Kotlety mielone świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Zarówno kasze, jak i ziemniaki pod różnymi postaciami doskonale pasują do tego dania. Nie ma chyba surówki i sałatki, której nie można by było podać z tymi mięsnymi kulkami. Większość połączeń, które stworzycie z nimi na talerzu będzie udanych, pod warunkiem, że same w sobie będą smaczne i delikatne. Zobaczcie, jak robi je kulinarna mistrzyni.
Trik Magdy Gessler na zwiększenie puszystości kotletów mielonych
Gwiazda telewizji wychodzi poza ramy kulinarnych schematów i nie używa bułki tartej w masie mięsnej. Chociaż w tradycyjnych przepisach jest ona głównym spoiwem mielonych, to kotlety z jej wykorzystaniem są bardzo zwięzłe i twardawe. Jeżeli preferujecie soczyste i luźne formy na talerzu, powinniście, tak jak Magda Gessler, użyć namoczonej w mleku bułki.
Już dzięki temu potrawa ma szansę być uznaną za puszystą i miękką, jednak jurorka programu MasterChef na tym nie poprzestaje i dodaje do swoich mielonych wodę gazowaną. Taki płyn to prawdziwy mistrz spulchniania i nadawania delikatności smażonym daniom. Kilka łyżek mocno gazowanej, zimnej wody uczyni prawdziwe cuda z mięsem i pozwoli stworzyć wyjątkowo soczyste mielone.
Zobacz także:
Kotlety mielone Magdy Gessler z dodatkiem wody gazowanej
Składniki:
-
½ kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
-
1 jajko
-
1 duża cebula
-
1 czerstwa kajzerka pszenna
-
3 łyżki zimnej wody gazowanej
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
sól, pieprz
-
mleko do namoczenia bułki
-
1 łyżka masła do smażenia cebuli
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
olej rzepakowy do smażenia kotletów
Sposób przygotowania:
-
Do mięsa mielonego dodajcie wodę gazowaną i wyrabiajcie ręcznie masę przez kilka minut.
-
Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zeszklijcie na maśle, a gdy przestygnie, dorzućcie do mięsa.
-
Namoczoną w mleku bułkę odciśnijcie i włóżcie do miski z mięsem. Wbijcie jajko i doprawcie całość solą i pieprzem.
-
Ponownie wyróbcie masę i uformujcie zgrabne kotlety. Następnie obtoczcie je w bułce tartej.
-
Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju, aż staną się rumiane ze wszystkich stron.
-
Podawajcie z surówką i ziemniakami z wody. Smacznego!
Źródło: haps.pl