Jagody głogu to drobne owoce, które rosną na drzewach i krzewach należących do rodzaju Crataegus. Rodzaj ten obejmuje setki gatunków. Najczęściej możemy je spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Owoce głogu są pełne wartości odżywczych, mają cierpki, pikantny smak i łagodną słodycz, a ich kolor waha się od żółtego do ciemnoczerwonego lub czarnego.

Owoce głogu od wieków są wykorzystywane, jako naturalny lek na problemy trawienne, niewydolność serca i nadciśnienie. Przygotujcie z nich sok i cieszcie się jego walorami zdrowotnymi. 

Korzyści zdrowotne głogu

  • Jagoda głogu jest jednym z najbardziej znanych źródeł polifenoli, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w roślinach Przeciwutleniacze pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób.
  • Owoce głogu zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, cukrzycę typu 2, astmę oraz niektóre infekcje i problemy sercowe. 
  • Jagoda głogu ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.
  • W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody głogu są jednym z najczęściej zalecanych produktów spożywczych pomagających w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Liczne badania wykazały, że głóg może działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że może rozluźniać zwężone naczynia krwionośne, ostatecznie obniżając ciśnienie krwi.
  • Ekstrakt z głogu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • Jagody głogu i ekstrakt z głogu są stosowane od wieków w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha. Zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając zaparcia i działając jako prebiotyk.

Jak przygotować syrop z głogu?

Składniki:

  • Kwiaty głogu - 6 garści
  • Pół kg cukru
  • 2 cytryny
  • Litr wody

Przygotowanie:

  1. Cytrynę pokrójcie w cienkie plasterki.
  2. Kwiaty przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą.
  3. Garnek postawcie na ogniu, wsypcie cukier i dalej gotujcie, mieszając.
  4. Po lekkim zagotowaniu dodajcie plastry cytryny i dalej gotujcie, aż do wrzenia.
  5. Mieszajcie co kilka minut.
  6. Odstawcie garnek do wystygnięcia na całą noc.
  7. Rano całość ponownie zagotujcie i przelejcie przez gazę.
  8. Kwiaty odciśnijcie, a powstały syrop przelejcie do buteleczek.
  9. Syrop poddajcie pasteryzacji.

Źródło: msn.com.pl