Polskiego schabowego wszyscy już dobrze znacie. A co powiecie na jego włoską wersję, czyli schabowego Milanese? Czym różni się on od tradycyjnego, polskiego schabowego?
Otóż wyróżnia go to, że został obtoczony w startym na grubej tarce parmezanie.
Kotlet Milanese to bardzo fajna odskocznia od naszego tradycyjnego kotleta schabowego. Oczywiście, jeżeli jesteście fanami parmezanu.
Przygotujcie go, a na pewno wam posmakuje. Sprawdziliśmy – jest wprost przepyszny!
Zobacz także:
Składniki:
- 300 g schabu lub cielęciny
- 1 duże jajko
- Pół szklanki bułki tartej
- Pół szklanki startego parmezanu
- Tłuszcz do smażenia
- Odrobina soli
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie myjemy, kroimy na równe kotlety, osuszamy i zbijamy tłuczkiem do mięsa.
- Każdy kolet oprószamy delikatnie solą.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej, a w miseczce rozbijamy i mieszamy jajko.
- Mięso przyprószamy bułką tartą, po czym zanurzamy w jajku i kładziemy na starty parmezan.
- Każdy kotlet lekko dociskamy, a następnie znów oprószamy bułką tartą.
- Mięso przewracamy na drugą stronę i powtarzamy tę czynność.
- Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
- Danie najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniaczkami i mizerią.
Smacznego!