Obficie polane sosem pieczeniowym, z kwaśną śmietaną, ze skwarkami i cebulką a może solo, kluski śląskie są tak pyszne w swojej postaci, że można je jeść na wiele sposobów. Polane tym wyjątkowym, kremowym sosem smakują jak niebo w gębie. 

Regionalne danie Śląska

Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z rejonu południowo-zachodniej Polski. To regionalna potrawa, z której Ślązacy są wręcz dumni. Jest podawana na co dzień, jak i od święta. Gości na stołach również podczas wielu uroczystości, jak wesela, komunie czy chrzciny.

Zazwyczaj Ślązacy serwują je z tradycyjną roladą, sosem mięsnym i modrą kapustą. To klasyczne połączenie, które jest znane również w całej Polsce. Kluski są dość uniwersalne, dzięki czemu można je podać w każdej postaci. Wyróżniają się swoją charakterystyczną dziurką, której przeznaczeniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu. 

Kremowy i delikatny sos pieczarkowy

Pieczarki to rodzaj produktu, który jest nie tylko niskokaloryczny, ale i nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Przyrządzony z nich sos jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotowany ze śmietaną jest niezwykle kremowy i delikatny. Polane nim kluski śląskie, wręcz rozpływają się w ustach. Obok tak pysznego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Zobacz także:

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżka masła lub oleju

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plasterki.
  2. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło bądź olej. Gdy będzie dobrze rozgrzana to dodajcie cebulę i smażcie kilka minut do zeszklenia. Wówczas dodajcie pieczarki. Całość duście do odparowania wody z grzybów.
  4. Następnie na patelnię dodajcie śmietanę i wszystko razem wymieszajcie.
  5. Sos przyprawcie do smaku solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
  6. Całość przytrzymajcie chwilę na gazie, aby śmietanka delikatnie odparowała, a sos idealnie zgęstniał.,
  7. Tak przygotowanym sosem polejcie ugotowane kluski śląskie i posypcie świeżą natką pietruszki.

Smacznego!