Żeby nie było nudno, wypróbujcie lekko zmodyfikowany przepis na sernik. Zamiast masła, dodaje się do niego olej, który zapewni ciastu wspaniałą wilgotność.

Ale to nie koniec zmian. Warto wsypać jeszcze jeden składnik, który nada ciastu miękkości i wspaniałego smaku. Już teraz zapiszcie sobie ten przepis. 

Przepis teściowej na sernik na oleju

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka

  • 230 g herbatników (1 duże opakowanie)

  • 6 jaj

  • 2 szklanki cukru (może być mniej)

  • 2 szklanki mleka

  • pół szklanki oleju

  • 1 łyżka cukru waniliowego 

  • 1 budyń waniliowy

  • pół cytryny

Podane składniki wystarczą do zrobienia sernika w formie 25 x 40 cm. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Formę do pieczenia wyłóżcie papierem, a następnie ułóżcie ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Możecie też wsypać herbatniki do woreczka foliowego, pokruszyć wałkiem, a następnie wymieszać z masłem. Taki spód będzie jeszcze smaczniejszy, choć oczywiście odpowiednio bardziej tłusty.

  2. Cały twaróg z wiaderka włóżcie do miski. Dodajcie do niego 2 całe jajka i 4 żółtka (resztę białek wykorzystajcie do zrobienia omletu, jajecznicy albo bezy). Do tego jeszcze 2 szklanki mleka, pół szklanki oleju i sok z połowy cytryny. Wymieszajcie dokładnie.

  3. Następnie dodajcie 1 łyżkę cukru waniliowego oraz biały cukier. Można użyć od 1 do 2 szklanek - wszystko zależy od waszych preferencji. 

  4. W ostatnim kroku do masy należy wsypać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego. Zmiksujcie, aż masa na sernik będzie gładka i jednolita.

  5. Tak przygotowaną masę ostrożnie wylejcie na spód z herbatników. Jeżeli użyliście samych ciasteczek bez masła, trzeba to zrobić wyjątkowo delikatnie. Gdy się pospieszycie, ciastka wypłyną do góry i wyjdzie wam sernik bez spodu, za to z kawałkami herbatników w środku. 

  6. Włóżcie blaszkę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Po tym czasie uchylcie drzwiczki i zostawcie sernik w środku, aż wystygnie. 

  7. Na koniec możecie polać go polewą z gorzkiej lub białej czekolady. Smacznego!