Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście.

Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie.

Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji

Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków

  • 4 marchewki

  • 1 seler

  • 2 pietruszki

  • 4 jajka

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 cebula czerwona

  • 1 słoiczek pieczarek konserwowych

  • 1 słoiczek majonezu

  • 1 puszka zielonego groszku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną.

  2. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę.

  3. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem.

  4. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę.

  5. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę. 

  6. Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i pieprz do smaku.

  7. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin. I gotowe!

Tak przygotowana sałatka jarzynowa sprawdzi się podczas świąt i przy każdej innej okazji, gdy przyjdzie wam ochota na to danie. Jeszcze lepiej smakuje, gdy użyje się warzyw z rosołu - bardzo polecamy taką wersję sałatki.