Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy

Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne

Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować.

Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy.

Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki.

Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną!

Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły.

Zobacz także
Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Magda Gessler odpowiada na pytania

A zamiast nadzienia dodajcie…

Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi.

Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji.

Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej.

Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków.

Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach.

Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka.

Zobacz także
73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco

73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco

Przepis na pączki z twarogiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku)
  • 2 jajka
  • 10-15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii
  • 2 łyżki spirytusu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Ser biały przekręćcie w maszynce, dodajcie do niego cukier, jajka i wanilię.
  2. Do sera dodawajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i alkohol.
  3. Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pączki. Po wyrobieniu odstawcie na kilka chwil.
  4. Formujcie kulki nieco większe niż orzech włoski.
  5. Smażcie na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do uzyskania brązowawego koloru.
  6. Odsączajcie nadmiar oleju za pomocą papierowego ręcznika.
  7. Pączki podawajcie posypane cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl

Pączuszki z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Serowe mini-pączki zaskoczą was swoim smakiem. Zrobicie je w 30 minut bez długiego wyrastania ciasta
Pączki z dodatkiem twarogu to inna, ciekawa odsłona tych tradycyjnych polskich słodkości. Trochę roboty i smaczny deser gotowy.

Jak Polska długa i szeroka, tak Polacy zajadają się pączkami z różnego rodzaju nadzieniami. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe, nadzienie różane. Takie są nasze gusta i guściki. Mniej znanym przepisem jest receptura na mini-pączuszki z dodatkiem twarogu. Cała ich idea sprowadza się do tego, że ser biały dodaje się do ciasta, a nie jako nadzienie. Twaróg nadaje pączkom lekkiej kwaskowości i bardziej wyrafinowanego smaku. Co więcej - nie ma żadnych szans, że takie ciasto wam nie wyjdzie. Dlaczego? W tym przepisie nie użyjecie do pączków drożdży. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta drożdżowego, rośnięcie zapewni wam po prostu proszek do pieczenia i soda. Taki patent pozwoli na osiągnięcie wspaniałej miękkości i puszystości ciasta. Po drugie, to też spora oszczędność czasu. Krótko mówiąc – mini-pączuszki to świetne rozwiązanie na szybki deser! Przepis na serowe mini-pączuszki Składniki: 40 dag sera białego półtłustego lub tłustego 2 jajka Pół szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka sody oczyszczonej Olej Cukier puder Przygotowanie: Twaróg rozgniećcie widelcem lub przekręćcie w maszynce. Wymieszajcie go z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i spirytusem. Do masy serowej dodawajcie powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrabiajcie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawcie na 15 min, by lekko „odpoczęło”. Formujemy pączki o wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pączki powinny same obracać się na gorącym oleju. W tym celu, nie wkładajcie na olej zbyt wielu sztuk na raz! Składajcie pączki na talerzu wyłożonym papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru...

 Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński to przepyszne ciasto. Jednak jego przygotowanie może przynieść trochę trudności – często zdarza się, że tego typu serniki często opadają po upieczeniu. Mamy na to pewne sposoby.

Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny. Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu. Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi Składniki: 1 kg twarogu tłustego 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 10 dag kaszy manny Skórka z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Cukier puder Przygotowanie: Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem. Smacznego! Czytaj także: Sernik z...

mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...