Kiszona kapusta, przepyszne mięso i aromatyczne przyprawy – to właśnie te składniki tworzą idealny bigos, którego smak na przestrzeni lat pokochała zdecydowana większość Polaków. Niektórzy dodają do niego suszonego śliwki, inni grzyby, pozostali sięgają po miód, ale są też tacy, którzy uwielbiają, gdy w środku znajdują się… rodzynki.

Przepis na bigos z rodzynkami 

Choć z początku pomysł ten może wydawać wam się nieco dziwny, kiedy skosztujecie tak przygotowanego bigosu, z pewnością zrozumiecie, dlaczego zachęcaliśmy was do umieszczenia w nim rodzynek. Zaufajcie nam, świetnie dopełniają smak potrawy.

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma kapusty kiszonej
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kilograma kiełbasy
  • 1 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek rodzynek
  • 2 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu, jałowca, liści laurowych, słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w paseczki i umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, wytopi się z boczku). 
  2. Cebule obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku.
  3. Kiełbasę pokrójcie w półplasterki i również umieśćcie na patelni. Całość zamieszajcie, doprawcie słodką papryką i smażcie aż do zarumienienia kiełbasy.
  4. Tak przygotowane składniki przełóżcie do dużego garnka, dodajcie pokrojoną wcześniej kiszoną kapustę oraz szklankę wody i dokładnie wymieszajcie.
  5. Do powstającego bigosu dodajcie również przecier pomidorowy, rodzynki, sól oraz jałowca. Potrawę duście na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  6. Po upływie tego czasu dodajcie do bigosu wino, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 2 godziny.
  7. Na koniec do bigosu dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia.

Smacznego!

Pamiętajcie, że bigos smakuje najlepiej nawet 3 dni po przyrządzeniu. Jeśli więc nie zależy wam na czasie, pozostawcie go w lodówce na te kilkadziesiąt godzin, na pewno nie pożałujecie.

Zobacz także: