Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Adobe Stock
Newsy

Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie

Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina twarożek, to jednak zupełnie inny ser. Włączcie go do swojej diety, bo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowy.

Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera.

Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść?

Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach.

Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk.

W 100 gramach sera ricotta znajdziemy:

  • Kalorie - 174 kcal
  • Węglowodany - 3,0 g
  • Błonnik - 0 g
  • Cukier - 2 gramy
  • Tłuszcz - 13,0 g
  • Tłuszcz nasycony - 8,3 g
  • Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama
  • Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g
  • Omega-3 - 112 mg
  • Omega-6 - 273 mg
  • Białko - 11,3 g

Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3.

Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź.

Zobacz także
Naukowcy odkryli  sekret  żółtego sera  (tutuł bez Francuzów)

Naukowcy odkryli sekret żółtego sera. Jest wysokokaloryczny, ale może też sprzyjać odchudzaniu

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Właściwości zdrowotne sera ricotta

Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.

  • Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko 138 kalorii. Białko jest ważne dla budowania i utrzymywania mięśni, wytwarzania enzymów i hormonów, a także odgrywa rolę w utrzymaniu zdrowych kości, skóry, włosów i paznokci.
  • Dostarcza dużą ilość kwasów omega-3 w formie DHA/EPA. Omega-3 obniża poziom trójglicerydów i podnosi poziom HDL.
  • 100 gramów ricotty zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na selen. Selen jest ważnym minerałem przeciwutleniającym i odgrywa rolę w ochronie organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i stresem oksydacyjnym. 
  • Ricotta jest bogata w wapń. Wapń pełni kilka ważnych funkcji w organizmie i jest szczególnie ważny dla utrzymania zdrowych kości, sygnalizacji nerwowej i funkcji mięśni.
  • Ser ricotta ma niską zawartość laktozy (zawiera tylko około dwóch gramów laktozy na 100 g). Ta ilość laktozy jest znacznie niższa niż w produktach takich jak mleko i jogurt, dzięki czemu ricotta jest dobrze tolerowana przez osoby z lekką wrażliwością na laktozę.

Źródło: nutritionadvance.com

AdobeStock
Newsy
Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie
Kupiliście całego karpia i planujecie go na święta usmażyć? Nie wyrzucajcie jego resztek – głowy, kręgosłupa, płetw i ogona. Mogą wam się bardzo przydać.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole. Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia? Przepis na zupę rybną z resztek karpia Składniki: głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia bulion warzywny - 2 litry marchew seler 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki pieprz żółtko 4 łyżki masła Przygotowanie: Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa. Mięso oddzielcie od zupy. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Korzyści zdrowotne karpia Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D. 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka. Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie...

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...

Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
Chcecie schłodzić się od środka? Przygotujcie samodzielnie pyszny domowy podpiwek. Zdziwicie się, dlaczego warto go pić!

Od kilku tygodni w Polsce mamy tropikalne upały. Temperatury przekraczają w wielu miejscach 35 stopni. Wiele osób szuka więc różnych sposobów na ochłodę. Jednym pomaga klimatyzacja, drugim wentylator, kolejni schładzają się od środka wodą i różnymi napojami . Co powiecie na superzdrowy, domowy podpiwek? Jak zrobić domowy podpiwek? Podpiwek nazywany jest młodszym krewnym piwa. Ten smaczny, tradycyjny napój zawiera maksymalnie 2% alkoholu. Proces wytwarzania podpiwku jest bardzo prosty, tak jak same składniki i bez problemu przyrządzicie go w domu. Jak się do tego zabrać? Będziecie potrzebować następujących składników: 5 litrów wody 1-2 g drożdży 200 g białego cukru  10 g suszonego chmielu 80 g palonej kawy zbożowej sok z połowy cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Przygotowanie: Zagotujcie wodę, rozpuśćcie w niej kawę i wrzućcie suszony chmiel. Gotujcie przez 15 minut. Ostudźcie płyn, odlejcie z niego niepełną szklankę i rozpuśćcie w niej drożdże. Otrzymany płyn należy wylać do garnka, a następnie dodać cytrynę i cukier. Całość dokładnie zamieszajcie i przelejcie podpiwek przez sitko o małych oczkach. Schłodźcie płyn i przelejcie go do butelek, ale nie przekraczajcie 3/4 wysokości pojemnika. Podpiwek należy odstawić w zacienione miejsce. Butelkę należy codziennie bardzo delikatnie otwierać, wypuszczając z niej nadmiar gazów. Fermentacja trwa kilka dni, więc dopiero po upływie tego czasu podpiwek nadaje się do picia. Przed wypiciem butelki chłodzimy w lodówce. Właściwości zdrowotne podpiwku Podpiwek to bogate źródło witamin i mikroelementów. Napój ten ma silne działanie antyoksydacyjne. Podpiwek jest bogaty m.in. w witaminę B i H. Podczas gdy witamina B zbawiennie...

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...