Ta herbata obniża cisnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
AdobeStock
Newsy

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki

Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach soku z głogu? Pijcie go regularnie, aby czerpać z niego maksimum korzyści zdrowotnych.

Jagody głogu to drobne owoce, które rosną na drzewach i krzewach należących do rodzaju Crataegus. Rodzaj ten obejmuje setki gatunków. Najczęściej możemy je spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Owoce głogu są pełne wartości odżywczych, mają cierpki, pikantny smak i łagodną słodycz, a ich kolor waha się od żółtego do ciemnoczerwonego lub czarnego.

Owoce głogu od wieków są wykorzystywane, jako naturalny lek na problemy trawienne, niewydolność serca i nadciśnienie. Przygotujcie z nich sok i cieszcie się jego walorami zdrowotnymi. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne głogu

  • Jagoda głogu jest jednym z najbardziej znanych źródeł polifenoli, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w roślinach Przeciwutleniacze pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób.
  • Owoce głogu zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, cukrzycę typu 2, astmę oraz niektóre infekcje i problemy sercowe. 
  • Jagoda głogu ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.
  • W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody głogu są jednym z najczęściej zalecanych produktów spożywczych pomagających w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Liczne badania wykazały, że głóg może działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że może rozluźniać zwężone naczynia krwionośne, ostatecznie obniżając ciśnienie krwi.
  • Ekstrakt z głogu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • Jagody głogu i ekstrakt z głogu są stosowane od wieków w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha. Zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając zaparcia i działając jako prebiotyk.
Zobacz także
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty

Jak przygotować syrop z głogu?

Składniki:

  • Kwiaty głogu - 6 garści
  • Pół kg cukru
  • 2 cytryny
  • Litr wody

Przygotowanie:

  1. Cytrynę pokrójcie w cienkie plasterki.
  2. Kwiaty przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą.
  3. Garnek postawcie na ogniu, wsypcie cukier i dalej gotujcie, mieszając.
  4. Po lekkim zagotowaniu dodajcie plastry cytryny i dalej gotujcie, aż do wrzenia.
  5. Mieszajcie co kilka minut.
  6. Odstawcie garnek do wystygnięcia na całą noc.
  7. Rano całość ponownie zagotujcie i przelejcie przez gazę.
  8. Kwiaty odciśnijcie, a powstały syrop przelejcie do buteleczek.
  9. Syrop poddajcie pasteryzacji.

Źródło: msn.com.pl

Na krzakach zakwitły już forsycje. Czy wiecie, że są jadalne i bardzo zdrowe?
Pixabay
Newsy
Na krzewach zakwitły już forsycje. Czy wiecie, że są jadalne i bardzo zdrowe?
Kwitnie na podwórkach, klombach i na poboczach dróg. Jej piękne, jasnożółte kwiaty to znak, że w końcu nadeszła wiosna. Czy wiedzieliście, że można je jeść?

Na pewno widzieliście kiedyś przy ulicy lub drodze charakterystyczne krzewy z żółtymi kwiatami. To forsycje. Czy wiedzieliście, że ich kwiaty są w 100% jadalne? Forsycja to rodzaj krzewów należący do rodziny oliwkowatych, który obejmuje 8 gatunków. Mimo iż forsycja pochodzi z Azji, znajdziemy ją też w Polsce (najczęściej uprawia się forsycję pośrednią i forsycję zwisłą).  Forsycja jest jadalna i bardzo zdrowa Czy wiedzieliście, że te ładne żółte kwiatki można jeść? Co więcej - mają one mnóstwo korzyści zdrowotnych. Forsycję stosuje się do leczenia: obrzęku małych dróg oddechowych w płucach zapalenia migdałków bólu gardła bólu głowy gorączki wymiotów chorób serca rzeżączki bólu i obrzęku  ciężkiej wysypki skórnej z gorączką i wymiotami Ponadto: Forsycja jest bogata w kwas oleanolowy, który może pomóc w utrzymaniu zdrowego mięśnia sercowego, a także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jest używana wewnętrznie na dreszcze, bolesność mięśni i wydalanie pasożytów wewnętrznych, a zewnętrznie na oparzenia, skaleczenia, zadrapania, infekcje i wysypki. Stanowi naturalne źródło rutyny, dzięki czemu wspomaga działanie witaminy C. Wspiera odporność i uelastycznia naczynia krwionośne. Kwiaty forsycji mają działanie antyoksydacyjne, przeciwalgericzne i przeciwzapalne. Napar z kwiatów forsycji ma działanie uspokajające. Forsycja ma również działanie moczopędne, wykrztuśne i przeciwnowotworowe. Jak stosować kwiaty forsycji? Kwiaty i młode liście forsycji możecie zjadać, a owoce stosować w leczeniu. Z forsycji możecie zrobić herbatę, syrop, olejek infuzyjny, a nawet maść....

Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki
AdobeStock
Newsy
Podkręćcie walory zdrowotne swojej herbaty. Wystarczy, że dodacie do niej te… kwiatki
Herbata już sama w sobie jest zdrowa, ale możecie jeszcze bardziej wzmocnić jej działanie, dodając do niej... kwiatki. Wiecie, które kwiaty z powodzeniem możecie dodawać do swojego ulubionego napoju?

Herbata jest jednym z najczęściej pitych napojów świata. Liczne badania wykazały, że różne rodzaje herbaty mogą wzmacniać układ odpornościowy, zwalczać stany zapalne, a nawet zapobiegać rakowi i chorobom serca. A co, gdy dodamy do herbaty kwiaty? Dodawanie do herbaty jadalnych kwiatów nie tylko podkręci jej walory smakowe i poprawi jej zapach, ale także nada jej pięknego i estetycznego wyglądu. Ale to nie wszystko. Dodając do swojej herbaty kwiaty, możemy sprawić, że nasz napój będzie jeszcze zdrowszy. Jakie kwiaty można dodawać do herbaty? Do zaparzonej herbaty możecie dodać następujące kwiaty: kwiaty forsycji bratki stokrotki kwiaty drzew owocowych (np. jabłoni czy wiśni) kwiaty bzu fiołki jaśmin O czym należy pamiętać? Wybierając kwiaty do herbaty, nie zbierajcie ich „byle gdzie", ani nie kupujcie ich w kwiaciarni, ponieważ nie wiadomo, czym takie kwiaty były nawożone. Idealnie by było, gdybyście wybrali kwiatki dziko rosnące, najlepiej jak najdalej ruchliwych tras. Co dobrego kryją w sobie poszczególne kwiaty? Chcecie wzmocnić walory zdrowotne swojej herbaty dodając do niej kwiatki? Sprawdźcie, jakie działanie mają poszczególne z nich. Kwiaty forsycji podnoszą ogólną odporność organizmu uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne mają właściwości antyoksydacyjne, rozkurczowe, uspokajające i przeciwalergiczne Bratki mają silne właściwości moczopędne oczyszczają drogi moczowe z toksyn poleca się je przy zapaleniu pęcherza są stosowane przy zaburzeniach pracy nerek są wykorzystywane w kamicy nerkowej Stokrotki napar z ziela stokrotki obniża ciśnienie krwi przeciwdziała miażdżycy jest stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg...

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty
Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu. Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe. Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym. Jak przygotować syrop z gruszek? Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka.  Przepis na syrop z gruszek Składniki: 2 gruszki 4 łyżki miodu 1 litr wody 2 kawałki imbiru 4 łyżki soku malinowego Sposób...

Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel
Czy słyszeliście kiedyś o korzyściach zdrowotnych werbeny? Przygotujcie z niej napar, a w łatwy sposób wzmocnicie swoje zdrowie.

Werbena to roślina, która od dawien dawna jest wykorzystywana do produkcji leków. Należy do rodziny verbenaceae i ma ząbkowane liście i jedwabiste, jasnofioletowe kwiaty. Werbena od wieków jest stosowana w leczeniu bólu gardła i chorób dróg oddechowych, takich jak astma i krztusiec a także w chorobach serca, bólach w klatce piersiowej i zatrzymaniu płynów w wyniku niewydolności serca. Roślina ta jest też wykorzystywana do leczenia depresji, histerii, uogólnionych napadów, bólu pęcherzyka żółciowego, zapalenia stawów, dny moczanowej, zaburzeń metabolicznych i gorączki. To zioło szczególnie doceniane przez kobiety. Werbena jest używana do leczenia objawów menopauzy, nieregularnych miesiączek i zwiększenia ilości mleka podczas karmienia piersią. Niektórzy nakładają też werbenę bezpośrednio na skórę, aby leczyć źle gojące się rany, ropnie i oparzenia. Dlaczego warto pić napar z werbeny? Werbena zawiera ponad 20 korzystnych związków roślinnych, w tym glikozydy irydoidalne, flawonoidy i triterpenoidy, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jakie właściwości ma werbena? Działa antyrakowo. Glikozydy werbeny, triterpenoidy i olejki eteryczne mogą pomóc hamować wzrost guzów i wywoływać śmierć komórek rakowych. Łagodzi uszkodzenia mózgu po udarze. Ekstrakt z werbeny ma korzystny wpływ na niektóre schorzenia neurologiczne lub związane z mózgiem. Badania na szczurach pokazują, że werbelina glikozydowa, może znacznie poprawić uszkodzenie mózgu po udarze. Zmniejsza napięcie i łagodzi nerwy. Ekstrakt z werbeny ma działanie zmniejszające lęk porównywalne z diazepamem, popularnym lekiem stosowanym w celu zmniejszenia lęku. Ma to związek z obecnymi w tej roślinie flawonoidami i garbnikami, które mają właściwości przeciwlękowe i uspokajające. Wyciąg z werbeny ma działanie...