kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Adobe Stock
Newsy

Ten sos do klusek śląskich to prawdziwa poezja smaku. Kluseczki są tak pyszne, że w 5 minut znikną ze stołu

Kluski śląskie to duma wszystkich Ślązaków. Najczęściej serwowane są w towarzystwie mięsa, jednak z tym kremowym sosem są równie obłędne w smaku. Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Obficie polane sosem pieczeniowym, z kwaśną śmietaną, ze skwarkami i cebulką a może solo, kluski śląskie są tak pyszne w swojej postaci, że można je jeść na wiele sposobów. Polane tym wyjątkowym, kremowym sosem smakują jak niebo w gębie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Regionalne danie Śląska

Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z rejonu południowo-zachodniej Polski. To regionalna potrawa, z której Ślązacy są wręcz dumni. Jest podawana na co dzień, jak i od święta. Gości na stołach również podczas wielu uroczystości, jak wesela, komunie czy chrzciny.

Zazwyczaj Ślązacy serwują je z tradycyjną roladą, sosem mięsnym i modrą kapustą. To klasyczne połączenie, które jest znane również w całej Polsce. Kluski są dość uniwersalne, dzięki czemu można je podać w każdej postaci. Wyróżniają się swoją charakterystyczną dziurką, której przeznaczeniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu. 

Kremowy i delikatny sos pieczarkowy

Pieczarki to rodzaj produktu, który jest nie tylko niskokaloryczny, ale i nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Przyrządzony z nich sos jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotowany ze śmietaną jest niezwykle kremowy i delikatny. Polane nim kluski śląskie, wręcz rozpływają się w ustach. Obok tak pysznego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Zobacz także
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego?

Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego? Wystarczy, że zwrócicie uwagę na 1 szczegół

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżka masła lub oleju

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plasterki.
  2. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło bądź olej. Gdy będzie dobrze rozgrzana to dodajcie cebulę i smażcie kilka minut do zeszklenia. Wówczas dodajcie pieczarki. Całość duście do odparowania wody z grzybów.
  4. Następnie na patelnię dodajcie śmietanę i wszystko razem wymieszajcie.
  5. Sos przyprawcie do smaku solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
  6. Całość przytrzymajcie chwilę na gazie, aby śmietanka delikatnie odparowała, a sos idealnie zgęstniał.,
  7. Tak przygotowanym sosem polejcie ugotowane kluski śląskie i posypcie świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Smaczne i delikatne kopytka z sosem pieczarkowym
Gotujmy.pl
Newsy
Delikatne kopytka z sosem pieczarkowym. Dodajcie 1 sekretny składnik. Wyjdą znacznie lepsze w smaku
Taki obiad dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu na sos na kopytka. Domownicy poproszą o dokładkę!

Kopytka to kluski, które same w sobie są delikatne. Chociaż kulinarne prawidła mówią, że warto łączyć ogień z wodą, w tym przypadku powinno się postąpić inaczej. Zamiast ostrego lub zdecydowanie kwaśnego sosu mięsnego, do kopytek śmiało można podać delikatny i kremowy sos pieczarkowy. Delikatny sos pieczarkowy na bazie bulionu Wystarczy kupić opakowanie pieczarek i w parę minut ugotować sosik, który idealnie będzie współgrał z ziemniaczanymi kluseczkami. By sos miał nieco więcej głębi w swoim smaku, warto ugotować go na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego. W tym celu można wykorzystać także treściwy rosół z poprzedniego dnia. Wystarczy, że wcześniej nieco odparujecie z niego trochę wody poprzez wygotowanie na dużym ogniu. Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym Składniki na kopytka: 5-6 dużych ziemniaków Sól 1 jajko Ok. 2 szklanki mąki pszennej Składniki na sos: 50 dag pieczarek 2 cebule; 0,5 l bulionu warzywnego Łyżka śmietany Łyżka mąki pszennej Świeża natka pietruszki Majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i ugotujcie w osolonej wodzie. Ugotowane kartofle przeciśnijcie przynajmniej dwa razy przez praskę. Kiedy ziemniaki nieco wystygną, dodajcie do nich jajko i odrobinę mąki pszennej. Wyrabiajcie gładkie ciasto, dodając do niego co chwilę mąkę pszenną. Uważajcie, by ciasto nie straciło na miękkości i elastyczności – należy dodać tylko tyle mąki pszennej, ile jest konieczne, by ciasto stało się stabilne i nie rozrywało się w rękach. Formujcie z ciasta długie warkocze. Rozpłaszczcie warkocz od góry i pokrójcie go na kształt właściwych kopytek. Kopytka ugotujcie w osolonej wodzie wtedy, gdy będziecie mieli już gotowy sos pieczarkowy. Przystąpcie teraz...

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Kluski śląskie z gulaszem to jeden z popularniejszych przepisów na obiad. Sos przygotowany na bazie mięsa drobiowego nie ma konkurencji. Danie jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne.

Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy. Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach. Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Składniki: Gulasz: 400 g filetów z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 cebula sos uniwersalny ciemny olej do smażenia szczypta mielonej papryki ostrej pęczek natki pietruszki sól  pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie: Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego. Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa. Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami. Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą...

Kluski z sosem pieczoniowym
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowy 1 składnik
Rozpieśćcie siebie i swoich bliskich i przygotujcie je na obiad. Są przepyszne!

Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk. Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego. Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie! Kluski śląskie z sosem pieczeniowym Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat. Składniki na kluski śląskie Kilogram ziemniaków Żółtko Łyżeczka soli Mąka pszenna i ziemniaczana Składniki na sos pieczeniowy Pół kilo mięsa wieprzowego Cebula 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy curry Sól Pieprz Ziele angielskie Liście laurowe 2 szklanki wody Łyżeczka mąki pszennej Słodka papryka mielona Przygotowanie klusek śląskich: Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków. Przyprawcie masę solą. Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę. Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Przygotowanie sosu pieczeniowego: Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką.  Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie...

Sos z maślaków wyjdzie wyjątkowo kremowy, gdy dodacie do niego 1 nieoczywisty składnik
Flickr
Newsy
Sos z maślaków wyjdzie wyjątkowo kremowy, gdy dodacie do niego 1 nieoczywisty składnik
Sos z maślaków to cudowny dodatek do jesiennych obiadów. Gęsty i wyjątkowo aromatyczny „podbijacz” smaku mięsa lubi towarzystwo kwaśnej śmietany. Jeżeli jednak chcecie, by był wyjątkowo kremowy, powinniście zastąpić ją innym składnikiem. 

Maślaki to charakterystyczne, śliskie i klejące się grzyby. Można je wekować, jak również suszyć i mrozić. Są to jedne z najbardziej pachnących darów lasu, dlatego doskonale nadają się do różnego rodzaju zup i sosów. Szczególne w tej ostatniej postaci podbijają kubki smakowe nawet największych wybrednisiów. Do maślakowych sosów można wykorzystać zarówno świeże grzyby, jak i suszone oraz mrożone.  Do jakich dań pasuje sos z maślaków?  Sos z maślaków pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Pieczona wieprzowina, wołowina, a także drób polany tym cudem, będzie o wiele bardziej smakowity i rozpływający się w ustach.  Placki ziemniaczane, kopytka i kluski śląskie spowite w ten sos są pełnoprawnymi daniami i wymagają już tylko dodatku surówki. Polewać nim możecie również wytrawne naleśniki, kasze i ziemniaki. W zasadzie każde słone danie zyska na smaku i wartości, gdy dołączy się do niego ten sos.  Co dodać do maślaków, by sos był wyjątkowo jedwabisty?  W klasycznym sosie z maślaków znajdziecie cebulę i śmietanę. Jest ona naturalnym zagęstnikiem, który sprawia również, że sos jest kremowy. Jeżeli jednak chcecie, by wyszedł prawdziwie aksamitny, powinniście dodać do niego solidna porcję serka mascarpone. Ten produkt jest bardziej gęsty, jedwabisty i bez nuty kwasowości. Te właściwości sprawiają, że sos z jego udziałem będzie muślinowy, delikatny i lekko słodkawy. Prawdzie królewskie wykończenie każdego obiadu.  Przepis na sos z maślaków i serka mascarpone  Składniki:  ½ kg maślaków  3 łyżki serka mascarpone   2 ząbki czosnku   1 niewielka cebula   2 łyżki masła  sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe   pół szklanki warzywnego bulionu  Sposób przygotowania: ...