kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Adobe Stock
Newsy

Ten sos do klusek śląskich to prawdziwa poezja smaku. Kluseczki są tak pyszne, że w 5 minut znikną ze stołu

Kluski śląskie to duma wszystkich Ślązaków. Najczęściej serwowane są w towarzystwie mięsa, jednak z tym kremowym sosem są równie obłędne w smaku. Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Obficie polane sosem pieczeniowym, z kwaśną śmietaną, ze skwarkami i cebulką a może solo, kluski śląskie są tak pyszne w swojej postaci, że można je jeść na wiele sposobów. Polane tym wyjątkowym, kremowym sosem smakują jak niebo w gębie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Regionalne danie Śląska

Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z rejonu południowo-zachodniej Polski. To regionalna potrawa, z której Ślązacy są wręcz dumni. Jest podawana na co dzień, jak i od święta. Gości na stołach również podczas wielu uroczystości, jak wesela, komunie czy chrzciny.

Zazwyczaj Ślązacy serwują je z tradycyjną roladą, sosem mięsnym i modrą kapustą. To klasyczne połączenie, które jest znane również w całej Polsce. Kluski są dość uniwersalne, dzięki czemu można je podać w każdej postaci. Wyróżniają się swoją charakterystyczną dziurką, której przeznaczeniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu. 

Kremowy i delikatny sos pieczarkowy

Pieczarki to rodzaj produktu, który jest nie tylko niskokaloryczny, ale i nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Przyrządzony z nich sos jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotowany ze śmietaną jest niezwykle kremowy i delikatny. Polane nim kluski śląskie, wręcz rozpływają się w ustach. Obok tak pysznego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Zobacz także
kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego?

Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego? Wystarczy, że zwrócicie uwagę na 1 szczegół

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżka masła lub oleju

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plasterki.
  2. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło bądź olej. Gdy będzie dobrze rozgrzana to dodajcie cebulę i smażcie kilka minut do zeszklenia. Wówczas dodajcie pieczarki. Całość duście do odparowania wody z grzybów.
  4. Następnie na patelnię dodajcie śmietanę i wszystko razem wymieszajcie.
  5. Sos przyprawcie do smaku solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
  6. Całość przytrzymajcie chwilę na gazie, aby śmietanka delikatnie odparowała, a sos idealnie zgęstniał.,
  7. Tak przygotowanym sosem polejcie ugotowane kluski śląskie i posypcie świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Smaczne i delikatne kopytka z sosem pieczarkowym
Gotujmy.pl
Newsy
Delikatne kopytka z sosem pieczarkowym. Dodajcie 1 sekretny składnik. Wyjdą znacznie lepsze w smaku
Taki obiad dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu na sos na kopytka. Domownicy poproszą o dokładkę!

Kopytka to kluski, które same w sobie są delikatne. Chociaż kulinarne prawidła mówią, że warto łączyć ogień z wodą, w tym przypadku powinno się postąpić inaczej. Zamiast ostrego lub zdecydowanie kwaśnego sosu mięsnego, do kopytek śmiało można podać delikatny i kremowy sos pieczarkowy. Delikatny sos pieczarkowy na bazie bulionu Wystarczy kupić opakowanie pieczarek i w parę minut ugotować sosik, który idealnie będzie współgrał z ziemniaczanymi kluseczkami. By sos miał nieco więcej głębi w swoim smaku, warto ugotować go na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego. W tym celu można wykorzystać także treściwy rosół z poprzedniego dnia. Wystarczy, że wcześniej nieco odparujecie z niego trochę wody poprzez wygotowanie na dużym ogniu. Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym Składniki na kopytka: 5-6 dużych ziemniaków Sól 1 jajko Ok. 2 szklanki mąki pszennej Składniki na sos: 50 dag pieczarek 2 cebule; 0,5 l bulionu warzywnego Łyżka śmietany Łyżka mąki pszennej Świeża natka pietruszki Majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i ugotujcie w osolonej wodzie. Ugotowane kartofle przeciśnijcie przynajmniej dwa razy przez praskę. Kiedy ziemniaki nieco wystygną, dodajcie do nich jajko i odrobinę mąki pszennej. Wyrabiajcie gładkie ciasto, dodając do niego co chwilę mąkę pszenną. Uważajcie, by ciasto nie straciło na miękkości i elastyczności – należy dodać tylko tyle mąki pszennej, ile jest konieczne, by ciasto stało się stabilne i nie rozrywało się w rękach. Formujcie z ciasta długie warkocze. Rozpłaszczcie warkocz od góry i pokrójcie go na kształt właściwych kopytek. Kopytka ugotujcie w osolonej wodzie wtedy, gdy będziecie mieli już gotowy sos pieczarkowy. Przystąpcie teraz...

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Kluski śląskie z gulaszem to jeden z popularniejszych przepisów na obiad. Sos przygotowany na bazie mięsa drobiowego nie ma konkurencji. Danie jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne.

Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy. Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach. Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Składniki: Gulasz: 400 g filetów z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 cebula sos uniwersalny ciemny olej do smażenia szczypta mielonej papryki ostrej pęczek natki pietruszki sól  pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie: Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego. Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa. Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami. Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą...

Kluski z sosem pieczoniowym
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowy 1 składnik
Rozpieśćcie siebie i swoich bliskich i przygotujcie je na obiad. Są przepyszne!

Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk. Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego. Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie! Kluski śląskie z sosem pieczeniowym Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat. Składniki na kluski śląskie Kilogram ziemniaków Żółtko Łyżeczka soli Mąka pszenna i ziemniaczana Składniki na sos pieczeniowy Pół kilo mięsa wieprzowego Cebula 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy curry Sól Pieprz Ziele angielskie Liście laurowe 2 szklanki wody Łyżeczka mąki pszennej Słodka papryka mielona Przygotowanie klusek śląskich: Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków. Przyprawcie masę solą. Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę. Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Przygotowanie sosu pieczeniowego: Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką.  Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie...

Przepis na kluski śląskie z cebulą
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka
Kluski śląskie wcale nie muszą być zwyczajne i nudne. Ciasto przygotowane z dodatkiem prażonej cebulki smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie.  Kluski śląskie z cebulką Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie. Przepis na cebulowe kluski śląskie Będziecie potrzebować 500 gramów ziemniaków 150 gramów mąki ziemniaczanej 1 cebuli 1 jajka Oleju do smażenia Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem.  Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami).  Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie...