Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
AdobeStock
Newsy

Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo

Dokuczają wam objawy przejedzenia? Ten sok sobie z nimi poradzi!

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść.

Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości oczyszczające soków

Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości:

  • Ochrona wątroby
  • Regulacja poziomu cukru we krwi
  • Oczyszczanie z toksyn
  • Ulga przy zaparciach
  • Usprawnienie pracy układu pokarmowego
Zobacz także
Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny

Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo.

Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 burak
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki.
  2. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne.
  3. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w sokowirówce i wyciśnijcie sok.
  4. Przelejcie sok do szklanki i tuż przed podaniem wlejcie łyżkę soku z cytryny oraz łyżeczkę oleju. Wymieszajcie. Smacznego!

Uwaga: Jeżeli chcecie jeszcze więcej skorzystać z witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach, polecamy zainwestować w wolnoobrotową wyciskarkę. Nie wytwarza ona tak wysokiej temperatury jak sokowirówka, dzięki czemu w procesie wyciskania soku nie niszczy się tyle witamin i minerałów! Takie urządzenia są coraz bardziej popularne, dlatego, jeżeli uwielbiacie pożywne soki z owoców i warzyw, warto taką wyciskarkę kupić.

Czytaj także:

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Lubicie świeże, domowe soki? Możecie je łatwo zrobić w domu – i to bez sokowirówki albo wyciskarki!

Nie ma nic lepszego, niż domowe soki ze świeżych owoców i warzyw. Do ich przygotowania nie jest konieczna wyciskarka ani sokowirówka! Wystarczy, że macie w domu sprawny blender kielichowy lub ręczny. Sprawdźcie przepis na domowy sok z użyciem blendera! Zalety domowych soków Świeże, domowe soki są przede wszystkim pozbawione barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków, które znajdują się w sokach ze sklepu. A do tego domowy sok składa się w 100 procentach z warzyw i owoców, których użyliście. Nie ma tam miejsca na dodatki cukru lub słodkich syropów. A ponadto regularne picie domowych soków wspaniale wpływa na organizm: Uzupełniają niedobory witamin i minerałów Wspomagają koncentrację Oczyszczają organizm Spowalniają procesy starzenia się Dodają energii Redukują stres Przepis na domowy sok Kubuś Do zrobienia domowego soku typu Kubuś potrzebny wam będzie jedynie blender (ręczny lub kielichowy) oraz poniższe składniki: Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 duża marchewka Woda Przygotowanie: Obierzcie jabłko, gruszkę, pomarańczę i marchewkę. Owoce pokrójcie w kostkę, a marchew zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach - ostrza blendera mogą sobie nie poradzić z twardą marchewką. Jeżeli jednak macie wytrzymały blender o dużej mocy, marchew też możecie pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypcie do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia (jeżeli używacie blendera ręcznego). Wlejcie wodę i zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę. I gotowe! Tak przygotowany sok możecie podawać od razu lub przecedzić go na sitku, jeśli nie przepadacie za kawałkami owoców w soku. Dlaczego warto robić soki samemu? W owocach i warzywach znajduje się mnóstwo...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają
AdobeStock
Newsy
Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają
Nie macie latem apetytu? Sięgnijcie po orzeźwiające i pełne witamin koktajle.

Zimą trudno jest utrzymać stałą wartość na wadze – ta w zimowe miesiące zwykle idzie raczej w górę. Natomiast latem u części osób masa ciała naturalnie spada w dół, choć nie stosują żadnych diet. Ma to racjonalne uzasadnienie, bowiem gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco, to apetyt spada. Jednak nie można przesadzić w drugą stronę! Ważne jest dbanie o odpowiednią ilość przyjmowanych każdego dnia kalorii. Jeśli nie macie apetytu na jedzenie, to wypróbujcie smaczne i proste w przygotowaniu koktajle. Koktajl z buraka Bogate w żelazo buraki sprawdzą się fantastycznie jako składnik koktajlu. Potrzebny wam będzie blender oraz poniższe składniki: 1 ugotowany burak Pół jabłka Sok z połowy cytryny Łodyga selera naciowego Odrobina wody Wszystkie składniki pokrójcie na kawałki i umieśćcie w wysokim naczyniu. Wlejcie trochę wody i zblendujcie. Na koniec możecie dodać garść pestek dyni lub ziaren słonecznika. Koktajl z marchewki i zielonej herbaty Zielona herbata znana jest ze swoich orzeźwiających właściwości. Warto więc wykorzystać je  przygotowaniu koktajlu! Zaparzcie i ostudźcie zieloną herbatę , odlejcie szklankę i dodajcie te składniki: 2 średnie, surowe marchewki 1 jabłko Miód Obierzcie marchewki i jabłko i pokrójcie na kawałki. Wlejcie szklankę zielonej herbaty i zblendujcie całość na gładką masę. Dodajcie 1-2 łyżki miodu i jeszcze raz wymieszajcie. Tak przygotowany koktajl wspaniale orzeźwia oraz dostarcza wiele witamin – zwłaszcza przeciwutleniaczy znajdujących się w marchwi. Ogórkowy koktajl na lato Nic nie sprawdza się w upały lepiej, niż świeże ogórki ! Zawierają mnóstwo witamin i dużo wody, a do tego wspaniale orzeźwiają. Wykorzystajcie te składniki: 1 ogórek zielony (lub...