Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis

Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście.

Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie.

Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji

Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków

  • 4 marchewki

  • 1 seler

  • 2 pietruszki

  • 4 jajka

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 cebula czerwona

  • 1 słoiczek pieczarek konserwowych

  • 1 słoiczek majonezu

  • 1 puszka zielonego groszku

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik

Dzięki temu składnikowi zupa dyniowa jest wyjątkowo kremowa. Siostra Anastazja zawsze go dodaje

Siostra Anastazja zawsze dodaje ten 1 składnik do zupy dyniowej. Dzięki temu jest kremowa i przepyszna

Przygotowanie:

  1. Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną.

  2. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę.

  3. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem.

  4. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę.

  5. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę. 

  6. Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i pieprz do smaku.

  7. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin. I gotowe!

Tak przygotowana sałatka jarzynowa sprawdzi się podczas świąt i przy każdej innej okazji, gdy przyjdzie wam ochota na to danie. Jeszcze lepiej smakuje, gdy użyje się warzyw z rosołu - bardzo polecamy taką wersję sałatki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy
Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Tak!
Obowiązkowy element imprez okolicznościowych, świąt, imienin – sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza niż dotychczas, jeśli zrobicie jedną dodatkową rzecz.

Różne są teorie na temat tego gdzie i jak powstał przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, którą wszyscy znamy i lubimy. Jedna z wersji mówi, że nasza sałatka warzywna ma swoje źródło we francuskiej recepturze na „Macédoine”. Francuska „Macedonia” to nic innego jak ugotowane warzywa pokrojone w równą kostkę z dodatkiem sosów i przypraw. Zestaw warzyw w wersji francuskiej i polskiej znacznie się jednak różni. Dlatego też źródeł „jarzynówki” musimy poszukać gdzieś indziej. Skąd pochodzi przepis na sałatkę jarzynową? Trop wiedzie do Rosji. To właśnie tamtejsza sałatka „Olivier” do złudzenia przypomina naszą tradycyjną potrawę. Różnica polega głównie na tym, że do naszej „warzywnej” mało kto dodaje mięso. Rosjanie gustują z kolei w sałatkach z kurczakiem lub z pokrojoną w kostkę mortadelą. Rosyjska sałatka „Olivier” ma długą historię. Jej skład mocno ewoluował. Rosyjscy arystokraci jadali ją podobno z rakami. Z czasem sałatka stała się popularna wśród prostych ludzi, którzy raki początkowo zamienili mięsem drobiowym, a w latach komunistycznego niedoboru wspomnianą mortadelą. Popularność polskiej sałatki jarzynowej również zaczęła się w okresie PRL-u. Ważne jest jednak to, że wciąż nam smakuje i wzbudza radość wszystkich domowników dzięki swojemu smakowi. A może być on jeszcze lepszy, gdy zamiast gotowania warzyw zdecydujecie się na ich upieczenie. Dzięki temu wydobędziecie z jarzyn jeszcze więcej smaku! Sałatka jarzynowa – przepis Składniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 pietruszki 4 ogórki kiszone średniej wielkości Pół korzenia selera Kawałek pora 1 jabłko 2 jajka ugotowane twardo Opcjonalnie – groszek konserwowy (ok. pół puszki) Pół puszki konserwowej kukurydzy 4-6 łyżek majonezu...

Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
ONS.pl
Newsy
Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
Dlaczego znana polska restauratorka Magda Gessler nigdy nie doda jednego popularnego składnika do sałatki jarzynowej? Sprawdźcie!

Kto jak kto, ale Magda Gessler dobrze wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową ! Poznajcie jej przepis na sałatkę oraz garść porad na temat tego, jakich błędów unikać, by sałatka wyszła idealna. Wypróbujecie je? Błędy przy przyrządzaniu sałatki Czasami sałatka nie wychodzi tak smaczna , jak powinna. Magda Gessler podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jakie błędy powodują, że sałatka jarzynowa nie wychodzi. Ogórki kiszone Restauratorka podkreśliła, że bardzo ważne jest, aby przed dodaniem ogórków do sałatki dokładnie je odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to zrobi się ona bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie. Cebula O dziwo, Gessler w ogóle nie dodaje do sałatki cebuli ! Powody są dwa. Po pierwsze, sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o tym, by smakowała wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A dzieci często nie przepadają za ostrym smakiem cebuli! Drugi powód do zapach. Polska cebula ma bardzo intensywny zapach i dodana do sałatki sprawia, że danie przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Dlatego lepiej nie dodawać jej do sałatki jarzynowej! Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler Do przygotowania sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 2 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 2 ziemniaki Majonez Kurki Chrzan Musztarda Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Warzywa obierzcie i ugotujcie – najlepiej w rosole. Po ugotowaniu pokrójcie je w kostkę. Odsączcie groszek z zalewy, a ogórki kiszone i jabłko zetrzyjcie na tarce i odciśnijcie z nadmiaru wody. Wszystkie...

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową.  Jest przepyszna, bo dodaje do niej 2 nietypowe składniki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis Magdy Gessler na wyśmienitą sałatkę jarzynową.  Dodaje do niej 2 nietypowe składniki
Sałatka jarzynowa to coś, co Polacy chętnie jadają przez cały rok na wszelkie domowe biesiady i uroczystości. Gotowane warzywa i jajka oraz kiszone ogórki i majonez stanowią przyjemną kombinację smakową. Magda Gessler dodaje jednak coś jeszcze do dobrze znanych składników. 

Królowa polskiej gastronomii znana jest z tego, że lubi wzbogacać klasyczne receptury dodatkowymi składnikami, które w sposób niemalże niewyobrażalny podbijają smak potraw. Umiejętnie czerpie również pomysły z przepisów kuchni świata. Tak jest również tym razem, gdyż sałatka jarzynowa, którą stworzyła, jest rodem z Hiszpanii.  Jakie nietypowe składniki dodaje do swojej sałatki Magda Gessler?  W hiszpańskiej sałatce jarzynowej nie ma nudy. Z pozoru jest podobna do dobrze wam znanej polskiej wersji. Są w niej marchewki, ziemniaki oraz jajka i ogórki kiszone, jest w niej nawet majonez. Jednak cała reszta wywraca tradycyjny przepis do góry nogami.  W sałatce hiszpańskiej znajdziecie bowiem oliwki i tuńczyka, które świetnie komponują się z jarzynami i jajkami. To jednak nie koniec zmian w tej potrawie. Magda Gessler przygotowuje do niej bowiem mocno czosnkowy sos aioli, który nadaje głębi smaku i aromatu całemu daniu. Jeżeli lubicie sałatkę jarzynową, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ostrzejsza i bardziej wyrazista opcja sałatkowa, która przeniesie was wprost na Półwysep Iberyjski.  Sałatka jarzynowa w stylu hiszpańskim wg. Magdy Gessler   Składniki:  4 średnie ziemniaki   2 marchewki  3 spore ogórki kiszone   2 jajka ugotowane na twardo  2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach   ½ szklanki zielonych oliwek z papryką  4 łyżki majonezu  sól i pieprz   Składniki na sos aioli:  ½ szklanki oleju słonecznikowego   ¼ szklanki oliwy  kilka ząbków czosnku   2 jajka  sól   szczypta mielonego kminu rzymskiego  opcjonalnie 1/4 szklanki tłustego mleka (dla złagodzenia smaku sosu)  Sposób przygotowania:  Marchew oraz ziemniaki obierzcie...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...