syrop z pigwy do herbaty
Adobe Stock
Newsy

Ten przepyszny syrop do herbaty to gwarancja zdrowia. Wykorzystaj ten popularny owoc

Choć pigwa to z natury cierpki w smaku owoc, przygotowany na jej bazie syrop z pewnością przypadnie ci do gustu. Bowiem regularne spożywanie tej mikstury nie tylko sprawi frajdę twoim kubkom smakowym, ale również bardzo korzystnie wpłynie na twoją odporność.

Owoce pigwy znane są ze swoich niesamowitych właściwości zdrowotnych. Ich regularne spożywanie nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również pomaga oczyścić przewód pokarmowy, poprawia apetyt, regeneruje wątrobę, zapobiega wymiotom, biegunce, a także wzdęciom.

Pigwa stanowi silną broń w walce  z chorobą, jednak spożywanie jej nie musi być spowodowane osłabieniem organizmu. Z powodzeniem możesz włączyć ten owoc do swojej codziennej diety. Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji. Jednak, aby dobrze smakował, najlepiej przygotować z niego pyszny syrop do herbaty!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pigwę w syropie

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram owoców pigwy
  • 700 gramów cukru

Przygotowanie

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj, a następnie przekrój i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne.
  2. Tak przygotowane owoce pokrój na bardzo małe kawałki (im mniejsze tym łatwiej będzie je dodać do herbaty i wypić wraz z nią).
  3. Pokrojone owoce umieść w dowolnej misce, a następnie zasyp je warstwą cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Miskę nakryj ścierką i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, na przykład w domowej spiżarni, na 7 dni.
  5. Co jakiś czas zaglądaj do owoców, aby je przemieszać.
  6. Po upływie 7 dni owoce powinny puścić sok, a cukier całkowicie się rozpuści. To znak, że pigwa w syropie jest już gotowa. Przełóż ją więc do małych słoików i przechowuj w piwnicy, spiżarni, bądź innym chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowaną pigwę możesz z powodzeniem dodawać do herbaty. Syrop nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że twój organizm będzie mniej podatny na wszelkie przeziębienia.

Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu
AdobeStock
Newsy
Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu
Gdy doskwiera wam alergiczny katar sienny lub czujecie spadek odporności, zróbcie domowy syrop z owoców pigwy. Poznajcie ich dobroczynne właściwości.

Wiosna oznacza długie i słoneczne dni, kwiaty, zazielenione drzewa oraz… rozpoczęcie sezonu na alergie. Gdy doskwiera wam katar sienny i inne nieprzyjemne objawy, warto wspomóc swój organizm naturalnymi, domowymi sposobami. Poznajcie wiosenny superfood, czyli syrop z pigwy! Właściwości owoców pigwy Pigwa, a dokładniej pigwowiec japoński, to roślina coraz popularniejsza w Polsce ze względu na jej owoce, które doskonale nadają się do tworzenia wszelkiego rodzaju przetworów, syropów, a także nalewek. Na surowo są bardzo twarde i niesmaczne, dlatego właśnie wykorzystuje się na różne sposoby. Syrop z pigwy zawiera wiele witamin i przeciwutleniaczy, w tym: witaminy z grupy B witaminę C fenole magnez potas miedź żelazo Syrop z pigwy na alergię i przeziębienie Ze względu na bogactwo witamin, a zwłaszcza witaminy C, syrop z owoców pigwowca japońskiego doskonale przydaje się w sytuacji, gdy jesteście narażeni na spadek odporności - nie tylko zimą. Także późną wiosną i latem nietrudno o przeziębienie, zwłaszcza gdy na zewnątrz panuje upał i wsiadacie do klimatyzowanego samochodu. Ponadto, syrop pomoże złagodzić dolegliwości związane ze zgagą, niestrawnością, a także przyśpieszy przemianę materii. Co ciekawe, wykazuje on także właściwości antyalergiczne. Obejrzyjcie materiał o tym, jak samodzielnie wykonać syrop z pigwy: Jak stosować syrop z pigwy? Przyjmuje się, że optymalna, dzienna dawka syropu to ok. 50 ml w przypadku osoby dorosłej oraz 25 ml u dzieci. Najlepiej wymieszać syrop z wodą lub dodać go od herbaty, ponieważ jest bardzo słodki. Właśnie ze względu na słodycz trzeba być ostrożnym i nie przekraczać tej dawki - nadmiar syropu może wywołać nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.  Syrop z pigwy w kuchni Owoce...

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 500 gram cukru. Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i...

Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Pixabay
Newsy
Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Biorąc pod uwagę to, że owoce pigwy są pełne witamin i minerałów, oczywiście ich jedzenie na surowo, bez przetworzenia, byłoby bardzo uzasadnione. Tylko jak to robić, skoro jest taka kwaśna?

Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości. Składniki odżywcze i wartości pigwy Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie. Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów. Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy: Witamina C – 15.0 mg Tiamina – 0,020 mg Ryboflawina – 0,030 mg Niacyna - 0,200 mg Witamina B6 - 0,040 mg Kwas foliowy - 3 µg Witamina A – 40 IU Wapń – 11 mg Żelazo - 0,70 mg Magnez - 8 mg Fosfor - 17 mg Potas - 197 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,04 mg Jak spożywać pigwę na surowo? Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury? Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce...

przepis na syrop z pędów sosny
Adobe Stock
Zdrowie
Przeziębienie i zatkany nos? Ten domowy syrop szybko stawia na nogi. Najważniejszy składnik znajdziesz w... lesie
Najskuteczniejsze leki to te przygotowane samodzielnie z naturalnych składników. Należą do nich między innymi młode pędy sosny, z których możesz zrobić, na przykład domowy syrop. Ten zwalczy każde przeziębienie!

Jeśli mieszkasz blisko lasu, jesteś szczęściarzem. To miejsce to nieograniczone źródło darów, z których możesz korzystać całkowicie za darmo! Oprócz sezonowych owoców, w lesie znajdziesz również między innymi aromatyczne zioła oraz grzyby, które doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Jak się jednak okazuje las to nie tylko smakołyki, ale również produkty lecznicze , do których zaliczamy między innymi pędy młodej sosny.  Pędy młodej sosny mają niesamowite właściwości Pędy młodej sosny pojawiają się w lasach zazwyczaj z początkiem maja. Wiele osób zbiera je z uwagi na ogrom cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nich bowiem działającą uspokajająco i wzmacniająco gorczycę, działające przeciwzapalnie flawonoidy, wzmacniającą układ odpornościowy witaminę C, czy udrożniający drogi oddechowe olejek sosnowy. Starym i dobrze znanym, szczególnie naszym babciom i mamom, sposobem na wykorzystanie pędów młodej sosny jest zrobienie z nich syropu na kaszel, katar i szeroko pojętą odporność. Tego typu specyfik można przygotować na dwa sposoby – pasteryzując go, bądź nie. Przepis na syrop z pędów młodej sosny  Sposób 1 (pasteryzacja) Gałązki młodej sosny umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie podziel na mniejsze części (po pokrojeniu powinny mieć ok. 2 centymetry długości, tak aby zmieściły się do słoika). Tak przygotowane pędy umieść w garnku, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu pozbądź się z wody kawałków sosny. Do wywaru dodaj cukier. Na każdy 1 litr płynu powinien przypadać 1 kilogram cukru. Całość gotuj tak długo aż wywar zgęstnieje, koniecznie pamiętaj o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie przypominać syrop możesz przelać...