Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy

Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...

Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem.

Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem…

Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach.

Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu.

Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 20 dag ryżu

  • 2 filety z kurczaka

  • Mała czerwona papryka

  • Mała cebula

  • Kilka ząbków czosnku

  • 10 dag zielonego groszku

  • Łyżeczka przyprawy curry

  • Papryka słodka i ostra w proszku

  • Olej rzepakowy

  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry.

  • Gotujemy ryż na miękko. Pod tym linkiem znajdziecie naszą receptę na proste gotowanie ryżu w sposób tradycyjny.

  • Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, dodajemy także nieco papryki w proszku i przyprawy curry. Po dodaniu łyżki oleju dokładnie mieszamy kurczaka w powstałej marynacie i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

  • Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, starty na prasce czosnek.

  • Następnie dodajemy na patelnię kurczaka. Nie bójmy się zwiększyć nieco ognia – kurczak ma się usmażyć, nie zaś dusić z warzywami. Samo smażenie powinno być jednak bardzo krótkie. Kurczak powinien „dojść” dopiero po wymieszaniu z ryżem.

  • Do ryżu dodajemy groszek i usmażone warzywa. Mieszamy całość i przez chwilę podsmażamy. Postarajmy się zrobić to w miarę szybko – pierś z kurczaka nie powinna się nam za bardzo wysuszyć.

  • Danie podajemy z natką pietruszki.

Kurczak curry
Gotujmy.pl
Przepisy
Po nim nie przytyjecie. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut
Delikatne mięso kurczaka lubi towarzystwo przypraw. Curry, kurkuma, chilli oraz oregano dodadzą mu wyrazistości. Jesteście gotowi na najszybsze danie obiadowe na świecie?

Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć. Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowsze, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego. W jaki sposób warto przyrządzić kurczaka? Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka.  Curry to  nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie. Składniki na najszybszy obiad świata: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 średniej cebuli, 500 g makaronu (ewentualnie ryż), sól, pieprz, papryka słodka, curry, olej albo masło do smażenia, 400 ml śmietanki 30%, opcjonalnie: 200 g pieczarek. Przygotowanie: Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie macie czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wstawcie wodę...

pieczone kule ryżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Te kulki ryżowe smakują wprost wybornie. Dodajcie do nich ten składnik a będą pyszne i bardzo zdrowe
Nie macie pomysłu na obiad? Nic straconego. Przygotujcie to proste i pyszne w smaku danie, a na stałe zagości w waszym domowym repertuarze.

Jak wynika z badań, coraz więcej Polaków świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Liczba wegetarian i wegan przekroczyła już w naszym kraju milion. Coraz więcej z nas prawdzie nie rezygnuje całkowicie z mięsa, ale ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie. Jeśli wy także się do nich zaliczacie, na pewno uśmiechnięcie się na samą myśl o tych pysznych i prostych w przygotowaniu pieczonych kulach ryżowo-szpinakowych. To lekkie i bardzo zdrowe danie, składa się głównie z ryżu i szpinaku z przyprawami. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i wymyślnymi sosami. Kuleczki można spożywać także na zimno. Wówczas są równie smaczne, jak na gorąco. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Czytajcie dalej. Składniki: 1,5 szklanki surowego białego ryżu 3 średnie marchewki 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 3 surowe jajka 20 dag świeżego masła 20 dag startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 5 łyżek sosu sojowego 100 ml ketchupu 4 płaskie łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki suszonej papryki wędzonej 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego masło klarowane sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy ryż, trzymając się przepisu podanego na opakowaniu. Ryż odcedzamy i dodajemy do niego masło, sos sojowy i żółty ser. Dokładnie mieszamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewki. Odcedzamy je, dobrze ugniatamy i dodajemy do ryżu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie szpinak. Dusimy go przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi. Gdy szpinak lekko ostygnie, kroimy go na drobniejsze kawałki a następnie łączymy z odcedzonym ryżem i marchewką....

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.
Adobe Stock
Newsy
Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczą 4 składniki
Lubicie klasyczne kotlety mielone? To świetnie. A co powiecie na pyszne i soczyste kotlety mielone z piersi z kurczaka?

Kotlety mielone to jedne z najchętniej jadanych kotletów wśród Polaków. Jedni przygotowują je w wersji smażonej, na bazie mięsa wieprzowego, drudzy wolą kotlety pieczone i zamiast wieprzowiny używają np. indyka, jeszcze inni nie wyobrażają sobie kotletów bez pysznego i gęstego sosu, np. z dodatkiem grzybów. A co powiecie na mielone z mięsa kurczaka? Przygotowanie takich kotletów jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to dobrej jakości pierś z kurczaka, cebula i garść ulubionych przypraw. Przepis na kotlety mielone z piersi kurczaka Zróbcie takie mielone na dzisiejszy obiad, a rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Jak je przygotować? Podpowiadamy! Składniki (8-12 kotletów): 1 kg piersi z kurczaka przyprawa do mielonego mięsa 1 jajko (opcjonalnie) 1 duża cebula olej Przygotowanie:  Na początku myjemy piersi z kurczaka i kroimy je w kostkę, po czym mielimy. Do mięsa dodajemy 2 łyżki stołowe przyprawy do mielonego mięsa. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na rumiano na patelni. Cebulkę dodajemy do farszu i wszystko starannie razem mieszamy. Z mięsa formujemy kulki i lekko dociskamy je, a następnie smażymy na patelni na małym ogniu przez około 10-15 minut. Kotlety podajemy ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.  Smacznego!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Kilka składników, chwila przygotowywania i obiad gotowy w mniej niż 30 minut – wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Kawałki kurczaka podane z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to obiad, który świetnie się sprawdzi wtedy, gdy macie bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku. Przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż pół godziny! Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na szybki obiad Brak czasu to żadna wymówka – nawet, jeśli się śpieszycie, nie rezygnujcie z obiadu! Wykorzystajcie jeden z poniższych przepisów na szybki obiad: Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym Placuszki z kurczaka z musztardą Łosoś pieczony z warzywami Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Do przygotowania tego kurczaka w wyjątkowym sosie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Podwójny filet z piersi z kurczaka 300 g ryżu (3 torebki) 1 żółta papryka 1 czerwona papryka Pęczek świeżego szczypiorku 1 łyżka przyprawy kebab-gyros 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (520 g) 3 łyżki sezamu Olej do smażenia Przygotowanie: W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, wrzućcie 3 torebki ryżu i gotujcie około 10-12 minut. Po ugotowaniu odsączcie na sitku. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w paski o szerokości 2-3 cm. Włóżcie mięso do głębszej miski lub pojemnika, posypcie przyprawą kebab-gyros i odstawcie na kilka minut (polecamy zrobić to kilka godzin wcześniej, by mięso przeszło przyprawami). Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie kawałki kurczaka. Obie papryki umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie papryki w równe, wąskie paski. Dodajcie je do usmażonego kurczaka i wlejcie cały sos słodko-kwaśny, cały czas mieszając. Gotujcie na wolnym ogniu przez kilka minut. Świeży szczypiorek umyjcie i poszatkujcie drobno. Dodajcie do mięsa. Wsypcie 3 łyżki...