W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami!
Od wieków używany w medycynie
Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków.
Sok z bzu na przeziębienie
Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu!
Składniki:
- Pół kilo owoców czarnego bzu
- 1 l wody
- 1 łyżki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 goździk
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody.
- Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą.
- Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie.
- Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko.
- Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje właściwości.
Sok można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcecie zrobić zapasy i mieć kilka słoików soku na zimę, wówczas musicie je poddać pasteryzacji.