Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie
AdobeStock, ewawachowicz/Instagram
Newsy

Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Takiej fasolce po bretońsku nikt się nie oprze! Wykorzystajcie przepis, który nie ma sobie równych. Z takimi składnikami zawsze wychodzi.

Nie ma to jak fasolka po bretońsku - przepięknie pachnie, jest sycąca i wprost idealna w chłodne, zimowe dni. Niezrównana Ewa Wachowicz dzieli się własnym przepisem na to klasyczne danie - wpadlibyście na użycie takich dodatków? 

Sekret pysznej fasolki po bretońsku 

W smacznej fasolce podstawą jest nie tylko sama fasola, ale przede wszystkim mięsna wkładka. Ewa Wachowicz do swojej fasolki po bretońsku używa białej kiełbasy - jej delikatny smak genialnie podkreśla całe danie.

To jednak nie wszystko. W trakcie gotowania pani Ewa dolewa do garnka też białe, wytrawne wino. Taki dodatek lekko kwaśnego, nieco cierpkiego składnika nadaje fasolce zupełnie innego wymiaru. Zróbcie ją według poniższego przepisu Ewy. 

Przepis na fasolkę po bretońsku Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 40 dag suchej fasoli Jaś 

  • 40 dag białej kiełbasy

  • 20 dag wędzonego boczku (surowego)

  • 2 cebule

  • kilka ząbków czosnku

  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego

  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól 

Zobacz także
Co zrobić z resztkami mięsa z rosołu? Ewa Wachowicz ma na to sposób i robi z niego coś pysznego

Co zrobić z resztkami mięsa z rosołu? Ewa Wachowicz ma na to sposób. Robi z niego coś pysznego

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie fasolę. Zalejcie ją zimną wodą i odstawcie na całą noc do namoczenia (powinna się moczyć minimum 10 godzin). 

  2. Po namoczeniu wylejcie całą wodę, wypłuczcie fasolę jeszcze raz i zalejcie świeżą wodą. Posólcie, wsypcie ziele angielskie, liście laurowe i przykryjcie. Gotujcie na małym ogniu, aż fasola zmięknie. 

  3. Pokrójcie boczek w kostkę i wrzućcie na patelnię. Kiedy zacznie się wytapiać, dodajcie również pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. 

  4. Kiedy cebula już się zeszkli, a tłuszcz wytopi, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony. Poczekajcie, aż się dobrze podsmaży.

  5. Następnie wlejcie na patelnię jeden kieliszek białego wina. Duście, aż całe wino odparuje.

  6. Zawartość patelni przełóżcie do garnka, w którym gotuje się fasola. Całość wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut.

  7. Wlejcie przecier pomidorowy i dodajcie jedną łyżkę miodu dla złamania goryczki. Rozetrzyjcie majeranek w dłoniach, wsypcie do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasolka po bretońsku
gotujmy.pl/justyna92
Newsy
Aksamitna fasolka po bretońsku wg babcinej receptury. Ten 1 składnik dodawały do niej tylko one
Uwielbiacie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten jeden składnik a jej smak was zaskoczy.

Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie.  Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś , którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki.  Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.   Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty!  Oprócz tego nasz czarny koń. A właściwie czarny koń naszych babci. Chodzi oczywiście o pieczarki. Pokrójcie je w plasterki, podsmażcie na maśle i wrzućcie pod koniec gotowania. Nie pożałujecie tego dodatku! Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 50 dag białej fasoli  25 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ok. 8 ziarenek pieprzu sól świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej papryki 2 łyżki masła do smażenia pieczarek...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Flickr
Newsy
Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Fasolka po bretońsku to smakowite i pożywne danie. Niestety jej główny składnik, często bywa problematyczny. Fasola pomimo moczenia i gotowania pozostaje twarda i niezjadliwa. Zobaczcie, co jest tego przyczyną. 

Fasolka po bretońska w przygotowaniu wydaje się banalnie prosta. Moczymy fasolę, gotujemy, dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i pomidory, a potem wszystko razem dusimy. Czasem jednak fasola robi psikusa i pozostaje twarda. Nie pomagają różne zabiegi, takie jak dłuższe moczenie, dodawanie sody, czy kilkakrotne podgotowywanie.  Jak długo moczyć fasolę?  Sucha fasola potrzebuje namoczenia przed obróbką cieplną. W tym celu wsypcie produkt do miski i zalejcie go zimną wodą, tak by nie tylko zakrywała fasolę, lecz wystawała nad nią przynajmniej kilka centymetrów. Warzywo w trakcie namaczania pęcznieje i wchłania wodę, dlatego taki zapas jest niezbędny.  Fasolę warto namaczać długo, nawet 10 godzin. Zalejcie ją zatem wieczorem i pozostawcie w wodzie do rana.   Dlaczego fasola pomimo długiego moczenia jest twarda?  Jeżeli pomimo długiego namaczania, jak również gotowania fasola nadal pozostaje twarda, to przyczyną może być np. jej wielkość. Czasami zdarzają się wyjątkowo dużych rozmiarów fasolki „Piękny Jaś”, które wymagają dłuższego czasu w garnku z wodą.  Niestety zazwyczaj nie w tym tkwi problem. Znacznie częstszym wyjaśnieniem twardej fasoli jest... starość. Starsze niż rok warzywo jest martwe biologicznie i wówczas nie skiełkuje i nie napęcznieje od wody. Czegokolwiek byście z nią nie zrobili pozostanie twarda jak kamień. Nie przechowujcie zatem suchej fasolki zbyt długo, jak również kupujcie ją od zaufanych sprzedawców i w dobrych sklepach, by nie nadziać się na starą i zleżałą fasolę. Przepis na fasolkę po bretońsku  Składniki:  ½ kg suchej fasoli „Piękny Jaś” (o nieco mniejszych ziarnach)  300-400 g kiełbasy   300 g boczku surowego wędzonego  5 ząbków czosnku   1 duża cebula   3 łyżki...