Owoce pigwy znane są ze swoich niesamowitych właściwości zdrowotnych. Ich regularne spożywanie nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również pomaga oczyścić przewód pokarmowy, poprawia apetyt, regeneruje wątrobę, zapobiega wymiotom, biegunce, a także wzdęciom.

Pigwa stanowi silną broń w walce  z chorobą, jednak spożywanie jej nie musi być spowodowane osłabieniem organizmu. Z powodzeniem możesz włączyć ten owoc do swojej codziennej diety. Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji. Jednak, aby dobrze smakował, najlepiej przygotować z niego pyszny syrop do herbaty!

Przepis na pigwę w syropie

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram owoców pigwy
  • 700 gramów cukru

Przygotowanie

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj, a następnie przekrój i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne.
  2. Tak przygotowane owoce pokrój na bardzo małe kawałki (im mniejsze tym łatwiej będzie je dodać do herbaty i wypić wraz z nią).
  3. Pokrojone owoce umieść w dowolnej misce, a następnie zasyp je warstwą cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Miskę nakryj ścierką i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, na przykład w domowej spiżarni, na 7 dni.
  5. Co jakiś czas zaglądaj do owoców, aby je przemieszać.
  6. Po upływie 7 dni owoce powinny puścić sok, a cukier całkowicie się rozpuści. To znak, że pigwa w syropie jest już gotowa. Przełóż ją więc do małych słoików i przechowuj w piwnicy, spiżarni, bądź innym chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowaną pigwę możesz z powodzeniem dodawać do herbaty. Syrop nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że twój organizm będzie mniej podatny na wszelkie przeziębienia.