Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.
Adobe Stock
Newsy

Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.

Spożywanie niektórych produktów może przynosić negatywne skutki, które odbijają się na zdrowiu. Osoby mające problemy z odpowiednim ciśnieniem czy cholesterolem, powinny szczególnie uważać na ten ser. Jego zjedzenie może być katastrofalne.

Śniadanie to ulubiony posiłek w ciągu dnia większości ludzi, a zwłaszcza podczas weekendu. Wówczas można spokojnie spędzić czas z bliskimi. Najczęściej na stole pojawiają się pyszne dania z jajkami czy wędliną, aczkolwiek nic nie zastąpi świeżego pieczywa, które najlepiej smakuje z masłem bądź serem. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Serki topione - jak powstają?

Na sklepowych półkach coraz większą popularnością cieszą się serki topione. To produkty pochodne sera żółtego. Powstają w procesie przetapiania wraz z topnikami, takimi jak kwas cytrynowy, kwas winowy, kwas mlekowy czy sole. Odbywa się to dość wysokich temperaturach, gdyż w okolicy nawet stu stopni. Są produkowane od początku XX wieku. Spopularyzował je francuski koncern braci Graf.

Zobacz także
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego

Chcecie schudnąć 5 kg w ciągu 2 tygodni? Zastosujcie dietę kopenhaską

Chcecie schudnąć 5kg w ciągu 2 tygodni? Zastosujcie dietę kopenhaską

Rodzaje serów topionych 

W sprzedaży można spotkać się głównie z trzema rodzajami danego produktu. Wyróżnia się je przede wszystkim przez sposób pakowania:

  • w sreberkach, 
  • w plastikowych pudełkach,
  • bądź paczkowane w postaci plastrów, gdzie każdy jest zawinięty w osobną folię. 

Wybór odpowiedniego artykułu spożywczego jest uwarunkowany poprzez potrzeby. Takie serki idealnie sprawdzają się jako smarowidło do pieczywa, dodatek do tostów czy są również wykorzystywane do zup krem. 

Popularność serków topnionych

Serki topione są dość popularne w sprzedaży, a zawdzięczają to w głównej mierze smakowi oraz niskiej cenie, która jest przystępna dla każdego. To jedno z tańszych smarowidłem na rynku. Poza tym mają szeroką gamę smaków, toteż wybór jest dość korzystny. Na półkach sklepowych można znaleźć takie jak z dodatkiem szynki, ziołowe, śmietankowe, pieczarkowe, z papryką, jogurtowe czy z cebulą i szczypiorkiem. Takie cechy zachęcają do zakupu, a konsumenci z chęcią sięgają po niego ze sklepowych półek. 

Czy ser topiony jest zdrowy?

Mimo, iż serki topione są smaczne, tanie i idealne do pieczywa, to jednak mają swoją ciemną stronę. Wpływa na to sposób obróbki oraz różnego rodzaju dodatki chemiczne. Takie połączenie składników zdecydowanie nie sprzyja dobremu zdrowiu. Należy również zauważyć podstawową różnicę, iż nie są to sery, a produkty seropodobne ze sporą ilością tłuszczów utwardzonych. Częste ich pojawianie się na stole skutkuje problemami z prawidłowym działaniem układu pokarmowego bądź zaburzeniem odporności. Zdecydowanie nie powinny po nie sięgać osoby z nadciśnieniem i chorobami serca. Serki topione mogą powodować wzrost ciśnienia i cholesterol, a jednocześnie przyczyniać się do wielu schorzeń.

Czytaj także:

Robaki w słoikach z Biedronki? Przyjrzyjcie się dobrze przetworom. Odkryto w nich „niechcianych lokatorów”
Adobe Stock
Newsy
Robaki w słoikach z Biedronki? Przyjrzyjcie się dobrze przetworom. Odkryto w nich „niechcianych lokatorów”
Agrounia po raz kolejny postanowiła przyjrzeć się produktom znajdującym się na sklepowych półkach. Wynik przeprowadzonych przez nich obserwacji, może zszokować wiele osób. W Biedronce w słoikach z przetworami, odkryto różnych lokatorów, a najprościej mówiąc - robaki.

Robiąc zakupy nikt nie zastanawia się czy produkty lądujące w koszyku są dobre do spożycia i czy nie mają zbędnych dodatków w swoim składzie, nie licząc oczywiście tych od producenta. Nieraz można niemile się zaskoczyć otwierając artykuł spożywczy w domu, a zwłaszcza, gdy znajdują się w nim "niechciani lokatorzy".  Jak zakupy to w Biedronce Dyskont spożywczy portugalskiego pochodzenia, to jeden z najpopularniejszych sklepów w Polsce. Większość ludzi udając się na zakupy, wybiera właśnie Biedronkę. Swoją popularność zawdzięcza ona kilku czynnikom: niskie i konkurencyjne ceny,  kasy samoobsługowe,  szeroki wybór artykułów spożywczych, liczne promocje oraz rabaty, polskie produkty na półkach,  czy ciągły rozwój marki.  Dzięki tym cechom, dyskont jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez Polaków miejscem na zakupy.  Baczna Agrounia Na straży bezpieczeństwa żywnościowego państwa, stoi Agrounia. To ruch rolników, który tworzy wspólnotę konsumentów oraz farmerów. Swoją działalność aktywnie promują w internecie, gdzie prowadzą własne kanały komunikacyjne. Organizacja zajmuje się dbaniem o właściwą jakość produktów, jakie trafiają na sklepowe półki. Często przyglądają się popularnym miejscom, jak przykładowo Biedronka. Robaki w przetworach z Biedronki Agrounia na swoim kanale na serwisie YouTube, zamieściła materiał filmowy, gdzie prezentuje artykuły spożywcze znajdujące się na sklepowych półkach w Biedronce, a chodzi dokładniej o przetwory z grzybami. Prowadzący zaprezentował słoiki, gdzie w środku, oprócz głównego produktu, znalazły się także robaki. Taki widok zszokował wszystkich. Nikt nie spodziewał się, że w znanym dyskoncie spożywczym,...

domowy twaróg
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to dziś wieczorem, a rano zjecie na śniadanie pyszny, domowy twarożek
Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo i aromatyczny twarożek na śniadanie. Przygotowanie takiego produktu z nabiału w domu jest banalnie proste, a przede wszystkim zdrowe.

Nabiał to część produktów, które są dość istotne w codziennej, dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników i mikroelementów, a przede wszystkim są budulcem zdrowych kości. Poza tym produkty mleczne są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jadłospis bez tych składników jest niekompletny i nie dostarcza organizmowi wszystkich elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Jak zrobić samodzielnie twarożek w domu? Coraz trudniej znaleźć na półkach w sprzedaży nabiał bez zbędnych dodatków, ulepszaczy czy substancji konserwujących. Im ich więcej, tym mniej korzystny dla zdrowia jest dany produkt. Dlatego też coraz popularniejsze jest przygotowywanie takich składników samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przygotowanie domowego twarożku z dodatkami to banalny przepis, a danie będzie zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te ze sklepu. Do jego przygotowania należy przygotować zaledwie kilka produktów. Można powiedzieć, że serek robi się sam. Świetnie się sprawdzi na śniadanie do świeżego pieczywa. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy twarożek z dodatkami Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku sól  pieprz Dodatkowo: gaza lub pielucha tetrowa Przygotowanie: Paprykę dokładnie umyjcie, osuszcie i usuńcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją w małą kostkę. Szczypiorek drobno posiekajcie.  Czystą gazę bądź pieluchę tetrową rozłóżcie nad miską, bądź innym naczyniem. Do jogurtu dodajcie pokrojoną czerwoną paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jogurt naturalny wraz z dodatkami przełóżcie na przygotowany materiał....

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Adobe Stock
Newsy
Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Pachnący i chrupiący chleb to definicja idealnego śniadania. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tego produktu. Pieczywo to idealne rozwiązanie na posiłek, ale nie tylko. Może spełniać również inne zadania w kuchni, które ułatwiają życie.

Na śniadanie, obiad czy kolację, chleb idealnie wpisuje się w każdy posiłek w ciągu dnia. Można z jego udziałem przygotować wiele szybkich dań, które zaspokoją głód. Poza tym, na rynku jest wiele dostępnych rodzajów danego produktu, dlatego też wszyscy znajdą swojego faworyta. Chleb w diecie Pieczywo to jeden z głównych składników w diecie. Jego odpowiednia wartość odżywcza zależy od wybranego rodzaju chleba, a głównie mąki, z jakiej został wypieczony. Im jaśniejsze pieczywo, tym bardziej oczyszczona mąka i jednocześnie pozbawiona w większości witamin oraz cennych minerałów. Jednak coraz częściej można spotkać dodatek mąki żytniej w składzie, co jest zdecydowanym plusem. Taki składnik zawiera wówczas witaminy z grupy B, mangan czy cynk. Są to dość istotne elementy w diecie.  Rodzaje chleba Każde pieczywo jest inne, a znaczącą różnicą jest metoda wypiekania, a mianowicie czy jest na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. To kluczowa kwestia w odróżnianiu chleba. Świadczy ona również o jego wartościowości. Pieczywo przygotowywane na zakwasie jest bardziej zbite, a także dłużej nadaje się do spożycia. Natomiast wypiek z dodatkiem drożdży jest lżejsze i szybsze w przyrządzeniu. W sprzedaży na sklepowych półkach można spotkać się z takimi rodzajami pieczywa jak: chleb razowy- wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, jest wypiekany na zakwasie z dodatkiem otrębów, chleb pszenny- jak sama nazwa wskazuje jest wypiekany na bazie mąki pszennej, jest smaczne, ale jednocześnie zawiera najmniej cennych mikroelementów i syci na krótszy czas, chleb orkiszowy, chleb żytni, chleb wieloziarnisty- pieczywo z dodatkiem różnych ziaren. W piekarniach jest szeroki wybór pieczywa, a każdy z nich wyróżnia się odpowiednim...

kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy
Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?
W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności. Cenne właściwości Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku.  Różnorodność w sprzedaży Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek. Na pyzy i kluski Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy...