronu, warto poznać też inne kuchenne triki z tym związane.

Pewna kobieta prowadząca TikToka (platformę social media z filmikami) postanowiła podzielić się sowim ulubionym sposobem na gotowanie makaronu. Wywołała dosłownie burzę wśród internautów. Metoda, którą zastosowała do odcedzania ugotowanego makaronu jest banalna, a bardzo ułatwia życie!

Pewnie przytrafiła się wam kiedyś taka sytuacja: próbujecie odcedzić makaron na durszlaku lub sitku i ucieka wam on na boki, bo zbyt szybko przechylacie garnek z wodą i makaronem. Nie wiadomo wtedy, co zrobić z takim makaronem, jeśli dostanie się on do zlewu. Dużo osób decyduje się na wyrzucenie go, bo obrzydza ich fakt, że dotknął on zlewozmywaka. Dzięki metodzie Shannon, już nigdy nie będziecie mieć tego problemu.

Zobacz także
Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybka metoda na odcedzanie makaronu

Shannon na zamieszczonym filmiku pokazuje, że ugotowała w dużym garnku makaron. Zamiast umieścić jednak sitko w zlewie i przelać zawartość garnka odcedzając makaron, który pozostanie na sicie, ma ona jednak inny sposób.

Korzystając z jej metody makaron pozostaje w garnku, a odcedzana jest od niego woda. Wystarczy przełożyć sito do garnka, wklęsłą stroną w kierunku dna garnka. Sito trzeba przytrzymać, a wodę odlać wyraźnym ruchem do zlewu. Odcedzony makaron zostaje w garnku.

Internautki wręcz oszalały na punkcie tej metody. Sypały się komentarze i udostepnienia. Komentatorki pytały retorycznie „Jak mogłam na to nie wpaść? Ta metoda jest tak prosta!”.

 

@athomewithshannon

How was I doing this wrong my whole life? This was one of those LIFE HACKS that I use EVERY DAY! ##hack ##lifehacks ##learnontiktok ##hacks ##lifehack

♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath

Czytaj także:

Odcedzanie makaronu
Adobe Stock
Newsy
Makaron i ryż wpadają do zlewu przy odcedzaniu? Spróbujcie tego sprytnego triku i po kłopocie
Tego sposobu na pewno jeszcze nie stosowaliście. Być może zmienicie swoje wieloletnie przyzwyczajenia przy odcedzaniu ugotowanego makaronu i ryżu.

Nie odkryjemy Ameryki stwierdzeniem, że to odcedzania makaronu służy przede wszystkim cedzak. To właśnie jego do odcedzania ryżu i wszelkiego rodzaju kluseczków używały wasze mamy i babcie. Ludzka wyobraźnia nie zna jednak granic. W „warunkach bojowych” wielu z was stosowało zapewne alternatywne metody odcedzania. Do najpopularniejszych z nich na pewno zalicza się patent z pokrywką. Trik stary jak świat. Wykorzystywany przez studentów i inne osoby cierpiące na braki w wyposażeniu kuchni. Dla porządku przypomnijmy, że chodzi po prostu o wylewanie wody po makaronie przez małą szczelinę między  garnkiem a pokrywką. Sprytny sposób na odcedzanie makaronu z TikToka Poniekąd właśnie tę metodę zawiera w sobie niecodzienny trik pewnej matki czworga dzieci z Ameryki.  Niejaka Shannon Doherty prowadzi swój własny poradnik ze sprytnymi radami kulinarnymi w portalu TikTok. W jednym ze swoich krótkich filmików zaradna Amerykanka zadziwiła sposobem odcedzania makaronu. Spójrzcie sami: @athomewithshannon How was I doing this wrong my whole life? This was one of those LIFE HACKS that I use EVERY DAY! #hack #lifehacks #learnontiktok #hacks #lifehack ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath Przyznajemy się – sami byśmy na to nie wpadli. Wystarczy, że włożycie cedzak do garnka z nieodcedzonym makaronem. Kiedy sztuczka z cedzakiem może nie wyjść? A dalej – sprawa jest już prosta. Wystarczy przechylić garnek, makaron pozostanie w środku, a woda znajdzie się w zlewie. Oczywiście wszystko bez żadnych strat w zlewozmywaku. Sztuczka wygląda naprawdę efektownie i jest skuteczna, ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze konieczne jest posiadanie garnka i cedzaka pasujących do siebie rozmiarami. Po drugie trik nie uda się, jeśli w garnku jest za dużo wody i...

Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

gotowanie makaronu
Adobe Stock
Newsy
Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas
To będzie prawdziwa gratka dla osób zabieganych i niemających zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie makaronu. Sprawdźcie sami!

Makaron już od wielu lat jest podstawą wyżywienia dużej części naszego społeczeństwa. Wielu z nas spożywa go kilka razy w tygodniu. Ziemniaki , kasze – jęczmienna i gryczana, ryż, no i wreszcie makaron – tak wygląda podstawowy zestaw węglowodanów, zjadanych przez Polaków. Minęły już lata, kiedy gospodynie domowe musiały z mozołem stać nad stolnicą, wyrabiając ręcznie lub za pomocą maszynki makaron domowy . Tak, to prawda. Nitki własnej roboty smakują doskonale, zwłaszcza podane z rosołem. Ale tylko panie domu wiedzą, ile pracy kosztują i ile czasu pochłaniają. Mamy na to alternatywę - gotowanie makaronu w patelni! Ekspresowe gotowanie makaronu w patelni Lubicie robić kilka rzeczy na raz? Ten sposób jest stworzony dla was. Dodatkowo nie będziecie marnowali ani swojego cennego czasu, ani dużych ilości wody potrzebnych do ugotowania makaronu w garnku. To także więc opcja dla osób bardzo oszczędnych lub po prostu jedzących obiady w pojedynkę. Dzięki temu patentowi takie osoby zaoszczędzą także trochę energii. Wystarczy skorzystać z jednego zmyślnego triku. Zamiast garnka, przygotujcie do gotowania makaronu patelnię . Brzmi ciekawie, prawda? To dopiero początek. Do takiego ekspresowego gotowania niepotrzebne będą litry wody. Włóżcie porcję makaronu na patelnię i zalejcie go zimną wodą z obowiązkową dozą soli dla smaku. Woda powinna sięgać delikatnie ponad poziom nałożonego na patelnię makaronu. Włączcie gaz i po kilku minutach gotowania makaron wchłonie wodę i w mig będzie gotowy! Jak szybko ugotować makaron? Od kilku już dziesięcioleci w polskich kuchniach króluje makaron gotowy, sprzedawany w sklepach. Wysuszony makaron wyprodukowany w fabryce różni się od tego klasycznego, przygotowanego w domowym zaciszu. Nie chodzi tylko o smak, a także o długość gotowania....