Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Adobe Stock
Newsy

Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie

Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina twarożek, to jednak zupełnie inny ser. Włączcie go do swojej diety, bo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowy.

Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera.

Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść?

Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach.

Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk.

W 100 gramach sera ricotta znajdziemy:

  • Kalorie - 174 kcal
  • Węglowodany - 3,0 g
  • Błonnik - 0 g
  • Cukier - 2 gramy
  • Tłuszcz - 13,0 g
  • Tłuszcz nasycony - 8,3 g
  • Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama
  • Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g
  • Omega-3 - 112 mg
  • Omega-6 - 273 mg
  • Białko - 11,3 g

Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3.

Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź.

Zobacz także
Naukowcy odkryli  sekret  żółtego sera  (tutuł bez Francuzów)

Naukowcy odkryli sekret żółtego sera. Jest wysokokaloryczny, ale może też sprzyjać odchudzaniu

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Właściwości zdrowotne sera ricotta

Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.

  • Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko 138 kalorii. Białko jest ważne dla budowania i utrzymywania mięśni, wytwarzania enzymów i hormonów, a także odgrywa rolę w utrzymaniu zdrowych kości, skóry, włosów i paznokci.
  • Dostarcza dużą ilość kwasów omega-3 w formie DHA/EPA. Omega-3 obniża poziom trójglicerydów i podnosi poziom HDL.
  • 100 gramów ricotty zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na selen. Selen jest ważnym minerałem przeciwutleniającym i odgrywa rolę w ochronie organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i stresem oksydacyjnym. 
  • Ricotta jest bogata w wapń. Wapń pełni kilka ważnych funkcji w organizmie i jest szczególnie ważny dla utrzymania zdrowych kości, sygnalizacji nerwowej i funkcji mięśni.
  • Ser ricotta ma niską zawartość laktozy (zawiera tylko około dwóch gramów laktozy na 100 g). Ta ilość laktozy jest znacznie niższa niż w produktach takich jak mleko i jogurt, dzięki czemu ricotta jest dobrze tolerowana przez osoby z lekką wrażliwością na laktozę.

Źródło: nutritionadvance.com

AdobeStock
Newsy
Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie
Kupiliście całego karpia i planujecie go na święta usmażyć? Nie wyrzucajcie jego resztek – głowy, kręgosłupa, płetw i ogona. Mogą wam się bardzo przydać.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole. Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia? Przepis na zupę rybną z resztek karpia Składniki: głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia bulion warzywny - 2 litry marchew seler 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki pieprz żółtko 4 łyżki masła Przygotowanie: Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa. Mięso oddzielcie od zupy. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Korzyści zdrowotne karpia Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D. 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka. Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie...

Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości
Adobe Stock
Newsy
Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości
Dopada was często niepohamowana ochota na śledzie? Sprawdźcie, co to może oznaczać.

Lubicie jeść śledzie? Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też niesie wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto ją jeść? Dlaczego warto jeść śledzie? Śledzie są tłustą rybą. To doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, witamina D i, co ważniejsze, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Oto dlaczego warto włączyć je do swojej diety: śledź zawiera tylko 158 kalorii w 100 g śledź i jego przetworzone produkty, zawierają korzystne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, minerały i witaminy, które poprawiają zdrowie i samopoczucie białko tej ryby jest lekkostrawne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy  śledzie zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza u niemowląt i dzieci jedzenie śledzi zmniejsza ryzyko powtórnego ataku serca oraz udaru śledzie zawierają witaminę A i kwasy omega-3, które są niezbędne dla utrzymania zdrowej błony śluzowej i skóry oraz ostrości wzroku 100 g śledzia zawiera około 42% dziennego zalecanego spożycia witaminy D, która zapewnia ochronę przed nowotworami ryba ta ma niską zawartość rtęci śledzie są podstawowym źródłem ważnych minerałów, w tym wapnia, fosforu i magnezu zawierają duże ilości pierwiastków śladowych, takich jak selen i jod Co oznacza nagła ochota na śledzie? Wszyscy miewamy od czasu do czasu zachcianki. Jedni nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem czekolady, drudzy biegną do sklepu po paczkę chipsów. A co z nagłą ochotą na śledzie? Śledzie czy kiszone ogórki, to popularna zachcianka żywieniowa kobiet w ciąży. A co,...

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...

Czy osoby starsze powinny pić mleko? W tej 1 sytuacji muszą go unikać
AdobeStock
Newsy
Czy osoby starsze powinny pić mleko? W tej 1 sytuacji muszą go unikać
Mleko jest bardzo zdrowe, ale czy seniorzy powinni je pić? W pewnej sytuacji powinni z niego niestety zrezygnować.

Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witaminy D, których osoby starsze potrzebują, aby utrzymać zdrowe kości, zachować siłę mięśni i zapobiegać osteoporozie. Napój ten może również odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka okrężnicy i regulowaniu ciśnienia krwi. Osoby starsze powinny jednak uważać na spożycie mleka w jednej sytuacji. Chodzi o nietolerancję laktozy. Czym jest nietolerancja laktozy? Nietolerancja laktozy to dość powszechny w społeczeństwie stan, w którym osoby nie są w stanie w pełni strawić rodzaju cukru (laktozy) zawartego w mleku. W efekcie mają biegunkę, gazy i wzdęcia po jedzeniu lub piciu produktów mlecznych. Stan, który jest również nazywany zespołem złego wchłaniania laktozy, jest zwykle nieszkodliwy, ale jego objawy mogą być dotkliwe i nieprzyjemne.  Najczęstsze oznaki nietolerancji laktozy zwykle zaczynają się od 30 minut do dwóch godzin po zjedzeniu lub wypiciu pokarmów zawierających laktozę i należą do nich: biegunka nudności (a czasem wymioty) skurcze żołądka wzdęcia gazy Seniorzy z nietolerancją laktozy mogą się uskarżać na nasilone dolegliwości związane z obecnością tego stanu. Niektóre osoby, które od lat piją mleko, mogą nie zdawać sobie nawet sprawy, że to właśnie ono jest przyczyną ich nagłego rozstroju żołądkowo-jelitowego. Problemy z trawieniem mleka mogą również uniemożliwić seniorom prawidłowe wchłanianie wapnia i innych składników odżywczych. Osobom starszym z nietolerancją laktozy, zaleca się sięganie po fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, mleko ukwaszone, ponieważ po ich spożyciu nie występują wyżej wymienione objawy. Dlaczego seniorzy powinni pić mleko? Mleko to doskonałe...