Nie ma to jak fasolka po bretońsku - przepięknie pachnie, jest sycąca i wprost idealna w chłodne, zimowe dni. Niezrównana Ewa Wachowicz dzieli się własnym przepisem na to klasyczne danie - wpadlibyście na użycie takich dodatków? 

Sekret pysznej fasolki po bretońsku 

W smacznej fasolce podstawą jest nie tylko sama fasola, ale przede wszystkim mięsna wkładka. Ewa Wachowicz do swojej fasolki po bretońsku używa białej kiełbasy - jej delikatny smak genialnie podkreśla całe danie.

To jednak nie wszystko. W trakcie gotowania pani Ewa dolewa do garnka też białe, wytrawne wino. Taki dodatek lekko kwaśnego, nieco cierpkiego składnika nadaje fasolce zupełnie innego wymiaru. Zróbcie ją według poniższego przepisu Ewy. 

Zobacz także:

Przepis na fasolkę po bretońsku Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 40 dag suchej fasoli Jaś 

  • 40 dag białej kiełbasy

  • 20 dag wędzonego boczku (surowego)

  • 2 cebule

  • kilka ząbków czosnku

  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego

  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól 

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie fasolę. Zalejcie ją zimną wodą i odstawcie na całą noc do namoczenia (powinna się moczyć minimum 10 godzin). 

  2. Po namoczeniu wylejcie całą wodę, wypłuczcie fasolę jeszcze raz i zalejcie świeżą wodą. Posólcie, wsypcie ziele angielskie, liście laurowe i przykryjcie. Gotujcie na małym ogniu, aż fasola zmięknie. 

  3. Pokrójcie boczek w kostkę i wrzućcie na patelnię. Kiedy zacznie się wytapiać, dodajcie również pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. 

  4. Kiedy cebula już się zeszkli, a tłuszcz wytopi, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony. Poczekajcie, aż się dobrze podsmaży.

  5. Następnie wlejcie na patelnię jeden kieliszek białego wina. Duście, aż całe wino odparuje.

  6. Zawartość patelni przełóżcie do garnka, w którym gotuje się fasola. Całość wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut.

  7. Wlejcie przecier pomidorowy i dodajcie jedną łyżkę miodu dla złamania goryczki. Rozetrzyjcie majeranek w dłoniach, wsypcie do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl