Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera.

Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól.

Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść?

Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach.

Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk.

Zobacz także:

W 100 gramach sera ricotta znajdziemy:

  • Kalorie - 174 kcal
  • Węglowodany - 3,0 g
  • Błonnik - 0 g
  • Cukier - 2 gramy
  • Tłuszcz - 13,0 g
  • Tłuszcz nasycony - 8,3 g
  • Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama
  • Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g
  • Omega-3 - 112 mg
  • Omega-6 - 273 mg
  • Białko - 11,3 g

Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3.

Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź.

Właściwości zdrowotne sera ricotta

Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.

  • Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko 138 kalorii. Białko jest ważne dla budowania i utrzymywania mięśni, wytwarzania enzymów i hormonów, a także odgrywa rolę w utrzymaniu zdrowych kości, skóry, włosów i paznokci.
  • Dostarcza dużą ilość kwasów omega-3 w formie DHA/EPA. Omega-3 obniża poziom trójglicerydów i podnosi poziom HDL.
  • 100 gramów ricotty zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na selen. Selen jest ważnym minerałem przeciwutleniającym i odgrywa rolę w ochronie organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i stresem oksydacyjnym. 
  • Ricotta jest bogata w wapń. Wapń pełni kilka ważnych funkcji w organizmie i jest szczególnie ważny dla utrzymania zdrowych kości, sygnalizacji nerwowej i funkcji mięśni.
  • Ser ricotta ma niską zawartość laktozy (zawiera tylko około dwóch gramów laktozy na 100 g). Ta ilość laktozy jest znacznie niższa niż w produktach takich jak mleko i jogurt, dzięki czemu ricotta jest dobrze tolerowana przez osoby z lekką wrażliwością na laktozę.

Źródło: nutritionadvance.com