sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy

Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój groźnych wirusów. Pijcie go regularnie

Szukacie czegoś na wzmocnienie odporności? Pijcie ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujecie jak wracają wam siły!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Od wieków używany w medycynie

Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków.

Sok z bzu na przeziębienie

Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu!

Składniki:

  • Pół kilo owoców czarnego bzu
  • 1 l wody
  • 1 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 goździk
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody.
  2. Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą.
  3. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
  4. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie.
  5. Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko.
  6. Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje właściwości.

Sok można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcecie zrobić zapasy i mieć kilka słoików soku na zimę, wówczas musicie je poddać pasteryzacji.

Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Przeczytaj
Soki na przeziębienie
Pixabay/Luisella Planeta Leoni
Zdrowie Pomoże zwalczyć najgorsze przeziębienie. Skuteczne lekarstwo, którego smak kocha każdy
 
Soki zawierają cenne i lecznicze właściwości. Na jesień warto przygotować się jeszcze latem. Które owoce pomogą nam najskuteczniej w pierwszych objawach przeziębienia?
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

    Do jedzenia owoców nie trzeba namawiać nikogo. Co prawda, sezon na świeże owoce pomału dobiega końca, jednak w sezonie zimowym zostają wcale nie gorsze mrożonki i kilka sprawdzonych pomysłów na domowej roboty soki.  Jednym z lepszych przygotowań na sezon przeziębień i kataru jest profilaktyka. W praktyce oznacza ona nic innego jak przygotowanie się na falę chorób, która uderza, licząc od pierwszych dni października.  Malinowa pychota Maliny należą w Polsce do gatunku roślin rodzimych. U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego. Do soku na przeziębienie najlepiej przyda się popularna odmiana czerwona. Sok z malin można pić łyżkami, ze względu na jego słodkawy smak, jak również jako dodatek do herbaty, która przyda się w sytuacji, kiedy czujemy, że nas rozkłada. Soki malinowe znajdziecie również w supermarkecie, jednak owoc, z którego są zrobione mają najczęściej tylko w nazwie. Lekarstwo czerpiące z natury Maliny utarte z cukrem - to podstawowa baza naszego soku. Dla smaku można dorzucić liście mięty lub kilka łyżeczek miodu. Właściwości tak przyrządzonego soku są niezliczone. Od przeciwgorączkowych, po wzmacniające i przeciwmiażdżycowe. Ważną zaletą soku z malin jest jego działania odpornościowe. Witaminy zawarte w malinach wspierają działanie układu odpornościowego, który w sezonie przeziębień jest szczególnie narażony na osłabienie. Picie herbaty z dodatkiem soku z malin pomoże przeciwdziałać chorobie. I to dopiero argument!    Źródło: PoradnikZdrowie.pl  

Przeczytaj
Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...

Przeczytaj
Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

Przeczytaj