Ten rząd będzie karał za marnowanie jedzenia. Jesteście za?
AdobeStock
Newsy

Ten rząd będzie karał za marnowanie jedzenia. Jesteście za?

Influencerzy się doigrali i będą płacili kary za wyrzucanie jedzenia. Dobry krok?

Niektórzy ludzie nie przestają zadziwiać. Podczas, gdy w wielu krajach wprowadza się przepisy mające na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności, chińscy influencerzy udostępniają w internecie filmy, na których pochłaniają (lub tylko udają, że to robią) gigantyczne ilości jedzenia, ku uciesze swoich widzów. Chiński rząd postanowił ukrócić te działania. Jak? Przekonajcie się!

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Mukbang show”, czyli obżarstwo na żywo

Influencerzy robią wszystko, by podtrzymać swoją popularność w internecie. W końcu właśnie z tego żyją! Jednak influencerzy z Chin przeszli samych siebie. Obecnie w chińskim internecie na topie są filmiki oraz livestreamy, czyli filmy na żywo, na których influencerzy pożerają mnóstwo jedzenia lub piją ogromne ilości alkoholu. Zjawisko ma nawet swoją nazwę „mukbang show”. Prawdopodobnie część z tych osób wcale nie zjada wszystkiego, co mają przed sobą na talerzu i jedynie udają a niezjedzone potrawy trafiają do śmieci.

Chiński rząd kontra influencerzy

Rząd w Chinach postanowił ukrócić te praktyki, ponieważ stwierdzono, że popularne filmiki „mukbang show” to nic innego, jak promowanie marnowania jedzenia. Stały Komitet Ogólnochińskiego Zgromadzenia Przedstawicieli Ludowych uchwalił niedawno nowe prawo które mówi, że influencerzy nie mogą tworzyć treści (filmów, zdjęć ani livestreamów), na których jedzą ogromne ilości jedzenia lub udają, że to robią. Osoby, które się do tego nie zastosują i pomimo zakazu będą publikować tego typu materiały, będą zmuszone zapłacić grzywnę w wysokości nawet 100 tysięcy juanów, czyli 60 tysięcy złotych.

Zobacz także
Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda

Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda

Polski sukces na świecie: wódka Chopin Vera Wang w wersji limitowanej to towar luksusowy

Polski sukces na świecie: wódka Chopin Vera Wang w wersji limitowanej to towar luksusowy

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności w Chinach

Dlaczego chiński rząd zareagował tak stanowczo w sprawie influencerów? Okazuje się, że marnowanie jedzenia to obecnie bardzo duży problem w Chinach. Rząd stara się walczyć z tym na różne sposoby – na przykład restauracje mają prawo do karania klientów dodatkowymi opłatami, jeżeli ci nie zjedzą większości zamówionych potraw. Z mandatami muszą się liczyć także restauratorzy, którzy zachęcają klientów do zamawiania nadmiernych ilości jedzenia.

Obecnie szacuje się, że każdego roku w Chinach na śmietniku ląduje 18 milionów ton jedzenia – jest to ilość wystarczająca do wykarmienia od 30 do 50 milionów ludzi. To liczby wprost niewyobrażalne, gdy weźmie się pod uwagę fakt, że w Polsce żyje 38 mln ludzi!

Czytaj także:

koronawirus w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Znaleziono koronawirusa w lodówce i na desce do krojenia. Czy można zarazić się nim przez kontakt z jedzeniem?
W liczącym 10 milionów mieszkańców chińskim mieście Chengdu odnotowano pierwsze od 10 miesięcy lokalne zakażenia koronawirusem. Okazało się, że cząsteczki COVID-19 zagrzały miejsce nie tylko w ludzkich organizmach, ale również na sprzętach kuchennych znajdujących się w domach pacjentów. Z uwagi na rosnącą panikę głos w sprawie postanowili zabrać eksperci.

Do pierwszego zakażenia wirusem SARS-CoV-2 doszło 17 listopada 2019 roku w chińskim mieście Wuhan. Wówczas nikt nie spodziewał się, że epidemia ogarnie wszystkie państwa świata i to w naprawdę zastraszającym tempie. Jednak stało się, COVID-19 dotarł do Polski 4 marca 2020 roku. Tydzień później Światowa Organizacja Zdrowia uznała go za pandemię. Pandemia w Chinach dobiegła końca? Działania chińskiego rządu i statystyki dotyczące zakażeń koronawirusem przez wiele miesięcy obserwował cały świat. Okazało się, że zlokalizowane w Azji państwo bardzo sprawnie poradziło sobie z pandemią, w przeciwieństwie do innych krajów, w których wciąż umierają tysiące osób.  W Chinach kontynentalnych od niemal 10 miesięcy łączna liczba zakażeń nie zmienia się i wynosi nieco ponad 88 tysięcy. Podobnie w przypadku zgonów, które zatrzymały się na poziomie 4635. Choć to wciąż ogromne liczby, wszyscy odetchnęli z ulgą, kiedy dowiedzieli się, że to koniec. Jak się jednak okazuje, to była tylko cisza przed kolejną burzą. Pierwsze od 10 miesięcy lokalne zakażenie Pierwsze od dawna lokalne zakażenie koronawirusem wykryto u 69-letniej mieszkanki Chengdu. W związku z tą sytuacją chiński rząd postanowił przebadać blisko 256 tysięcy osób, a także zamknąć wszystkie szkoły i przedszkola funkcjonujące na terenie miasta. Dodatkowym niepokojem napawał fakt, że ślady COVID-19 wykryto również na żywności znajdującej się w lodówce oraz na desce do krojenia znajdujących się w domu pacjentki. WHO komentuje sprawę Do sprawy postanowiło odnieść się samo WHO. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśliła, że jak dotąd nie ma żadnych dowodów świadczących o tym, że do zakażenia SARS-CoV-2  może dochodzić w wyniku kontaktu z żywnością. Nawet jeśli na tej znajdują się cząsteczki...

Każdego dnia w supermarketach marnuje się niesprzedana żywność. Co robią z nią sklepy?
AdobeStock
Newsy
Każdego dnia w supermarketach zalega niesprzedana łatwo psująca się żywność. Co robią z nią sklepy?
W każdej sekundzie przez cały rok w Polsce wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności Co dzieje się z jedzeniem wyrzucanym przez sklepy spożywcze? Sprawdźcie.

Problem marnowania żywności dotyczy coraz więcej krajów na świecie. Każdego roku wyrzucane tam są ogromne ilości jedzenia, podczas gdy wiele osób potrzebujących chętnie przyjęłoby chociaż część żywności, która nadaje się jeszcze do zjedzenia. Supermarkety codziennie muszą pozbywać się produktów spożywczych, które nie zostały danego dnia sprzedane – co dalej się z nimi dzieje? Przekonajcie się. Marnowanie żywności w Polsce W Polsce każdego roku marnowane są gigantyczne ilości jedzenia. Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska zwraca uwagę na skalę problemu w naszym kraju: W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba Jednym z winowajców są supermarkety, które każdego dnia wyrzucają niesprzedaną żywność – dotyczy to głównie produktów szybko psujących się, czyli owoców, warzyw, pieczywa oraz mięsa i ryb. Z tego powodu zarówno detaliści, jak i hurtownie spożywcze muszą, na mocy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom pozarządowym, które następnie zajmują się dystrybucją tych produktów do osób, które najbardziej ich potrzebują. Jeżeli sklep nie przekaże niesprzedanej żywności, wówczas musi zapłacić karę w wysokości 10 groszy za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Kto oddaje najwięcej żywności? Najchętniej odwiedzane przez Polaków supermarkety to Biedronka i Lidl – właśnie one przodują w oddawaniu jedzenia organizacjom dobroczynnym. Okazuje się, że absolutnym przodownikiem jest Biedronka. Sieć w 2020 roku oddała łącznie...

Lody „Ekipa” od dziś w Żabce. Nowa partia jeszcze lepsza od wcześniejszej. Dzieci oszaleją
Adobestock/Instagram@lodykoral
Newsy
Lody „Ekipa” od dziś w Żabce. Nowa partia jeszcze lepsza od wcześniejszej. Dzieci oszaleją
Te lody to prawdziwy hit wśród dzieciaków! Czy teraz też w mig się wyprzedadzą?

Od kilkunastu dni w sprzedaży są lody „Ekipy”, sygnowane przez znanych YouTuberów. Można śmiało powiedzieć, że lody są ogromnym sukcesem zarówno youtuberów, jak i firmy Koral, która podjęła współpracę. Lody wyprzedają się w rekordowym tempie. Kupują je głównie dzieci i nastolatki, którzy uwielbiają kultową dla nich Ekipę. Niedawno informowaliśmy, że z uwagi na ogromne zainteresowania, firma Koral uruchomiła ostatnio dodatkową linię produkcyjną, by umożliwić marketom i sklepom sprzedaż ponad miliona sztuk dziennie. Kolaboracja firmy Koral i „Ekipy” Friza Karol „Friz” Wiśniewski to młody YouTuber, który cieszy się ogromną popularnością wśród młodzieży. Ekipa Friza podjęła kolaborację z firmą Koral, która znana jest z tego, że często zatrudniała w przeszłości do promocji swoich produktów znanych celebrytów i gwiazdy. Lody promowała między innymi Maryla Rodowicz czy Doda. Co wyjątkowego jest w lodach od ekipy Friza? Słynne lody, które natychmiast się wyprzedają, można kupić za 1,69 złotych. Są to sorbety o smaku cytrynowym lub truskawkowym, oblane są jednak polewą o smaku gumy balonowej z drobinkami, które strzelają przy jedzeniu. Raczej nie smak jest tym, co przyciąga nastolatków i zachęca do zakupu. Pragną oni mieć produkt sygnowany marką idola. W Internecie sprzedaje się papierki od lodów za ogromne sumy! Nowe lody Ekipy w Żabce Lody Ekipy Friza są prawie niedostępne, wyprzedają się na pniu. Firma Koral produkuje ogromne ich ilości. Wyszła też konsumentom naprzeciw i od dziś w Żabkach będzie możliwe zakupienie lodów w powiększonej wersji. To lody, w których znajdziecie 65 g produktu. Można je dostać pod nazwą Ekipa XL. Żabki w całej Polsce przygotowują się na oblężenie...

jak nie marnować jedzenia
AdobeStock
Newsy
Polacy rocznie marnują tony żywności. Badania są zatrważające
W Polsce co roku wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. Sprawdźcie, czy możecie sami coś z tym zrobić!

Przyznajcie z ręką na sercu – czy zużywacie wszystko, co kupujecie? Czy zdarzy się wam czasami wyrzucić jedzenie, które już się zepsuło? Nikt świadomie nie chce marnować żywności, ale niestety co roku tony jedzenia trafiają do śmietników. Polska jest jednym z rekordzistów w kategorii wyrzucania żywności. Ile jedzenia marnują Polacy? W 2018 roku Forbes przeprowadził badanie, w którym sprawdził, ile żywności marnuje się w Polsce. Wyniki są naprawdę przerażające! Średnio każdy Polak wyrzuca ponad 230 kg jedzenia rocznie, co daje około 9 milionów ton żywności w skali całego kraju. Takie ilości dały Polsce 5 miejsce w Europie pod względem tego, ile jedzenia się marnuje. Niestety, problem z wyrzucaniem żywności ma u nas tendencję wzrostową. We wspomnianym badaniu dla Forbes w 2018 roku 40% badanych Polaków przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Tymczasem w 2017 było to 34%. Socjologowie tłumaczą to zjawisko – twierdzą, że przyczyna leży w fakcie, iż ludzie są leniwi i nie chce im się zużywać nadmiaru jedzenia, a do tego żywność jest tania i wyrzucanie jej do śmieci powoduje mniejsze wyrzuty sumienia. W Polsce najczęściej do śmietnika trafiają: Owoce Warzywa Chleb Mięso Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Jeżeli wam też zdarza się wyrzucić jedzenie, które się zepsuło, ponieważ kupiliście go za dużo i nie zdążyliście zjeść, to skorzystajcie z kilku prostych porad, które pomogą wam oszczędzić żywność i pieniądze! Sprawdźcie, co macie w lodówce – przed wyjściem na zakupy zróbcie dokładny przegląd lodówki, by uniknąć sytuacji w której kupujecie te same produkty, które już się w niej znajdują. Nie idźcie do sklepu głodni – najgorszym pomysłem jest wyjście na zakupy prosto z pracy, gdy jedyne o...