Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy

Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...

Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem.

Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem…

Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach.

Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu.

Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 20 dag ryżu

  • 2 filety z kurczaka

  • Mała czerwona papryka

  • Mała cebula

  • Kilka ząbków czosnku

  • 10 dag zielonego groszku

  • Łyżeczka przyprawy curry

  • Papryka słodka i ostra w proszku

  • Olej rzepakowy

  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry.

  • Gotujemy ryż na miękko. Pod tym linkiem znajdziecie naszą receptę na proste gotowanie ryżu w sposób tradycyjny.

  • Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, dodajemy także nieco papryki w proszku i przyprawy curry. Po dodaniu łyżki oleju dokładnie mieszamy kurczaka w powstałej marynacie i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

  • Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, starty na prasce czosnek.

  • Następnie dodajemy na patelnię kurczaka. Nie bójmy się zwiększyć nieco ognia – kurczak ma się usmażyć, nie zaś dusić z warzywami. Samo smażenie powinno być jednak bardzo krótkie. Kurczak powinien „dojść” dopiero po wymieszaniu z ryżem.

  • Do ryżu dodajemy groszek i usmażone warzywa. Mieszamy całość i przez chwilę podsmażamy. Postarajmy się zrobić to w miarę szybko – pierś z kurczaka nie powinna się nam za bardzo wysuszyć.

  • Danie podajemy z natką pietruszki.

Komentarze
kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możesz zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Nie ma nic lepszego niż mięso przygotowywane w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Przepis na kurczaka pieczonego w całości Będziesz potrzebować 1 kurczaka w całości 2 czerwone papryki 6 ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki i umieść w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą polej pokrojone ziemniaki i również wymieszaj. Paprykę umyj, usuń pestki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do ziemniaków. Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obieraj, a jedynie zmiażdż nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieść naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i piecz pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmij się kurczakiem. Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj kurczaka. W piekarniku zmniejsz temperaturę grzania do 180 st. C. Na umieszczonych w nim warzywach ułóż zamarynowane mięso i zamknij. Kurczaka piecz przez ok. 1,5 godziny. Pamiętaj jednak by co kilka minut do niego zaglądać i podlewać pozostałą marynatą lub sokami, które wytworzyły się na dnie naczynia. Gotowe!

Przeczytaj