syrop z pigwy do herbaty
Adobe Stock
Newsy

Ten przepyszny syrop do herbaty to gwarancja zdrowia. Wykorzystaj ten popularny owoc

Choć pigwa to z natury cierpki w smaku owoc, przygotowany na jej bazie syrop z pewnością przypadnie ci do gustu. Bowiem regularne spożywanie tej mikstury nie tylko sprawi frajdę twoim kubkom smakowym, ale również bardzo korzystnie wpłynie na twoją odporność.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Owoce pigwy znane są ze swoich niesamowitych właściwości zdrowotnych. Ich regularne spożywanie nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również pomaga oczyścić przewód pokarmowy, poprawia apetyt, regeneruje wątrobę, zapobiega wymiotom, biegunce, a także wzdęciom.

Pigwa stanowi silną broń w walce  z chorobą, jednak spożywanie jej nie musi być spowodowane osłabieniem organizmu. Z powodzeniem możesz włączyć ten owoc do swojej codziennej diety. Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji. Jednak, aby dobrze smakował, najlepiej przygotować z niego pyszny syrop do herbaty!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pigwę w syropie

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram owoców pigwy
  • 700 gramów cukru

Przygotowanie

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj, a następnie przekrój i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne.
  2. Tak przygotowane owoce pokrój na bardzo małe kawałki (im mniejsze tym łatwiej będzie je dodać do herbaty i wypić wraz z nią).
  3. Pokrojone owoce umieść w dowolnej misce, a następnie zasyp je warstwą cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Miskę nakryj ścierką i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, na przykład w domowej spiżarni, na 7 dni.
  5. Co jakiś czas zaglądaj do owoców, aby je przemieszać.
  6. Po upływie 7 dni owoce powinny puścić sok, a cukier całkowicie się rozpuści. To znak, że pigwa w syropie jest już gotowa. Przełóż ją więc do małych słoików i przechowuj w piwnicy, spiżarni, bądź innym chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowaną pigwę możesz z powodzeniem dodawać do herbaty. Syrop nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że twój organizm będzie mniej podatny na wszelkie przeziębienia.

Komentarze
domowy syrop przepis
Adobe Stock
Newsy Syrop z tego owocu obniża ciśnienie i działa przeciwrakowo. Podpowiadamy, jak go przyrządzić
Syrop z owoców głogu to niesamowicie zdrowa mikstura. Jej regularne spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na twój układ odpornościowy. Warto więc po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Głóg to roślina stara jak świat. Jej cechą charakterystyczną są kolczaste gałęzie, ale również ciemnozielone liście, różowe lub białe kwiaty oraz ciemnoczerwone owoce zawierające pestkę. Krzewy głogu są bardzo wysokie. Potrafią sięgnąć nawet sześciu metrów! Niesamowite właściwości głogu Głóg jest ceniony przede wszystkim za swoje niesamowite właściwości zdrowotne. Te kryją się nie tylko w jego kwiatach, ale również w owocach. Ich spożywanie sprawi, że twoja skóra, ale również układ pokarmowy, nerwowy oraz odpornościowy będą w bardzo dobrej kondycji. Wszystko dzięki zawartym w nich witaminom A, B, C oraz PP. Okazuje się również, że głóg ze względu na swoje bogate właściwości, jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w preparatach obniżających ciśnienie, ale również poprawiających odporność oraz uspokajających. Eksperci zdradzają także, że regularne spożywanie głogu może zminimalizować ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę oraz serce. Najlepszym sposobem na dostarczanie głogu do organizmu jest przyrządzenie z niego przepysznego, domowego przetworu, bądź syropu. W ten sposób zawsze będziesz go mieć pod ręką. Przepis na syrop z owoców głogu Będziesz potrzebować 1 kilogram owoców głogu 2 litry wody 500 gramów cukru Sok z połowy cytryny Przygotowanie Od owoców odetnij ogonki, a następnie umyj pod bieżącą wodą. Tak przygotowany głóg umieść w garnku, a następnie zalej wodą i podgrzej (nie dopuść do zagotowania). Garnek odstaw do ostygnięcia na ok. 8 godzin. Po upływie tego czasu rozgnieć owoce i w ten sposób oddziel je od pestek.  Tak przygotowane owoce umieść ponownie w garnku. Całość zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny i zagotuj co jakiś czas...

Przeczytaj