Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem.

Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem…

Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach.

Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu.

Zobacz także:

Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi!

Składniki:

  • 20 dag ryżu

  • 2 filety z kurczaka

  • Mała czerwona papryka

  • Mała cebula

  • Kilka ząbków czosnku

  • 10 dag zielonego groszku

  • Łyżeczka przyprawy curry

  • Papryka słodka i ostra w proszku

  • Olej rzepakowy

  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry.

  • Gotujemy ryż na miękko. Pod tym linkiem znajdziecie naszą receptę na proste gotowanie ryżu w sposób tradycyjny.

  • Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, dodajemy także nieco papryki w proszku i przyprawy curry. Po dodaniu łyżki oleju dokładnie mieszamy kurczaka w powstałej marynacie i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

  • Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, starty na prasce czosnek.

  • Następnie dodajemy na patelnię kurczaka. Nie bójmy się zwiększyć nieco ognia – kurczak ma się usmażyć, nie zaś dusić z warzywami. Samo smażenie powinno być jednak bardzo krótkie. Kurczak powinien „dojść” dopiero po wymieszaniu z ryżem.

  • Do ryżu dodajemy groszek i usmażone warzywa. Mieszamy całość i przez chwilę podsmażamy. Postarajmy się zrobić to w miarę szybko – pierś z kurczaka nie powinna się nam za bardzo wysuszyć.

  • Danie podajemy z natką pietruszki.