Ten składnik mogła dodać do kotletów mielonych tylko Magda Gessler. Cóż za soczystość i pulchność
ONS/Adobe Stock
Newsy

Ten 1 składnik Magda Gessler zawsze dodaje do mielonych. Cóż za soczystość i pulchność

Te kotlety są puszyste jak chmurka i bardzo soczyste. Wszystko to za sprawą jednego, niezwykłego składnika, który dodała do nich Magda Gessler. Jak widać, restauratorka w temacie mielonych wie wszystko i wyprzedza panie domu o krok. 

Kotlety mielone świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Zarówno kasze, jak i ziemniaki pod różnymi postaciami doskonale pasują do tego dania. Nie ma chyba surówki i sałatki, której nie można by było podać z tymi mięsnymi kulkami. Większość połączeń, które stworzycie z nimi na talerzu będzie udanych, pod warunkiem, że same w sobie będą smaczne i delikatne. Zobaczcie, jak robi je kulinarna mistrzyni.

Trik Magdy Gessler na zwiększenie puszystości kotletów mielonych 

Gwiazda telewizji wychodzi poza ramy kulinarnych schematów i nie używa bułki tartej w masie mięsnej. Chociaż w tradycyjnych przepisach jest ona głównym spoiwem mielonych, to kotlety z jej wykorzystaniem są bardzo zwięzłe i twardawe. Jeżeli preferujecie soczyste i luźne formy na talerzu, powinniście, tak jak Magda Gessler, użyć namoczonej w mleku bułki. 

Już dzięki temu potrawa ma szansę być uznaną za puszystą i miękką, jednak jurorka programu MasterChef na tym nie poprzestaje i dodaje do swoich mielonych wodę gazowaną. Taki płyn to prawdziwy mistrz spulchniania i nadawania delikatności smażonym daniom. Kilka łyżek mocno gazowanej, zimnej wody uczyni prawdziwe cuda z mięsem i pozwoli stworzyć wyjątkowo soczyste mielone. 

Zobacz także
Magda Gessler tylko tak robi rosół. Dzięki temu 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający

Magda Gessler rosół robi tylko w ten sposób. Dzięki 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający

Najsmaczniejsze gołąbki Magdy Gessler

Niesamowicie pyszne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Do farszu dodaje 1 kg tego warzywa

Kotlety mielone Magdy Gessler z dodatkiem wody gazowanej 

Składniki: 

  • ½ kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego) 

  • 1 jajko  

  • 1 duża cebula  

  • 1 czerstwa kajzerka pszenna  

  • 3 łyżki zimnej wody gazowanej 

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku  

  • sól, pieprz 

  • mleko do namoczenia bułki 

  • 1 łyżka masła do smażenia cebuli 

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów  

  • olej rzepakowy do smażenia kotletów  

Sposób przygotowania: 

  1. Do mięsa mielonego dodajcie wodę gazowaną i wyrabiajcie ręcznie masę przez kilka minut. 

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zeszklijcie na maśle, a gdy przestygnie, dorzućcie do mięsa. 

  1. Namoczoną w mleku bułkę odciśnijcie i włóżcie do miski z mięsem. Wbijcie jajko i doprawcie całość solą i pieprzem.  

  1. Ponownie wyróbcie masę i uformujcie zgrabne kotlety. Następnie obtoczcie je w bułce tartej. 

  1. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju, aż staną się rumiane ze wszystkich stron. 

  1. Podawajcie z surówką i ziemniakami z wody. Smacznego! 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Flickr
Triki kulinarne
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków.  Jak powinien smakować idealny kotlet mielony? Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia.  Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wsiąkały tłuszczu? Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne. W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety jedynie delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych: Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu.  Nie zapominajcie o dodatku tłuszczu. Smażone kotlety mielone to...

Gessler mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler dodaje do mielonych nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu będą tak pyszne, że w mig znikną ze stołu
Swój patent na doskonałe kotlety mielone, powinna mieć każda polska gospodyni domowa. Nie inaczej jest z Magdą Gessler.

Znana restauratorka na kotletach wszelkiej maści zjadła zęby. W niejednej restauracji podczas nagrywania „Kuchennych rewolucji”, musiała udzielać na ten temat korepetycji. Jakie są metody dydaktyczne profesor Gessler? Gwiazda TVN-u ma na przygotowanie kotletów mielonych kilka prostych rad. Jak przygotowuje kotlety mielone Magda Gessler? Chodzi o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kotlety wychodzą na całkiem tłustym mięsie, np. na wieprzowej łopatce. Gessler idzie jednak o krok dalej i wybiera mieszankę wołowo-wieprzową. Taka kombinacja zapewnia charakterystyczny, bardziej szlachetny smak. Jakość i delikatna nutę smakową kotletów mielonych, Magdy Gessler podkreśla podsmażona na maśle cebulka. Spróbujcie sami! Na koniec jeszcze kwestia panierowania kotletów w bułce tartej. Jedni wolą kotlety zapanierowane, inni dodają bułkę tartą do środka. Kto ma rację? Wydaje się, że w tej sytuacji nie błądzi nikt. I jedna, i druga wersja kotletów, smakuje dobrze. Wybór zależy wyłącznie od waszych przyzwyczajeń. Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (może być gotowa mielonka, można wymieszać odrobinę mięsa mielonego z wołowym na własną rękę i zmielić w maszynce) 2 cebule 2 bułki 2-3 łyżki masła 2 jajka Mleko Sól Pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Mięso zmielcie w maszynce. Bułki namoczcie w mleku do zmięknięcia. Cebulkę obierzcie z łupiny, pokrójcie najdrobniej jak się tylko da i zeszklijcie na złoty kolor na rozpuszczonym maśle. Dzięki temu kotlety nabiorą łagodnego, maślanego aromatu. Kiedy cebulka nieco ostygnie, dodajcie ją do surowego mięsa. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajka, sól...