Sok ananasowy
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy

Ten sok to prawdziwy skarb dla zdrowia. Jest prosty w wykonaniu i daje potężny zastrzyk energii

Lubicie ananasa? Mamy dla was wspaniałą informację. Owoc ten jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Może być składnikiem wielu sałatek i potraw. Nadaje się też na bardzo sycący sok!
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Ananas to soczysty, aromatyczny owoc. Znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Do czego jeszcze może się nam przydać?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Cechy charakterystyczne

Polska pamięta jeszcze czasy ananasów w puszcze. Przed długie lata dostępne były jedynie w formie konserwowej. Obecnie możesz kupić świeże ananasy nawet w osiedlowym warzywniaku. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj koniecznie świeże ananasy.

Ananas to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Ananas dojrzewa w okresie letnim. Sięgamy po niego głównie latem, bo orzeźwia i ma bardzo mało kalorii. Próbowaliście ananasa w formie soku? Warto!

Zmiksowany z kolendrą

Mówi się, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. W poranek warto również wkomponować szklankę świeżego soku. Jeśli lubisz ananasa zafunduj sobie prosty koktajl ananasowy z dodatkiem kolendry.  Połączenie składników z wodą kokosową doda ci energii i zadba o witalność.

Koktajl na bazie ananasa będzie idealny na śniadanie lub przekąskę po treningu. Ananas ma bowiem właściwości łagodzące ból. Jest znany i polecany przez specjalistów medycyny sportowej. Masz problemy z zakwasami? Sięgnij po napój, który w mig rozprawi się z tymi przykrymi dolegliwościami.

Ananasowe antidotum

Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki. Zawarte w ananasie minerały można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie. Głównie za prawą manganu, żelaza i miedzi łagodzi stany zapalne oskrzeli i płuc. 

Błonnik z ananasem są częstym składnikiem suplementów diety. Takie rozwiązanie może w skuteczny sposób wspomagać nas w odchudzaniu. Należy jednak pamiętać, że nic nie zastąpi aktywności fizycznej i dopiero łączenie wielu metod może dać widoczne gołym okiem efekty diety.

Ananasowy koktajl, który doda ci energii

Koktajl z ananasa i kolendry zrobicie w bardzo łatwy sposób. W blenderze łączycie mleko kokosowe, sok z limonki, ananas, kolendrę i 1 szklankę wody kokosowej. Blendujecie do momentu, aż wszystkie składniki będą gładkie. Jeśli całość wydaje się wam za gęsta, wystarczy podlać ją odrobiną wody.

Składniki: 

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • kilka plastrów ananasa
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1-2 szklanki wody kokosowej

Koktajl możesz przechowywać zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do 24 godzin!

 

Komentarze
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Przeczytaj