Kotlety mielone świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Zarówno kasze, jak i ziemniaki pod różnymi postaciami doskonale pasują do tego dania. Nie ma chyba surówki i sałatki, której nie można by było podać z tymi mięsnymi kulkami. Większość połączeń, które stworzycie z nimi na talerzu będzie udanych, pod warunkiem, że same w sobie będą smaczne i delikatne. Zobaczcie, jak robi je kulinarna mistrzyni.

Trik Magdy Gessler na zwiększenie puszystości kotletów mielonych 

Gwiazda telewizji wychodzi poza ramy kulinarnych schematów i nie używa bułki tartej w masie mięsnej. Chociaż w tradycyjnych przepisach jest ona głównym spoiwem mielonych, to kotlety z jej wykorzystaniem są bardzo zwięzłe i twardawe. Jeżeli preferujecie soczyste i luźne formy na talerzu, powinniście, tak jak Magda Gessler, użyć namoczonej w mleku bułki. 

Już dzięki temu potrawa ma szansę być uznaną za puszystą i miękką, jednak jurorka programu MasterChef na tym nie poprzestaje i dodaje do swoich mielonych wodę gazowaną. Taki płyn to prawdziwy mistrz spulchniania i nadawania delikatności smażonym daniom. Kilka łyżek mocno gazowanej, zimnej wody uczyni prawdziwe cuda z mięsem i pozwoli stworzyć wyjątkowo soczyste mielone. 

Zobacz także:

Kotlety mielone Magdy Gessler z dodatkiem wody gazowanej 

Składniki: 

  • ½ kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego) 

  • 1 jajko  

  • 1 duża cebula  

  • 1 czerstwa kajzerka pszenna  

  • 3 łyżki zimnej wody gazowanej 

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku  

  • sól, pieprz 

  • mleko do namoczenia bułki 

  • 1 łyżka masła do smażenia cebuli 

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów  

  • olej rzepakowy do smażenia kotletów  

Sposób przygotowania: 

  1. Do mięsa mielonego dodajcie wodę gazowaną i wyrabiajcie ręcznie masę przez kilka minut. 

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zeszklijcie na maśle, a gdy przestygnie, dorzućcie do mięsa. 

  1. Namoczoną w mleku bułkę odciśnijcie i włóżcie do miski z mięsem. Wbijcie jajko i doprawcie całość solą i pieprzem.  

  1. Ponownie wyróbcie masę i uformujcie zgrabne kotlety. Następnie obtoczcie je w bułce tartej. 

  1. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju, aż staną się rumiane ze wszystkich stron. 

  1. Podawajcie z surówką i ziemniakami z wody. Smacznego! 

Źródło: haps.pl