starsza pani
Adobe Stock
Newsy

Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Orzechy jako źródło tłuszczy

Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada.

Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety.

Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie.

Orzechy pekan

Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia.

Właściwości zdrowotne orzechów pekan

Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest pełnowartościowe. Orzechy pekan:

  • redukują stres,
  • mają duże znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • łagodzą stany zapalne w organizmie,
  • poprawiają funkcje mózgu,
  • zapobiegają chorobie Parkinsona czy Alzheimera. 

Orzechy pekan na choroby serca

Osoby będące w średnim wieku są bardziej narażone na występowanie różnych chorób serca. Wówczas idealnie sprawdzi się nie tylko odpowiednio dobrana dieta, właściwa aktywność fizyczna, ale także suplementy w postaci naturalnych produktów jak orzechy.

Idealnie w tym przypadku sprawdzą się orzechy pekan. Dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy regulują ciśnienie krwi, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca, wylewów, zawałów czy miażdżycy. Wystarczy każdego dnia zjeść kilka sztuk do wybranego posiłku by przez jak najdłuższy czas cieszyć się dobrym zdrowiem!
 

Emma Morano
Instagram.pl/nytimes
Newsy
Najstarsza kobieta na świecie zdradziła sekret swojej długowieczności. Codziennie je 1 rzecz. To dzięki niej dożyła 116 lat?
Długie życie to jest to, o czym marzy wielu. Najstarsza kobieta na świecie, podzieliła się swoim sposobem, który praktykuje od prawie stu lat.

Życie to jest najwyższa wartość, jaką posiada każdy człowiek. Wielu z nich codziennie szuka sposobu, aby jeszcze je wydłużyć. Jedne z tych recept są bardziej skuteczne, a niektóre mniej. Jak się okazuje w tej kwestii jest ważna nie tylko aktywność fizyczna, czy zbilansowana dieta, ale również konsekwencja. Swoim sekretem na długowieczność, podzieliła się najstarsza kobieta na świecie! Najstarszy człowiek na globie Osobą, która dożyła tego rekordowego wieku, jest Emma Morano. Kobieta pochodzi z Włoch i ukończyła aż 116 lat! To doskonały wynik patrząc na czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają dobremu zdrowiu. W jej rodzinie było wielu długowiecznych ludzi. Morano pobiła nie tylko ten rekord, ale też ten dotyczący całego świata. Dieta Emmy Morano Kobieta przyznała, że jej codzienna dieta składa się z bardzo prostych składników, a mianowicie - w głównej mierze są to jajka oraz ciastka, ale tych nie je zbyt dużo, gdyż nie ma zębów. Głównym prym wiodą więc jajka. Morano spożywa je codziennie od ukończenia 20. roku życia. Były jej zalecone przez lekarza, kiedy wykryto u niej anemię. Początkowo jadła 2 surowe jajka oraz jedno gotowane. Z czasem tę ilość zmniejszyła do dwóch sztuk.  Sekret długowieczności Morano Jak się okazuje, sposobem na długie życie według Emmy Morano, są jajka. Oszacowano iż kobieta w ciągu swoich 116 lat, zjadła ich ponad 100 tysięcy sztuk. To prawdziwy rekord w spożyciu tego produktu. Najwidoczniej jajka w tym przypadku były tym sekretnym składnikiem, który pomógł Emmie Morano w dożyciu tak pięknego wieku. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez E+ Estadão (@emaisestadao) Właściwości zdrowotne jajek Jajka od dawna są...

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Adobe Stock
Newsy
Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Dieta jest warunkowana między innymi przez wiek. Po ukończeniu pięćdziesięciu lat, należy szczególnie uważać na te warzywa, gdyż mogą wpływać na wzrost ciśnienia.

Odpowiednie zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna to czynniki, które przyczyniają się nie tylko do zgrabnej sylwetki, ale również lepszego samopoczucia i zdrowia. Należy o to dbać w każdym wieku, a szczególnie w starszych latach. Zbilansowana dieta pozwala ustrzec się przed wieloma poważnymi schorzeniami.  Pełnowartościowe odżywianie  Żywienie to jeden z głównych aspektów życia człowieka. Dodaje nie tylko energii do działania, ale także może wspomóc organizm w zmniejszeniu ryzyka pojawienia się pewnych chorób jak i zminimalizować ich skutki. Dlatego też warto zwrócić uwagę na wybierane produkty podczas codziennych zakupów. Artykuły spożywcze powinny być: nieprzetworzone, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, bez dodatku cukru,  z prostym składem.  Im mniej przetworzone produkty, tym dieta jest bardziej wartościowa.  Źródła witamin i mikroelementów Aby stosowana dieta była w pełni urozmaicona oraz bogata we wszelkiego rodzaju składniki, nie wolno zapominać o włączeniu do żywienia warzyw i owoców. Najlepiej jest kupować dane produkty sezonowo, wówczas będziecie mieć pewność, iż nie są z chemicznymi dodatkami. Świeże warzywa i owoce są świetnym źródłem wielu witamin, mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Znaczące aspekty w diecie Termin „dieta” dla wielu nie kojarzy się zbyt dobrze, ale jest to po prostu sposób żywienia, jaki jest stosowany przez daną jednostkę. Zazwyczaj zależy ona od wielu czynników. Inne odżywianie stosuje dziecko, inne osobą chcąca zrzucić zbędne kilogramy, a jeszcze inne ktoś, kto chciałby przybrać na masie mięśni. Różnice w dietach...

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Wraz z wiekiem dobieranie odpowiednich produktów ma coraz większe znaczenie. Nie tylko wpływają na stan faktyczny organizmu, ale również pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto by były to składniki jak najmniej przetworzone i pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

Odpowiednio dobrane produkty w diecie spełniają bardzo ważną rolę. Im mniej przetworzone oraz naturalne to w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ma to znaczenie w starszym wieku. Warto wówczas zaopatrywać się w jak największą ilość owoców, warzyw dostarczających cennych witamin i mikroelementów.  Właściwe żywienie po 50. roku życia Odpowiedni sposób odżywiania jest zalecany w każdym wieku. Dobrze dobrana dieta pomaga jednak uniknąć wielu chorób, a także w naturalny sposób ochrania organizm zwłaszcza po przekroczonym 50. roku życia. Powinna się składać z właściwej ilości i kompozycji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Jej uzupełnienie powinny stanowić witaminy. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również ustrzec się przed wieloma chorobami czy schorzeniami. Ważnym punktem osób dbających o zdrowie może stać się coraz popularniejsze w Polsce awokado . J est ono dość uniwersalnym produktem w kuchni. To przede wszystkim świetne źródło tłuszczu do smarowania pieczywa, dlatego też idealnie zastępuje masło czy margarynę. Z jego udziałem można przyrządzić również sos do przekąsek lub domowy krem czekoladowy. Awokado to wręcz obowiązkowy produkt w diecie szczególnie osób starszych, gdyż dzięki zawartości odpowiednich elementów wspomaga organizm i chroni go przed wieloma chorobami! Niewiele osób wie, że awokado zalicza się do owoców, a nie do warzyw. Posiada ono wiele cennych wartości, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie. Jest znane od setek lat i niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Poprzez swój charakterystyczny kształt nazywane jest gruszką aligatora.  Awokado to świetny zamiennik masła jako...

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw
Flickr
Newsy
Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy
Czerwona papryka ma wiele cennych antyoksydantów, a poza tym zbawiennie wpływa na organizm. Zastosowanie diety na bazie tego warzywa, pozwoli wam w szybki i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy!

Odpowiednie odżywianie, a także regularna aktywność fizyczna, przyczyniają się nie tylko zgrabniejszej sylwetki, utraty zbędnych kilogramów, ale również do lepszego zdrowia. Taki tryb życia zapewnia właściwe funkcjonowanie organizmu, a zarazem lepsze samopoczucie. W ostatnim czasie można zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się na zmianę codziennych nawyków ze względów zdrowotnych.  I taki właśnie sposób podejścia do sprawy może przynieść satysfakcjonujący efekt w postaci schudnięcia czy poprawienia stanu swojego organizmu. Jednak do tego wszystkiego można od czasu do czasu dołożyć coś w rodzaju sezonowego wykorzystania warzyw i owoców sezonowych - na tym polega właśnie m.in. dieta paprykowa. Odchudzająca dieta paprykowa Ten sposób odżywiania nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a dzięki niemu już w krótkim czasie można zauważyć świetne efekty, jak mniej kilogramów na wadze czy lepsze samopoczucie. W ciągu jednego tygodnia, można stracić nawet do trzech kilogramów! To doskonała opcja dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę ze zdrowym stylem życia lub po prostu chcą zrzucić nadmierną masę ciała w dość krótkim czasie. Zasady diety paprykowej  Jak każdy sposób odżywiania, tak i dieta paprykowa ma swoje zasady, których należy przestrzegać, aby móc w niedługim czasie cieszyć się świetnymi efektami. Do podstawowych reguł tej diety, zalicza się jedzenie papryki trzy razy dziennie pod różną postacią, a także wykluczenie takich produktów jak: słodycze gazowane słodzone napoje alkohol fast foody tłuste mięsa W codziennym żywieniu zaleca się również ograniczenie picia większej ilości soków, kompotów,  kawy oraz herbaty - z wyjątkiem zielonej. ...