Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować.

Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy.

Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki.

Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną!

Zobacz także:

Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły.

A zamiast nadzienia dodajcie…

Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi.

Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji.

Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej.

Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków.

Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach.

Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka.

Przepis na pączki z twarogiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku)
  • 2 jajka
  • 10-15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii
  • 2 łyżki spirytusu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Ser biały przekręćcie w maszynce, dodajcie do niego cukier, jajka i wanilię.
  2. Do sera dodawajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i alkohol.
  3. Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pączki. Po wyrobieniu odstawcie na kilka chwil.
  4. Formujcie kulki nieco większe niż orzech włoski.
  5. Smażcie na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do uzyskania brązowawego koloru.
  6. Odsączajcie nadmiar oleju za pomocą papierowego ręcznika.
  7. Pączki podawajcie posypane cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl