Polskiego schabowego wszyscy już dobrze znacie. A co powiecie na jego włoską wersję, czyli schabowego Milanese? Czym różni się on od tradycyjnego, polskiego schabowego? 

Otóż wyróżnia go to, że został obtoczony w startym na grubej tarce parmezanie.

Kotlet Milanese to bardzo fajna odskocznia od naszego tradycyjnego kotleta schabowego. Oczywiście, jeżeli jesteście fanami parmezanu.

Przygotujcie go, a na pewno wam posmakuje. Sprawdziliśmy – jest wprost przepyszny!

Zobacz także:

Składniki:

  • 300 g schabu lub cielęciny
  • 1 duże jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • Pół szklanki startego parmezanu
  • Tłuszcz do smażenia
  • Odrobina soli

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie myjemy, kroimy na równe kotlety, osuszamy i zbijamy tłuczkiem do mięsa.
  2. Każdy kolet oprószamy delikatnie solą.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej, a w miseczce rozbijamy i mieszamy jajko.
  4. Mięso przyprószamy bułką tartą, po czym zanurzamy w jajku i kładziemy na starty parmezan.
  5. Każdy kotlet lekko dociskamy, a następnie znów oprószamy bułką tartą.
  6. Mięso przewracamy na drugą stronę i powtarzamy tę czynność.
  7. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  8. Danie najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniaczkami i mizerią.

Smacznego!