sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy

Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój wirusa. Pij go regularnie

Szukasz czegoś na wzmocnienie odporności? Pij ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujesz jak wracają ci siły!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Od wieków używany w medycynie

Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków.

Sok z bzu na przeziębienie

Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujesz, że łapie cię przeziębienie, to przygotuj domowy sok z czarnego bzu! Potrzebujesz do tego:

  • Pół kilo owoców czarnego bzu
  • 1 l wody
  • 1 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 goździk
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody.
  2. Przełóż do garnka owoce bzu, dodaj imbir, cynamon i goździk. Zalej wodą.
  3. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw, aż ostygnie.
  5. Lekko ciepły sok przelej przez sitko.
  6. Do soku dodaj miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętaj o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje właściwości.

Sok można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcesz zrobić zapasy i mieć kilka słoików soku na zimę, wówczas musisz je poddać pasteryzacji.

Komentarze
Kompot z jabłek
Gotujmy.pl/anemon
Zdrowie Wyjątkowy kompot na zimę z jabłek papierówek. Wspaniale działa na organizm 
Lubicie papierówki i pragniecie żyć bliżej natury? Proponujemy rozwiązanie, które nie korzysta z otaczającej chemii. Wszystko zaczerpnięte z wiedzy o owocach i ich właściwościach. Gotowi na kompot z papierówek?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Jabłonka to najpopularniejsze polskie drzewo. Oryginalnie pochodzi z rejonów nadbałtyckich. Owocuje obficie i należy do najbardziej znanych odmian drzewnych w sadach. Czy należycie do smakoszy papierówek? Wprost z natury Przepisy na bazie naturalnych składników to ukłon w stronę natury i zdrowia. Produkty bez konserwantów to gwarancja jakości. Jabłka hodowane w przydomowym sadzie to jeden z przykładów. Nawet jeśli nie dysponujecie kawałkiem własnego ogródka, swojskie jabłka można dostać na targach. Hodowcy często zapewniają o pieczołowitości, która towarzyszy uprawie roślin. Ich słowom można zaufać. Polscy rolnicy od lat dokładają wszelkich starań, by żywność pochodząca z ich produkcji, spełniała najwyższe normy. Gwarancją jakości ich produktów są także częste kontrole zewnętrzne. Kompot najlepszy na zimę Kompot kojarzymy głównie z latem. Jednak jako napój nadaje się również na zimę. Szczególnie kompot z papierówek! Zazwyczaj kompot z jabłek kojarzymy z obranymi ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na kawałki owocami ugotowanymi z wodą i cukrem. Taki kompot jest pyszny! Smakuje każdemu, o każdej porze roku. Można go urozmaicić cynamonem i goździkami, a także innymi przyprawami. Możecie wybierać do woli! Najważniejsze by go nie przesłodzić. Orzeźwiający powinien być lekko kwaskowy. Papierówki w kompocie Kompot z papierówek warto zrobić w sezonie jesienno-zimowym. Szklanka domowego napoju poprawi nastrój i zdrowie. Do zrobienia kompotu potrzebujemy dużych słoików, takich około 1 litra. Całe napełniamy papierówkami. Układamy je ciasno w słoikach, do których sypiemy po 2  łyżki cukru. Każde naczynie zalewamy do pełna wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut....

Przeczytaj
syrop z cebuli przepis
AdobeStock
Zdrowie Staroświecki, ale bardzo skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli? O tym na pewno nie wiedzieliście
Łapie cię przeziębienie? Przygotuj ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko postawi cię na nogi!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Gdy dopada nas przeziębienie albo grypa, sięgamy po wszelkie możliwe lekarstwa i specyfiki, których producenci obiecują nam rychły powrót do zdrowia. Warto jednak zaufać w tym przypadku naturalnym sposobom na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie! Naturalny antybiotyk Ludzkość od zawsze choruje na infekcje górnych dróg oddechowych, choć dopiero od niedawna wspomagamy się różnymi lekarstwami, które mają nas wyleczyć z choroby. Dawniej stosowano sposoby, których używały jeszcze nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu! Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na syrop z cebuli Jeżeli ty lub ktoś z twoich bliskich zachorował na przeziębienie lub grypę, warto skorzystać z tego przepisu. Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi! Przygotuj te składniki: Duża cebula Miód Przygotowanie Obierz cebulę i zetrzyj na drobnych oczkach. Poczekaj, aż puści sok. Przełóż startą cebulę do miseczki i wymieszaj z łyżką miodu. Dokładnie wymieszaj tak, by z powierzchni zniknęły wszystkie pęcherzyki powietrza. I gotowe! Syrop najlepiej przelać do słoika i zakręcić. Należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni. Stosowanie Domowy syrop z cebuli należy przyjmować nawet kilkanaście razy dziennie po jednej łyżeczce.

Przeczytaj
buraki
Pixabay
Przepisy Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

Przeczytaj