Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy

Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne

Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować.

Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy.

Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki.

Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną!

Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły.

Zobacz także
Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Magda Gessler odpowiada na pytania

A zamiast nadzienia dodajcie…

Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi.

Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji.

Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej.

Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków.

Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach.

Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka.

Zobacz także
73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco

73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco

Przepis na pączki z twarogiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku)
  • 2 jajka
  • 10-15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii
  • 2 łyżki spirytusu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Ser biały przekręćcie w maszynce, dodajcie do niego cukier, jajka i wanilię.
  2. Do sera dodawajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i alkohol.
  3. Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pączki. Po wyrobieniu odstawcie na kilka chwil.
  4. Formujcie kulki nieco większe niż orzech włoski.
  5. Smażcie na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do uzyskania brązowawego koloru.
  6. Odsączajcie nadmiar oleju za pomocą papierowego ręcznika.
  7. Pączki podawajcie posypane cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl

 Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński to przepyszne ciasto. Jednak jego przygotowanie może przynieść trochę trudności – często zdarza się, że tego typu serniki często opadają po upieczeniu. Mamy na to pewne sposoby.

Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny. Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu. Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi Składniki: 1 kg twarogu tłustego 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 10 dag kaszy manny Skórka z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Cukier puder Przygotowanie: Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem. Smacznego! Czytaj także: Sernik z...

mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

serniczki placki z twarogu
Flickr
Newsy
Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu
Serniczki, syrniki, twarożniki – takie nazwy noszą te same wschodnie placuszki na bazie twarogu, które podbiją wasze serca, kiedy tylko je spróbujecie.

Brak pomysłu na pożywne śniadanie dla całej rodziny? Wystarczy kostka twarogu, najlepiej półtłustego, by wasze danie nie było zbyt suche. Placki zrobicie w mig! Dodajcie nieco mąki, jajko, cukier, sól, a wyjdzie wam danie, które wyglądem przypomina nieco racuchy, a smakiem naleśniki z serem. Serniczki można więc śmiało nazwać leniwymi naleśnikami z sernikiem. Zamiast żmudnego zawijania placków w koperty, wystarczy szybko wymieszać wszystko w misce. A potem oczywiście zostaje szybkie smażenie z obu stron na złoty kolor z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Dziesiątki różnych opcji Z czym podawać serniczki? Świetnie smakują same lub z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru, a także śmietany. W Rosji, na Białorusi i na Ukrainie twarożniki jedzą także z powidłami, dżemami, a przede wszystkim z miodem i uwaga – z mlekiem zagęszczonym… Ta ostatnia opcja wydaje się dość osobliwa i nietypowa, szczególnie dla polskich podniebień, ale uwierzcie nam – serniczki na słodko zawsze będą smakować doskonale! Przepis na serniczki Składniki: Kostka sera białego tłustego lub półtłustego (ok. 20 dag) 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki cukru Szczypta soli Olej Dowolne dodatki – np. dżem, miód, cukier puder, śmietana, świeże owoce itd. Przygotowanie: Jajko wbijcie do miski lubi innego naczynia. Dodajcie mąkę, cukier i sól i dobrze wymieszajcie. Twaróg rozdrobnijcie widelcem, a potem dodajcie do ciasta. Wymieszajcie dobrze wszystkie składniki. Jeżeli używacie wilgotnego, tłustego sera białego, możecie dodać do ciasta nieco więcej mąki, by serniczki były dość zwarte. Obtoczcie gotowe placuszki w mące. Na patelnię wylejcie nieco oleju i dobrze go rozgrzejcie. Smażcie serniczki z obu stron na złoty kolor....

Katarzyna Żak
ONS, Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Katarzyna Żak podała swój przepis na sernik. Jest banalnie prosty i ma zniewalający smak
Jeżeli szukacie łatwego przepisu na sernik, to dobrze trafiliście. Ten właśnie przepis poleca aktorka Katarzyna Żak.

Odtwórczyni roli Kazimiery Solejukowej z „Rancza” i Aliny z „Miodowych lat”, przyznała w jednym z wywiadów, że jest średnio udaną kucharką. Nie chcielibyśmy być za bardzo zgryźliwi, ale być może właśnie tutaj leży tajemnica metamorfozy jej męża Cezarego Żaka… Słynny aktor od paru ładnych lat zachwyca szczupłą sylwetką. O jego przemianie pisaliśmy w tym miejscu:  Cezary Żak w krótkim czasie zrzucił 30 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Każdemu to posmakuje! Jeśli chodzi o obowiązki domowe, zamiast gotowania obiadów i pieczenia ciast, aktorka woli podobno sprzątać. Sernik pani Kasi Jak przychodzi co do czego, pani Katarzyna nie ma wyboru i stawia na smaczne, sprawdzone, a przede wszystkim łatwe przepisy. Czyli takie, w których jest mało miejsca na potencjalne błędy. Z pewnością właśnie do takich pozycji zalicza się poniższa receptura na smakowity sernik. Nie jest to odkrywanie Ameryki na nowo, ani szukanie kwadratowych kół. Ser biały, masło, cukier, jajka – proste składniki, proste przygotowanie, ale za to cały ogrom smaku. Z naszej strony jesteśmy winni jeszcze małą podpowiedź w kontekście pieczenia sernika. By nie wyschnął na wiór, postawcie w piekarniku szklane naczynie z ciepłą wodą. Przepis na sernik Składniki: 1,2 kg twarogu 20 dag masła (kostka) 2 szklanki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 12 jajek (w razie potrzeby możecie zredukować tę ilość o kilka sztuk) Aromat migdałowy Łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Twaróg przemielcie na maszynce przynajmniej 3 razy. Ser biały możecie zmielić także za pomocą blendera o dużej mocy. Masło utrzyjcie z cukrem. Do masy dodawajcie stopniowo żółtka. Dodawajcie do masy...