Ten serek uważany jest za zdrowy, a tak naprawdę truje organizm od środka. Wyrzućcie go z lodówki już dziś
Adobe Stock
Newsy

Lubicie serki topione? Przeczytajcie ich skład i dwa razy zastanówcie się, czy są dobre dla zdrowia

Uwielbiają je dzieci i osoby, które lubią w kuchni wygodę i szybkość przygotowania posiłków. Serki topione lepiej jednak omijać z daleka.

Historia serków topionych jest dość krótka. Zaczęła się ponad 100 lat temu w Szwajcarii. W tym odwiecznie zamożnym kraju produkowano tak dużo sera, że w pewnym momencie zaczęto skarżyć się na jego nadwyżki.

Kłopot bogactwa Szwajcarów stał się przyczyną powstania serów topionych. To właśnie w tym alpejskim kraju postanowili, że będą przetapiali resztki bardziej szlachetnych serów na inny produkt.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego serki topione są tak popularne?

Do produkcji serka topionego przez lata używano serów, które miały nieodpowiednie kształty, brzydkie dziury. Nierzadko zdarzały się także przypadki przetapiania tzw. zwrotów. Do sera dodawano masło, wodę, mleko, twaróg, różnego rodzaju dodatki i razem przetapiano na jedną masę.

Wielką zaletą serków topionych  do dzisiaj jest ich trwałość. To wszystko dzięki procesowi szczelnego zamykania serków w plastikowych opakowaniach.

Jak dobrze wiecie, gama serków topionych sprzedawanych w sklepach jest bardzo szeroka. Serki w plasterkach, w kartonikach, w opakowaniach papierowych, a nawet w tubkach. Do tego cała masa różnych smaków – paprykowe, czosnkowe, pieczarkowe. Wszystko, czego tylko dusza zapragnie.

Dlaczego serki topione są niezdrowe?

Jednak wydaje się, że na tym kończy się lista zalet serka topionego. W trosce o swoje zdrowie, z pewnością powinniście się go wystrzegać. Dlaczego? Otóż serki topione dzięki dodatkowi masła, są źródłem dużej ilości tłuszczów nasyconych. Mają ich znacznie więcej niż zwykły, żółty ser.

Ponadto, serki topione to całe mnóstwo dodawanej soli, która dodatkowo zabezpiecza ten produkt przed zepsuciem.

Datę przydatności do spożycia, oprócz szczelnego opakowania i soli, przedłużają dodatkowo dodawane na potęgę konserwanty.

Zobacz także
Naukowcy odkryli  sekret  żółtego sera  (tutuł bez Francuzów)

Naukowcy odkryli sekret żółtego sera. Jest wysokokaloryczny, ale może też sprzyjać odchudzaniu

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Czym zastąpić ser topiony?

Im dłuższa lista składników danego serka, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie on mocno niezdrowy dla waszego organizmu. Stabilizatory, emulgatory i inne dodatki – jeśli wyczytacie na opakowaniach serków o takich składnikach, lepiej odstawcie serek na sklepową półkę.

Zamiast tego lepiej zaopatrujcie się w naturalne sery białe, które możecie dowolnie przyprawić według własnego uznania. Ewentualnie zostańcie przy serach żółtych i spożywajcie je z rozwagą, w niezbyt dużych ilościach, jako zwykły dodatek do kanapek.

Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.
Adobe Stock
Newsy
Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.
Spożywanie niektórych produktów może przynosić negatywne skutki, które odbijają się na zdrowiu. Osoby mające problemy z odpowiednim ciśnieniem czy cholesterolem, powinny szczególnie uważać na ten ser. Jego zjedzenie może być katastrofalne.

Śniadanie to ulubiony posiłek w ciągu dnia większości ludzi, a zwłaszcza podczas weekendu. Wówczas można spokojnie spędzić czas z bliskimi. Najczęściej na stole pojawiają się pyszne dania z jajkami czy wędliną, aczkolwiek nic nie zastąpi świeżego pieczywa, które najlepiej smakuje z masłem bądź serem.  Serki topione - jak powstają? Na sklepowych półkach coraz większą popularnością cieszą się serki topione. To produkty pochodne sera żółtego. Powstają w procesie przetapiania wraz z topnikami, takimi jak kwas cytrynowy, kwas winowy, kwas mlekowy czy sole. Odbywa się to dość wysokich temperaturach, gdyż w okolicy nawet stu stopni. Są produkowane od początku XX wieku. Spopularyzował je francuski koncern braci Graf. Rodzaje serów topionych  W sprzedaży można spotkać się głównie z trzema rodzajami danego produktu. Wyróżnia się je przede wszystkim przez sposób pakowania: w sreberkach,  w plastikowych pudełkach, bądź paczkowane w postaci plastrów, gdzie każdy jest zawinięty w osobną folię.  Wybór odpowiedniego artykułu spożywczego jest uwarunkowany poprzez potrzeby. Takie serki idealnie sprawdzają się jako smarowidło do pieczywa, dodatek do tostów czy są również wykorzystywane do zup krem.  Popularność serków topnionych Serki topione są dość popularne w sprzedaży, a zawdzięczają to w głównej mierze smakowi oraz niskiej cenie, która jest przystępna dla każdego. To jedno z tańszych smarowidłem na rynku. Poza tym mają szeroką gamę smaków, toteż wybór jest dość korzystny. Na półkach sklepowych można znaleźć takie jak z dodatkiem szynki, ziołowe, śmietankowe, pieczarkowe, z papryką, jogurtowe czy z cebulą i szczypiorkiem. Takie cechy zachęcają do zakupu, a konsumenci z chęcią...

Jak zagęścić zupę i sprawić by była idealnie kremowa? Bez mąki i zasmażki
Flickr
Newsy
Jak zagęścić zupę i sprawić, by była idealnie kremowa? Zrobicie to bez mąki i zasmażki
Zupa to zawsze dobry pomysł na szybki i pożywny obiad. Spróbujcie ją zagęścić w ten sposób, a wyjdzie nie tylko bardziej treściwa, ale również wspaniale kremowa. 

Kiedy nadchodzą nieco chłodniejsze dni, domownicy mają ochotę na bardziej sycące zupy. Niezależnie od tego, czy są one jedynie częścią obiadu, czy całym i jedynym daniem. Zbyt rzadka, wodnista zupa nie znajdzie wówczas uznania w ich oczach.  Jakie są tradycyjne sposoby zagęszczania zup? Każda pani domu ma swój przetestowany sposób na poprawienie gęstości tego posiłku. Zapewne jest to jedna z tradycyjnych metod: Najbardziej popularnym sposobem jest dodanie do zupy rozrobionej w wodzie mąki.   Można też zagęścić ją przy użyciu zasmażki. Zasmażka to też mąka, ale przygotowana na bazie masła.  Dodanie gęstej śmietany sprawi, że zupa nie tylko zyska na gęstości, ale i na smaku.  Żółtko to również dobry sposób na poprawę konsystencji. Trzeba jednak pamiętać, że po jego dodaniu zupy nie można już gotować.  Ugotowane i rozgniecione warzywa, jak również kasze i płatki owsiane wspaniale nadają się do tego zadania. Te sposoby są nie tylko skuteczne, ale i bardzo zdrowe.  Jak zagęścić zupę przy pomocy serów?  Robicie pożywną zupę i… wychodzi zbyt rzadka. Zdarza się to każdemu. Jest na to sposób, który nie tylko podniesie jej wartość odżywczą, ale również podbije smak i sprawi, że będzie aksamitna i kremowa.  To bardzo prosta i jakże smaczna metoda zagęszczenia zup. Doskonale sprawdzi się tutaj serek mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystencji, a także serki topione, które nie tylko zagęszczą waszą zupę, ale podniosą jej walory smakowe.  W przypadku tych dwóch rodzajów sera postępujecie podobnie jak ze śmietaną. Do osobnego naczynia, np. kubka, wlejcie kilka łyżek zupy, lekko ostudźcie i dodajcie trochę sera. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aby powstała jednolita,...

pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
Nie zgadniecie, co kryje się we wnętrzu tych schabowych. Farsz tak pyszny, że teściowa poprosi o przepis
To właśnie on sprawia, że schabowe pakieciki są wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Zróbcie raz, a na pewno nie pożałujecie.

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Choć pyszne, soczyste i z chrupiąca panierka to po jakimś czasie można mieć ich dość. Doskonałym urozmaiceniem będzie nafaszerowanie ich czymś pysznym. W naszej wersji polecamy podduszone pieczarki z podsmażoną cebulką oraz ciągnącym się topionym serkiem.  Dzięki temu, że nadziejecie wasze kotlety, zyskają one wyjątkową soczystość i miękkość. Będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. A przecież każdemu zależy na tym, by mięso nie wyszło za suche i twarde. Czym jeszcze można faszerować schab? Doskonałe połączenie to żółty ser i szynka, cebula, a nawet szpinak i ser feta. W zasadzie ogranicza was tylko i wyłącznie wyobraźnia. Do schabowych pychotek, zwanych również poduszeczkami (ze względu na specyficzny kształt), można podawać tradycyjne dodatki: tłuczone ziemniaki, mizerię, ogórki kiszone lub konserwowe albo buraczki na ciepło lub zimno.  To nie tylko danie na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się również podczas większych uroczystości lub kolacji ze znajomymi.  Schabowa pychotka nadziewana pieczarkami – przepis Składniki 6 kawałków schabu 6 plasterków topionego serka 6 gałązek pietruszki 250-300g pieczarek 1 cebula Jarzynka lub Vegeta do smaku Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Bułka tarta Mąka Jajko Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Każdy z kotletów rozbijcie cienko, a następnie dokładnie posypcie przyprawami. Odłóżcie, aby przeszły ich smakiem na jakieś 20-30 minut. Pieczarki oczyśćcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do malaksera lub drobno posiekajcie nożem. Cebulę pokrójcie w drobna kostkę i podsmażcie na złoto na patelni. Dodajcie pieczarki, wszystko dobrze podsmażcie, aż całkowicie...

Przepis na zupę serową
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Jak zrobić przepyszną i rozgrzewającą zupę serową? Dodajcie 1 składnik a jeszcze bardziej podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu, który rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  Aromatyczna zupa serowa Składniki 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2 kiełbaski francuskie – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Kostka rosołowa lub bulion drobiowy Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową. Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu. Kiełbaski francuskie pokrójcie w plasterki. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę. Wyłóżcie składniki do zupy. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy. Podawanie zupy serowej Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami...