bigos przepis
Wikimedia
Newsy

Ten składnik świetnie dopełni smak bigosu. Nigdy byście nie wpadli na to, żeby go dodać

Bigos to danie, które większość Polaków spożywa tylko dwa razy do roku – w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Na szczęście jedne z nich zbliżają się wielkimi krokami.

Kiszona kapusta, przepyszne mięso i aromatyczne przyprawy – to właśnie te składniki tworzą idealny bigos, którego smak na przestrzeni lat pokochała zdecydowana większość Polaków. Niektórzy dodają do niego suszonego śliwki, inni grzyby, pozostali sięgają po miód, ale są też tacy, którzy uwielbiają, gdy w środku znajdują się… rodzynki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bigos z rodzynkami 

Choć z początku pomysł ten może wydawać wam się nieco dziwny, kiedy skosztujecie tak przygotowanego bigosu, z pewnością zrozumiecie, dlaczego zachęcaliśmy was do umieszczenia w nim rodzynek. Zaufajcie nam, świetnie dopełniają smak potrawy.

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma kapusty kiszonej
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kilograma kiełbasy
  • 1 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek rodzynek
  • 2 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu, jałowca, liści laurowych, słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w paseczki i umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, wytopi się z boczku). 
  2. Cebule obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku.
  3. Kiełbasę pokrójcie w półplasterki i również umieśćcie na patelni. Całość zamieszajcie, doprawcie słodką papryką i smażcie aż do zarumienienia kiełbasy.
  4. Tak przygotowane składniki przełóżcie do dużego garnka, dodajcie pokrojoną wcześniej kiszoną kapustę oraz szklankę wody i dokładnie wymieszajcie.
  5. Do powstającego bigosu dodajcie również przecier pomidorowy, rodzynki, sól oraz jałowca. Potrawę duście na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  6. Po upływie tego czasu dodajcie do bigosu wino, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 2 godziny.
  7. Na koniec do bigosu dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia.

Smacznego!

Pamiętajcie, że bigos smakuje najlepiej nawet 3 dni po przyrządzeniu. Jeśli więc nie zależy wam na czasie, pozostawcie go w lodówce na te kilkadziesiąt godzin, na pewno nie pożałujecie.

Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
goofy9/gotujmy.pl
Newsy
Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
Jeśli nie wiecie jak pasteryzować bigos, to sprawdźcie poniższy artykuł. To banalnie proste!

Co zrobić z dużą ilością bigosu? Można go zamrozić lub… zawekować! Bigos ze słoika to świetny pomysł na danie, które później wystarczy tylko odgrzać. Sprawdźcie, jak przyrządzić i zawekować bigos. Jak zawekować bigos? Pasteryzowanie bigosu tak naprawdę niczym się nie różni od pasteryzowania innych przetworów. Wystarczy przełożyć bigos do słoików, zakręcić i włożyć je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Następnie należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików i zagotować. Trzeba uważać na to, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem! Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez około godzinę. Po wystudzeniu przełóżcie słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce. Pasteryzowany bigos będzie się nadawał do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy! Przepis na bigos do słoików Do przygotowania bigosu, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 0,5 kilograma mięsa z łopatki wieprzowej 300 g kiełbasy 300 g boczku 100 g suszonych grzybów 2,5 litra wody 3 cebule 7 ziaren ziela angielskiego 2 ziarna jałowca Olej do smażenia (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Zalejcie grzyby zimną wodą i odstawcie na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmijcie je z wody (ale jej nie wylewajcie!), pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie włóżcie do garnka i zalejcie wodą, w której się moczyły i zagotujcie. Gotujcie grzyby tak długo, aż zmiękną. Odciśnijcie z wody kapustę kiszoną. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i włóżcie do dużego garnka. Podobnie pokrójcie białą kapustę, sparzcie wrzątkiem i dodajcie do kiszonej. Wlejcie 2,5...

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny daje czadu w kuchni. Tym razem zabrał się za bigos. Nie brakuje w nim kapusty, mięsa, wędzonek, grzybów i śliwek. Dodał do niego również jeden nietypowy składnik, który niebywale podbił smak i aromat potrawy. 

„To ma być bigos, a nie popierdółka” - tak o swoim daniu mówi znany youtuber. I nie da się ukryć, że ten bigos to solidna potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Długo gotowany wprost rozpływa się w ustach, a do tego pachnie tak, że przywoła do stołu całą rodzinę.  Jak Tomasz Strzelczyk podkręca smak bigosu?  Zazwyczaj do bigosu dodaje się intensywnie pachnące przyprawy. Tu również ich nie brakuje. Jednak tym, co najbardziej podbija aromat i smak tego dania, jest... korzenny grzaniec. Składnik rzadko wykorzystywany, a szkoda, bo nadaje pięknego koloru i charakteru tej potrawie. To doskonałe zastępstwo dla często wykorzystywanego wina.  Porady Tomasza Strzelczyka na temat bigosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle zdradza kilka sekretów kulinarnych. Korzystajcie z jego wiedzy i doświadczenia robiąc to danie:  Surowy boczek wrzućcie na jeszcze zimną patelnię. Pozwoli to wytopić więcej tłuszczu, tak potrzebnego do bigosu.  Kapustę kiszoną odciśnijcie, ale nie przepłukujcie jej zimną wodą, bo przecież bigos musi być odpowiednio kwaśny.  Do kiszonej kapusty dodajcie suszone grzyby. Nie musicie ich wcześniej moczyć, gdyż wszystko będzie się gotować na tyle długo, że grzyby zmiękną.  Po przygotowaniu bigos warto zamrozić. Dzięki temu, będzie jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i kruchy. Na święta po prostu go odgrzejecie.  Przepis na szlachecki bigos wg Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 kg kapusty kiszonej  2 pętka kiełbasy   300 g surowego boczku   200 g wędzonego boczku  1 jabłko   2 cebule   garść suszonych grzybów   250 g suszonych śliwek   3 liście laurowe  1 łyżeczka cząbru     kilka owoców jałowca   ½ łyżki...

magda gessler bigos staropolski
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Znakomity bigos staropolski. Recepturę zdradziła Magda Gessler. Ten dodatek wspaniale podkręci jego smak
Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów. Lubi eksperymentować z klasycznymi przepisami na dania. Tym razem zdradziła przepis na wyjątkowy bigos staropolski. Ten dodatek całkowicie zmienia i podkręca cały smak.

Bigos to potrawa znana nie tylko w Polsce, ale i na Białorusi czy Litwie. Przygotowywana z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa oraz przypraw stanowi iście sycący, aromatyczny posiłek. Na stole gości nie tylko na co dzień. Sprawdza się także podczas wielu różnych uroczystości. Magda Gessler urozmaica danie dodatkowym składnikiem, który dodatkowo podbija smak.  Wyjątkowy bigos staropolski Magda Gessler lubi podkręcać i ulepszać przepisy na polskie tradycyjne dania i tym razem nie mogło być inaczej. Restauratorka postanowiła podkręcić aromat klasycznego bigosu dodatkiem karkówki z dzika. To ciekawe połączenie, które dodaje całej potrawie wyjątkowego, niecodziennego smaku. Podsmażone mięso z dziczyzny wraz z wędzonym boczkiem oraz kiełbasą, a następnie dodane do gotującej się kiszonej kapusty to strzał w dziesiątkę. Tak przygotowanemu bigosowi nikt się nie oprze, gdyż zapach gotującej się potrawy jest wręcz zniewalający. Koniecznie wypróbujcie to niezwykłe połączenie produktów i smaków! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku 300 g cienkiej kiełbasy 300 g karkówki z dzika 100 suszonych prawdziwków 100 g wędzonych śliwek 700 ml czerwonego wina 6 sztuk jałowca 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kminku 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Przygotowanie: Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna to namoczcie ją wcześniej w wodzie. Odciśniętą kapustę pokrójcie na mniejsze kawałki, przełóżcie do większego garnka i zalejcie ją niewielką ilością wody, wina oraz dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Do garnka dodajcie również przyprawy. Grzyby zalejcie wodą, odstawcie do napęcznienia....