Ten sernik na oleju z przepisu teściowej nie ma sobie równych. Wsypuje do środka 1 torebkę tego produktu
Getty/iStock
Newsy

Sernik na oleju z przepisu teściowej nie ma sobie równych. Wsypuje do środka 1 torebkę tego produktu

Odstawcie masło do lodówki, ponieważ do niczego wam się tutaj nie przyda. Ten pyszny sernik robi się na oleju i jeszcze jednym składniku, który może nieco zaskakiwać. Jednak nie ma się czego bać - jest bardzo smaczny i cudnie aksamitny w środku.

Co to za Wielkanoc bez sernika? Wszyscy już niedługo będziemy zajadać się tym ciastem. Żeby nie było nudno, wypróbujcie lekko zmodyfikowany przepis na sernik. Zamiast masła, dodaje się do niego olej, który zapewni ciastu wspaniałą wilgotność.

Ale to nie koniec zmian. Warto wsypać jeszcze jeden składnik, który nada ciastu miękkości i wspaniałego smaku. Już teraz zapiszcie sobie ten przepis. 

Przepis teściowej na sernik na oleju

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka

  • 230 g herbatników (1 duże opakowanie)

  • 6 jaj

  • 2 szklanki cukru (może być mniej)

  • 2 szklanki mleka

  • pół szklanki oleju

  • 1 łyżka cukru waniliowego 

  • 1 budyń waniliowy

  • pół cytryny

Podane składniki wystarczą do zrobienia sernika w formie 25 x 40 cm. 

Zobacz także
Nie ma lepszego przepisu na polewę czekoladową do ciast. Tylko 4 składniki i zero kombinowania

Nie ma lepszego przepisu na polewę czekoladową do ciast. Tylko 3 składniki i zero kombinowania

Pyszny sernik z brzoskwiniami z przepisu mamy. Te z cukierni mogą się schować

Pyszny sernik z brzoskwiniami z przepisu mamy. Te z cukierni mogą się schować

Przygotowanie:

  1. Formę do pieczenia wyłóżcie papierem, a następnie ułóżcie ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Możecie też wsypać herbatniki do woreczka foliowego, pokruszyć wałkiem, a następnie wymieszać z masłem. Taki spód będzie jeszcze smaczniejszy, choć oczywiście odpowiednio bardziej tłusty.

  2. Cały twaróg z wiaderka włóżcie do miski. Dodajcie do niego 2 całe jajka i 4 żółtka (resztę białek wykorzystajcie do zrobienia omletu, jajecznicy albo bezy). Do tego jeszcze 2 szklanki mleka, pół szklanki oleju i sok z połowy cytryny. Wymieszajcie dokładnie.

  3. Następnie dodajcie 1 łyżkę cukru waniliowego oraz biały cukier. Można użyć od 1 do 2 szklanek - wszystko zależy od waszych preferencji. 

  4. W ostatnim kroku do masy należy wsypać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego. Zmiksujcie, aż masa na sernik będzie gładka i jednolita.

  5. Tak przygotowaną masę ostrożnie wylejcie na spód z herbatników. Jeżeli użyliście samych ciasteczek bez masła, trzeba to zrobić wyjątkowo delikatnie. Gdy się pospieszycie, ciastka wypłyną do góry i wyjdzie wam sernik bez spodu, za to z kawałkami herbatników w środku. 

  6. Włóżcie blaszkę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Po tym czasie uchylcie drzwiczki i zostawcie sernik w środku, aż wystygnie. 

  7. Na koniec możecie polać go polewą z gorzkiej lub białej czekolady. Smacznego!

Kotlety mielone

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Jeżeli po przekrojeniu sernika widzicie, że wszystkie dodane do niego rodzynki opadły lub skumulowały się w jednym miejscu, mamy dla was radę - dzięki niej unikniecie wpadki przy kolejnym pieczeniu sernika.

Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta. Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik.  Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno? Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej. Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki,  nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście.  Przepis na sernik z rodzynkami Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek.  Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/3 miękkiego masła 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 6-7 dużych jaj 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 200 ml tłustej śmietany 36% sok i skórka z cytryny rodzynki cukier puder do posypania...

Lekki sernik na zimno z wiśniami od Ewy Wachowicz. Dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik
Ons/Adobe Stock
Newsy
Lekki sernik na zimno z wiśniami Ewy Wachowicz. Gwiazda dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik 
Ewa Wachowicz przygotowała zdrowszą wersję tradycyjnego sernika na zimno z wiśniami. Niby wszystko jest tak samo: ser, masło, herbatniki, mleko, słodzidło, wiśnie i galaretka, a jednak jest zdrowiej. Wszystko za sprawą jeszcze jednego, wyjątkowego składnika.

W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana.  Właściwości kaszy jaglanej  Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto!  Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami  Składniki:  160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych)  100 g masła  garść orzechów włoskich  Masa serowa  300 g twarogu  200 g kaszy jaglanej  4 szklanki mleka  100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier)  1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)  4 łyżeczki żelatyny  Owoce w galarecie  450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych)  2 galaretki wiśniowe  Sposób przygotowania:  Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki.  Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem....

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik gotowany z wiśniami Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy Pół szklanki mleka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Cukier do smaku 400 g herbatników Przygotowanie: Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam...