Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
AdobeStock
Newsy

Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo

Dokuczają wam objawy przejedzenia? Ten sok sobie z nimi poradzi!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 05, 2021

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść.

Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Właściwości oczyszczające soków

Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości:

  • Ochrona wątroby
  • Regulacja poziomu cukru we krwi
  • Oczyszczanie z toksyn
  • Ulga przy zaparciach
  • Usprawnienie pracy układu pokarmowego

Zobacz także

Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny

Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo.

Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 burak
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki.
  2. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne.
  3. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w sokowirówce i wyciśnijcie sok.
  4. Przelejcie sok do szklanki i tuż przed podaniem wlejcie łyżkę soku z cytryny oraz łyżeczkę oleju. Wymieszajcie. Smacznego!

Uwaga: Jeżeli chcecie jeszcze więcej skorzystać z witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach, polecamy zainwestować w wolnoobrotową wyciskarkę. Nie wytwarza ona tak wysokiej temperatury jak sokowirówka, dzięki czemu w procesie wyciskania soku nie niszczy się tyle witamin i minerałów! Takie urządzenia są coraz bardziej popularne, dlatego, jeżeli uwielbiacie pożywne soki z owoców i warzyw, warto taką wyciskarkę kupić.

Czytaj także:

Komentarze