Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy

Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...

Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem.

Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem…

Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach.

Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu.

Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 20 dag ryżu

  • 2 filety z kurczaka

  • Mała czerwona papryka

  • Mała cebula

  • Kilka ząbków czosnku

  • 10 dag zielonego groszku

  • Łyżeczka przyprawy curry

  • Papryka słodka i ostra w proszku

  • Olej rzepakowy

  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry.

  • Gotujemy ryż na miękko. Pod tym linkiem znajdziecie naszą receptę na proste gotowanie ryżu w sposób tradycyjny.

  • Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, dodajemy także nieco papryki w proszku i przyprawy curry. Po dodaniu łyżki oleju dokładnie mieszamy kurczaka w powstałej marynacie i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

  • Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, starty na prasce czosnek.

  • Następnie dodajemy na patelnię kurczaka. Nie bójmy się zwiększyć nieco ognia – kurczak ma się usmażyć, nie zaś dusić z warzywami. Samo smażenie powinno być jednak bardzo krótkie. Kurczak powinien „dojść” dopiero po wymieszaniu z ryżem.

  • Do ryżu dodajemy groszek i usmażone warzywa. Mieszamy całość i przez chwilę podsmażamy. Postarajmy się zrobić to w miarę szybko – pierś z kurczaka nie powinna się nam za bardzo wysuszyć.

  • Danie podajemy z natką pietruszki.

Komentarze
Kurczak curry
Gotujmy.pl
Przepisy Po nim nie przytyjesz. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut
Delikatne mięso kurczaka lubi towarzystwo przypraw. Curry, kurkuma, chilli oraz oregano dodadzą mu wyrazistości. Jesteście gotowi na najszybsze danie obiadowe na świecie?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

  Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć. Trochę historii Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowe, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego. Szybko i dietetycznie Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka.  Indyjskie aromaty Curry to  nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie. Składniki na najszybszy obiad świata: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 średniej cebuli, 500 g makaronu (ewentualnie ryż), sól, pieprz, papryka słodka, curry, olej albo masło do smażenia, 400 ml śmietanki 30%, opcjonalnie: 200 g pieczarek. Przygotowanie: Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni....

Przeczytaj
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj
sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

Przeczytaj
Rolada z indyka
jagoda59/gotujmy.pl
Newsy Rodzinny bożonarodzeniowy obiad. Będzie uroczysty i wykwintny dzięki tej kapitalnej pieczeni
Całą swoją uwagę skupiamy przed świętami na skompletowaniu efektownej listy 12 dań wigilijnych, a tymczasem świętowanie nie kończy się tylko na 24 grudnia!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad. Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień. Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby! Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi. Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni. Faszerowana pieczeń z piersi indyka Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru. Składniki: 70 dag filetu z indyka 10 dag jarmużu Natka pietruszki 15 dag pieczarek Czosnek – 1-2 ząbki Cebula Sól i pieprz Olej Papryka słodka w proszku Tymianek Przygotowanie: Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.

Przeczytaj